porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca 6 ziaren angielskiego ziela 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 200 ml marsala(...)Dodaj pokrojone grzyby, sól i czarny pieprz. Smaż przez 5 minut. Przełóż do garnka z kapustą. Pokrój boczek i zrumień na tej samej patelni. Przełóż do kapusty. Pora na kiełbasę. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż do garnka. Następnie dodaj poszarpane mięso, wszystkie przyprawy, wino i gotuj bigos przez godzinę. Ostudzony bigos wstaw do lodówki. Ja wystawiłam
codojedzeniakrólewski w Budapeszcie PRZERWA NA OBIAD Vörösmarty tér (jarmark nocą) Fővám tér (jarmark nocą) JEDZENIE Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach zaopatrzyć się można w pierniczki(...)witryna, drzwi i okna. Co krok można spotkać mniejsze i większe jarmarki oraz choinki. Klimat powala. CENY NA JARMARKU W BUDAPESZCIE Herbata/grzane wino/grzana czekolada – ok. 8-15 zł Kiełbasa, gulasze, mięsa - ok. 25-40 zł Pierniczki ok. 8 zł Kurtoszkołacze - ok. 15-30 zł Pasta paprykowa w tubce - ok. 5 zł Pamiątki - ok. 5 - 30 zł Ceny jedzenia
CzarnawisienkaJakiś czas temu dostałam od rodziny sporą ilość cukinii i musiałam ją jakoś wykorzystać. Dlatego z części zrobiłam leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i kiełbasy. Danie jest ulubionym daniem w mojej rodzinie, jest łatwe do przyrządzenia i składa się z ogólnodostępnych składników. Domownicy lubią leczo na pikantnie, więc dodaję jeszcze szczyptę ostrej papryczki lub kawałek chilli. Podaję je z pieczywem(...)kolację lub jako danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała cukinia 2-3 średnie cebule 2 czerwone papryki 3 pomidory 40 dag kiełbasy lub resztki wędlin, które mamy w lodówce 3 łyżki oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Warzywa umyć, usunąć ziarna nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać olej
Danka Pichcimłodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy śląskiej lub innej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)smażyć do momentu wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Gdyby tłuszczu było mało to można dodać 1-2 łyżki oleju. Cebulę zeszklić i dodać na patelnię pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smażyć jeszcze około 5 minut, aż kiełbasa lekko się zarumieni. 5. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką i ostrą paprykę. Lekko doprawić
Danka Pichciwymaga dużego nakładu pracy. Wiejska patelnia może być przykładem na to, że nieskomplikowane przepisy są pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ziemniaków lub w zależności od potrzeb 150 g kiełbasy śląskiej 100 g żółtego sera 1 młoda cebula ze szczypiorkiem 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki oregano szczypta pieprzu ziołowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej(...)patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Chwilę je podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przesunąć na bok patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, cały czas mieszając do zrumienienia kiełbasy i ziemniaków. Doprawić pieprzem ziołowym i oregano. Następnie posypać startym żółtym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Chwilę jeszcze smażyć, aż ser się rozpuści
Danka Pichcilubczyku około 6-8 kulek ziela angielskiego (ucieram je w moździerzu) 3-4 liście laurowe łyżka soli (płaska, używam różowej himalajskiej, a ona jakby ciut mniej słona jest) *dodatkowo kiełbasa najlepiej mocno aromatyczna, wędzona. U mnie hit ostatnich czasów towęgerska kiełbasa wegańska (z bocznieków). Jeżeli kiedykolwiek przyłapiecie mnie na jedzeniu kiełbasy prosto z opakowania i to w publicznych miejscach
greenscarfTortilla z serkiem śmietankowym z dużą ilością pikantnej teksańskiej kiełbasy, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 9 kiełbasek Teksańkich z chilli Morliny 500g śmietankowego serka 18 plastrów żółtego sera 18 liści sałaty masłowej 1 czerwona papryka 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku(...)minut. 3. Po tym czasie każdy rulon pokroić na kawałki o grubości około 2-3 cm. Na wierzch każdego rollsa dodać marynowaną ostrą papryczkę i spiąć wykałaczką. Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw. Teksańska -Wielkie odkrycie Ameryki: wyrazista, pikantna, po teksańsku ostra. A to wszystko
