kiełbasa - 10142 przepisów (strona:175/677)

Makaron z kapustą pekińską na szybki obiad 38

mnie tym razem był włoski makaron z semoliny i kiełbaski śląskie. W tym daniu dobrze sprawdza się również makaron pełnoziarnisty i podsmażony z cebulką kurczak lub indyk. Wybierając kiełbasę, trzeba zwrócić uwagę, która jest jak najmniej przetworzona i może być podsmażana. Kiełbasa z wszelkiego rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna(...)pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbaski śląskie pokroić na plasterki o grubości 2 cm. Cebule z czosnkiem podsmażyć na oleju. Następnie dodać kiełbasę i smażyć do lekkiego jej przyrumienienia. Dodać kapustę pekińską i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie i lekko puści sok. Po czym dodać odcedzony makaron

Kuchcik gotuje
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 39

Dzisiaj podam przepis na bigos z młodej kapusty, bardzo smaczny i aromatyczny.  SKŁADNIKI :   2 nieduże główki młodej kapusty plaster masła 1 cebula 1 kiełbasa (dowolna ) 3 łyżki suszonych warzyw  5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz do smaku  1 pęczek koperku  PRZYGOTOWANIE :  Do dużego(...)garnka przekładam plaster masła do tego cebula, kiełbasa wszystko podsmażamy, kapustę należy poszatkować.Do podsmażonej kiełbasy dodaję kapustę. Dodaję jarzynkę,sól,pieprz i mieszam. Nakrywam i duszę około 20 minut. Co jakiś czas ją mieszam.  Następnie dodaję pęczek pokrojonego koperku, doprawiam jeszcze do smaku, dodaję sok z cytryny, ketchup, mieszam i zakręcam gaz. Tak więc mamy wspaniały bigos

Kulinarne Fantazje Marioli
Ziemniaczany kociołek 49

szybkowarze bez udziału żywego ognia. Siedzieliśmy na tarasie i tak myślałam co tam mam w lodówce, co z tego zrobić na obiad i tak myśli krążyły koło ziemniaków, kiełbasy, cebuli. Krążyły i tak wpadło mi do głowy, żeby zrobić nasze ulubione jesienne danie w szybkowarze. Przyniosłam składniki na taras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę(...)Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie 2 marchewki 3 cebule 2 garści pokrojonej kapusty 2 szklanki rosołu 1 łyżka czosnku suszonego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego sól do smaku   Na dno garnku dałam kapustę ( u mnie mrożona – bo to kapusta, która kiedyś została z robienia łazanek ). Potem obrane ziemniaki pokrojone w plastry

Kuchnia na wzgórzu
Lasagne z mikrofalówki 32

godzina, składniki podaję dla 4 osób, a gotowanie zajmie Wam około 35 minut.  Składniki: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonej polędwicy wieprzowej - 200 g białej surowej kiełbasy - 30 g suszonych grzybów - 100 g masła - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - 1 cebula - 10-20 listków świeżej bazylii - tymianek - 1 kostka rosołowa - koncentrat pomidorowy - starty parmezan - około(...)następnie wsypujemy do niedużego naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu w  połowie gotowania. Wymieszaj widelcem kiełbasę bez skóry i mięso. Jeśli chcesz możesz zmielić kiełbasę w maszynce do mięsa. Dodaj odsączone i bardzo drobno posiekane grzyby, pokruszoną kostkę bulionową i przecedzoną przez drobne sitko wodę grzybową

Z Kuchni Do Kuchni
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 72

250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik) 250g kiełbasy wiejskiej po 1 łyżeczce suszonego majeranku i tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 -1 szklanka czerwonego wina Przygotowanie Krok 1. Boczek pokroić w kostkę(...)wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (3-4 godziny) W międzyczasie do garnka dodać kawałki pieczonego mięsa : drobiu, wszelkiej pieczonej zwierzyny i pokrojone kawałki pieczeni wołowej. Następnie dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, majeranek, tymianek oraz koncentrat pomidorowy - wymieszać wszystko razem i dusić na wolnym ogniu, mieszać od czasu do czasu i jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody, aby bigos się

