kiełbasa - 10142 przepisów (strona:198/677)

Fasolka szparagowa a'la bigos 155

danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2  łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka  przyprawy typu Kucharek(...)fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego             Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso

Praktyczna pl
Udka po baskijsku 141

Soczyste udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 90g kiełbasy chorizo 650g pomidorów 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz(...)Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka

Szalona Kuchnia Eweliny
WYTRAWNY KWIAT Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 92

Składniki: 400 ml mleka 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju roślinnego 150 cienkiej kiełbasy 1 jajko 1 - 2 ząbek czosnku ok. 100 g żółtego sera np. gouda  sezam ostra mielona papryka Przygotowanie: Kiełbasa - kroimy w drobną kostkę. Ser żółty - zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Rozczyn(...)Rozpuścić i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto - 600 g mąki przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. następnie dodać etapami rozczyn. Zagnieść. Dodać olej i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę ciasta

Ciastka - domowe słodkości
WYŚMIENITE LECZO + FILMIK 573

SKŁADNIKI :  300 g pieczarek 4 - 5 średnich cebul 1 mała cukinia   0.5 kg pomidorów 0.5 kg czerwonej papryki  1 puszka krojonych pomidorów 0.5 kg kiełbasy śląskiej 250 g parówek cienkich(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.  Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę oraz kiełbasę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki z kiełbasą 139

Składniki: 1 pęto kiełbasy 1 papryka 1 cebula 4-5 pieczarek 1/2 bakłażana 1/2 cukinii przyprawa do szaszłyków Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe krążki. Paprykę w kostkę, cukinię, bakłażana i pieczarki … Czytaj dalej Szaszłyki z kiełbasą

czarrna od kuchni
Leczo 119

papryki 2 zielone papryki 0,5 pomidorów / wersja dla leniwych 2 puszki pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule olej do smażeni 0,5  kg dobrej kiełbasy śląskiej (można dać więcej wedle uznania) Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól Wykonanie:  Wiem ,że są przepisy gdzie nie obiera się cukinii, ja jednak ją obieram i usuwam(...)wodą, po wyciągnięciu obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Przygotowujemy sobie bardzo duży garnek. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę, kiedy cebula z kiełbasą nabiorą kolorów wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę, cukinie i pomidory. Wszystko razem podsmażamy co jakiś czas mieszając.  Na patelni podsmażamy również

W Moim Magicznym Domu
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 103

Sezon na grillowanie w pełni. W powietrzu czuć zapach kiełbas, karkówki, kaszanki, itp. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jakie potrawy warto przygotować? Przeczytaj! Grillowanie to nic innego jak obróbka termiczna stosowaną od najdawniejszych czasów. Współczesny grill wygląda inaczej niż dawniej, jednak sposób obróbki żywności jest ten sam. Żeby grillowane potrawy były bezpieczne dla zdrowia należy przestrzegać pewnych zasad. Higiena(...)papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie w płomieniach, czasami za długo, aż dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść

Strefa Zdrowego Żywienia
Leczo, ragout z kiełbasą 103

lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku Przygotowanie: Warzywa myję

Zasmakuj Kuchni
Bigos z cukinii 4121

Taki szybki i smaczny obiadek. 2 kg cukinii  2-3 marchewki 1 cebula 0,5 kg kiełbasy  5 łyżek koncentratu pomidorowego 200 ml wody 3 łyżki oliwy sól, pieprz listek, ziele papryka słodka, ostra Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.Cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać marchewkę i smażyć razem około(...)minuty, następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać od smażonej warzyw z kiełbasą.Całość zalać koncentratem wymieszanym z wodą oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie

Moje domowe kucharzenie
Lecho 95

Danie idealne o tej porze Warto więc korzystać i jeść, smakować, próbować Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cebula 250 dag kiełbasy – ja użyłam wiejskiej – daje ogrom smaku 3 pomidory 50 ml passaty pomidorowej sól pieprz papryka słodka lub ostra – opcjonalnie olej Na dno garnka wlewam dosłownie 1 łyżkę oleju(...)dodaję pokrojoną w kawałki kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy kiełbasa już się trochę podsmaży oddając swój tłuszczyk, dodaję pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Chwilę tak duszę. W tym czasie nacinam pomidory i umieszczam je we wrzątku. Pozbywam się skórki i nasion. Sam miąższ wrzucam do garnka. Dusze tak przez 20 minut. Dodaję 2 szkl wody, passatę, sól, pieprz

MojaQchnia.pl
Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem 122

bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej  25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy(...)wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać. Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić na sicie. Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę oraz cebulę

Wanilia i Kardamon
Leczo, ragout z kiełbasą 88

lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku Przygotowanie: Warzywa myję

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 130

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę i marchewkę kroję w kostkę. Pieczarki myję, wraz z ogonkami kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę (ma być lekko zarumieniona), dodaję pieczarki i smażę do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam marchewkę i pomidory. Po 5 minutach dodaję przecier, cukier oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie

JejKuchnia
,,Tradycyjny żurek’’ 92

przygotowania żurku wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku(...)Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie

Podróż w kulinaria