pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy 200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody tłuszcz do podsmażania. Wykonanie: W dużym garnku (minimum(...)kawałki cebulę i dwukrotnie przepłukaną kapustę oraz liść laurowy. Podsmażać z dodatkiem soli. W tym czasie usunąć nasiona z papryki i ją posiekać, następnie dodać. Kolejno pokroić w kostkę kiełbasę i także dołożyć do garnka. Podsmażać całość około 10 minut, by składniki były miękkie a kiełbasa zarumieniona. W tym czasie umyć pieczarki, posiekać je na cienkie plasterki i dołożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyodpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka po bretońsku z kiełbasą od PAMAPOL , wcale tak koszmarnie nie razi składem z etykiety. Na jej plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo(...)pracy, zorganizować szybki i treściwy obiad dla siebie i Pana Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Grunt to przepis!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 10 większych ziemniaków, 40 dag pieczarek, kawałek kiełbasy, 2 średnie cebule, 2 jajka, 10-15 dag tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, rozmaryn, łyżka oleju. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie(...)minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry. Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą. Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki: 1/2 średniej kapusty białej lub 1 mała, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, większy pomidor, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz, odrobina pieprzu chili cayenne, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Kapustę szatkuję, zalewam wodą, zagotowuję(...)odcedzam. Ponownie przekładam do garnka, dodaję 3/4 szklanki wody, gotuję do miękkości z dodatkiem cukru i przypraw - soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę siekam, kiełbasę kroję w półplastry, razem podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Kiedy kapusta będzie miękka dodaję kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odrobinę pieprzu chili cayenne. Gotuję razem jeszcze
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 5 dużych ziemniaków, 30 dag kiełbasy dobrej jakości, 1/2 średniej kapusty białej, 200 g śmietany 30%, 2 nieduże cebule, sól, pieprz, szczypta pieprzu chili cayenne, papryka słodka, majeranek, oregano Cykoria, papryka słodka suszona w płatkach Cykoria, łyżka masła, 2 łyżki oleju, nieduża garść(...)Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (3/4 szklanki), dodaję sól i pieprz. Gotuję do miękkości (nie dodajemy więcej wody, ponieważ będzie jeszcze z kapusty). Ziemniaki kroję w kostkę, kiełbasę w półplastry, cebulę siekam. Na oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki (około 8-10 minut). Następnie dodaję masło, cebulę i kiełbasę, smażę kolejne
JejKuchniaDanie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek(...)miękkości fasolę i grzyby.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dokładamy jałowiec, żeby podczas smażenia uwolnił swój aromat. Dokładamy warzywa. Dusimy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku
Pobite gary Barbarywcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 20 dag żółtego sera 2 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy(...)tłuszczu do czasu aż wędlina się ładnie zrumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki
Pobite gary BarbaryLeczo lubią wszyscy! U mnie dziś z cukinią i kiełbasą :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia ( usuwamy środek i kroimy w kostkę) 1 duża cebula (pokrojona w piórka) 1 duża papryka (pokrojona w kostkę) Chuda kiełbasa (u mnie 1 spore pętko) 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka(...)koncentratu pomidorowego Garstka świeżej pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 2 kopiaste łyżeczki słodkiej papryki Sól, pieprz, jakaś doprawiamy uniwersalna Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na suchej patelni, następnie przekładamy ją do garnka. Cebulę szklimy na łyżce oliwy (nie myjemy patelni! Wszystko smażymy jedno po drugim bez jej czyszczenia) następnie kolejno: papryka i na końcu cukinia. Kiedy wszystkie podamażone
Mamuśka wraca do formyresztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego(...)śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temp 230 stopni C, temp
SMYKWKUCHNIWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: opakowanie ciasta na pizzę (400 g), średnia laska kiełbasy wiejskiej dobrej jakości, mała papryka czerwona, mała papryka biała, 35 dag pieczarek, mała cebula, łyżka oleju, 30 dag tartego sera żółtego, garść posiekanej natki pietruszki, ketchup, oregano, papryka słodka, pieprz chili cayenne, sól, pieprz(...)Przygotowanie: Kiełbasę i pieczarki kroję w cienkie plastry, papryki oraz cebulę w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Rozkładam ciasto na papierze do pieczenia, smaruję ketchupem i posypuję oregano. Wykładam kolejno składniki: 2/4 sera, kiełbasa, pieczarki, 1/4 sera, papryka słodka i pieprz cayenne, papryki wymieszane
JejKuchniaKolację podano! :)) Przepis - • 4 papryki - 2 czerwone, żółta i zielona • 2 pomidory + puszka pomidorów • jedna nieduża cukinia • podsmażona celula • Podsmażona kiełbasa (ilość wg uznania) Na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę razem z kiełbasą. Paprykę, pomidory i cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy go garnka, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę i kiełbasę - cukinię dodaję po ok 10 minutach duszenia
BezglutenowaIzabelazupę, a że mam spory zapas cukinii to pewnie jeszcze do listopada będzie można cieszyć się jej smakiem. Oprócz warzyw, które są podstawą tego dania zawsze wybieram dobrej jakości kiełbasę, która nadaje zupie lekko dymiony specyficzny aromat, a tą od Hańderka polecam szczególnie, bo jest naprawdę godna polecenia. Poza tym jeśli mogę Wam coś zasugerować to do smażenia(...)lecza zawsze wybieram smalec, bo i on ma duży wpływ na smak końcowy potrawy. Składniki na gar zupy dla 6 osób: - 50 dag kiełbasy dymionej - 3 średnie cebule - 4 czerwone papryki - 1 średnia cukinia - 3 duże pomidory - smalec do smażenia, ok 2 łyżek - sól - pieprz - majeranek 1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z pomidora wycinamy zieloną twardą
Apetyczna babeczkaszklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko L 1/2 puszki kukurydzy 200g kiełbasy 2 cebule 1 papryka 3 łyżki posiekanego koperku 1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy. 2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę(...)sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó. 3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach
Szefowa kuchniskładniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Fasole zalewamy wodą, odstawiamy na min. 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy(...)lekko osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę lub boczek, chwilkę podsmażamy. Do ugotowanej fasoli dodajemy ugotowane warzywa wraz z wodą w której się gotowały. Dodajemy kiełbasę z cebulą. Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekana natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniawolnowar, szybkowar i multicooker..Zwykłych garnków w sumie też używam.Tą fasolkę zrobiłam w wolnowarze, wieczorem zalałam fasolę wodą , rano przed wyjściem do pracy ustawiłam wolnowar ,podsmażyłam cebulkę z kiełbasą i poszłam do pracy.., w między czasie "wyskoczyłam "z pracy i do prawie miękkiej fasoli dodałam kiełbaskę ..No i tyle było mojej pracy z przygotowaniem obiadku., mąż przed wyjazdem(...)wyłączeniu trzyma ciepło..Można także i już wieczorem ustawić wolnowar i rano będzie gotowe, można także gotować w zwykłym garnku. 30 dkg fasoli Cenos susz warzywny 50 dkg kiełbasy 1-2 cebule sól, pieprz majeranek Cykoria wegeta liść laurowy Cykoria ziele angielskie Cykoria czerwona papryka słodka płatki Cykoria Fasolę zalać wodą i zostawić na noc.Nast
Moje domowe kucharzenie