podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki(...)klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas
Słodkie okruszkiSałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami
Di gotujedanie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g - puszka krojonych pomidorów(...)kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu
Stare GarySałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami
Di gotujewołowinę po mongolsku. Zobacz mój film z przygotowania fasolki Składniki – Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola 300 g boczku 300 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskie 6 liści laurowych 2 łyżki suszonego majeranku(...)uzyskania miękkości fasoli. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Od boczku należy odkroić także skórę. Smażymy go na patelni do zarumienienia. Na tłuszczu z boczku dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbas, w trakcie smażenia nalezy dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Boczek i kiełbasę z cebulką należy następnie przełożyć do garnka z fasolką i gotować
Kuchennyviral.plmieszamy i odstawiamy do lodówki na 12 godz. Napełniamy osłonki ściśle i wieszamy w chłodnym miejscy na 8 godz.następnie 3 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy wędzarnie i wieszamy kiełbasę w celu osuszenia i wygrzania kiełbasy. Robimy to w temp. 35-40 st.przy dużym ruchu powietrza. Czas około 30-40 min. Teraz wędzimy dymem gorącym w temp(...)uzyskania brązowej barwy batonów. Czas wędzenia 3-4 godz. Parzymy w wodzie 72-75 st. przez około 50-70 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce na 2 godziny następnie chowamy do lodówki. Na drugi dzień można się zajadać. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klasyk, ale jaki dobry Składniki: fasola „Piękny Jaś” (ja użyłam około 400 g) 2 laski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka(...)listki laurowe, gotuję przez 1,5 godziny. Na patelni na niewielkiej ilości oleju i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, podsmażam. Gdy cebula trochę się podsmaży dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja wolę obrać ją ze skórki). Dodaję do garnka z fasolą, nadal gotuję – około 30 minut. Dodaję pomidory z puszki i gotuję jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaję koncentrat
MojaQchnia.plpyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki(...)majeranek, liść laurowy olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni. następnie całość przekładamy do miski *** *** Mięso obtaczamy w mące podsmażamy na rumiano z każdej strony *** ***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę
Blog z Apetytemrobiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny i właśnie ten smak lubimy najbardziej. Najlepszy jest gotowany(...)bigos zmniejszy swoją objętość o połowę. Idealny bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki
Poezja smakusmak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Najlepiej smakuje po jakimś czasie od przygotowania, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą. 250 g ryżu 1 nieduży seler (u mnie kawałek około 160g) 2 małe(...)cebule 6-7 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w piórka
Smaki Na Talerzuwszyscy znają, ale każdy ma swoją ulubioną modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego! Składniki: około 8 ziemniaków około 2 surowe buraki około 2 cebule około 4 pęta kiełbasy śląskiej kawałek żółtego sera do starcia kawałek boczku oliwa sól, pieprz, papryka czerwona Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. 2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy(...)układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. 3. Następnie kroimy buraka w plastry i układamy na warstwie ziemniaków. 4. Na warstwie buraków układamy pokrojone w plastry kiełbasy (2 pęta), na nich pokrojoną w pół-talarki cebulę, następnie pieprz, sól, czerwona papryka słodka i kapka oliwy. Na to następna warstwa plastrów ziemniaka, sól, pieprz, warstwa plastrów buraka, warstwa plastrów kiełbasy
Kawa z mlekiemguar 50 g świeżych drożdży (+ 3 łyżeczki cukru) 3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 całe jajka 3/4 szklanki mleka Składniki na farsz: 4 kiełbasy 1 cebula 200 g sera żółtego w kostce ok. 300 g pieczaarek 1 papryka np. czerwona 1 pomidor sparzony bez skórki ketchup sól, pieprz, oregano oliwa lub olej do smażenia(...)godzinie wyrastania. 7. Ciasto odrobinę rozpłaszczamy i przekładamy na blachę wysmarowaną olejem. Jeszcze raz odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na pół godziny do podrośnięcia. 8. Kroimy kiełbasę w plasterki i smażymy ją na złoto, następnie dodajemy do niej pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażymy. 9. Następnie smażymy pieczarki (ja wszystko smażę na oliwie, ale każdy może użyć tłuszczu według
Kawa z mlekiemKiełbasa podpiekana(...)Kiełbasa parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3,5 kg szynka I kl. (pokrojona w kostkę 2 cm) -2,5 kg boczek (sitko 16 mm) -1 kg podgardle z przyrostem mięsnym (sitko 8 mm) -1,25 kg ścinki z szynki kl.II (sitko 8 mm) -1,25 kg ścinki z łopatki kl.II (sitko 8 mm) -0,5 kg słonina (pokrojona w kostkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przez około 3-4 godz. Po wędzeniu parzenie. Wkładamy więc naszą kiełbaskę do wody o temperaturze 75 C i parzymy w tej temperaturze licząc na 1 cm przekroju kiełbasy około 10 minut parzenia. Ale lepiej będzie zaopatrzenie się w termometr z sondą do mierzenia temperatury mięsa w środku batonu. Parzymy do momentu osiągnięcia 68-69 C w środku kiełbasy(...)sparzeniu wyjmujemy kiełbasę z wody i wieszamy w przewiewnym miejscu, aż ostygnie. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki na 8 godz. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli, 1 łyżkę mąki, miód, część ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto(...)podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Ilości składników na nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło
Kuchnia Pokoleń