kiełbasa - 10142 przepisów (strona:178/677)

Łazanki z młodą kapustą 59

proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – składniki: 1 mniejsza głowka młodej kapusty 200 g makaronu łazanki 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna około 200 g boczku wędzonego parzonego 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki cukru do smaku 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła(...)sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – wykonanie: Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy. Obraną cebulę drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy na 4 części. Kapustę kroimy na ćwiartki. Usuwamy głąb. Następnie liście szatkujemy na mniejsze kawałki, ale nie wieksze niż

Olcia gotuje!
Szaszłyki z kiełbasą 116

Składniki: 1 pęto kiełbasy 1 papryka 1 cebula 4-5 pieczarek 1/2 bakłażana 1/2 cukinii przyprawa do szaszłyków Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe krążki. Paprykę w kostkę, cukinię, bakłażana i pieczarki … Czytaj dalej Szaszłyki z kiełbasą

czarrna od kuchni
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 65

Młoda kapusta przygotowana w wersji z marchewką, kiełbasą i boczkiem. Bez zagęszczania mąką!   Składniki: główka młodej kapusty, średniej wielkości cebula, 2 średnie marchewki, 120 g kiełbasy, 100 g boczku w plastrach (w mnie surowy) łyżka masła,  sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Kapustę kroimy na pół, usuwamy twardą część głąbu kapusty, a następnie(...)Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Na patelni podsmażamy (najlepiej już bez tłuszczu lub na bardzo niewielkiej ilości), drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz w paski boczek - przez około 5 minut. Następnie dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty

Lena Gotuje
Łazanki z młodą kapustą i serem 51

SEREM Liczba porcji : 2+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności : Łatwy Składniki 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 160 g makaronu łazanki 1 łyżka masła 160 g kiełbasy wiejskiej 500 ml wody 250 g białego sera sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Drobno siekamy nożem(...)około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Na patelnię przekładamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusimy do zarumienienia. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i przekładamy do cebuli, podsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy odciśniętą

Przepiski.pl
Młoda kapusta po węgiersku 90

sezonie wiosenno-letnim. Taka młoda po węgiersku najlepiej smakuje podana z pieczywem lub młodymi ziemniakami i koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Młodą kapustę po węgiersku: 200 g kiełbasy wawelskiej lub śląskiej 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 nieduża cukinia 1 większa biała cebula 2 nieduże marchewki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 łyżki(...)gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać podkrojoną kiełbasę, podsmażyć do lekkiego zrumienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia

Danka Pichci
Faszerowana biała kiełbasa 74

Faszerowana biała kiełbasa Zapiekana biała kiełbasa z pieczarkami, idealna na różne uroczyste kolacje. Również jak zastąpisz białą kiełbasę parzoną, możesz zapiec na grillu. czytaj

Kulinarna Chwila
PIEROGI WIELKANOCNE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ + FILMIK 77

Bardzo smaczne pierogi z białą, surową kiełbasą. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 kg mąki tortowej około 0,5 l ciepłej wody 5-6 łyżek oleju  1 jajko  szczypta soli(...)FARSZ :  1 kg białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tylko do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy , odkładamy je na stolnicę aby odpoczęło.  Z białej kiełbasy zdejmujemy skórkę, przekładamy ją do miski łącznie z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto dzielimy na małe kawałki które rozwalkowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos z młodej kapusty 84

materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej(...)ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie

Kulinarna Patilogia
Ćwikła z chrzanem 73

Ćwikła z chrzanem to główny dodatek do dań Wielkanocnych, ale również Bożonarodzeniowych. Nie może jej zabraknąć, gdy jemy pieczoną białą kiełbasę np. z przepisu na białą kiełbasę z cebulą . Ten przepis mam od mojej mamy, która od lat przygotowuje ćwikłę w ten sposób i zawsze wychodzi przepyszna. Danie składa się z gotowanych buraków startych na tarce bądź pokrojonych w drobne(...)ćwikłę z powodzeniem możesz również przełożyć do słoików i pasteryzować, by przechowywać przez dłuższy czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Ćwikła z chrzanem przez Paulina 2022-04-13 Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym przez Paulina 2022-04-04 Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami przez Paulina 2022-03-27 Kapsalon – holenderski kebab przez Paulina

To Musisz Wiedzieć
JAJKAmi faszerowane 71

zawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim. Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁 JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 5 jajek, 1 biała kiełbasa, mała cebula, łyżka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki tartej bułki(...)Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, po czym delikatnie przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z piłką). Łyżeczką wydrąż wnętrze skorupek. 2. Jajka drobno posiekaj. 3. Kiełbasę wyjmij z osłonki, rozdrobnij widelcem, dodaj do jajek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę. 4. Farsz rozłóż do skorupek formując niewielką górkę

Z notatnika dietetyka
Żurek z białą kiełbasą 803

Kolejny wielkanocny przepis. Nie może przecież zabraknąć tutaj na blogu przepisu na żurek, który osobiście uwielbiam. Koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą!  Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (4-5 porcji): 4 białe surowe kiełbaski(...)dodaj kiełbaski. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmij kiełbaski, odczekaj aż trochę przestygną i pokrój je w grubsze palsterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kiełbasę aż trochę się zrumieni. Dodaj kiełbasę do bulionu. Wlej zakwas żurkowy, dodaj majeranek, chrzan, starty czosnek i cukier. Dobrze wymieszaj i dopraw wstępnie żurek solą i pieprzem. Doprowadź do zagotowania

Delicious Place
Irlandia Północna i buttered sasuage 55

jest fish & chips  czyli ryba i frytki. Ryba smażona niczym w polskim nadmorskim kurorcie w obfitej warstwie ciasta. Wariacją tutejszą było buttered sasuage  czyli frytki plus kiełbasa w cieście z mąki i piwa, głównie typu Irish Stout. Składniki: - ziemniaki - jakaś kiełbasa lub parówka - piwo - mąka Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grube frytki i smażymy. Najlepsze frytki jakie(...)jadłem były właśnie grubo krojone, a ziemniaki nieobierane.  Z mąki i piwa robimy gęste, ale lejące się ciasto, w którym moczymy kiełbasę, a następnie ją smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tych 7 potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 255

kraju. Żurek Zupa, dla której co roku szykujemy odświętną wazę. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem. Mazurek Za co go lubimy? Komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie(...)element stołu wielkanocnego. Kiełbasa Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca. LokalnyRolnik.pl oferuje dostęp do przetworów mięsnych z masarni, które respektują zrównoważone i etyczne zasady hodowli zwierząt. Ćwikła z chrzanem Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami. 73

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś zapraszam Was na pyszną chlebową babkę wypełnioną po brzegi serem, jajkami i kiełbasą. Zapraszam!  Składniki na chleb; 50 dag mąki ok 260 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżka smalcu pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy(...)dodajemy smalec. Ciągle miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Wody dolewamy tyle ile zabierze mąka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury po upieczeniu, kiedy ser się rozpuści. Wcześniej

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka faszerowane pieczarkami 56

zdaniem jedyny słaby punkt tej pysznej przystawki. Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na dania wielkanocne, zobacz również nasz przepis na jajka faszerowane łososiem , a także na żurek z białą kiełbasą i jajkiem . Pyszna jest również biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . Życzymy smacznego! Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie