mnie tym razem był włoski makaron z semoliny i kiełbaski śląskie. W tym daniu dobrze sprawdza się również makaron pełnoziarnisty i podsmażony z cebulką kurczak lub indyk. Wybierając kiełbasę, trzeba zwrócić uwagę, która jest jak najmniej przetworzona i może być podsmażana. Kiełbasa z wszelkiego rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna(...)pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbaski śląskie pokroić na plasterki o grubości 2 cm. Cebule z czosnkiem podsmażyć na oleju. Następnie dodać kiełbasę i smażyć do lekkiego jej przyrumienienia. Dodać kapustę pekińską i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie i lekko puści sok. Po czym dodać odcedzony makaron
Kuchcik gotujeDzisiaj podam przepis na bigos z młodej kapusty, bardzo smaczny i aromatyczny. SKŁADNIKI : 2 nieduże główki młodej kapusty plaster masła 1 cebula 1 kiełbasa (dowolna ) 3 łyżki suszonych warzyw 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 pęczek koperku PRZYGOTOWANIE : Do dużego(...)garnka przekładam plaster masła do tego cebula, kiełbasa wszystko podsmażamy, kapustę należy poszatkować.Do podsmażonej kiełbasy dodaję kapustę. Dodaję jarzynkę,sól,pieprz i mieszam. Nakrywam i duszę około 20 minut. Co jakiś czas ją mieszam. Następnie dodaję pęczek pokrojonego koperku, doprawiam jeszcze do smaku, dodaję sok z cytryny, ketchup, mieszam i zakręcam gaz. Tak więc mamy wspaniały bigos
Kulinarne Fantazje Marioliszybkowarze bez udziału żywego ognia. Siedzieliśmy na tarasie i tak myślałam co tam mam w lodówce, co z tego zrobić na obiad i tak myśli krążyły koło ziemniaków, kiełbasy, cebuli. Krążyły i tak wpadło mi do głowy, żeby zrobić nasze ulubione jesienne danie w szybkowarze. Przyniosłam składniki na taras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę(...)Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie 2 marchewki 3 cebule 2 garści pokrojonej kapusty 2 szklanki rosołu 1 łyżka czosnku suszonego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego sól do smaku Na dno garnku dałam kapustę ( u mnie mrożona – bo to kapusta, która kiedyś została z robienia łazanek ). Potem obrane ziemniaki pokrojone w plastry
Kuchnia na wzgórzugodzina, składniki podaję dla 4 osób, a gotowanie zajmie Wam około 35 minut. Składniki: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonej polędwicy wieprzowej - 200 g białej surowej kiełbasy - 30 g suszonych grzybów - 100 g masła - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - 1 cebula - 10-20 listków świeżej bazylii - tymianek - 1 kostka rosołowa - koncentrat pomidorowy - starty parmezan - około(...)następnie wsypujemy do niedużego naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu w połowie gotowania. Wymieszaj widelcem kiełbasę bez skóry i mięso. Jeśli chcesz możesz zmielić kiełbasę w maszynce do mięsa. Dodaj odsączone i bardzo drobno posiekane grzyby, pokruszoną kostkę bulionową i przecedzoną przez drobne sitko wodę grzybową
Z Kuchni Do Kuchni250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik) 250g kiełbasy wiejskiej po 1 łyżeczce suszonego majeranku i tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 -1 szklanka czerwonego wina Przygotowanie Krok 1. Boczek pokroić w kostkę(...)wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (3-4 godziny) W międzyczasie do garnka dodać kawałki pieczonego mięsa : drobiu, wszelkiej pieczonej zwierzyny i pokrojone kawałki pieczeni wołowej. Następnie dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, majeranek, tymianek oraz koncentrat pomidorowy - wymieszać wszystko razem i dusić na wolnym ogniu, mieszać od czasu do czasu i jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody, aby bigos się
Moja Książka Kucharskaprzekąskę na stół wielkanocny. Ruloniki z szynki wypełnione sałatką jajeczno-warzywną z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego. Zupa chrzanowa Przepis tutaj (KLIK) Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Kolorowe jajeczka wielkanocne Przepis tutaj (KLIK(...)Sałatka ze świeżym ogórkiem i pysznym sosem Przepis tutaj (KLIK) Mega smaczna, treściwa, kolorowa i efektowna sałatka. Idealna opcja zarówno na święta jak i na przyjęcie. Biała kiełbasa pieczona w piwie Przepis tutaj (KLIK) Pewniak na Wielkanoc! Soczysta i aromatyczna kiełbasa z pieca w gęstym sosiku cebulowo-piwnym. Świetnie smakuje zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i jako
Blog z ApetytemProsta sałatka o trochę innej nucie smakowej ... Bo najczęściej do sałatki dodajemy szynkę konserwową, a ja tym razem dodałam biała kiełbasę z szynki. A wiadomo - tam gdzie biała kiełbasa, tam musi być chrzan 😉 (przynajmniej u nas). Sałatka jest bardzo smaczna, a jej lekko chrzanowy smak będzie fajnie pasował do naszego wielkanocnego menu ... Składniki: 3 szt parzonej białej kiełbasy
Walijskie Pichceniepowiat przemyski Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza(...)pochodzi z publikacji: Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD „Ziemia Przemyska”. Krzanówka - kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g surowej łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego boczku 250 g kiełbasy 2 l serwatki pół selera 1 marchewka 1 pietruszka 1 por Korzeń chrzanu w kawałku oraz tarty do smaku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz gałązka świeżego
Trzeci talerzmiędzy innymi na Wielkanoc. Składniki: ok 2 litry bulionu (zazwyczaj gotuję na wędzonce, może być też warzywny) 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty ) biała kiełbasa (surowa lub parzona) inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu majeranek śmietanka 30% sól, pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan(...)podania - ser gomółka , jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso. 2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał
Kuchnia domowa AniNiewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku i zeszklić. Następnie dołożyć pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Całość zalać gorącą wodą, dodać listki, ziele angielskie, przyprawy i gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie dodać chrzanu i gotować przez kolejne 15 minut. Opcjonalnie można dodać śmietany
Ola la LCHFBardzo smaczna sałatka z ziemniakami i białą kiełbasą. Podana z sosem majonezowo - chrzanowym smakuje rewelacyjnie. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 3-5 białych kiełbas - parzonych 6 jajek ugotowanych na twardo 9-10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 opakowanie groszku z marchewką 4 ogórki kiszone(...)twardo obieramy studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, również studzimy i obieramy. Marchewy z groszkiem gotujemy na miękko. Po ostudzeniu wszystko kroimy w dużą kostkę łącznie z białą kiełbasą. Do sałatki można użyć ogórków kiszonych lub konserwowych kroimy je w kostkę. Przygotujemy teraz sos do miseczki przełożyłam 4 łyżki majonezu, do tego 3 łyżki gęstego jogurtu, 2 łyżeczki chrzanu
Kulinarne Fantazje Mariolikwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. ? Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. ? Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami
To co kochamzasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela(...)posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. ? Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. ? Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. ? Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli. ? Na 3 łyżkach oleju podsmażyć
To co kocham