Taki szybki i smaczny obiadek. 2 kg cukinii 2-3 marchewki 1 cebula 0,5 kg kiełbasy 5 łyżek koncentratu pomidorowego 200 ml wody 3 łyżki oliwy sól, pieprz listek, ziele papryka słodka, ostra Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.Cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać marchewkę i smażyć razem około(...)minuty, następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać od smażonej warzyw z kiełbasą.Całość zalać koncentratem wymieszanym z wodą oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
Moje domowe kucharzenieDanie idealne o tej porze Warto więc korzystać i jeść, smakować, próbować Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cebula 250 dag kiełbasy – ja użyłam wiejskiej – daje ogrom smaku 3 pomidory 50 ml passaty pomidorowej sól pieprz papryka słodka lub ostra – opcjonalnie olej Na dno garnka wlewam dosłownie 1 łyżkę oleju(...)dodaję pokrojoną w kawałki kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy kiełbasa już się trochę podsmaży oddając swój tłuszczyk, dodaję pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Chwilę tak duszę. W tym czasie nacinam pomidory i umieszczam je we wrzątku. Pozbywam się skórki i nasion. Sam miąższ wrzucam do garnka. Dusze tak przez 20 minut. Dodaję 2 szkl wody, passatę, sól, pieprz
MojaQchnia.plbulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy(...)wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać. Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić na sicie. Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę oraz cebulę
Wanilia i Kardamonlubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku Przygotowanie: Warzywa myję
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę i marchewkę kroję w kostkę. Pieczarki myję, wraz z ogonkami kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę (ma być lekko zarumieniona), dodaję pieczarki i smażę do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam marchewkę i pomidory. Po 5 minutach dodaję przecier, cukier oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie
JejKuchniaprzygotowania żurku wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku(...)Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie
Podróż w kulinariaaromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele(...)osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką *** *** Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy
Blog z ApetytemMielone można przygotować na wiele sposobów, ja ostatnio dodałam do nich pyszną wędzoną kiełbasę i były wspaniałe. SKŁADNIKI: 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić(...)drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe bułce, smażyć do zrumienienia na maśle klarowanym
Kuchnia Beatyprzepisu. Słodziutka, mięciutka, z ogromną ilością koperku, z boczkiem i kiełbaską - jak u mamy! Mniam! :) Młoda kapusta: 1 główka młodej kapusty ok. 350g boczku wędzonego parzonego 200g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego kopru 2 pomidory malinowe ok. 1,5l wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego kminku(...)wkładamy do większego garnka i zalewamy ok. 1,5l wody. Po zagotowaniu odlewamy część wody i dolewamy ponownie nieco mniejszą ilość. Ponownie gotujemy. W tym samym czasie boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy do momentu aż będą chrupkie. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do smażącego się boczku
Cooking MonsterZapraszam na odchudzoną i bezglutenową babkę ziemniaczaną. Z dodatkiem kiełbasy myśliwskiej od Duda smakuje wprost wybornie. Polecam Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g kiełbasy myśliwskiej Duda 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę(...)ładamy pulpę ziemniaczano-cebulową na sitko aby odciekła woda. Kiełbaskę myśliwską drobno kroimy i obsmażamy na suchej patelni na rumiano, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy kiełbasę, jako, mąkę oraz przyprawy i mieszamy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnemamy obiad. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2 cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka(...)gotować pod przykryciem 15-20 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pod koniec wsypać posiekany świeży koperek. Odlać z gotującej się kapusty szklankę wywaru. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy kiełbasę roztopić masło, następnie dodać mąkę i chwilę
Wanilia i KardamonSezon na młodą kapustę rozpoczęty. Proponuje, szybki i smaczny pomysł na obiad :) Składniki: * 1 kg młodej kapusty ( połówka średniej główki) * 200 g kiełbasy ( u mnie żywiecka) * cebula * marchewka * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej * 1/2 łyżeczka majranku * 1/2 łyżeczka tymianku * pieprz ziołowy * sól * olej do smażenia * pęczek koperku Przygotowanie: Kiełbasę pokroić na dowolną wielkość i podsmażyć(...)dużej patelni przez chwilę a mięso zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie. Kapustę wypłukać i poszatkować grubiej. Do kapusty zetrzeć na tarce jarzmowej marchewkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut. Następnie dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką majerankiem oraz tymiankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy
Kulinarne przygodykiełbaską w sosie serowo- śmietanowym. Idealna na obiad i nie tylko. Polecam i zapraszam również do polubienia mojego FP Gotowanie Patki SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➧ 30 dag Wiejskiej Kiełbasy ➧6 Ziemniaków ➧1 Papryka czerwona ➧6 Pieczarek ➧1 Cebula ➧20 dag Sera Żółtego Tartego ➧1 Jajko ➧300 ml Śmietany 18 % ➧Sól i pieprz do smaku ➧1 Łyżka mielonej(...)papryki czerwonej ➧1 Łyżka drobno siekanej pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w plastry, podsmażam na oleju, dodaję drobno posiekaną cebulkę. 2. Ziemniaki kroję w plastry ( ja pozostawiłam w mundurkach), i gotuję krótko ok 5 min w osolonej wodzie. 3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa
Gotowanie Patkiproszę i takie też były. Śniadanie z płynącym jajkiem sadzonym 2 jajka 2 pomidory 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1/2 dużej cebuli 10 cm kawałek kiełbasy 1 łyżka oleju łodyżki czosnku Zaczynamy od kiełbasy kroimy ją w plasterki, odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Seler naciowy kroimy w plasterki, pieczarki płuczemy i kroimy(...)cztery części. Pomidora kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku oraz selera naciowego, po chwili dodajemy kiełbasę i pieczarki całość przesmażamy od czasu do czasu mieszając tak około 4-5 minut, potem dodajemy pomidora i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy jedną/ dwie łyżki wody – w zależności od tego ile pomidor dodał sosu
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno(...)Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy
Pieprzyć z Fantazją