Została po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Klopsiki w sosie żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze
karmelowyWielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na białą kiełbasę pieczoną w ziołach z czosnkiem . Dziś przyszedł czas na kolejny przepis z jej udziałem w roli głównej. To danie jak dla mnie jest idealnym rozwiązaniem na kolację z tzw. resztek. Wystarczy trochę białej kiełbasy, pomidory z puszki, zioła i pyszny, syty posiłek gotowy. Składniki: 4 białe kiełbasy parzone, obrane
Życie ze smakiemsmakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę(...)serkiem naturalnym i smarujemy nim nasz upieczony podkład ziemniaczany. :) Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę. Roladę zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa i niższa :) Zapiekamy całość przez
MamaOskarkalisty . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy…aż nam ręce prawie odpadną , około 30 minut a nawet 40 minut , kiełbasa musi się kleić i paćkać , żeby była zwarta . Następnie wyciągamy naszą magiczną nadziewarkę do kiełbas ( mój kochany chińczyk na 3 kg ) i ciasno nabijamy osłonkę kolagenową , tak ,żeby nie było(...)niej powietrza , wszystkie puste przestrzenie , nakłuwamy igłą i dobijamy . Dodatkowo , zabezpieczamy siatką wędliniarską o drobnych oczkach , naciągniętą na kiełbasę , wtedy na pewno , nie spadnie Odwieszamy na dobę ,żeby kiszka osiadła i obeschła Po tym czasie , odpalamy wędzarnie i tylko sobie znanym sposobem , wędzimy ją na zimno . Ja wędziłam około 6 godzin zimnym dymem . Odwieszamy na dwie godziny na jabłonkę
Ogrodnik w podróżyBiała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn(...)słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 7 białych kiełbas parzonych około 10 ząbków, obranych marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski, a między nimi układamy czosnek. Powstałą
Życie ze smakiempodać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki(...)klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas
Słodkie okruszkiSałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami
Di gotujedanie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g - puszka krojonych pomidorów(...)kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu
Stare GarySałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie(...)majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami
Di gotujewołowinę po mongolsku. Zobacz mój film z przygotowania fasolki Składniki – Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola 300 g boczku 300 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskie 6 liści laurowych 2 łyżki suszonego majeranku(...)uzyskania miękkości fasoli. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Od boczku należy odkroić także skórę. Smażymy go na patelni do zarumienienia. Na tłuszczu z boczku dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbas, w trakcie smażenia nalezy dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Boczek i kiełbasę z cebulką należy następnie przełożyć do garnka z fasolką i gotować
Kuchennyviral.plmieszamy i odstawiamy do lodówki na 12 godz. Napełniamy osłonki ściśle i wieszamy w chłodnym miejscy na 8 godz.następnie 3 godz. w temp. pokojowej. Wygrzewamy wędzarnie i wieszamy kiełbasę w celu osuszenia i wygrzania kiełbasy. Robimy to w temp. 35-40 st.przy dużym ruchu powietrza. Czas około 30-40 min. Teraz wędzimy dymem gorącym w temp(...)uzyskania brązowej barwy batonów. Czas wędzenia 3-4 godz. Parzymy w wodzie 72-75 st. przez około 50-70 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce na 2 godziny następnie chowamy do lodówki. Na drugi dzień można się zajadać. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klasyk, ale jaki dobry Składniki: fasola „Piękny Jaś” (ja użyłam około 400 g) 2 laski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka(...)listki laurowe, gotuję przez 1,5 godziny. Na patelni na niewielkiej ilości oleju i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, podsmażam. Gdy cebula trochę się podsmaży dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja wolę obrać ją ze skórki). Dodaję do garnka z fasolą, nadal gotuję – około 30 minut. Dodaję pomidory z puszki i gotuję jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaję koncentrat
MojaQchnia.plpyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki(...)majeranek, liść laurowy olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni. następnie całość przekładamy do miski *** *** Mięso obtaczamy w mące podsmażamy na rumiano z każdej strony *** ***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę
Blog z Apetytemrobiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny i właśnie ten smak lubimy najbardziej. Najlepszy jest gotowany(...)bigos zmniejszy swoją objętość o połowę. Idealny bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki
Poezja smaku