Moja Książka Kucharska
Przepisy na Wielkanoc 46

przekąskę na stół wielkanocny. Ruloniki z szynki wypełnione sałatką jajeczno-warzywną z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego.   Zupa chrzanowa Przepis tutaj (KLIK) Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu.     Kolorowe jajeczka wielkanocne Przepis tutaj (KLIK(...)Sałatka ze świeżym ogórkiem i pysznym sosem Przepis tutaj (KLIK) Mega smaczna, treściwa, kolorowa i efektowna sałatka. Idealna opcja zarówno na święta jak i na przyjęcie.   Biała kiełbasa pieczona w piwie Przepis tutaj (KLIK) Pewniak na Wielkanoc! Soczysta i aromatyczna kiełbasa z pieca w gęstym sosiku cebulowo-piwnym. Świetnie smakuje zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i jako

Blog z Apetytem
CHRZANOWA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. IDEALNA NA WIELKANOC 34

Prosta sałatka o trochę innej nucie smakowej ... Bo najczęściej do sałatki dodajemy szynkę konserwową, a ja tym razem dodałam biała kiełbasę z szynki. A wiadomo - tam gdzie biała kiełbasa, tam musi być chrzan 😉 (przynajmniej u nas).  Sałatka jest bardzo smaczna, a jej lekko chrzanowy smak będzie fajnie pasował do naszego wielkanocnego menu ...  Składniki: 3 szt parzonej białej kiełbasy

Walijskie Pichcenie
Krzanówka - kuchnia podkarpacka 42

powiat przemyski Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza(...)pochodzi z publikacji: Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD „Ziemia Przemyska”. Krzanówka - kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g surowej łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego boczku 250 g kiełbasy 2 l serwatki pół selera 1 marchewka 1 pietruszka 1 por Korzeń chrzanu w kawałku oraz tarty do smaku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz gałązka świeżego

Trzeci talerz
Żurek z białą kiełbasą 41

między innymi na Wielkanoc. Składniki: ok 2 litry bulionu (zazwyczaj gotuję na wędzonce, może być też warzywny) 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty ) biała kiełbasa (surowa lub parzona) inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu majeranek śmietanka 30% sól, pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan(...)podania - ser gomółka , jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso.  2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał

Kuchnia domowa Ani
ZUPA CHRZANOWA (keto, bez laktozy, redukcja) 40

Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego  lub  oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku i zeszklić. Następnie dołożyć pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Całość zalać gorącą wodą, dodać listki, ziele angielskie, przyprawy i gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie dodać chrzanu i gotować przez kolejne 15 minut. Opcjonalnie można dodać śmietany

Ola la LCHF
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 40

Bardzo smaczna sałatka z ziemniakami i białą kiełbasą. Podana z sosem majonezowo - chrzanowym smakuje rewelacyjnie. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :   3-5 białych kiełbas - parzonych  6 jajek ugotowanych na twardo 9-10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków  1 opakowanie groszku z marchewką 4 ogórki kiszone(...)twardo obieramy studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, również studzimy i obieramy. Marchewy z groszkiem gotujemy na miękko. Po ostudzeniu wszystko kroimy w dużą kostkę łącznie z białą kiełbasą. Do sałatki można użyć ogórków kiszonych lub konserwowych kroimy je w kostkę. Przygotujemy teraz sos do miseczki przełożyłam 4 łyżki majonezu, do tego 3 łyżki gęstego jogurtu, 2 łyżeczki chrzanu

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos staropolski 27

kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. ? Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. ? Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami

To co kocham
Fasolka po bretońsku 32

zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela(...)posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. ? Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. ? Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. ? Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli. ? Na 3 łyżkach oleju podsmażyć

To co kocham