kiełbasa - 10142 przepisów (strona:179/677)

Bigos z młodej kapusty 69

materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej(...)ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie

Kulinarna Patilogia
Ćwikła z chrzanem 57

Ćwikła z chrzanem to główny dodatek do dań Wielkanocnych, ale również Bożonarodzeniowych. Nie może jej zabraknąć, gdy jemy pieczoną białą kiełbasę np. z przepisu na białą kiełbasę z cebulą . Ten przepis mam od mojej mamy, która od lat przygotowuje ćwikłę w ten sposób i zawsze wychodzi przepyszna. Danie składa się z gotowanych buraków startych na tarce bądź pokrojonych w drobne(...)ćwikłę z powodzeniem możesz również przełożyć do słoików i pasteryzować, by przechowywać przez dłuższy czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Ćwikła z chrzanem przez Paulina 2022-04-13 Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym przez Paulina 2022-04-04 Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami przez Paulina 2022-03-27 Kapsalon – holenderski kebab przez Paulina

To Musisz Wiedzieć
JAJKAmi faszerowane 62

zawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim. Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁 JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 5 jajek, 1 biała kiełbasa, mała cebula, łyżka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki tartej bułki(...)Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, po czym delikatnie przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z piłką). Łyżeczką wydrąż wnętrze skorupek. 2. Jajka drobno posiekaj. 3. Kiełbasę wyjmij z osłonki, rozdrobnij widelcem, dodaj do jajek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę. 4. Farsz rozłóż do skorupek formując niewielką górkę

Z notatnika dietetyka
Żurek z białą kiełbasą 793

Kolejny wielkanocny przepis. Nie może przecież zabraknąć tutaj na blogu przepisu na żurek, który osobiście uwielbiam. Koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą!  Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (4-5 porcji): 4 białe surowe kiełbaski(...)dodaj kiełbaski. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmij kiełbaski, odczekaj aż trochę przestygną i pokrój je w grubsze palsterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kiełbasę aż trochę się zrumieni. Dodaj kiełbasę do bulionu. Wlej zakwas żurkowy, dodaj majeranek, chrzan, starty czosnek i cukier. Dobrze wymieszaj i dopraw wstępnie żurek solą i pieprzem. Doprowadź do zagotowania

Delicious Place
Irlandia Północna i buttered sasuage 47

jest fish & chips  czyli ryba i frytki. Ryba smażona niczym w polskim nadmorskim kurorcie w obfitej warstwie ciasta. Wariacją tutejszą było buttered sasuage  czyli frytki plus kiełbasa w cieście z mąki i piwa, głównie typu Irish Stout. Składniki: - ziemniaki - jakaś kiełbasa lub parówka - piwo - mąka Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grube frytki i smażymy. Najlepsze frytki jakie(...)jadłem były właśnie grubo krojone, a ziemniaki nieobierane.  Z mąki i piwa robimy gęste, ale lejące się ciasto, w którym moczymy kiełbasę, a następnie ją smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tych 7 potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 238

kraju. Żurek Zupa, dla której co roku szykujemy odświętną wazę. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem. Mazurek Za co go lubimy? Komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie(...)element stołu wielkanocnego. Kiełbasa Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca. LokalnyRolnik.pl oferuje dostęp do przetworów mięsnych z masarni, które respektują zrównoważone i etyczne zasady hodowli zwierząt. Ćwikła z chrzanem Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami. 62

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś zapraszam Was na pyszną chlebową babkę wypełnioną po brzegi serem, jajkami i kiełbasą. Zapraszam!  Składniki na chleb; 50 dag mąki ok 260 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżka smalcu pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy(...)dodajemy smalec. Ciągle miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Wody dolewamy tyle ile zabierze mąka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury po upieczeniu, kiedy ser się rozpuści. Wcześniej

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka faszerowane pieczarkami 49

zdaniem jedyny słaby punkt tej pysznej przystawki. Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na dania wielkanocne, zobacz również nasz przepis na jajka faszerowane łososiem , a także na żurek z białą kiełbasą i jajkiem . Pyszna jest również biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . Życzymy smacznego! Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Kiełbasa smarowna - tłusta 81

dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita dość ściśle, odwieszamy na kije na 12 godzin w warunkach chłodniczych.  OSUSZANIE W WĘDZARNI  W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE  W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 3,5 godziny. PARZENIE  Woda 75 stopni(...)uzyskania 68 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie, wodę wymieniałem 3 razy . Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie. Po schłodzeniu kiełbasa jest zwięzła daje się pokroić w cienkie plasterki, ale można i posmarować nią chlebek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film 53

pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 ziarenka(...)owoców jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Kiełbasę kroimy w sporą kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Białą kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną

Smakowite Dania
Domowe łazanki z kiszonej kapusty 41

Sprawdzony przepis na domowe łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i boczkiem. Składniki oraz sposób przygotowania kapusta kiszona 500g cebula 1 boczek 300g kiełbasa 300g Kapustę posiekać i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Na dużej, głębokiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę i przesmażyć razem. Makaron: 1,5 szklanki mąki 2 jajka sól

Wasze Przepisy