kiełbasa - 10142 przepisów (strona:158/677)

Zapiekanka z jarmużem i ricottą 76

czosnkiem i kiełbaską jarmuż i do tego delikatna ricotta. Lekkie i jednocześnie sycące. Zapiekanka z jarmużem i ricottą Składniki: 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150 g kiełbasy 200 g posiekanego jarmużu 5 jajek 150 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii 70 g startego parmezanu 200 g ricotty sól i pierz do smaku kawałek masła Wykonanie: Cebulę(...)czosnek posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kiełbasę i czosnek, podsmażyć ok 1 minuty i dodać jarmuż, smażyć aż liście zmiękną. W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty parmezan, bazylię, dobrze posolić i popieprzyć, przełożyć jarmuż i wymieszać. Za pomocą łyżki przekładać ricottę do mieszanki i delikatnie zmieszać ( ricotta

Cooking for Emily
Stamppot 95

ziemniaków 500 dyni piżmowej Słodki ziemniak Pasternak Rzepa Por Cebula Jarmuż 50 g masła 3-5 łyżek oleju roślinnego Sól Pieprz świeżo zmielony Chorizo lub inna pikantna, wędzona kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Stamppot Cebule, por i jarmuż, pokrój na małe kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć cebulę, por i jarmuż, podsmaż przez chwilę, aż warzywa(...)zmiękną, przełóż na talerzyk. W międzyczasie resztę warzyw pokrój w kostkę, włóż do rondla, zalej wodą, tak by tylko przykryć warzywa i gotuj je, aż będą miękkie. Kiełbasę pokrój w talarki i podsmaż dość mocno na patelni i trzymaj ją w cieple. Kiedy warzywa będą miękkie, odlej nadmiar płynów, dodaj masło i ugnieć, w taki sposób, by były wyczuwalne kawałki

RafalCook
Kiełbasy nadziewane 104

przygotowania potrzebujemy: Kiełbasa – 4x 100g Ser żółty- 100g Papryk  żółta, zielona, czerwona- 3x 20g Pieczarki- 60g Cebula- 60g Smalec- 30g Czosnek- 8g Paprykę, cebulę i pieczarki drobno kroimy. Smażymy do miękkości i na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Farsz mieszamy z 70g sera. Kiełbasy rozcinamy wzdłuż- robimy taką łódkę, następnie przecinamy w poprzek kilka razy. Kiełbasy można podsmażyć

serzmiesem
Chłopski garnek z ziemniakami 124

takie jednogarnkowe obiady. Dodawała do nich, to co akurat miała pod ręką. I coś w tym jest Chłopski garnek z ziemniakami, to takie swoiste czyszczenie lodówki. Możecie dodać dowolną kiełbasę, możecie go wzbogacić o inny rodzaj papryki, a nawet dołożyć marchewkę. Spróbujcie. Prosty i szybki pomysł na obiad. Składniki: 3 ziemniaki 1 mała cebula dowolna kiełbasa – u mnie dziś(...)paprykę, marchewkę itd Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Jeśli chcemy na tym etapie należy dodać też drobno pokrojony boczek, przesmażyć (ja dziś nie dodawałam). Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy. Po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy (co jakiś czas mieszając) pod koniec doprawiając mieszanką przypraw

Słodkie okruszki
Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem 104

już z całą pewnością nadadzą mu trochę smaku i ciepła składniki na około 4-5 osób z dobrym apetytem : 0,4 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, żeberka) 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości 4 duże, kiszone ogórki 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli nie masz, chociaż to właśnie pasternak nadaje(...)duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego sól do smaku 2,5 litra wody natka pietruszki do posypania-niekonieczne Kiełbasę pokrój w plastry, lekko przesmaż na patelni, przełóż do garnka. Dodaj pokrojona w dowolne kawałki, najlepiej wielkości kiełbasy, wieprzowinę, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie także pokrojone marchewkę i pasternak. Dopraw, papryką

Ogrodnik w podróży
Makaron w sosie węgierskim. Cała patelnia konkretnego jedzenia. PRZEPIS 176

Konkretny i wyraziście doprawiony sos do makaronu w węgierskim stylu z kiełbasą, pomidorami i papryką. Makaron w sosie węgierskim Składniki: około 200 gramów surowej kiełbasy wędzonej (najlepiej paprykowane, ale mogą być też zwykłe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 1 puszka pomidorów w zalewie lub 4 dojrzałe świeże pomidory, kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra(...)upodobań, sól, pieprz, olej, około 250 gramów makaronu z pszenicy durum. Jak zrobić makaron w sosie węgierskim? Makaron ugotuj al dente. Na głębokiej patelni przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Wrzuć pokrojoną paprykę, dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Teraz na patelnię wrzuć pomidory razem z zalewą lub sparzone, obrane i pokrojone pomidory świeże. Dodaj także pokrojoną

