KIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 18 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz kolorowy w kulkach rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg(...)ściśle jelita wieprzowe. OSADZANIE -6 godzin w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to pod wentylatorem. OSUSZANIE - w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i całkowicie sucha . WĘDZENIE -3-3,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI -w temperaturze 85-90 stopni do momentu uzyskania 68 stopni w kiełbasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 8 Składniki(...)ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 […] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldoskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji(...)Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko
karmelowydłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy(...)tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnektórych w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz(...)ponad poziom fasoli), dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. 3. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni. 4. Kiełbasę również kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. 5. Gdy mięso się zarumieni zdejmujemy je z patelni i przekładamy do gotującej się fasoli. Tłuszcz ze smażenia zostawiamy - zrobimy na nim zasmażkę
W kuchni KatieSkładniki: 4 kg kapusty kiszonej 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Gdy będzie gotowe dodajemy do kapusty. Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości. Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby. Bigos gotujemy na małym
Qchnia po prostunajbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g (u mnie Lubella Pióra nr 17) kiełbasa 1-2 pętka sól, pieprz Makron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, zalewam woda i dodaję odrobinę soli. Gdy kapusta będzie(...)miękka odcedzam ją i przekładam do dużej miski. W międzyczasie jak gotuje się kapusta kroję cebulę drobno i kiełbasę wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucam kiełbasę, smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Również przekładam
Kuchnia Vikipodsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam ;) Składniki: na ok 50 sztuk 2kg 20 dag ziemniaków mąka ziemniaczana 2 cebule (ok 40 dag) 45 dag kiełbasy 2 jajka 1 żółtko 20 dag boczku 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżki soli Ziemniaki obieramy(...)obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wyrównujemy
Gotuj z AgnesCZAS: 1-30 min -PORCJE: 4 Leczo paprykowe 20 dag kiełbasy toruńskiej 30 dag szynki 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta pęczek szczypiorku pół puszki pomidorów 1/3 szklanki oleju sól pieprz Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju(...)lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku
Gotuję TestujęSkładniki: 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie 10 dkg kiełbasy 8 dkg słoniny 2,5 dkg cebuli sól pieprz 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku 0,5 kg ziemniaków(...)samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej. Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem
Przepisy kulinarne babci Antoninyokoło 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone(...)resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, grzybki
Słodkie okruszkiprzedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo , a dzieciaki po zjedzeniu kawałka , były tak napchane ,że kolacja poszła w zapomnienie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce , na około 0,5 godziny . W tym czasie , siekamy cebulę , oczywiście wcześniej obraną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kroimy w kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia
Ogrodnik w podróżymęża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy(...)łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie
Moje domowe kucharzeniezajadamy się ze smakiem. 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1-2 ogórki kiszone 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 dkg kiełbasy sól, pieprz listek, ziele słodka wędzona papryka Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w pióra cebule i podsmażyć, aż cebula się zeszkli.Podsmażoną kiełbasę z cebulą
Moje domowe kucharzenienawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down(...)kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier
karmelowy