kiełbasa - 10142 przepisów (strona:214/677)

Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami 147

wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy białej i boczku to wszystko można połączyć w tej oto roladzie która na pewno zachwyci rodzinę i gości. Jest bardzo smaczna i soczysta. 600 g boczku świeżego 5 jajek 1 kiełbasa biała sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka masło klarowane Na rozgrzane masło wbijam(...)potrzebna  Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu

wesoła kuchnia
Zapiekanki z duszoną cebulą i kiełbasą 83

dopada nas nagły atak na jakąś przekąskę, zjawiają się zapiekanki w każdej formie. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce. Składniki 3 cebule 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek 100 g startego sera mozzarella ogórki konserwowe ulubiony chleb sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy(...)piórka. Szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną na plasterki (3-4 mm) kiełbasę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem koncentratu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba posypujemy startym serem, posiekanym koperkiem, układamy duszoną cebulę z kiełbasą. Zapiekamy 5 min w temperaturze 180°C. Na wierzch, przed podaniem, układamy plasterki ogórków. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z MELISĄ CYTRYNOWĄ 84

Bardzo aromatyczny boczek. Zapach skwierczącej skórki rozchodzi się po całej kuchni i przyciąga głodomorów. Dodatek melisy cytrynowej to własnie wyjątkowy składnik. Samo to, że farszem jest zmielona biała kiełbasa sprawia, że rolada smakuje rewelacyjnie. Rolada sprawdzi się na imprezach i różnych spotkaniach pokrojona w plasterki i przyozdobiona zieleniną. Idealna również na poranne śniadanie a nawet kolację.  Składniki: boczek(...)biała kiełbasa 3 pętka melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana) natka pietruszki 1 pęczek  sól, pieprz do oprószenia oliwa z oliwek do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Boczek umyć, osuszyć i pozbyć się grubej słoniny. Przeciąć boczek wzdłuż dłuższego boku na pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek

Kuchnia Paulettes
Solianka 174

prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D     30 dag wieprzowej    łopatki     30 dag wołowiny     10 dag kiełbasy wieprzowej     10 dag boczku     10 dag wędzonej słoniny     2 marchewki     2 cebule     4 ząbki czosnki(...)paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1982

kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego(...)wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie

To co kocham
Bigos po cygańsku 226

tylko na święta ale i w ciągu roku również.     Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej  papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa(...)kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę.Mięso z kurczaka obieramy i siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie przesmażamy kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy

W kuchennej krainie
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 138

ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby  mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu  dusimy pokrojoną cebulę i pora. Na koniec doprawiamy(...)smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą tworzyć tak wspaniały smak. Na kolację, na obiad świetna sprawa

Dieta moja pasja
Grzanki serowe z chorizzo 186

Grzanki z chorizo, czyli tradycyjną kiełbasą hiszpańską i mozzarellą to doskonałe połączenie na pyszne śniadanie. Zapiekanki sprawdzą się również na każdej imprezie a ich smak doceni każdy gość :) Składniki na 2 porcje: 2 bułki 16 plasterków kiełbasy chorizo 4 plastry sera mozzarella 6 czarnych oliwek (bez pestek) 2 szczypty ostrej papryki 1 łyżka startego parmezanu masło Przygotowanie: Bułki przekrawamy(...)pół i smarujemy masłem. Na każdej grzance kładziemy plaster mozzarelli. Oliwki kroimy w krążki a kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki - rozkładamy na ser. Całość posypujemy papryką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 7 minut - opcja grill 220 stopni. Gotowe zapiekanki posypujemy parmezanem i podajemy z ulubionym sosem. Uwaga: Jeżeli grzanki podajemy w formie przekąski to każdą bułkę kroimy

Alutka-Gotuje
Bigos staropolski 108

polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych • 8 liści laurowych(...)mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. • Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. • Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. • Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. • Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać

To co kocham
Fasolka po bretońsku 92

wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: • 500 g fasoli Jaś średniej • 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 250 g wędzonego boczku • 2 cebule • 1/2 małego pora • 1 ząbek czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 puszka pomidorów krojonych • 3 liście laurowe • 4 ziarna(...)pokroić w kostkę. • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. • Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli

To co kocham
Bigos z młodej kapusty 110

gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: • 2 młode kapusty • 4 plastry boczku wędzonego • 400 g kiełbasy wiejskiej • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, majeranek do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: • Kapustę umyć(...)przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Czosnek obrać i drobno posiekać. • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. • W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. • Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić

To co kocham
Leczo 114

złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące(...)cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie z nim poradziło. Składniki: • 2 średnie cukinie • 2 papryki czerwone • 2 cebule • 4 pomidory dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 138

bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie(...)Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. • Cebulę

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 109

roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną(...)Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec

To co kocham
Leczo z marchewką 129

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe(...)natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. • Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. • Dodać

To co kocham