kiełbasa - 10142 przepisów (strona:163/677)

Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 88

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej

Qchnia po prostu
Kolorowe leczo na zdrowie 106

wersji, którą proponuje Agata, to danie lekkie i naprawdę zdrowe. Biorąc pod uwagę jakość składników, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. Agata zaznacza, że wartość tego dania zależy od jakości kiełbasy, której użyjemy do przygotowania leczo (powinna cechować się ona jak najwyższą zawartością mięsa, a jak najniższą zawartością substancji dodatkowych typu: difosforany, glukoza, azotyn sodu). Do przygotowania leczo możemy wykorzystać paprykę(...)puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych (400 g) 1 łyżeczka soli (7 g) szczypta pieprzu szczypta kurkumy 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g) Wykonanie: Kiełbasę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę, smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 minuty. Cebulę kroimy w piórka, paprykę myjemy

KulinarneImpresje.pl
Leczo z patisonem 67

kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie: Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia

Za drzwiami kuchni
Fasolka po bretońsku 83

Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę(...)dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju . Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie. Smacznego! Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim 139

Pyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy"   Wyszło pysznie, polecam :)  Kiełbasa biała parzona  Ciasto francuskie  Marynata:  Olej z czosnkiem  Majeranek  *ilości składników ustal indywidualnie  Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem(...)ciasto kładę kiełbasę, owijam ją ciastem, kroję na odpowiednie porcje i nabijam na patyk do szaszłyków.  Gotowe szaszłyki smaruję jeszcze marynatą, odkładam na chwilkę w zimne miejsce.  Piekłam w piekarniku ( 30 min. 190 st.C) ale można na grillu, lub patelni grillowej.  Smacznego

Takie tam pichcenie
Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce 181

Została po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Klopsiki w sosie żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze

karmelowy
Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej 357

Wielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym 121

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na białą kiełbasę pieczoną w ziołach z czosnkiem . Dziś przyszedł czas na kolejny przepis z jej udziałem w roli głównej. To danie jak dla mnie jest idealnym rozwiązaniem na kolację z tzw. resztek. Wystarczy trochę białej kiełbasy, pomidory z puszki, zioła i pyszny, syty posiłek gotowy. Składniki: 4 białe kiełbasy parzone, obrane

Życie ze smakiem
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 141

smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę(...)serkiem naturalnym i smarujemy nim nasz upieczony podkład ziemniaczany. :) Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę.  Roladę zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :) Zapiekamy całość przez

MamaOskarka
„Titówka „, wędzona, podsuszana , mielonka wieprzowa 147

listy . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy…aż nam ręce prawie odpadną , około 30 minut a nawet 40 minut , kiełbasa musi się kleić i paćkać , żeby była zwarta . Następnie wyciągamy naszą magiczną nadziewarkę do kiełbas ( mój kochany chińczyk na 3 kg ) i ciasno nabijamy osłonkę kolagenową , tak ,żeby nie było(...)niej powietrza , wszystkie puste przestrzenie , nakłuwamy igłą i dobijamy . Dodatkowo , zabezpieczamy siatką wędliniarską o drobnych oczkach , naciągniętą na kiełbasę , wtedy na pewno , nie spadnie Odwieszamy na dobę ,żeby kiszka osiadła i obeschła Po tym czasie , odpalamy wędzarnie i tylko sobie znanym sposobem , wędzimy ją na zimno . Ja wędziłam około 6 godzin zimnym dymem . Odwieszamy na dwie godziny na jabłonkę

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami 151

Biała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn(...)słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 7 białych kiełbas parzonych około 10 ząbków, obranych marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski, a między nimi układamy czosnek. Powstałą

Życie ze smakiem
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 185

podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki(...)klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas

Słodkie okruszki
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem 115

Sałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym.  Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki  pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami

Di gotuje
fasola z kiełbasą z wolnowaru 196

danie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g  - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g  - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g  - puszka krojonych pomidorów(...)kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu

Stare Gary
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem 129

Sałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym.  Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki  pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami

Di gotuje