kiełbasa - 10142 przepisów (strona:184/677)

Pizza rodzinna – dwie wersje 62

Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde z podanych poniżej składników(...)świeżych drożdży Dodatki: pizza nr 1: 3 nugettsy (np. z tego przepisu ), około 200-250 g sera mozzarella wiórki pizza nr 2: 4 pieczarki, 5-6 plasterków kiełbasy krakowskiej z kurczaka, 1 mała czerwona papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki prosty sos pomidorowy na spód niewielka ilość oleju Uwaga! Ilość sera i innych składników dostosowujemy do własnych upodobań

Słodkie okruszki
Zapiekane bułki z kiełbasą i serem 71

Bułki z piekarnika, nadziewane serem żółtym, kiełbasą oraz ogórkiem kiszonym. Składniki oraz sposób przygotowania: Bułki w miejscu nacięć, rozcięłam, nasmarowałam od środka i na zewnątrz mieszanką (jajko, oliwa, czosnek, sól, pieprz, oregano, natka pietruszki) w kieszonki włożyłam plasterki sera żółtego, kiełbasy i ogórka kiszonego. Ułożyłam na blasze, do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 min. Pyszotka! Autor przepisu: Barbara Artykuł(...)Zapiekane bułki z kiełbasą i serem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 147

Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.                       FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ- przepis tutaj Fasolka po bretońsku to sycące danie jednogarnkowe.  Fasolka jest przepyszna i aromatyczna. Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki.  Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś(...)kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej  lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.                       LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO- przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników,  które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad,  kolacja czy poczęstunek dla gości, podczas

Zrób to smacznie
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 51

pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.  FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ-  przepis tutaj Fasolka po bretońsku to sycące danie jednogarnkowe. Fasolka jest przepyszna i aromatyczna. Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki.  Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś(...)wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO-  przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników, które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad, kolacja czy poczęstunek dla gości, podczas

Zrób to smacznie
Kremowa zupa fasolowa 36

Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie. Składniki: 200 g suchej fasoli 1 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku kawałek małej kiełbasy 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz (przepis na 3 porcje) Fasolę namaczamy w wodzie na noc, następnie gotujemy(...)miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni (można spróbować bez oleju, powinna puścić nieco tłuszczu), przekładamy ją do miseczki. Na tej samej patelni smażymy poszatkowaną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem. Dorzucamy do tego ugotowaną fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne

Kardamonovy
Soczewica z papryką i kiełbasą 46

plus to sympatyczne warzywo strączkowe. Soczewica, tym razem na nią postawiłam. Jest bardzo zdrowa, ma dużo białka, zawiera błonnik, wiele witamin, kwas foliowy. Polecam każdemu. Składniki: 1 duża ulubiona kiełbasa 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 chili 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 300 ml wody pół szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka(...)oregano 1 liść laurowy sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy do zrumienienia. Do patelni wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i pokrojone w mniejsze kawałki chili, cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, passatę, wsypujemy soczewicę, dorzucamy liść laurowy, sól i oregano. Gotujemy 10 minut. Na koniec całość posypujemy

Kardamonovy
Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym 70

papryczką jalapeno, ale w końcu odpuściłam, dodałam zwykłą chili. Papu chyba się udało, My resztki talerzowe wymiótł ciemnym pieczywem.  Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 150 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku pół świeżej chili puszka krojonych pomidorów pół szklanki wody sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Fasolkę myjemy i odcinamy twarde końcówki. Cebulę kroimy w kostkę(...)czosnek w plasterki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po chwili dodajemy do niej cebulę i czosnek, smażymy do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy chili i fasolkę. Całość zalewamy wodą i pomidorami, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż fasolką będzie miękka. Artykuł Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczonki 59

nawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam z piekarnika. Też dają radę.  Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 średnie kiełbasy 2 cebule 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę i cebule również kroimy w plasterki(...)naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym 47

godzinie 23. Jak lubicie zielone oliwki, dorzućcie do tego przepisu, założę się, że będzie jeszcze lepszy (u mnie niestety oliwki wyszły, na planie dodania się skończyło). Składniki: 10 małych kiełbas 2 puszki pomidorów bez skórki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz olej rzepakowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy(...)zrumienienia. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy poszatkowane chili, oregano, sól i pieprz, gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Kiełbasy nakłuwamy widelcem (można też naciąć nożem), wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy pod przykryciem jakieś 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie można pozbyć się pokrywki i piec jeszcze 10 minut, do zrumienienia. Artykuł Kiełbasa pieczona

Kardamonovy
Zupa koperkowa z białą kiełbasą 49

wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek selera 1 cebula mały kubek jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz (przepis(...)porcji) Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut

Kardamonovy
Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską 45

kima doszła jeszcze jedna osoba, która zwaliła nam się na głowę parę dni temu, a że jest mięsożerna, to ten… Wyszło spoko.   Składniki: 8 małych cienkich kiełbas 2 duże cebule 2 łyżeczki musztardy francuskiej duża szczypta suszonego rozmarynu 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy do nich(...)liść laurowy i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni smażymy do zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Artykuł Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką 59

leczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka oregano lub tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu

Kardamonovy
Gulasz pachnący grzybami 76

Gulasz pachnący grzybami Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę. 60 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        2 laski kiełbasy podwawelskiej ·        1 cebula(...)rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut. 3.    Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili

Kulinarna Chwila
Chili z czerwoną fasolą i chorizo 71

sprawdzi się na obiad lub kolację , gdy mamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny. Składniki: 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej) 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki słodkiego sosu chili 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie) sól do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Chili z czerwoną fasolą i chorizo – przepis Kiełbasę chorizo przetnij wzdłuż, a następnie w mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza kuskus z warzywami 106

Szybki i zdrowy sposób na obiad lub kolację. Świetne r ównież na imprezę.  Kiełbasę można śmiało zastąpić piersią z kurczaka lub schabem.Lekkie i pożywne! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 pomidor 1 bakłażan mała puszka kukurydzy kiełbasa toruńska lub podwawelska 250g kaszka kuskus-200g 2 łyżki przecieru pomidrowego sól,pieprz,szczypta chili Kaszkę kus kus zalewamy(...)wrzątkiem.Odstawiamy.   Cukinię ,cebulę,paprykę i bakłażana   kroimy w kostkę.Pomidora sparzamy ,ściągamy skórkę i również kroimy.   Kiełbasę kroimy w półplasterki,podsmażamy.Dodajemy cebulę,cukinię i bakłażana.Pod koniec smażenia dodajemy paprykę,pomidora i kukurydzę.Wlewamy pól szklanki wody,dodajemy przecier i wsypujemy kaszkę.Mieszamy aż do zagotowania .Doprawiamy solą,pieprzem i chili. Smacznego

Przepisy mojej mamy