Klasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy CENOS. SKŁADNIKI 400 g fasoli białej drobnej , 40 dag kiełbasy zbójnickiej, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz(...)proszku WYKONANIE Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną
słodki bratekpracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej(...)całości ok. 10 min. Ma być pół twarda. Po przestygnięciu pokroić w talarki. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę, ugotować na parze. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat
pieprzny smaczekstać przy "garach", czasami coś nieoczekiwanego się wydarzy. Polecamy. W przepisie użyliśmy mieszanki ziół od Rafex Składniki 300 g makaronu castellane 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka zielonej czubrycy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę(...)siekamy. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kostkę, Na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę, dodajemy cebulę, razem chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy passatą wymieszaną z czubrycą. Całość dusimy 15 min, lekko odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie łączymy ze sobą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenMłoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję(...)była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia Kasistylu pizzy..i muszę przyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól, pieprz i troszkę startego sera .Mieszanką mleka z jajkami zalać chleb i pozostawić na kilka minut(...)chleb nasiąkł.Pieczarki i kiełbasę pokroić i podsmażyć . Naczynie wysmarować olejem , ułożyć namoczony chleb [ w razie potrzeby odcisnąć z mleka] i troszkę ugnieść.Posypać serem, posmarować ketchupem, ułożyć podsmażone i doprawione pieczarki z kiełbasą i znów posypać serem [ ja na wierzchu w sumie ser wyłożyłam pod koniec pieczenia].Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzenieKociołek jest smacznym i pożywnym daniem, bardzo często to danie przyrządzam mężowi na obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno(...)siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem
Bajeczna KuchniaJakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot. Połówką
Piekielna Kuchnia Patizewnątrz bywa naprawdę ciepło, jeszcze powiewa chłodem. Dlatego zapraszam Was dzisiaj na rozgrzewającą ciecierzyce w towarzystwie pomidora i kiełbaski, a także aromatycznego tymianku. 25 dag ciecierzyca 2 laski kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebula 1 butelka passaty pomidorowej 3 łyżki pomidorowego koncentratu tymianek pieprz czubryca biała majeranek pieprz sól kumin pietruszka Ciecierzyce moczyć przez kilka godziny, a najlepiej(...)całą noc. Kiełbasę i cebulę podsmażyć. Ciecierzyce zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Następnie dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy oraz passatę. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym. Posypać pietruszką. Podawać z białym pieczywem
Humanistka w kuchniPizza z kiełbasą jest smaczna i aromatyczną, często gości w moim domu, przyrządzam ją na szybki obiad lub kolację. Tym razem przyrządziłam ją z serem kozim, wyszła pyszna. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Luksusowa Młynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, układamy na pizzy. Pizzę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez
Bajeczna KuchniaPrzez kilka ostatnich dni było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu(...)sól pieprz 2 łyżki oleju Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli
Smakołyki AsiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg białej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1 łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać. Na dnie(...)naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki smalcu, ułożyć kiełbasę, ciasno, obok siebie. Delikatnie posmarować z wierzchu musztardą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Śliwki przekroić na pół. W wysokiej patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i śliwki, smażyć przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolać ¼ szklanki wody
kulinarnyswiatdomiKażde z nas chciało inne dodatki, więc powstała focaccia dzielona na pół. Jedna strona z kiełbasą, druga z pomidorkami i mozzarellą, całość oprószona solą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy(...)będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym
Gotowanie i blogowanieGołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 6 białych kiełbas 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku olej Do duszenia gołąbków: 1,5 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb(...)Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze
Czerwień i błękitSchabowe roladki z kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad. SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki ostrej musztardy, 1/2 l bulionu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany sól, pieprz WYKONANIE 1. Ogórka kroimy na 4 podłużne części, to samo robimy z kiełbasą i papryką(...)Schab rozbijamy cienko, od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, układamy ciasno paprykę, ogórka i kiełbasę, posypujemy solą i pieprzem, zwijamy w roladkę, związujemy sznurkiem. Wierzch posypujemy solą i pieprzem, to samo robimy z resztą plastrów schabu. 3. Gotowe roladki obtaczamy w mące. 4. W głębokim rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, układamy roladki i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy
słodki bratekgotować dwóch żurów to podałam rodzinie żur w chlebie. Ja sama zadowoliłam się miseczką porcelanową. Do żuru kupiłam dodatki od producentów rolnych. Wędzone w dymie. Kiełbasa biała nie miała sobie równych. 2 litry wody butelka żuru gryczanego bezglutenowego (z łatwością znajdziecie w sieci) cebula 2 ząbki(...)czosnku śmietanka kremówka ziele angielskie kilka ziarenek 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju 6 sztuk białej kiełbasy 100 gram boczku wędzonego jaja na twardo Na oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut
AZgotuj!