plus to sympatyczne warzywo strączkowe. Soczewica, tym razem na nią postawiłam. Jest bardzo zdrowa, ma dużo białka, zawiera błonnik, wiele witamin, kwas foliowy. Polecam każdemu. Składniki: 1 duża ulubiona kiełbasa 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 chili 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 300 ml wody pół szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka(...)oregano 1 liść laurowy sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy do zrumienienia. Do patelni wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i pokrojone w mniejsze kawałki chili, cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, passatę, wsypujemy soczewicę, dorzucamy liść laurowy, sól i oregano. Gotujemy 10 minut. Na koniec całość posypujemy
Kardamonovypapryczką jalapeno, ale w końcu odpuściłam, dodałam zwykłą chili. Papu chyba się udało, My resztki talerzowe wymiótł ciemnym pieczywem. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 150 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku pół świeżej chili puszka krojonych pomidorów pół szklanki wody sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Fasolkę myjemy i odcinamy twarde końcówki. Cebulę kroimy w kostkę(...)czosnek w plasterki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po chwili dodajemy do niej cebulę i czosnek, smażymy do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy chili i fasolkę. Całość zalewamy wodą i pomidorami, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż fasolką będzie miękka. Artykuł Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam z piekarnika. Też dają radę. Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 średnie kiełbasy 2 cebule 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę i cebule również kroimy w plasterki(...)naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygodzinie 23. Jak lubicie zielone oliwki, dorzućcie do tego przepisu, założę się, że będzie jeszcze lepszy (u mnie niestety oliwki wyszły, na planie dodania się skończyło). Składniki: 10 małych kiełbas 2 puszki pomidorów bez skórki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz olej rzepakowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy(...)zrumienienia. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy poszatkowane chili, oregano, sól i pieprz, gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Kiełbasy nakłuwamy widelcem (można też naciąć nożem), wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy pod przykryciem jakieś 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie można pozbyć się pokrywki i piec jeszcze 10 minut, do zrumienienia. Artykuł Kiełbasa pieczona
Kardamonovywchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek selera 1 cebula mały kubek jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz (przepis(...)porcji) Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut
Kardamonovykima doszła jeszcze jedna osoba, która zwaliła nam się na głowę parę dni temu, a że jest mięsożerna, to ten… Wyszło spoko. Składniki: 8 małych cienkich kiełbas 2 duże cebule 2 łyżeczki musztardy francuskiej duża szczypta suszonego rozmarynu 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy do nich(...)liść laurowy i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni smażymy do zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Artykuł Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyleczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka oregano lub tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu
KardamonovyGulasz pachnący grzybami Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę. 60 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 2 laski kiełbasy podwawelskiej · 1 cebula(...)rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut. 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili
Kulinarna Chwilasprawdzi się na obiad lub kolację , gdy mamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny. Składniki: 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej) 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki słodkiego sosu chili 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie) sól do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Chili z czerwoną fasolą i chorizo – przepis Kiełbasę chorizo przetnij wzdłuż, a następnie w mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybki i zdrowy sposób na obiad lub kolację. Świetne r ównież na imprezę. Kiełbasę można śmiało zastąpić piersią z kurczaka lub schabem.Lekkie i pożywne! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 pomidor 1 bakłażan mała puszka kukurydzy kiełbasa toruńska lub podwawelska 250g kaszka kuskus-200g 2 łyżki przecieru pomidrowego sól,pieprz,szczypta chili Kaszkę kus kus zalewamy(...)wrzątkiem.Odstawiamy. Cukinię ,cebulę,paprykę i bakłażana kroimy w kostkę.Pomidora sparzamy ,ściągamy skórkę i również kroimy. Kiełbasę kroimy w półplasterki,podsmażamy.Dodajemy cebulę,cukinię i bakłażana.Pod koniec smażenia dodajemy paprykę,pomidora i kukurydzę.Wlewamy pól szklanki wody,dodajemy przecier i wsypujemy kaszkę.Mieszamy aż do zagotowania .Doprawiamy solą,pieprzem i chili. Smacznego
Przepisy mojej mamyFajny pomysł na szybki obiad lub kolację. Leczo możemy przygotować r ównież zimą z mrożonej fasolki. Podajemy z pieczywem. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy 2 papryki czerwone 2 cebule 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na półplasterki.Podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw. Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę
Przepisy mojej mamyMożna je zrobić na różne sposoby np.z kluseczkami,makaronem. Moje są z naleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie! Składniki: 6 naleśników ok.0,5 kg kiełbasy-kto jaką lubi,u mnie najczęściej toruńska 1 słoik kapusty kiszonej 900 g 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki keczupu Kapustę płuczę(...)gotuję ok.10 minut w osolonej wodzie.Odcedzam. Kiełbasę kroję w kosteczkę,podsmażam razem z pokrojoną cebulą na rumiano.Do kiełbasy dodaję pokrojoną kapustę i przesmażam chwilę.Przeciskam czosnek i dodaję pokrojone w kwadraty o boku ok.1 cm naleśniki.Doprawiam solą i pieprzem oraz keczupem. Smacznego
Przepisy mojej mamychłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie. 3 cukinie 2 spore cebule pieczarki 250 g 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W głębokiej patelni przesmażamy posiekaną cebulę(...)czosnkiem. Dodajemy pieczarki i kiełbasę. Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając. Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki
Smaczne mojePyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki liść laurowy: 2 szt. wędzona papryka
Kuchnia Na Wypasiepodaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska, zwyczajna) 300 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól(...)fasoli). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w niezbyt małą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na większą patelnię przełożyć pokrojony boczek. Wstawić na gaz i smażyć do wytopienia
Danka Pichci