kiełbasa - 10142 przepisów (strona:171/677)

Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 406

łyżki oleju      białko     500g pieczarek     2 cebule     sól     pieprz świeżo mielony     2 kiełbasy     starty parmezan Przygotowanie:     Zaczyn : drożdże rozkruszyć, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki wody (ciepłej) dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut aby zaczyn urósł(...)czasie pokroić cebulę w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto

Amatorka kuchenna
Ryż z kiełbasą 176

pomysłu na obiad, zastosowałem taktykę gotowania "na winie" - co się nawinie, wrzucić do garnka. W ten sposób powstał pomysł na takie oto szybkie danie. Składniki: ok. 0,5 kg kiełbasy 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku szklanka ryżu ( najlepiej Carolino) pieprz czarny pieprz ziołowy curry sól Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Cebule pokroić w półtalarki, czosnek w talarki(...)Dodać do kiełbasy. Smażyć chwile, często mieszając, by nie spalić cebuli. Wlać 2 szklanki wody, dodać ryż. Gotować ok 12 min. do czasu aż ryż zrobi się miękki. Przyprawić do smaku, pieprzem czarnym i ziołowym, curry i solą

Konrad Gotuje
Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo 195

Chorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia(...)przypomina tą oryginalną i nawet wytapia sie na pomarańczowo jak w oryginale. Potrzebuje mniej czasu dojrzewania niż moja poprzednia i dlatego polecam ją gorąco. Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 234

łyżeczka soli       1 niepełna szklanka ciepłej wody       400g mąki       3 łyżki oliwy (ja daję olej)      150g kiełbasy (np. zwyczajna)      mała papryka czerwona      1 duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków(...)dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam

Amatorka kuchenna
Zalewajka 303

drodzy, poznajcie zalewajkę! :)  Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól i pieprz do smaku *Żur może być kupny(...)razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie kiełbasę i obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia/zarumienienia. Gdy woda w garnku z ziemniakami i mięsem zacznie się gotować, delikatnie zmniejszamy ogień i gotujemy

Zawsze głodna!
swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga 91

użyć kawałek listewki o łagodnym rancie, by nie uszkodzić kiełbaśnic). Na tą porcję masy kiełbasianej zużywam około 6-8 metrów osłonek. Przygotowujemy maszynę do mielenia z odpowiednią końcówką do kiełbas. Masę kiełbasianą przed ładowaniem do maszyny, jeszcze raz przez kilka minut mieszamy. Nadziewamy mokrą osłonkę na końcówkę w kształcie lejka (osłonki nie mogą być suche, gdyż popękają lub z trudem(...)wytrąca się rosa, można zawieszać kijki z kiełbaskami i zacząć wędzenie.. Po dwóch godzinach wędzenia, w wyższej temperaturze około 50 stopni Celsjusza, kiełbaski są gotowe. Po uwędzeniu parzymy kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza Pyszna domowa kiełbasa  bez konserwantów. Polecam.ps.przepis dostałam od Eli... Ingredienti

w mojej kuchni
Staropolska zupa chrzanowa 2128

pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion(...)warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki. Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę

Konrad Gotuje
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 197

upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki:  1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże 10 – 20 dag boczku ( najlepiej w plastrach) 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek. Sposób wykonania: Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych surowych ziemniaków dodać gotowane,  łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba

Na słodko lub wytrawnie
Domowa Pizza Wiejska 427

Pizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków.   Najlepsza Domowa(...)łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula  Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże

Słodka Strona
Domowa mielonka prasowana z galaretką 189

bardziej w szynkowarze. Obawiałam się, że wędlina będzie zbyt twarda albo że rozleci się po wyjęciu z szynkowaru lub przy krojeniu. Obawy okazały się zupełnie niesłuszne. Podjęłam wyzwanie Dobrej Kiełbasy i było warto. Mielonka wyszła pyszna, soczysta a przy tym bardzo dobrze zbita, można ją kroić nawet na bardzo cienkie plasterki. Zanim zabrałam się do pracy zrobiłam małe rozpoznanie(...)zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było

OstryKęs
Bigos marchewkowy 225

Będziecie oczarowani! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek) Czas przygotowania: 1h Składniki: 1kg marchewki 0,5kg cebuli Seler Pietruszka (korzeń) Słoiczek koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy lekko podwędzane 2 parówki Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy(...)mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego. Wersja

Kolizje Smaków
Fasolka po bretońsku 116

bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe 6-8 ziaren pieprzu(...)ziarnka pieprzu ale nie solić na tym etapie, żeby fasola nie była twarda. Gotować aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną kiełbasę a jak się podsmaży dodać cebulę i czosnek. Całość smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. 4. Do rondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną

UgotujmyTo.pl
Kapuśniak z pomidorami 154

nich należy. Nuta pomidorów nadaje kapuśniakowi trochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę(...)się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut.  Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany

Anielska Kuchnia Ani
Kiełbasa z cebulką i żółtym serem 186

innej odsłonie, zaraz biorę się do pracy. Właśnie w taki sposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę.  Potrzebne(...)kiełbasy (najlepiej śląskiej lub mazowieckiej) - 2 duże cebule - 5-6 dużych plastrów sera żółtego (ja użyłam złotego mazura, ale może być inny) - około 20 dag pieczarek (opcjonalnie) - czosnek w pudrze - vegeta lub inna uniwersalna przyprawa - pieprz - 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy aż krążki lekko się zrumienią. Następnie wrzucamy pokrojone

W poszukiwaniu inspiracji