kiełbasa - 10142 przepisów (strona:151/677)

Pizza wiejska 163

Pizza wiejska ze składników najczęściej znajdujących się w naszych domowych lodówkach: pieczarek i cebulki , kiełbasy a także ogórków kiszonych . Smakuje wybornie a do tego jest prosta w wykonaniu i uwielbiana w moim domu .   składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki 1/4  kostki drożdży (z opakowania 100g) 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag cienkiej(...)kiełbasy 15 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 4 łyżki margaryny do smażenia 10 dag tartego  żółtego sera sól i pieprz przepis    Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli , dolewamy szklankę letniej wody i oliwę z oliwek , zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę

Smakowite Dania
Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską, papryką, rzodkiewką i słonecznikiem 179

Sałatki to mój ulubiony temat po makaronach i kaszach, dzisiaj zapraszam na kolejny pomysł, z dodatkiem kiełbasy krakowskiej. Więcej pomyslów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską, papryką, rzodkiewką i słonecznikiem Składniki: 2 garście świeżej rukoli 3 plasterki kiełbasy krakowskiej z zielonym pieprzem 2 rzodkiewki 1/2 małej, czerwonej papryki 2 garście łuskanego słonecznika dressing(...)łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę.   Kiełbasę kroimy w paski, paprykę w kostkę, a rzodkiewki w plastry i układamy na rukoli. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, polewamy sałatkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika

Moja smaczna kuchnia
Fasolka po bretońsku 181

takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej Sól Pieprz Fasolę moczymy w zimnej wodzie(...)soli i gotujemy na najwyższym ogniu, aż do zawrzenia. Potem zmniejszamy i gotujemy do czasu aż fasolka będzie miękka czyli jeszcze około 50 minut. W tym czasie możemy przygotować kiełbasę. Podałam w składzie 4 kawałki, ale ilość zależy od tego jakimi mięsożercami będą konsumenci fasolki :) Ja zawsze obieram ją ze skórki, potem kroję w kosteczkę   i podsmażam na patelni

Smakowy Raj
kapuśniak z pomidorami 148

których kochamy najbardziej ♥ Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni(...)rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory

zabawa smakiem
Desperacki obiad z warzywami końca lata 134

Papryka więdnie w koszyku, cukinia wygląda niecierpliwie ze skrzynki, a na dodatek zostały ziemniaki z wczorajszego obiadu? O kurczę, i jeszcze resztki kiełbasy w lodówce! Jest tylko jedno rozwiązanie- hiszpańska tortilla. O hiszpańskiej tortilli pisałam w tym poście . Przyznam, że często ratuje mnie w obiadowych opałach. Tak było i tym razem. Szybkie, smaczne i sycące- czego chcieć więcej od desperackiego(...)obiadu? HISZPAŃSKA TORTILLA Z WARZYWAMI PÓŹNEGO LATA   1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 gotowane ziemniaki* kawałek kiełbasy (ja użyłam resztek z Bazaru Smakoszy- z dziczyzny i śląskiej) 4 jajka 1 łyżka oleju sól, pieprz i przyprawy do smaku (z naszego ogródka majeranku i oregano) *właśnie dowiedziałam się, że w oryginalnym przepisie

les mirabelles
142. Bób z kiełbasą 100

Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu(...)kiełbasy (może być mniej) 4 ząbki czosnku 1 cebula 100 g masła Sól, pieprz, majeranek Bób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić dodać cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać bób i dusić do jego miękkości

Jadło i czytadło
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 193

tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony 15 dkg. - marchewka(...)pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 290

mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek - odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą(...)tylko trochę aby przykryła kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 123

rodzinki. Najczęściej gotuję ją właśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie(...)fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek z kiełbasą. Kiedy fasolka jest w pół miękka, dodaję do niej przesmażony boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z papryką 140

główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę(...)osobnym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się

VioletoweKucharzenie
Kiszka ziemniaczana 278

kresów. Nie robimy go zbyt często, bo po pierwsze  jest  bardzo kaloryczne, no a po drugie, są do niego niezbędne naturalne jelita. Gdy jednak robiliśmy białą kiełbasę na Boże Narodzenie sporo nam ich zostało i postanowiłyśmy z Mamą właśnie tak je wykorzystać. Pysznie było, następna taka wyżerka chyba  dopiero przy okazji Wielkanocy, bo wtedy jak zwykle będziemy(...)robić  ponownie białą . Dodam jeszcze, że  kiszka smakuje lepiej niż każda babka ziemniaczana, choć tą też oczywiście bardzo lubię. Składniki : 4 kg ziemniaków 250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól  pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona

Gosia gotuje
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 187

jest to dla bigosu jakaś alternatywa, gdyż w przeciwieństwie do niego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :) Składniki: 0,7 kg kiszonej kapusty 0,5 kg surowej białej kiełbasy 1 średnie jabłko  pół garści suszonych  podgrzybków 1 łyżka miodu 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 listek laurowy 2 goździki sól(...)pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze kujawski ) Sposób przygotowania: Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i ułożyć na nim zwiniętą  w krążek kiełbasę. Piec 15 minut z obu stron, kiełbasa powinna być rumiana.W międzyczasie na drugą dużą patelnię wlać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić  odsączoną kapustę, listek, goździki

Gosia gotuje
Tojásrántotta czyli jajęcznica po węgiersku 126

nawet w koszulkach. Można je robić na bardzoooooooo dużo sposobów i stąd to moje zamiłowanie do nich. Dzisiaj przy sobocie proponuję t ojásrántottę, czyli węgierską jajęcznicę z   kiełbasą Gyulaii, pomidorami i papryką. Koleżanka wróciła z Miszkolca i przywiozła mi pętko tej dobroci. Ach jak ja kocham Węgry. Szekesfehervar, Jezioro Valencja,Vizivaros, Miszkolc. Budapeszt też lubię, bo jest piękny(...)zapraszam na moje wydanie wspomnienia śniadaniowego z Tundy, restauracji znajdującej się w dzielnicy  Újpalota  w Budapeszcie. Składniki na 2 porcje: 4 jajka 100 g  węgierskiej  kiełbasy Gyulaii lekko wędzonej( można zastąpić ją salami) 50 g ostrego żółtego sera ( u mnie morski) 1/2 papryki czerwonej 1 papryka zielona 1 duży  pomidor bez skórki 1 ząbek czosnku

Gosia gotuje
PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA 296

pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki.  Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki.  Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe :)) Ja zawsze zajadam leczo z pieczywem, mąż natomiast(...)puszki pomidorów w sosie własnym 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku sól u mnie dodatkowo : 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy 400g  pieczarek Wykonanie:  Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę

Walijskie Pichcenie
Barszcz biały 162

Składniki: kiełbasa biała surowa (ok. 4 pętka) - przepis tutaj 1 szklanka barszczu białego (lub żuru) 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko na twardo majeranek sól, pieprz 1 litr wody zagotować.  Zmniejszamy gaz i dopiero po chwili wrzucamy kiełbasę. Gotujemy ok. 25-30 minut, nie doprowadzając do wrzenia (temp. wody(...)st.C). Podczas parzenia dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę w całości i czosnek.Po tym czasie wyciągamy kiełbasę, zaś garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy barszcz i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania. Gotujemy jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z jajkiem na twardo i kawałkami parzonej kiełbasy. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com