kiełbasa - 10142 przepisów (strona:176/677)

ZUPA CHRZANOWA (keto, bez laktozy, redukcja) 32

Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego  lub  oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku i zeszklić. Następnie dołożyć pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Całość zalać gorącą wodą, dodać listki, ziele angielskie, przyprawy i gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie dodać chrzanu i gotować przez kolejne 15 minut. Opcjonalnie można dodać śmietany

Ola la LCHF
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 34

Bardzo smaczna sałatka z ziemniakami i białą kiełbasą. Podana z sosem majonezowo - chrzanowym smakuje rewelacyjnie. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :   3-5 białych kiełbas - parzonych  6 jajek ugotowanych na twardo 9-10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków  1 opakowanie groszku z marchewką 4 ogórki kiszone(...)twardo obieramy studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, również studzimy i obieramy. Marchewy z groszkiem gotujemy na miękko. Po ostudzeniu wszystko kroimy w dużą kostkę łącznie z białą kiełbasą. Do sałatki można użyć ogórków kiszonych lub konserwowych kroimy je w kostkę. Przygotujemy teraz sos do miseczki przełożyłam 4 łyżki majonezu, do tego 3 łyżki gęstego jogurtu, 2 łyżeczki chrzanu

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos staropolski 20

kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. ? Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. ? Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami

To co kocham
Fasolka po bretońsku 26

zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela(...)posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. ? Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. ? Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. ? Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli. ? Na 3 łyżkach oleju podsmażyć

To co kocham
Bigos z młodej kapusty 24

błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry boczku wędzonego ? 400 g kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: ? Kapustę umyć, przekroić(...)ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. ? Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić. ? Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody. ? Dołożyć wszystkie przyprawy, dosolić do smaku. ? Dusić

To co kocham
Leczo 16

dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące i smaczne, prawie dietetyczne. Ugotowałam(...)cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie z nim poradziło. Składniki: ? 2 średnie cukinie ? 2 papryki czerwone ? 2 cebule ? 4 pomidory dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? natka pietruszki ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach i przyprawy. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 26

kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka w moim domu nie jest(...)zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: ? 500 g białej kiełbasy parzonej ? 500 g brukselki ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka majeranku ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? koperek do posypania Wykonanie: ? Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. ? Dodać pokrojoną

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 21

roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego(...)czerwonego ? kilka śliwek suszonych ? oliwa do skropienia Wykonanie: ? Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. ? W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. ? Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Leczo z marchewką 22

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: ? 4 średnie cukinie ? 1 papryka czerwona ? 2 cebule ? 3 marchewki ? 2 pomidory duże dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? gałązka rozmarynu i szałwii ? 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego ? natka pietruszki(...)łyżki oleju Wykonanie: ? Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. ? Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. ? Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 29

kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy(...)godziny. – Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie sprawiało, że znikała w bigosie, po prostu

To co kocham
Biała pizza z kurczakiem i szpinakiem 41

gruszką, albo tak jak w dzisiejszej propozycji, doprawiona ziołami i pieczonym czosnkiem ricotta. Oprócz pizzy ze składnikami, jakie widzicie poniżej, zrobiłam jeszcze naszego pewniaka, czyli ulubioną pizzę z serem, kiełbasą, salami, cebulą i pomidorowym sosem. Przyznam, że pojedliśmy już pierwszą pizzą (naszym pewniakiem), ale każdy po kawałku spróbował jeszcze białej pizzy. Smakowała, ale bliżej nam jednak było(...)kiełbasą No i powiem Wam, że na następny dzień zjedliśmy tą pizzę z kurczakiem i szpinakiem i dopiero wtedy pojawiły się zachwyty… no niebo w gębie! Nie wiem czy poprzedniego dnia byliśmy już na tyle nasyceni, czy to kwestia temperatury, ale na zimno – i sama nie wierzę, że to piszę – ale smakowała mi ta pizza BARDZO. Zastanawiam

Smaki Na Talerzu
Gulasz w sosie paprykowym 38

kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczniejsze i "szybsze" w serwowaniu. Przez kilka tygodni w ten sposób nazbierałem, bo kroiłem i mroziłem. Podobnie było z mięsem i kiełbasą. Teraz to nie tylko sprzątanie lodówki, ale też sprzątanie zamrażarki. W połączeniu z kluskami wyszło perfekcyjnie. Serdecznie zapraszam.               Składniki(...)karkówki wieprzowej 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 250 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz         Przygotowanie:         Mięso kroimy w kostkę (w taką "bardziejszą"), podobnie z kiełbasą. Smażymy na rozgrzanym smalcu ( 1 łyżka ). Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy

R'n'G Kitchen
Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką 39

Pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki pokrojone na plastry, a następnie smażone z dodatkami znalezionymi akurat w lodówce. ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 600 gramów ziemniaków sałatkowych; 300 gramów debreczynek lub parówek; 300 gramów brukselki; cebula; natka pietruszki; dymka; sól, pieprz; przepis na ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką Artykuł Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Mięsna pasta na kanapki 192

tego wolę wszelkiego rodzaju mazidła lub pasztety. No po prostu lubię i już. Ostatnimi czasy wpadł mi w oczy nieziemski przepis, rodem z PRL-u, na pastę z kiełbasy. Takiej zwyczajnej, śląskiej czy łotever macie pod ręką. Prosty, szybki i mega smaczny. Czytając opis, już "widziałem" ten obłędny smak moimi kubkami smakowymi. Pomyliłem się! To jest lepsze niż myślałem(...)ulubioną kiełbachę i pamiętajcie o maśle by miało temperaturę pokojową. Zaciekawieni? Wbijajcie po krótki spis i opis przygotowania. Enjoy!       Składniki:         200 g kiełbasy np. śląskiej 1 łyżka masła 2 łyżki majonezu 1 duży ogórek konserwowy opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie:         Kiełbasę obieramy z osłonki. Mielimy na najmniejszych oczkach. Ogórek

R'n'G Kitchen