kiełbasa - 10142 przepisów (strona:214/677)

Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 151

bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie(...)Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. • Cebulę

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 122

roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną(...)Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec

To co kocham
Leczo z marchewką 142

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe(...)natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. • Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. • Dodać

To co kocham
ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ 109

Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek bagietki 4 plasterki sera żółtego Wykonanie: Cebulę obieramy(...)zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku

Kuchnia MagdaLeny
Sałatki ziemniaczane 140

wody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na  sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki  kroimy w drobną kostkę, kiełbasę

Kulinarne przemyslenia
Łazanki z kapustą kiszoną 188

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)liść laurowy, kminek oraz ziele angielakie. Zalać wodą i ugotować do miękkości.  Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przelać zimną wodą. Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka wiejska 947

możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma .  Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki i kiełbasę(...)kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut

Bajeczna Kuchnia
Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex 150

Oboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób(...)przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka. 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy. 3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele. 4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później

W mojej kuchni
Bigos 173

garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym(...)razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu

Smakołyki Asi
Naleśniki po chłopsku 203

Przepis jest dość popularny na blogach kulinarnych. Źródło z którego skorzystałam podaję poniżej. 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm) ok. 600 g ziemniaków 2 małe cebule 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1 łyżka masła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej(...)wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut

Bullio
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 138

wypróbować.                            TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: 1-30 min  ILOŚĆ: 2  Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy krakowskiej w słoiku Spichlerz Rusiecki kilka sztuk fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu chińskiego (np. rosół) 2-3 łyżeczki papryki marynowanej(...)szczypiorku   Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać do niej poszatkowaną cebulkę, podsmażyć. Później dodawać pokrojone: pomidora, paprykę i przeciętą na pół fasolkę szparagową. Na koniec dodać lekko pokrojoną kiełbasę krakowską. Całość chwilę podsmażać. Między czasie przygotować makaron chiński jak podano na opakowaniu, jednak w połowie podanej ilości wody. Kiedy rozmięknie dodać na patelnię. Całość wymieszać dokładnie. Chwilę podsmażyć

Gotuję Testuję
Zapiekanka ziemniaczana 133

dokładkę na następny dzień. Polecam, zróbcie! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min PORCJE: 5 Zapiekanka ziemniaczana 4-5 ziemniaków 2 łyżki oleju szczypta soli 4 łyżki majonezu 1 laska kiełbasy 1 pomidor 20 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Ziemniaki pokroić w plasterki, wrzucić do większej miski i posypać szczyptą solu, następnie dodać olej i wymieszać. Kiełbasę pokroić w kostkę(...)kiełbasę w półplasterki, wymieszać z ziemniakami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po ziemniakach, następnie posypać poszatkowaną natką pietruszki, następnie wyłożyć majonez i rozprowadzić równomiernie. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 st. Podawać ciepłe

Gotuję Testuję
Szaszłyki paprykowe 169

polecić wspaniały przepis na szaszłyki paprykowe. Są nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo kolorowe i proste w przygotowaniu. Warto!  Szaszłyki paprykowe 20 dag schabu 20 dag kiełbasy śląskiej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 cebule odrobina soli 4 patyczki do szaszłyków Schab kroimy w niedużą kostkę, kiełbasę w małe kawałki, kolejno papryki w paski(...)około 1 cm) oraz cebule w krążki. Na patyczki nabijamy kolejno paprykę żółtą, kawałek schabu, paprykę czerwoną, krążek cebuli, kawałek kiełbasy oraz paprykę zieloną i tak do końca patyczka. Nabijamy kolejno na wszystkie patyczki. Delikatnie solimy i układamy na tackę do grilla lekko polaną olejem. Pieczemy na grillu około

Gotuję Testuję
Sos pomidorowy z #smakjęzyka czyli nauka języka i kuchni. 107

około 600 g) średnia cebula ( 100 g ) ząbek czosnku 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy extra  vergine parmezan  sól i pieprz do smaku 300 g surowej białej kiełbasy 400 g makaronu wstążki #smakjęzyka Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. #smakjęzyka  Pomidory polewamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę, wrzucamy(...)jest włoska baza, ściągnięta z   ebooka , jednak ja jak to ja postanowiłam dorzucić coś do siebie i troszkę spolszczyć tą potrawę. A mianowicie dorzuciłam klopsiki z białej kiełbasy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i mokrymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które wrzucamy do gotującego się sosu. I tak gotujemy około 15 - 20 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, odrobiną parmezanu i zielonym

Dieta moja pasja
Baked Beans – pieczona fasolka 270

uchylonym przykryciem. Fasolkę i kości odcedzamy – ale zostawiamy wodę z gotowania ! Gdy kość lekko przestygnie ogołacamy ją widelcem z mięsa i dodajemy je do fasolki. Cebulę drobno kroimy, wędzonkę (kiełbasę, boczek) także. Na kilku łyżkach oleju najpierw rumienimy lekko cebulkę – odsączamy z tłuszczu i dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko(...)utworzy się bardzo przyjemny sos, a fasola nie będzie się odgrzewać na sucho i przypalać. SKŁADNIKI 1kg drobnej białej fasolki 1 pełna łyżka stołowa suszonego cząbru 1-2 śląskie kiełbasy lub inna wędzonka (200g) 700g kości wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire

Karo in the Kitchen