kiełbasa - 10519 przepisów (strona:170/702)

Szakszuka z cukinią 313

zniżkowy, ale także w sklepach stacjonarnych, po okazaniu kodu doradcy. Przepis na szakszukę z cukinią Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki mała cukinia 100 g kiełbasy śląskiej mała cebulka 1/2 papryki czerwonej ząbek czosnku pomidor łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki zmielonego kuminu (roztartego w moździerzu) 3 jajka sól i pieprz do smaku łyżka masła do smażenia dowolne(...)zioła/szczypiorek do ozdoby Przepis 1 Czosnek siekamy drobno, cebulkę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia. 2 Następnie z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnie. Smażymy kilka minut, do momentu, aż zmięknie. 3 Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę także kroimy w kostkę. Dodajemy do składników

Kuchnia Bazylii
Mega paprykowe leczo 118

składniki.  Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe. PS. zdjęcie przed dodaniem sosu ;) Składniki: 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce) 2 cebule 200 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 500 ml passaty(...)butelki lub kartonu  Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Różne kolory papryki również pokroić w kostki wielkości przynajmniej 1,5 cm. Do dużego garnka włożyć tłuszcz i dodać cebulę z kiełbasą. Mieszając co chwilę smażyć kilka minut po czym dodać starty na tarce czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką

W kuchni bez szafek
Sałatka z bobu na ciepło i "Obłoki Fergany" 151

Dziś w aromatycznej wersji na ciepło z dodatkiem chrupiących składników. W cieplejsze dni taka sałatka może zastąpić danie główne. Składniki : ok. ćwierć kilograma obgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju(...)smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do bobu dorzucić cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli. Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażony makaron z jajkiem, papryką i kiełbasą 226

Smażony makaron z jajkiem, papryką i kiełbasą. Dziś podzielę się z Wami prostym pomysłem na szybkie danie. Syte i naprawdę łatwe w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli makaronu lub gdy zostało nam go za dużo z obiadu. Czasem w prostocie tkwi siła. Spróbujcie. Składniki: porcja ugotowanego makaronu krajanka orkiszowa Makarony Babuni 1/2 czerwonej papryki kawałek kiełbasy suchej krakowskiej z fileta(...)oleju do smażenia około 2 łyżki startego żółtego sera odrobina posiekanej zielonej pietruszki do podania *u mnie około 2 cm Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Następnie dodajemy ugotowany makaron i dużą szczyptę suszonej bazylii. Mieszamy. Po chwili wbijamy 2 małe jajka, cały czas wszystko mieszamy do ścięcia jajek. Pod koniec

Słodkie okruszki
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 105

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej

Qchnia po prostu
Kolorowe leczo na zdrowie 121

wersji, którą proponuje Agata, to danie lekkie i naprawdę zdrowe. Biorąc pod uwagę jakość składników, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. Agata zaznacza, że wartość tego dania zależy od jakości kiełbasy, której użyjemy do przygotowania leczo (powinna cechować się ona jak najwyższą zawartością mięsa, a jak najniższą zawartością substancji dodatkowych typu: difosforany, glukoza, azotyn sodu). Do przygotowania leczo możemy wykorzystać paprykę(...)puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych (400 g) 1 łyżeczka soli (7 g) szczypta pieprzu szczypta kurkumy 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g) Wykonanie: Kiełbasę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę, smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 minuty. Cebulę kroimy w piórka, paprykę myjemy

KulinarneImpresje.pl
Leczo z patisonem 87

kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie: Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia

Za drzwiami kuchni
Fasolka po bretońsku 102

Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę(...)dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju . Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie. Smacznego! Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim 160

Pyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy"   Wyszło pysznie, polecam :)  Kiełbasa biała parzona  Ciasto francuskie  Marynata:  Olej z czosnkiem  Majeranek  *ilości składników ustal indywidualnie  Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem(...)ciasto kładę kiełbasę, owijam ją ciastem, kroję na odpowiednie porcje i nabijam na patyk do szaszłyków.  Gotowe szaszłyki smaruję jeszcze marynatą, odkładam na chwilkę w zimne miejsce.  Piekłam w piekarniku ( 30 min. 190 st.C) ale można na grillu, lub patelni grillowej.  Smacznego

Takie tam pichcenie
Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce 205

Została po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Klopsiki w sosie żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze

karmelowy
Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej 377

Wielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym 144

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na białą kiełbasę pieczoną w ziołach z czosnkiem . Dziś przyszedł czas na kolejny przepis z jej udziałem w roli głównej. To danie jak dla mnie jest idealnym rozwiązaniem na kolację z tzw. resztek. Wystarczy trochę białej kiełbasy, pomidory z puszki, zioła i pyszny, syty posiłek gotowy. Składniki: 4 białe kiełbasy parzone, obrane

Życie ze smakiem
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 164

smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę(...)serkiem naturalnym i smarujemy nim nasz upieczony podkład ziemniaczany. :) Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej obraną z osłonki i posiekaną białą kiełbasę. Całość dobrze wysmażamy, następnie przekładamy na roladę posmarowaną serkiem ze szpinakiem. Na kiełbasę rozsypujemy rozdrobnioną mozzarellę.  Roladę zwijamy dłuższym bokiem, tak aby była dłuższa  i niższa :) Zapiekamy całość przez

MamaOskarka
„Titówka „, wędzona, podsuszana , mielonka wieprzowa 161

listy . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy…aż nam ręce prawie odpadną , około 30 minut a nawet 40 minut , kiełbasa musi się kleić i paćkać , żeby była zwarta . Następnie wyciągamy naszą magiczną nadziewarkę do kiełbas ( mój kochany chińczyk na 3 kg ) i ciasno nabijamy osłonkę kolagenową , tak ,żeby nie było(...)niej powietrza , wszystkie puste przestrzenie , nakłuwamy igłą i dobijamy . Dodatkowo , zabezpieczamy siatką wędliniarską o drobnych oczkach , naciągniętą na kiełbasę , wtedy na pewno , nie spadnie Odwieszamy na dobę ,żeby kiszka osiadła i obeschła Po tym czasie , odpalamy wędzarnie i tylko sobie znanym sposobem , wędzimy ją na zimno . Ja wędziłam około 6 godzin zimnym dymem . Odwieszamy na dwie godziny na jabłonkę

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami 171

Biała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn(...)słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 7 białych kiełbas parzonych około 10 ząbków, obranych marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski, a między nimi układamy czosnek. Powstałą

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania