kiełbasa - 10142 przepisów (strona:146/677)

Kiełbasa swojska 215

swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa(...)potem wylewamy tą wodę i w nowej również ciepłej zostawiamy jeszcze na ok 1,5-do 2 godz.(najlepiej zrobić to w tym samym czasie -kiedy mięso na kiełbasę odpoczywa) teraz zostaje nam już zamontować końcówkę do maszynki do kiełbasy i nabijać jelita mięskiem,pamiętajcie żeby końcówkę do kiełbasy posmarować olejem- zanim na nią nasuniecie jelita. Nie nabijajcie kiełbasek zbyt

Swojskie jedzonko
Leczo z cukinii 152

Składniki cukinia, 1 średnia sztuka papryka, 2 małe sztuki pomidor, 2 sztuki kiełbasa śląska, 3 kawałki cebula, 1 duża sztuka sól, pieprz, bazylia Przygotowanie Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy w dość sporym rondlu na odrobinie oleju. Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do rondla. Chwilę smażymy, aż kiełbasa delikatnie się zrumieni. W międzyczasie kroimy paprykę w paseczki, dorzucamy do kiełbasy. Cukinię

Gotowanie moimi oczami
Rozgrzewająca zupa z soczewicą na kiełbasie . 203

Witajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam  rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw  na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło  . Kiełbasa ta  daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów i sztucznych(...)ulepszaczy . Zapraszam :) Składniki : 2 pętka Kiełbasy królewskiej firmy Tradycyjne Jadło   2 marchewki  kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera,  , pieprz , domowa vegeta,  chili do smaku 1 szklanka soczewicy czerwonej śmietanka 12 % 3 łyżki około 5 , 6 ziemniaków  Wykonanie : Soczewicę wsypać do miski i zalać na noc wodą. Do garnka wlać około

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjne Jadło , produkty . 140

ziół , w wyrobach nie znajdziecie żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . W obecnej chwili testuję  6 produktów . 1. Kiełbasa królewska wędzona suszona - skład : 97 % mięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 %  pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól(...)Kiełbasa w słoiku ze świniobicia -  mięso wieprzowe 97 %      zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła i przyprawy naturalne . 5. Paluszki Piastowskie - 97 % mięsa wieprzowego , naturalne przyprawy i zioła . 6.  Kiełbasa wolno dojrzewająca  podwędzana -  97 % mięsa wieprzowego naturalne przyprawy i zioła

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka warstwowa 1805

wyglądają podane w szklanych naczyniach. Najczęściej podaję takie na imprezy ale nie ma problemu żeby podane składniki wymieszać i tak też podać. Do tej sałatki użyłam wyrazistej w smaku kiełbasy bamberskiej  Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ma w składzie 97% mięsa wieprzowego a także świetnie dobraną mieszankę ziół i przypraw, dzięki temu też sałatka nabrała fajnego smaku i aromatu. Składniki(...)jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 4 łyżki kukurydzy z puszki 100 g kiełbasy bamberskiej Tradycyjne Jadło kawałek pora 80 g żółtego sera 3-4 rzodkiewki  Przygotowanie: Jajka zetrzeć na drobnych oczkach. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru zalewy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie paseczki. Ser i rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. Majonez

Ala piecze i gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 197

jest zimno ...  to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś  zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól(...)żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków,  majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce

potrawyregionalne
FASOLKA PO BRETOŃSKU 157

Fasolka po bretońsku   to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe. Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy. Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu. Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek. Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować  od razu w większej ilości i zamrozić(...)Składniki: 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku

potrawyregionalne
Kiszka ziemniaczana 149

obranych ziemniaków 400 g kiełbasy 2 cebule sól pieprz pieprz ziołowy pół główki czosnku jelita 2 łyżki mąki Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę i przysmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać. Na maszynkę do mięsa nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę. Nadziać jelito

Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa grillowa lub na ognisko 135

gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą. Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski ok 10 cm. Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia . Wędzić przez ok 2-2,5 godziny(...)niezbyt gorącej wędzarni. Grillowej kiełbasy nie parzyłam

Gotowanie jest łatwe
Swojska kiełbasa 120

muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą. Nadziać kiełbasy, uformować kiełbaski ok 20 cm. Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia . Wędzić przez ok 2,5- 3 godziny(...)niezbyt gorącej wędzarni. Tak uwędzoną kiełbasę należy sparzyć w wodzie w temp 85 st przez

Gotowanie jest łatwe
Barszcz biały 131

tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziela angielskie. Wykonanie: Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziela(...)angielskie. Wywar gotujemy do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie, wówczas wyciągamy mięso a wkładamy białe kiełbasy i gotujemy kilka minut. Kiedy kiełbasy będą już ugotowane wyławiamy je. Mięso i kiełbasę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wywaru. Następnie do wywaru z mięsem wlewamy barszcz biały i całość gotujemy przez 10 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy

paapilotkaa
Kiełbasa chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym 132

Cześć ! Za oknem szaro i zimno. W takie dni ratuje mnie tylko mocno rozgrzewające danie. Dziś mam dla Was kiełbasę chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor ! Składniki (2 duże porcje): 200 g kiełbasy chorizo 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula(...)przepłukaniu puszki 1 mała puszka czerwonej fasoli sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz

Moja pasja smaku
zupa oktoberfestowa 148

zupa chmielowa", czyli po prostu piwo, a drugie, że to jakaś polewka na piwie. okazało się, że bliższy był typ drugi, gdyż jest to kapuśniak z dużą ilością kiełbasy, gotowany na piwie. można ją przygotować na 2 sposoby: z kapustą słodką lub z kiszoną. wybrałam tę drugą i muszę powiedzieć, że zupa ma ciekawy smak. i tak jak bigos(...)kuligu, tak zupa okroberfestowa święciła triumf po powrocie z wrześniowych regat. zupa "oktoberfest" 0,5 kg kiełbasy, 1 duża cebula, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2-3 duże ziemniaki, 1 duży ząbek czosnku, 2 litry bulionu z kurczaka, 2 szklanki piwa, 0,5 łyżeczki kminku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, sól i pieprz Kiełbasę pokrój

Eksperyment sobotni
Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. 180

Najpewniejszy i o dłuższej przydatności będzie ten, który wytopimy sobie sami ze słoniny - ale oczywiście można skorzystać także już z gotowego. Przepis własny: Składniki: 1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy 1 średnia cebula 0,5 kg kiełbasy sól i pieprz smalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoniny Wykonanie: Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy(...)grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!).  Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić. Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 217

Składniki: (na 6 porcji) -1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano  -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)się zezłoci. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę i smażymy do jej zrumienienia. Kiełbasę z cebulką można doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykładamy pokrojone w cząstki ziemniaki. Wierzch ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na to wykładamy warstwę kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone

KasiekGotuje