Szalona Kuchnia EwelinySzybka i syta potrawa na zimne wieczory sprawdzi się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy Morlińskie z szynki - 1 duża cebula - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju
Kulinarne życiewoda - 100 ml mleko - 100 ml olej - 2 łyżki cukier - szczypta sól szczypta proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Sos i dodatki: koncentrat pomidorowy - 170 g oregano suszone - 2 łyżki kiełbasa cienka - 1 pętko cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia pieczarki - 450 g sól i pieprz ser żółty - 200 g keczup do polania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zagnieść ciasto(...)Wyrabiać ciasto ze 3 minuty, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na placki. Dostosowując wielkość i kształt do patelni. Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni. Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Usmażyć cebulę na tłuszczu, dodać pieczarki, podsmażyć razem z solą i pieprzem, przez kilka minut. Patenię rozgrzać, wysmarować tłuszczem, położyć placek
Kuchnia Danusibretońsku. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej chociaż nazwa wskazuje inaczej. Składniki 1/5 kg fasoli ( Ja wolę drobniejszą odmianę) Puszka pomidorów w zalewie 2 pęta kiełbasy Molińskiej z piersi kurczaka kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, papryka słodka(...)trzeba zbierać. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy do gotującej się fasolki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka z fasolką kiełbasę i pomidory z puszki. Dusimy fasolkę ok 15 minut. Doprawiamy musztardą, przecierem pomidorowym i przyprawami. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światzrobimy bo jest super :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie żółte papryki 400 g kiełbasy u mnie podwawelska 300 g wędzonego boczku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1/2 pęczka natki pietruszki 1,5 łyżeczki(...)słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru pieprz 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oliwy 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek kroimy w paski. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, marchewkę w półplasterki, ziemniaki w większą kostkę. 2. W większym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy do momentu, aż wytopi się nam tłuszcz. Dorzucamy kiełbasę
kruche babeczkimrożenia. Tutaj znajdziecie mój niezawodny przepis podstawowy na naleśniki ! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ Składni na naleśniki z jajecznicą: 8-10 naleśników – przepis 1 cebula 250g lub więcej kiełbasy wędzonej 10 jaj 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np szczypiorku lub natki pietruszki 1 łyżka masła lub oleju sól pieprz 8-10 plasterków sera żółtego Jak zrobić naleśniki z jajecznicą(...)patelni szklimy na oleju drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy i podsmażamy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę. Jajka wybijamy do miseczki (sprawdzając ich świeżość – ja po niemiłym doświadczeniu nigdy nie wybijam jajek bezpośrednio na patelnię). Do kiełbasy dodajemy jajka, zioła, przyprawy. Podsmażamy mieszając aż jajecznica zetnie się do ulubionej konsystencji. Na naleśniku układamy plaster sera żółtego i kopiastą łyżkę farszu, zawijamy
Dorota Smakujepewno dla nich wielka frajda 😃 Ja planuję przygotować składniki dla mojej Córki, bo już zaplanowała na czwartek pizzę z duchami... 😋 Do pizzy użyłam cieniutko krojonej kiełbasy krakowskiej (cóż za bezczeszczenie włoskiej tradycji!!) i smakowała naprawdę super, ale oczywiście możecie zastąpić ją dobrej jakości salami lub szynką, albo inną ulubioną(...)łyżeczki suszonej) 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżeczki masła 1,5 łyżeczki suszonego oregano cukier sól pieprz DODATKOWO: garść tartego żółtego sera kilka plasterków kiełbasy krakowskiej, salami, szynki, według uznania) kilka "duszków" wyciętych z sera żółtego czarne oliwki na oczy, usta i pająki UWAGA! (dodatki należy potroić, jeśli będziecie robić od razu
Słodko-Słony Świat Ilony