Grzanki z chorizo, czyli tradycyjną kiełbasą hiszpańską i mozzarellą to doskonałe połączenie na pyszne śniadanie. Zapiekanki sprawdzą się również na każdej imprezie a ich smak doceni każdy gość :) Składniki na 2 porcje: 2 bułki 16 plasterków kiełbasy chorizo 4 plastry sera mozzarella 6 czarnych oliwek (bez pestek) 2 szczypty ostrej papryki 1 łyżka startego parmezanu masło Przygotowanie: Bułki przekrawamy(...)pół i smarujemy masłem. Na każdej grzance kładziemy plaster mozzarelli. Oliwki kroimy w krążki a kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki - rozkładamy na ser. Całość posypujemy papryką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 7 minut - opcja grill 220 stopni. Gotowe zapiekanki posypujemy parmezanem i podajemy z ulubionym sosem. Uwaga: Jeżeli grzanki podajemy w formie przekąski to każdą bułkę kroimy
Alutka-Gotujepolskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych • 8 liści laurowych(...)mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. • Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. • Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. • Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. • Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać
To co kochamwędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: • 500 g fasoli Jaś średniej • 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 250 g wędzonego boczku • 2 cebule • 1/2 małego pora • 1 ząbek czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 puszka pomidorów krojonych • 3 liście laurowe • 4 ziarna(...)pokroić w kostkę. • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. • Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli
To co kochamgotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: • 2 młode kapusty • 4 plastry boczku wędzonego • 400 g kiełbasy wiejskiej • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, majeranek do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: • Kapustę umyć(...)przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Czosnek obrać i drobno posiekać. • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. • W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. • Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić
To co kochamzłocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące(...)cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie z nim poradziło. Składniki: • 2 średnie cukinie • 2 papryki czerwone • 2 cebule • 4 pomidory dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach
To co kochambigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie(...)Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. • Cebulę
To co kochamroku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną(...)Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec
To co kochamKlasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe(...)natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. • Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. • Dodać
To co kochamZupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek bagietki 4 plasterki sera żółtego Wykonanie: Cebulę obieramy(...)zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku
Kuchnia MagdaLenywody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki kroimy w drobną kostkę, kiełbasę
Kulinarne przemysleniaŁazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo, bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)liść laurowy, kminek oraz ziele angielakie. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przelać zimną wodą. Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę
magiczna kuchnia Kasimożemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki i kiełbasę(...)kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut
Bajeczna KuchniaOboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób(...)przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka. 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy. 3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele. 4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później
W mojej kuchnigarnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym(...)razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu
Smakołyki AsiPrzepis jest dość popularny na blogach kulinarnych. Źródło z którego skorzystałam podaję poniżej. 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm) ok. 600 g ziemniaków 2 małe cebule 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1 łyżka masła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej(...)wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut
Bullio