CZAS: 1-30 min -PORCJE: 4 Leczo paprykowe 20 dag kiełbasy toruńskiej 30 dag szynki 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta pęczek szczypiorku pół puszki pomidorów 1/3 szklanki oleju sól pieprz Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju(...)lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku
Gotuję TestujęSkładniki: 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie 10 dkg kiełbasy 8 dkg słoniny 2,5 dkg cebuli sól pieprz 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku 0,5 kg ziemniaków(...)samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej. Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem
Przepisy kulinarne babci Antoninyokoło 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone(...)resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, grzybki
Słodkie okruszkiprzedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo , a dzieciaki po zjedzeniu kawałka , były tak napchane ,że kolacja poszła w zapomnienie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce , na około 0,5 godziny . W tym czasie , siekamy cebulę , oczywiście wcześniej obraną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kroimy w kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia
Ogrodnik w podróżymęża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy(...)łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie
Moje domowe kucharzeniezajadamy się ze smakiem. 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1-2 ogórki kiszone 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 dkg kiełbasy sól, pieprz listek, ziele słodka wędzona papryka Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w pióra cebule i podsmażyć, aż cebula się zeszkli.Podsmażoną kiełbasę z cebulą
Moje domowe kucharzenienawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down(...)kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier
karmelowypropozycja Madzi na pyszne i romantyczne śniadanie we dwoje :) Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu... najwięcej czasu zajmie nam samo upieczenie jajek :) Jajka w kokilkach - przepis: 200g kiełbasy 100g sera żółtego 2 jajka szczypiorek sól pieprz Jajka w kokilkach - przepis: Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Do każdej kokilki na dno układamy(...)plasterki kiełbasy, następnie wbijamy jajka i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy serem żółtym i na wierzchu układamy kiełbaskę. Jajka zapiekamy przez ok. 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu dekorujemy je posiekanym szczypiorkiem. Post Jajka w kokilkach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania
Słodkie okruszkigenialne, a do tego odrobina mięsnych dodatków. Proporcje na 4-5 porcji obiadowych. 3 czerwone papryki 1 biała papryka 2 zielone papryki 3 pomidory 1 czerwona cebula 2 laski kiełbasy pieprz, sól Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do tego posiekaną drobno cebulę. Cebula powinna się zeszklić lub lekko zbrązowić. Papryki umyć i pokroić w średniej(...)wielkości kostkę. Kiełbasę wraz z tłuszczem przełożyć do rondla (o ile nie była tam wcześniej). Dodać do niej paprykę i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na samym początku można dodać odrobinę wody. Pomidory pokroić na ósemki, a każdą z nich na trzy części. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Całość dusić jeszcze przez 15-20 minut, co jakiś
Czerwony Gupikwyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić również w kostkę. Papryki umyć, rozciąć,wyciąć nasionka oraz błonki(...)pociąć w plasterki (5 cm) Pomidory umyć i pociąć na duże kawałeczki, można sparzyć i zdjąć skórkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę, obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć cebulkę z patelni i wrzucić do dużego garnka.Wlać trochę wody około 1/2 szklanki. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Teraz już
Kuchnia Pokoleńobiadów. Czy to nadziane serem czy pikantnym farszem, czy na słodko czy wytrawnie. Możliwości jest wiele. U mnie wystarczyło zrobić "czyszczenie lodówki" aby powstał pyszny farsz do naleśników. Trochę kiełbasy, pieczarek, cukinii.. Do tego ser i sos czosnkowy. Pychota :) Nie podaję dokładnego przepisu na naleśniki gdyż mąki daję zawsze "na oko", tak aby konsystencja ciasta mnie zadowalała. Składniki(...)sztuk: Naleśniki: 1 jajko 300 ml mleka 300 ml wody mąka - tyle, aby powstało lejące się ciasto szczypta soli Nadzienie: 1 kiełbasa śląska 40 dag pieczarek 350 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 cebula 1 kulka mozzarelli (125g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, vegeta Naleśniki: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Następnie
My simple kitchen