kiełbasa - 10142 przepisów (strona:170/677)

Pizza z kiełbasą 159

mawia moja koleżanka "kto bogatemu zabroni?". Pizzy z kiełbasą jeszcze nie jadłam a teraz Wam powiem że wyszła przepyszna. Użyłam tutaj smakowitej kiełbasy gospodarza. Ale co tu dużo gadać, zabieramy się za pieczenia. Pizza z kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczki z grilla 133

Sezon grillowy już dawno rozpoczęty a więc najwyższa pora aby i u mnie pojawił się post z przepisem na potrawę z grilla. Przedstawiam więc przepis na pyszne ziemniaczki, nadziewane kiełbasą, cebulką i serem żółtym. Mniaaam! Ziemniaczki z grilla Składniki: 5 większych ziemniaków, cebula, mała laska kiełbasy, 5 plastrów sera żółtego, masło, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki(...)przez 15 minut w kuchence mikrofalowej. Następnie musimy delikatnie wydrążyć środek ziemniaków, który sparujemy masłem i posypujemy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do ziemniaków nakładamy pokrojone w małą kosteczkę kiełbasę i cebulę, posypujemy pieprzem i solą a następnie przykrywamy plastrem sera żółtego. Ziemniaki układamy na tacce i grillujemy przez 10-15 minut. Smacznego

paapilotkaa
Leczo prawie węgierskie 128

pomidorów i papryki, z dodatkiem wędzonej słoniny i cebulą z dużą ilością papryki w proszku. Leczo w tym wydaniu to nie tylko pomidory i cebula, ale też cukinia, czosnek, kiełbasa i kukurydza. Połączenie tradycji z kolorami.   Składniki: – 2 świeże pomidory – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 mała puszka kukurydzy(...)mała cukinia – 2 czerwone papryki – 1 biała papryka – 350g kiełbasy podsuszanej (lub inna, jaką lubicie) – 100 g chudego boczku wędzonego – sól, pieprz – 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej – 5-6 łyżeczek papryki słodkiej mielonej – 3-4 łyżeczki papryki ostrej mielonej – 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany

Pociąg Do Kuchni
Biała kiełbasa z chili i cebulą zapiekana w piwie i miodzie 198

Zapiekaną białą kiełbaskę w modzie i musztardzie zobaczyłam pierwszy raz u Oli i chociaż biała kiełbasa nie należała do moich przysmaków, tak bardzo zaciekawił mnie przepis Oli, że postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę więcej powiedzieć...? Po prostu miałam nosa; teraz zapiekana biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych rzeczy, jakie odkryłam w ostatnim czasie! Oli dziękuję za podzieleniem się przepisem(...)jeszcze jedna rzecz - nie bójcie się sięgać po nielubiane składniki i produkty i eksperymentujcie, bo jak się okazuje mogą omijać Was przepyszne rzeczy! Ja nie znosiłam białej kiełbasy przez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej

Kuchnia Prezydentowej
Kiełbasa parzona z golonki 153

jeśli zakupimy golonki bez skóry i w dodatku także bez kości, to będzie nie tylko wręcz chudo, ale także dużo łatwiej coś z nich zrobić. Aby zrobić taką parzoną kiełbasę, nie potrzebujemy żadnych wymyślnych sprzętów. Wystarczy duży garnek i poliamidowe osłonki barierowe czyli termokurczliwe, które z powodzeniem zastąpią nam szynkowar. Można je dostać na allegro albo w internetowym sklepie masarskim(...)11cm ja zapłaciłam 11zł. Sposób przygotowania jest podobny jak mielonki paprykowej ze słoika. Osłonki są jednak o wiele wygodniejsze w użyciu niż słoiki. Nie ma problemu z wyjmowaniem. Robimy kiełbasy takiej wielkości jakie nam pasują. Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale się kroi na plasterki, bo tym razem dodałam jeszcze trochę żelatyny. Można by nawet rzec

