kiełbasa - 10142 przepisów (strona:154/677)

Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 264

Składniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu

Proste Potrawy
Leczo z cukinią i patisonem 174

przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 189

ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano . Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa.  Taki posiłek szczególnie popularny jest na południu półwyspu Apenińskiego. Soczewica i wieprzowina uważane są we Włoszech za symbol szczęścia i dobrobytu. Okrągły kształt ziarenek soczewicy kojarzy się(...)wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok  – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony italian.about.com na 4 porcje Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos z cukinii 214

moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :)  Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajko liść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję do tego cukinię, solę i wszystko(...)razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą

Co w głowie piszczy
Gala wręczenia Kryształowych Tasaków – Poznań 132

najlepszym wyrobom przygotowanym wg najlepszych receptur, a sprzedawanych w sklepach sieci Intermarché , Konkurs zorganizowany został po raz drugi przez Dyrekcję Handlową sieci. Zgłoszone wyroby oceniane były w trzech kategoriach: „kiełbasa biała”, „kiełbasa cienka” oraz „szynki i wędzonki” przez przedstawicieli sieci, programu „Doceń polskie” , organizacji branżowych oraz znanych kucharzy, m.in. Mirka Drewniaka. Zwycięzcą w kategorii „kiełbasa biała” został sklep Intermarché(...)Dąbrowy Górniczej, w kategorii „kiełbasa cienka” Intermarché ze Szczecinka, a w kategorii „wędzonki i szynki” polędwica wędzona surowa z Intermarché z Obornik Wielkopolskich. Przedstawiciele jury podkreślali, że poziom rywalizacji był bardzo wysoki i znacznie podniósł się od ubiegłego roku. Uroczystą galę prowadził znany prezenter telewizyjny Tomasz Kammel . Zaserwowane menu doskonale komponowało się z uroczystym charakterem wieczoru. W charakterze przystawki wystąpiły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ziemniaczana ekspresowa 154

które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje zupa ziemniaczana przygotowana jest ekspresowo, gdyż gotuje się ją błyskawicznie. Jej największy atut to smak, gdyż zupa ziemniaczana ekspresowa(...)tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Feast of cabbage by bastalena 144

Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Łazanki z kapustą i boczkiem 142

Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: 800g świeżej kapusty 250g wędzonego boczku 1 mała kiełbasa np.zwyczajna 1 duża cebula 1 opakowanie makaronu łazankowego (najlepiej Lubella) pieprz ziołowy, sól,pieprz czarny, szczypta kminku łyżka oleju do smażenia(opcjonalnie) natka pietruszki Wykonanie:       Kapustę drobno pokroić, poddusić na maśle, a następnie zagotować. Gotować do miękkości (ok.30 minut). Boczek(...)kiełbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą. Do smażenia można dodać trochę oleju. Gdy boczek kiełbasa osiągną złocisty kolor, dodać do całości odciśniętą z wody kapustę, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę(ok.5 minut). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ugotowany wymieszać z uduszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego

Gorący kąsek
Jesień - czas na zupę, czyli żurek. 181

Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe majeranek Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie(...)patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem wlewam do garnka. Po 15-20 min gotowania obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, dorzucamy do zupy. Po kolejnych 10 min wyciągamy kiełbasę i wlewamy żurek w butelce. Jak dla mnie na tym etapie żurek był za mało kwaśny więc nalałam zupę do kubeczka w nim rozpuściłam żurek Winiary i dodałam z powrotem

Brzuszki Łakomczuszki
Żurek 176

widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki: 0,5 kg białej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie) 2 jajka 3 ziemniaki 2 marchewki ½ selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 opakowania żurku w proszku przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz(...)majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą

Gotuj z Misiem
Zapiekanka z grilla 187

zjedzeniu potrawy niż jej sfotografowaniu :) W ostatnią niedzielę miałam w planach ognisko, ale niestety musiałam je odwołać... po tym jak już zrobiłam wszystkie zakupy. Zostały mi tony chleba i kiełbasy :) A ileż można jeść kiełbasy z grilla?? Mrożenie kiełbasy na gorsze czasy też nie jest w moim stylu i stąd pomysł na zapiekankę. Jest prosta w wykonaniu, ale przygotowanie zajmuje(...)pieprz (mogą być również inne przyprawy) - czubata łyżeczka masła - żółty ser do posypania - idealny będzie starty, ale może być również w plasterkach Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w grube półtalarki, kiełbasę w plasterki. Ziemniaki również kroimy w plasterki (około 0,5cm grubości). 2. Całość mieszamy i porządnie solimy, dodajemy trochę pieprzu i ewentualnie inne przyprawy. Ja przygotowywałam zapiekankę po raz pierwszy

Kraina Tysiąca Smaków
Bułeczki z nadzieniem 199

Mięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Na górze przyprawa do pizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)100g żółtego sera 100g kiełbasy suchej z linii Nove - Natura ketchup przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis jajko do posmarowania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę, olej, wbić jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę

Ala piecze i gotuje
Tradycyjny biały barszcz wielkanocny 189

białego barszczu czy żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki : * 4 białe surowe kiełbasy * kawałek żeberka wędzonego * kawałek wędzonego boczku  * włoszczyzna * 4 ziemniaki * 4 jajka Farmio ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej(...)mała kwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku  * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek  Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy

Magiczne Życie Marty
Żurek wielkanocny z jajkiem 109

moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki : * domowy zakwas na żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe(...)kiełbasy surowe * plaster wędzonego boczku  * śmietana wiejska * majeranek * pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Garnek  otrzymałam

Magiczne Życie Marty
Fasolka po Bretońsku ze Szparagówki 181

tęsknię.... No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli lżejsza :) Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Składniki: 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała mmmm) ok. 1 kg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej kostka warzywna 1 nieduża cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kopiasta łyżka(...)fasolkę, zalewamy wodą aby poziom wody był 2-3 cm wyżej od niej. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. W czasie jak fasolka się będzie gotować kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy na patelni. Jak fasolka będzie prawie gotowa wrzucamy kiełbasę bez tłuszczu do garnka.Dorzucamy kostkę warzywną. Następnie musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy będzie gotowa posypujemy

Blondynka Gotuje