roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego(...)czerwonego ? kilka śliwek suszonych ? oliwa do skropienia Wykonanie: ? Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. ? W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. ? Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut
To co kochamKlasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: ? 4 średnie cukinie ? 1 papryka czerwona ? 2 cebule ? 3 marchewki ? 2 pomidory duże dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? gałązka rozmarynu i szałwii ? 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego ? natka pietruszki(...)łyżki oleju Wykonanie: ? Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. ? Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. ? Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień
To co kochamkapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy(...)godziny. – Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie sprawiało, że znikała w bigosie, po prostu
To co kochamgruszką, albo tak jak w dzisiejszej propozycji, doprawiona ziołami i pieczonym czosnkiem ricotta. Oprócz pizzy ze składnikami, jakie widzicie poniżej, zrobiłam jeszcze naszego pewniaka, czyli ulubioną pizzę z serem, kiełbasą, salami, cebulą i pomidorowym sosem. Przyznam, że pojedliśmy już pierwszą pizzą (naszym pewniakiem), ale każdy po kawałku spróbował jeszcze białej pizzy. Smakowała, ale bliżej nam jednak było(...)kiełbasą No i powiem Wam, że na następny dzień zjedliśmy tą pizzę z kurczakiem i szpinakiem i dopiero wtedy pojawiły się zachwyty… no niebo w gębie! Nie wiem czy poprzedniego dnia byliśmy już na tyle nasyceni, czy to kwestia temperatury, ale na zimno – i sama nie wierzę, że to piszę – ale smakowała mi ta pizza BARDZO. Zastanawiam
Smaki Na Talerzukawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczniejsze i "szybsze" w serwowaniu. Przez kilka tygodni w ten sposób nazbierałem, bo kroiłem i mroziłem. Podobnie było z mięsem i kiełbasą. Teraz to nie tylko sprzątanie lodówki, ale też sprzątanie zamrażarki. W połączeniu z kluskami wyszło perfekcyjnie. Serdecznie zapraszam. Składniki(...)karkówki wieprzowej 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 250 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę (w taką "bardziejszą"), podobnie z kiełbasą. Smażymy na rozgrzanym smalcu ( 1 łyżka ). Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy
R'n'G KitchenPozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki pokrojone na plastry, a następnie smażone z dodatkami znalezionymi akurat w lodówce. ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 600 gramów ziemniaków sałatkowych; 300 gramów debreczynek lub parówek; 300 gramów brukselki; cebula; natka pietruszki; dymka; sól, pieprz; przepis na ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką Artykuł Ziemniaki smażone z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkatego wolę wszelkiego rodzaju mazidła lub pasztety. No po prostu lubię i już. Ostatnimi czasy wpadł mi w oczy nieziemski przepis, rodem z PRL-u, na pastę z kiełbasy. Takiej zwyczajnej, śląskiej czy łotever macie pod ręką. Prosty, szybki i mega smaczny. Czytając opis, już "widziałem" ten obłędny smak moimi kubkami smakowymi. Pomyliłem się! To jest lepsze niż myślałem(...)ulubioną kiełbachę i pamiętajcie o maśle by miało temperaturę pokojową. Zaciekawieni? Wbijajcie po krótki spis i opis przygotowania. Enjoy! Składniki: 200 g kiełbasy np. śląskiej 1 łyżka masła 2 łyżki majonezu 1 duży ogórek konserwowy opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie: Kiełbasę obieramy z osłonki. Mielimy na najmniejszych oczkach. Ogórek
R'n'G KitchenSAŁATKA SZWAJCARSKA SKŁADNIKI 300 gramów wysokiej jakości kiełbasy parówkowej (najlepiej Lyonnaise lub Pariser); 150 gramów sera dojrzewającego klasy Gruyere; 1 czerwona cebula; szczypiorek; 2 łyżki oliwy extra vergine; 2 łyżki białego octu winnego; 1 łyżeczka musztardy Dijon; 1 łyżeczka majonezu; sól, pieprz; przepis na sałatkę szwajcarską z kiełbasą i serem Artykuł Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaZAPIEKANKA WARZYWNA SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; 600 gramów białej, surowej kiełbasy; 300 gramów świeżej brukselki; około 150 gramów sera żółtego; masło; mleko; 1 papryczka chilli; garść posiekanego szczypiorku lub dymki; sól, pieprz; przepis na zapiekankę warzywną z białą kiełbasą Artykuł Zapiekanka warzywna z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkanajmniejszych jak się da. I klasycznie do dostania były tylko mini parówki. Od razu je odrzuciliśmy. Stwierdziłam, że nie mam czasu na łażenie dziś po sklepach i szukanie mini kiełbas, więc biorę co jest. Wybraliśmy więc cienkie kiełbasy, które po prostu pokroiłam na mniejsze kawałki, takie 5-6 centymetrowe. Następną wersje zrobię jednak chyba z jeszcze mniejszymi kąskami. Takie(...)parę propozycji gęstych sosów, rzućcie okiem, może znajdziecie coś tam dla siebie. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 30 mini kiełbasek (4-5 cm długości) lub 15 małych cienkich kiełbas 4-5 łyżek ketchupu 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu (przepis na 30 porcji) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Jeżeli używacie dłuższych kiełbasek, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Na blacie
KardamonovySkładniki potrzebne do przepisu na fasolkę po bretońsku 1:28 - Jak przygotować fasolę 1:54 - Zalewamy bulionem 2:12 - Wrzucamy przyprawy 2:41 - Kroimy kiełbasę 3:11 - Pamiętajcie o naostrzeniu noży przed robotą 3:24 - Kroimy cebulkę 3:38 - Kroimy czosnek 3:48 - Dorzucamy cebulę 4:16 - Dorzucamy czosnek 4:29 - Czas pokroić wędzonkę 4:55 - Cebulkę z kiełbasą walimy(...)Przyprawy 5:42 - Sól i pieprz 5:52 - Przecier pomidorowy 6:17 - Fasolka ugotowana 6:28 - Smacznego Składniki: 500g fasoli jaś ok. 550g wędzonki (boczek, żeberka) 300g dobrej kiełbasy 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 500g przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej ok. 1 litr bulionu (mięsnego, warzywnego) 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesię z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 200 g boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 3 pętka kiełbasy śląskiej (300 g) 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki suszonej włoszczyzny 3 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Boczek(...)kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę. Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać. Ziemniaki kroimy w kostkę, razem
R'n'G Kitchenmajonezowe, kremowe, albo tylko z octu i oleju zmieszanego z przyprawami i świeżymi ziołami. Niektóre sałatki są przyrządzane z sałaty, warzyw i owoców. Inne przygotowuje się z makaronem, kiełbasą lub mięsem. Sałatki mogą być też łączone lub dekorowane serem i jajkami. Przeważnie są doskonałym dodatkiem do większości potraw, ale niektóre z nich są samodzielnym posiłkiem. Naprawdę warto je wypróbować! Najbardziej(...)Często ta sałatka podawana jest w domach jako dodatek do kanapek. Ten dzisiejszy przepis to najprostsza wersja sałatki: Fleischsalat składa się jedynie z majonezu, ogórków konserwowych lub kiszonych, oraz kiełbasy typu mortadela lub wędlina Lyoner. Wierzcie mi, jest naprawdę pyszna! Składniki Fleischsalat: 250 g wędliny Lyoner lub mortadeli pokrojonej w paski 150 – 200 g pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: kapusta kiszona 1,5 kg, woda 3 szklanki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier(...)wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku
W Mojej Kuchni Lubię