łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 150 g sera żółtego (gouda) 1 czerwona papryka 1 cebula 200 g kiełbasy oregano Sposób wykonania: W dużej misce rozrabiamy drożdże z cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy letnią przegotowaną wodę, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz oliwę. Zagniatamy wszystko dłonią na jednolite, elastyczne(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser, kroimy paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka a kiełbasę w plasterki. Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą z nich formujemy wałkiem na stolnicy (podsypanej mąką) w małe krążki. Układamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Qchnia po prostuZupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa chrzanowa – Składniki: Składniki na zupę chrzanową: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu) 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ziarna czarnego(...)łyżeczki, ale jeśli chcecie to możecie dać go więcej jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa chrzanowa – z czym podawać? Białą kiełbasę zaparzyć. Następnie obrać ewentualnie z jelita i pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku mniejszym niż 0,5 cm. Boczek wędzony pozbawić skóry
Kulinarne Przebojeprzedstawiam przepis na kolejną sycącą zupę, która powinna zastąpić cały obiad. My przynajmniej po jej zjedzeniu nie mielibyśmy już miejsca na drugie danie Gęsta i pożywna zupa z mięsem, kiełbasą, papryką i jarmużem z pewnością zaspokoi głód na długo. Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu jak to zupy mają w z zwyczaju. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe(...)English Zupa mięsna z jarmużem (4-5 porcji) Składniki: 300 g wieprzowiny, pokrojonej w większą kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę lub plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
karmelowystołu. Rodzajów szakszuki jest całe mnóstwo, wszystko tak naprawdę zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni. Tym razem moja szakszuka jest mięsna, ponieważ dodałam do niej plasterki kindziuka, czyli wysuszonej, chudej kiełbasy, przesyconej czosnkiem i wędzonej w bukowym dymie. Uwielbiam kindziuka, tym razem wypróbowałam kiełbasę produkowaną przez firmę Balcerzak, która wiernie odwzorowała jej litewski smak. Szakszuka ze szpinakiem i kindziukiem(...)listki kolendry do posypania Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się delikatnie zeszkli. Kiełbasę kroimy w paski i wrzucamy do warzyw na patelni, przez chwilę smażymy i dorzucamy szpinak oraz przekrojone na pół pomidorki. Wszystko przyprawiamy. W warzywach robimy 4 dołki i wbijamy
Kulinarne przygody Gatitypasuje;) to też takie leczo-nie leczo… hmm potrawka? Eh. Zwał jak zwał. Grunt, że smakowało:) Bardzo smakowało:) 500-800 g cukinii 250 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 cebule 1 duża czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię(...)smażymy na chrupko. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Smażymy aż się przyrumieni. Zawartość patelni przekładamy do dużego rondelka. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z pozostałym tłuszczem. Gdy się zeszkli przekładamy do rondelka z boczkiem i kiełbasą. Umyte cukinie kroimy wraz ze skórką na dość grube półplasterki. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy
Smaki Na Talerzuimprezach, jak i od tak gdy mamy ochotę na ala krokiety na obiad Mój mąż je uwielbia. No cóż… chrupiące, szybkie w przygotowaniu, z lekko ciągnącym serem i kiełbasą. Jak tu ich nie lubić. Polecam i Wam takie imprezowe krokiety z tortilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli około 300 g pieczarek 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania(...)drobno posiekaną cebulą (ja dziś użyłam suszonej cebuli w płatkach, dodałam ją do farszu dopiero na sam koniec), doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na środek każdego
Słodkie okruszkiKapusta z kurczakiem i warzywami Składniki 500 g piersi z kurczaka 500 g cebuli 500 g marchewki 500 g kiełbasy 500 g kapusty 3 kostki rosołowe 3 łyżki ketchupu 2 litry wody olej sól pieprz majeranek Przygotowanie Cebulę, kiełbasę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pierś przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę i wrzucamy do garnka, podsmażamy, a następnie(...)dodajemy kiełbasę oraz cebulę. Marchewkę i pieczarki kroimy w paseczki i po kolei dodajemy do garnka kolejne składniki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 2 litrach ciepłej wody, dodajemy ketchup, przygotowany bulion wlewamy do garnką z resztą składników. Gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy majeranku. Wskazówki Pamiętajmy aby co 10 minut dodawać
4stronykuchni.plTaka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić. Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny. Składniki 2 … Czytaj dalej Kiełbasa pieczona
gotuj ze mnąminut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. NADZIENIE ZIEMNIACZANE Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja(...)jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli
Karo in the Kitchenziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce. Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy(...)niej wyszło wyśmienicie. Zdecydowanie polecam. 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 300 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka 2 zielone jabłka (lub inne, kwaśne) 6-8 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie obieramy
Smaki Na Talerzulodówki na 6 godzin. Napełniamy jelita wp ściśle i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 3,5 h .Następnie podpiekamy lub parzymy. Podpiekanie 80-90 st do uzyskania 70 st. w środku(...)kiełbaski. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 5 min w zimnej wodzie,a następnie polewamy gorącą wodą aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z powierzchni kiełbaski. Teraz czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. NADZIENIE ZIEMNIACZANE Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja(...)jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli
Karo in the Kitchensuszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 40 g suszonych borowików 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła(...)wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy na 30 minut. W szerokim garnku lub patelni
cool and mintyBardzo ciekawe i delikatne kotleciki, które rozpływają się w ustach. Dzięki temu, że w swoim składzie mają aromatyczną kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki(...)oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut
MamaOskarkaMoże połączenie kaszy bulgur z kiełbasą krakowską wydaje się trochę nietuzinkowe, lecz zapewniam, że sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na moim stole gościła już niejednokrotnie i za każdym razem dość pokaźna porcja znikała w ekspresowym tempie. Sałatka ta to doskonała propozycja na sytą przekąskę lub jeden z głównych posiłków. Polecam! 100g kaszy bulgur 150g(...)kiełbasy krakowskiej (u mnie Henryk Kania ) 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2-3 ogórki konserwowe Dodatkowo: sól, pieprz majonez Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Ugotowane na twardo jajka, kiełbasę oraz ogórki należy pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem
Di gotuje