całości miękkie i jednocześnie lekko chrupiące. Rozgotowane warzywa to nie tylko większa strata cennych składników, ale też nieciekawy smak. Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. Sok pomidorowy dolewam na samym końcu, bo może się okazać zbyteczny, z uwagi(...)czerwona, żółta /, 3-4 małe cukinie, 3 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 6-7 mięsistych pomidorów, 1-2 papryczki chili, ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego, kawałek wędzonego boczku, kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa, odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania, sól, pieprz do smaku, świeże zioła / bazylia, oregano /. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu
Leśny Zakątekpatelnia – szybkie danie jednogarnkowe! Szybki, niedrogi i bardzo smaczny letni obiad, który w całości przygotujemy na jednej patelni (lub w szerokim garnku). Danie poza mięsnym akcentem w postaci kiełbasy i wędzonego boczku, zawiera soczyste i pyszne warzywa, które o tej porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam! Składniki(...)dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka… *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki
Blog z ApetytemBigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki , jeśli ma być łagodniej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego na zimno 1 – 2 łyżki smalcu Cukinie , marchew , cebulę , obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy
Ogrodnik w podróżyzniżkowy, ale także w sklepach stacjonarnych, po okazaniu kodu doradcy. Przepis na szakszukę z cukinią Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki mała cukinia 100 g kiełbasy śląskiej mała cebulka 1/2 papryki czerwonej ząbek czosnku pomidor łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki zmielonego kuminu (roztartego w moździerzu) 3 jajka sól i pieprz do smaku łyżka masła do smażenia dowolne(...)zioła/szczypiorek do ozdoby Przepis 1 Czosnek siekamy drobno, cebulkę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia. 2 Następnie z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnie. Smażymy kilka minut, do momentu, aż zmięknie. 3 Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę także kroimy w kostkę. Dodajemy do składników
Kuchnia Bazyliiskładniki. Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe. PS. zdjęcie przed dodaniem sosu ;) Składniki: 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce) 2 cebule 200 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 500 ml passaty(...)butelki lub kartonu Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Różne kolory papryki również pokroić w kostki wielkości przynajmniej 1,5 cm. Do dużego garnka włożyć tłuszcz i dodać cebulę z kiełbasą. Mieszając co chwilę smażyć kilka minut po czym dodać starty na tarce czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką
W kuchni bez szafekDziś w aromatycznej wersji na ciepło z dodatkiem chrupiących składników. W cieplejsze dni taka sałatka może zastąpić danie główne. Składniki : ok. ćwierć kilograma obgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju(...)smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do bobu dorzucić cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli. Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem
Weekendy w domu i ogrodzieSmażony makaron z jajkiem, papryką i kiełbasą. Dziś podzielę się z Wami prostym pomysłem na szybkie danie. Syte i naprawdę łatwe w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli makaronu lub gdy zostało nam go za dużo z obiadu. Czasem w prostocie tkwi siła. Spróbujcie. Składniki: porcja ugotowanego makaronu krajanka orkiszowa Makarony Babuni 1/2 czerwonej papryki kawałek kiełbasy suchej krakowskiej z fileta(...)oleju do smażenia około 2 łyżki startego żółtego sera odrobina posiekanej zielonej pietruszki do podania *u mnie około 2 cm Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Następnie dodajemy ugotowany makaron i dużą szczyptę suszonej bazylii. Mieszamy. Po chwili wbijamy 2 małe jajka, cały czas wszystko mieszamy do ścięcia jajek. Pod koniec
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej
Qchnia po prostuwersji, którą proponuje Agata, to danie lekkie i naprawdę zdrowe. Biorąc pod uwagę jakość składników, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. Agata zaznacza, że wartość tego dania zależy od jakości kiełbasy, której użyjemy do przygotowania leczo (powinna cechować się ona jak najwyższą zawartością mięsa, a jak najniższą zawartością substancji dodatkowych typu: difosforany, glukoza, azotyn sodu). Do przygotowania leczo możemy wykorzystać paprykę(...)puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych (400 g) 1 łyżeczka soli (7 g) szczypta pieprzu szczypta kurkumy 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g) Wykonanie: Kiełbasę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę, smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 minuty. Cebulę kroimy w piórka, paprykę myjemy
KulinarneImpresje.plkolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie: Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia
Za drzwiami kuchniFasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę(...)dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju . Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie. Smacznego! Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniPyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" Wyszło pysznie, polecam :) Kiełbasa biała parzona Ciasto francuskie Marynata: Olej z czosnkiem Majeranek *ilości składników ustal indywidualnie Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem(...)ciasto kładę kiełbasę, owijam ją ciastem, kroję na odpowiednie porcje i nabijam na patyk do szaszłyków. Gotowe szaszłyki smaruję jeszcze marynatą, odkładam na chwilkę w zimne miejsce. Piekłam w piekarniku ( 30 min. 190 st.C) ale można na grillu, lub patelni grillowej. Smacznego
Takie tam pichcenieZostała po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Klopsiki w sosie żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze
karmelowyWielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na białą kiełbasę pieczoną w ziołach z czosnkiem . Dziś przyszedł czas na kolejny przepis z jej udziałem w roli głównej. To danie jak dla mnie jest idealnym rozwiązaniem na kolację z tzw. resztek. Wystarczy trochę białej kiełbasy, pomidory z puszki, zioła i pyszny, syty posiłek gotowy. Składniki: 4 białe kiełbasy parzone, obrane
Życie ze smakiem