kiełbasa - 10142 przepisów (strona:166/677)

Kiełbasa ścinkowa podpiekana 155

KIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA  SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 18 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz kolorowy w kulkach rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg(...)ściśle jelita wieprzowe. OSADZANIE -6 godzin w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to pod wentylatorem. OSUSZANIE - w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i całkowicie sucha . WĘDZENIE -3-3,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI -w temperaturze 85-90 stopni do momentu uzyskania 68 stopni w kiełbasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą 168

Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 8 Składniki(...)ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 […] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 249

doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji(...)Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko

karmelowy
Bigos 130

dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy(...)tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy 280

których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz(...)ponad poziom fasoli), dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. 3. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni. 4. Kiełbasę również kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. 5. Gdy mięso się zarumieni zdejmujemy je z patelni i przekładamy do gotującej się fasoli. Tłuszcz ze smażenia zostawiamy - zrobimy na nim zasmażkę

W kuchni Katie
Bigos 141

Składniki: 4 kg kapusty kiszonej  1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Gdy będzie gotowe dodajemy do kapusty. Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości. Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby. Bigos gotujemy na małym

Qchnia po prostu
Łazanki 161

najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g  (u mnie Lubella Pióra nr 17)  kiełbasa 1-2 pętka  sól, pieprz  Makron gotuję według przepisu na opakowaniu.  Kapustę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, zalewam woda i dodaję odrobinę soli. Gdy kapusta będzie(...)miękka odcedzam ją i przekładam do dużej miski. W międzyczasie jak gotuje się kapusta kroję cebulę drobno i kiełbasę wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucam kiełbasę, smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Również przekładam

Kuchnia Viki
Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem 203

podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam ;) Składniki: na ok 50 sztuk 2kg  20 dag ziemniaków mąka ziemniaczana 2 cebule (ok 40 dag) 45 dag kiełbasy 2 jajka 1 żółtko 20 dag boczku 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżki soli     Ziemniaki obieramy(...)obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.  Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wyrównujemy

Gotuj z Agnes
Leczo paprykowe 194

CZAS: 1-30 min             -PORCJE: 4   Leczo paprykowe 20 dag kiełbasy toruńskiej 30 dag szynki 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta pęczek szczypiorku pół puszki pomidorów 1/3 szklanki oleju sól pieprz Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju(...)lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku

Gotuję Testuję
ZUPA FASOLOWA Z ZIEMNIAKAMI 155

Składniki: 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie 10 dkg kiełbasy 8 dkg słoniny 2,5 dkg cebuli sól pieprz 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku 0,5 kg ziemniaków(...)samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej.  Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos wg domowego przepisu 221

około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone(...)resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, grzybki

Słodkie okruszki
Bawarska pizza na grubym cieście 182

przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo , a dzieciaki po zjedzeniu kawałka , były tak napchane ,że kolacja poszła w zapomnienie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce , na około 0,5 godziny . W tym czasie , siekamy cebulę , oczywiście wcześniej obraną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kroimy w kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowa 150

męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z  cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy(...)łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie

Moje domowe kucharzenie
Leczo 164

zajadamy się ze smakiem. 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1-2 ogórki kiszone 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 dkg kiełbasy sól, pieprz listek, ziele słodka wędzona papryka Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w pióra cebule i podsmażyć, aż cebula się zeszkli.Podsmażoną kiełbasę z cebulą

Moje domowe kucharzenie
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 137

nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down(...)kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier

karmelowy