Rodzajów kapuśniaku jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka(...)wtedy smaki się przegryzą. Polecamy także nasz przepis na kapuśniak z pulpecikami: Kapuśniak z pulpecikami. Z młodej kapusty wychodzi przepyszny. PRZEPIS Artykuł Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaespaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie), 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej(...)wodę odlej, wlej świeżą – powinna przykrywać fasolę na około 3 cm, posól, gotuj pod przykryciem do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze kilka minut. Dodaj paprykę w proszku , wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, odda najwięcej smaku. Zawartość patelni przełóż do fasoli, dodaj paprykę
Kulinarna PolskaZupa ziemniaczana Boczek pokroić w cienkie słupki, kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki, jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek włożyć na patelnię, postawić na ogniu, podsmażyć na rumiano, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę. Kiedy będzie rumiana dodać na patelnię pokrojoną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać i umyć. Marchewkę, jedną pietruszkę(...)drobniutką kostkę, włożyć do garnka i zalać 6 szklankami wody. Dodać do garnka jedną całą pietruszkę, pozostały kawałek selera, jedną obraną cebulę, liście laurowe. Dodać rwónież podsmażony boczek oraz kiełbasę z cebulą. Z 3 gałązek natki pietruszki zerwać listki, posiekać i odłożyć na bok. Pozostałe gałązki, oraz te bez liści związać bawełnianą nicią i włożyć do garnka. Garnek postawić
ememe kitchenzasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około(...)całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu (olej lub masło) i wrzucamy cebulę. Gdy się zarumieni doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarna PatilogiaSkładniki /4 porcje: – 500 ml zakwasu na barszcz biały – 300 g boczku – 4 białe kiełbasy – 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera) – 80 ml śmietany 18% – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody(...)Gotujemy ok. godzinę. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiełbasę wrzucamy na 5 minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania. Odlewamy 1 chochlę
I LOVE LIFEPora na kolejne świąteczne danie. Tym razem pierożki z białą kiełbasą idealne do barszczu lub żurku. Zapraszam! Składniki na farsz; 4 surowe białe kiełbasy 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz do smaku pół łyżeczki tymianku poł łyżeczki majeranku Przygotowanie; Kiełbasy rozkroić wzdłuż, wyjąc mięso z osłonki. przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek(...)sól, pieprz. Wlewamy piwo i całość mieszamy. Kiełbasę naciąć z każdej strony zanurzyć z każdej strony w marynacie i ułożyć na cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy bez przykrycia funkcja góra dół ok 30-35 minut, aż ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia dwa razy otwierałam piekarnik i podlewałam kiełbasę marynatą z piwa. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyMakaron linguine z chorizo Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlać nieco wody z gotowania makaronu. Kiełbasę chorizo jeżeli mamy w plasterkach pokroić w ćwierćplasterki, a jeżeli w kawałku pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno(...)pokroić. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, włożyć pokrojoną kiełbasę chorizo i podsmażyć, następnie dodać cebulę i również podsmażyć, aż będzie szklista, dodać czosnek i bardzo krótko podsmażać. Następnie na patelnię wlać ok. 100 ml wody spod makaronu, doprawić płatkami chili i pieprzem czarnym (raczej nie będzie potrzeby doprawiać już solą). Poczekać, aż większość wody odparuje i dodać makaron
ememe kitchenprzyjemną konsystencję. Przygotowaliśmy ją z dodatkiem makaronu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową z makaronem 400 gramów suszonej fasoli „Piękny Jaś”, Około 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy – użyliśmy frankfurterek, ale może być też grubsza, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 garście makaronu – kolanek lub podobnego, olej, suszony tymianek, ziele angielskie, liście(...)laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić zupę fasolową z makaronem? Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc (około 12 godzin), wodę odlej, wlej około 2,5 litra świeżej, włóż kiełbasę w całości, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól, oraz pieprz, gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut – aż fasola będzie prawie miękka. Z zupy wyjmij kiełbasę, pokrój na mniejsze
Kulinarna Polskavote) Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad Pyszny „Zimowy Gar” zrobisz dosłownie ze wszystkiego, ale najlepiej żeby nie zabrakło w nim dwóch podstawowych składników. Kiełbasy i kapusty białej-słodkiej i kiszonej lub wody z kiszonych ogórków ;). To taki trochę czyściciel lodówki, ale idealny na mroźne dni. Moje chłopaki uwielbiają tą zupę co mnie bardzo cieszy(...)garści lub 1,5 szklanki wody po kiszonych ogórkach (można też dodać oba warianty razem jak lubisz kwaśniejszą wersję ) kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler
Ogrodnik w podróżyczasochłonne, ale dzięki temu nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy(...)przykryciem na małym ogniu. Mięso kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, często mieszając. Po 30 minutach gotowania kapusty, wyjmuję boczek i dodaję smażone mięso. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Boczek, kiełbasę wrzucam na patelnię po mięsie, podsmażam. Dodaję cebulę i podsmażam, aż cebula lekko się zarumieni. Całość przekładam do kapusty, dodaję grzyby
magiczna kuchnia Kasi