Wiem co jem
Pasztet pieczony z mięs różnych 149

gdzieś tam daleko na kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce,  że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię(...)wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem

Marder&Marder Manufacture
Smarowidło ze słoika z piekarnika 154

razem smarowidło cebulowe. Dużo cebuli, dużo słoniny, dużo pysznych smaków. Nie ustajemy w podróżach po smakach PRL-u razem z Dobrą Kiełbasą . Od paru tygodni w każdy poniedziałek raczymy was przepisem na jakieś słoikowe smarowidło. I co jedno to lepsze :) Tym razem nie będzie pasteryzowane tylko pieczone w piekarniku. Użyjemy do niego mieszanki przypraw "Smarowidło domowe". W ogóle polecam zapoznanie(...)się z produktami dostępnymi w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK . A zwłaszcza zwróćcie uwagę na te ich mieszanki przypraw, bo wgniatają w ziemię. Są tak rewelacyjne, że ręka, noga, mózg na ścianie :) A przy okazji żart dla starszych czytelników. Dla tych, którzy pamiętają miniony ustrój i czasy towarzysza Władysława. Lub nawet czasy przed wspomnianym towarzyszem. - Gdzie jest największy bar mleczny

Marder&Marder Manufacture
Biała kiełbasa ze smażoną cebulą 165

słońce, grill, węgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek folii. Należy pamiętać, że produkty zawsze kładziemy(...)minut. Podczas smażenia można ją kilka razy pomieszać i spróbować, czy ma odpowiednią miękkość. Mieszać cebulę należy łyżką, uważając, aby nie przedziurawić folii. W międzyczasie kładziemy na grillu białą kiełbasę. Kiełbasa robi się krócej od cebuli. Czas grillowania zależy od temperatury w grillu. Smacznego

Smak mojego domu
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 147

kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam? Ano jak widać na zdjęciu, tradycyjnie na grillu wylądował karczek i kiełbasa. Ale kiełbaska już nie taka byle jaka:) Bo nafaszerowana ziołami i zapieczona z serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna do wykonania(...)doznania smakowe są całkiem inne niż w przypadku zwyczajnie grillowanej kiełbasy. Moim zdaniem dzięki ziołom staje się bardziej aromatyczna a topniejący na wierzchu serek dopełnia całość :) Patent z ziołami dorwałam tutaj a ser już dodałam od siebie :) Jeśli więc znudziła Wam się już "zwykła" kiełbaska, to w celu urozmaicenia menu ta jest jak najbardziej do wypróbowania :) Tym razem wykorzystałam

My simple kitchen
Sałatka wiejska 6937

mocniejszego?;) Żeby Was nie zasłodzić dzisiaj na stół wkracza sałatka. Jej smak towarzyszy mi od dzieciństwa, gdyż gości ona na każdej imprezie u moich dziadków. A wiejska dlatego, ponieważ kiełbasa i ogórek, które wchodzą w jej skład, jakoś kojarzą mi się ze wsią :) Składniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 30 dag kiełbasy(...)średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy do składników i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (aczkolwiek nie jest to konieczne). Resztę sosu rozsmarowujemy

My simple kitchen
Placki warzywne z kiełbasą 99

kuchni. Tym razem główną rolę odegrały ziemniaki, cukinia i marchewka. Nie rzadko dorzucam także kawałek selera czy pora. A gdy w lodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również ląduje w takich plackach. Zazwyczaj smażę je na minimalnej ilości oleju lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Samo zdrowie!:) Składniki na duży talerz placków: 2 marchewki 2 średnie cukinie(...)cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę

My simple kitchen
Bigos świąteczny 167

świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również(...)można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren

My simple kitchen
Tradycyjna fasolka po bretońsku 161

zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około(...)całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu (olej lub masło) i wrzucamy cebulę. Gdy się zarumieni doprawiamy solą i pieprzem

Kulinarna Patilogia