Kulinarna Polska
Makaron z cukinią, porem oraz kiełbasą krakowską 124

cukinii (je zrobicie innym razem;) i koniecznie wypróbujcie taką propozycję obiadową. Jest bardzo smacznie. 300-400 g ulubionego makaronu 2 małe, młode cukinie 1 por około 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 100 g szynki około 200 g pomidorków cherry około 1 szklanka śmietany 18% 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny zioła prowansalskie granulowany czosnek sól, pieprz olej Kiełbasę krakowską(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wybierając funkcję grill. Zapiekamy przez kilka minut, aż pomidorki zmiękną i puszczą sok. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy kiełbasę krakowską i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pory. Smażymy dalej, aż pory delikatnie się zeszklą. Następnie dodajemy szynkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Moc palnika nieco zmniejszamy. Dusimy przez kilka

Smaki Na Talerzu
Prażone ziemniaki pieczone w sreberku na grillu 205

Pietruszka Danie: Grill Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 10 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 200 g boczku gotowanego 200 g kiełbasy grillowej 1 pęczek natki pietruszki 100 g masła(...)będziesz zawijać paczuszki z prażonymi, które później trafią na grilla lub do piekarnika. Na środku każdego sreberka ułóż obrane o pokrojone ziemniaki oraz plasterki marchwi. Dodaj także kawałki boczku, kiełbasy i cebuli. Na wierzchu połóż małą kosteczkę masła, całość oprósz solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki przykryj liściem białej kapusty i zawiń folią, formując coś w rodzaju sakiewki. Paczuszki

ProstePesto.pl
Leczo 89

mnie raczej proste,tradycyjne. Moim zdaniem najlepsze. SKŁADNIKI: 2 cebule 3 papryki czerwone 7 pomidorów 3 małe cukinie (albo jedna duża / jeśli duża obieramy ja ze skórki) 2 laski kiełbasy (u mnie toruńska) olej przyprawa do leczo sól pieprz WYKONANIE: 1. Wszystkie warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. 2. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę. 3. Gdy cebula się zrumieni(...)dodajemy kiełbasę, smażymy na złoty kolor. 4. Dodajemy cukinię i paprykę. Gdy troszkę zmiękną warzywa dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, możemy je wcześniej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę ale nie jest to konieczne. 5. Doprawiamy do smaku wedle uznania, dusimy tylko chwilkę aby warzywa zmiękły

Dziś Ja gotuje
Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą 82

Bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram(...)duża cebula 1 jajko smalec/olej do smażenia ( ja używam smalcu, wg mnie farsz jest smaczniejszy https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę odsączamy i siekamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę., na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i smażymy ok 3-4 minuty aż kiełbaska się ładnie podsmaży, następnie dodajemy posiekaną kapustę

Blog kulinarny S9.PL
Klasyczna szakszuka 110

podstawowy przepis na to danie, który oczywiście możecie dowolnie urozmaicać. Osobiście praktycznie zawsze dodaję do tej potrawy jakiś element, który ma odrobine pikanterii, tym razem będzie to odrobina kiełbasy chorizo. Szakszuke możecie przygotować na świeżych pomidorach, bądź wykorzystać te z puszki. Ja osobiście uważam, że te puszkowe mają znacznie więcej aromatu. Sprawdź również: Szakszuka na ostro Składniki 200g pomidorów(...)puszki 50g kiełbasy chorizo 2 szalotki 4 jajka szczypta oregano sól szczypta bazylii pieprz odrobina masła szczypta cukru Klasyczna szakszuka – przepis Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Jak kiełbaska będzie podsmażona, dodajemy posiekaną szalotkę i całość razem smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy pomidory i przyprawy. Uważam, że całość smaku pomidorów wydobywamy dodatkiem odrobiny cukru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką 85

wypychamy po brzegi kie\u0142bas\u0105 z pomidorkami.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pita-pszenne-chlebki-sniadaniowe-z-kieszonka\/#wpzoom-rcb-direction-step-15936232076908610","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Pita nadziewana smażoną kiełbasą i pomidorami 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Kuchnia: Grecka Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 190 kcal Chlebki pszenne pita to specjał(...)PITA 1,5 szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 120 ml letniej wody NADZIENIE 1 kiełbasa 1 pomidor malinowy 1 cebula sól i mielony czarny pieprz 1 łyżka oleju do smażenia Sposób przygotowania: PITA Do filiżanki wsypujemy suche drożdże i cukier. Wlewamy 50 ml letniej wody

ProstePesto.pl
Bigos z młodej kapusty i pomidorów 105

wiosennym smakiem. Udostępnij Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki 1 młoda kapusta (ok. 1 1 / 2 kg) 500 g pomidorów 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 1 / 2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 owoce jałowca 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku (adsbygoogle(...)pokroić w kostkę, przełożyć go na suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na średnim ogniu. Cebule obrać, pokroić w kostkę, wsypać na patelnię z boczkiem. Smażyć, od czasu do czasu przemieszać. Kiełbasę pokroić w kostkę, a gdy cebula się zeszkli, dorzucić ją na patelnię. Smażyć ok. 10 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na kawałki. Z kapusty

niecodziennikpary