Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)duża cebula 150 g boczku wędzonego bez skóry 250 g dobrej jakości kiełbasy 1 szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie
Gotuj z Prezesembardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli
Gotuj z PrezesemZachęcam do wypróbowania przepisu na to danie. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy Składniki ok. 800 g ziemniaków 400 g kiełbasy 200 g fasolki szparagowej 150 g żółtego sera 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków, które zostały(...)obiadu. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końce. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, następnie cebulę, kiełbasę i na koniec szparagówkę. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Przepiski.plkątnicę dość ściśle wiążemy dodatkowo jak wędzonki i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. w 40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st wędzimy do koloru jaki nas zadowala moja była wędzona około 4 godzin .Następnie parzymy. Parzenie woda(...)uzyskania 68 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 15-20 min w zimnej wodzie. Teraz wieszamy do ocieknięcia lub wycieramy ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pełni. Zapraszam! MŁODA KAPUSTA PO WIEJSKU – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 główka młodej kapusty 2 średniej wielkości cebule 300 g kiełbasy wiejskiej 250 ml bulionu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obieramy z łupinek i kroimy(...)kosteczkę. Przekładamy na rozgrzaną z łyżką masła patelnię. Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy na złoty kolor. Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny. Do garnka przekładamy posiekaną kapustę i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu ugotowaną
Przepiski.plRodzajów kapuśniaku jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka(...)wtedy smaki się przegryzą. Polecamy także nasz przepis na kapuśniak z pulpecikami: Kapuśniak z pulpecikami. Z młodej kapusty wychodzi przepyszny. PRZEPIS Artykuł Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaespaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie), 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej(...)wodę odlej, wlej świeżą – powinna przykrywać fasolę na około 3 cm, posól, gotuj pod przykryciem do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze kilka minut. Dodaj paprykę w proszku , wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, odda najwięcej smaku. Zawartość patelni przełóż do fasoli, dodaj paprykę
Kulinarna PolskaZupa ziemniaczana Boczek pokroić w cienkie słupki, kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki, jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek włożyć na patelnię, postawić na ogniu, podsmażyć na rumiano, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę. Kiedy będzie rumiana dodać na patelnię pokrojoną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać i umyć. Marchewkę, jedną pietruszkę(...)drobniutką kostkę, włożyć do garnka i zalać 6 szklankami wody. Dodać do garnka jedną całą pietruszkę, pozostały kawałek selera, jedną obraną cebulę, liście laurowe. Dodać rwónież podsmażony boczek oraz kiełbasę z cebulą. Z 3 gałązek natki pietruszki zerwać listki, posiekać i odłożyć na bok. Pozostałe gałązki, oraz te bez liści związać bawełnianą nicią i włożyć do garnka. Garnek postawić
ememe kitchenzasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około(...)całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu (olej lub masło) i wrzucamy cebulę. Gdy się zarumieni doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarna PatilogiaSkładniki /4 porcje: – 500 ml zakwasu na barszcz biały – 300 g boczku – 4 białe kiełbasy – 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera) – 80 ml śmietany 18% – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody(...)Gotujemy ok. godzinę. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiełbasę wrzucamy na 5 minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania. Odlewamy 1 chochlę
I LOVE LIFEPora na kolejne świąteczne danie. Tym razem pierożki z białą kiełbasą idealne do barszczu lub żurku. Zapraszam! Składniki na farsz; 4 surowe białe kiełbasy 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz do smaku pół łyżeczki tymianku poł łyżeczki majeranku Przygotowanie; Kiełbasy rozkroić wzdłuż, wyjąc mięso z osłonki. przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek(...)sól, pieprz. Wlewamy piwo i całość mieszamy. Kiełbasę naciąć z każdej strony zanurzyć z każdej strony w marynacie i ułożyć na cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy bez przykrycia funkcja góra dół ok 30-35 minut, aż ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia dwa razy otwierałam piekarnik i podlewałam kiełbasę marynatą z piwa. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyPrzepis na pyszne i tanie danie obiadowe. Domowe łazanki z młodą białą kapustą, kiełbasą i boczkiem. Własnoręcznie zrobiony makaron sprawia, ze danie jest wyjątkowo pyszne. Obiad idealny na każdy dzień tygodnia. Składniki: Makaron: 2 szklanki maki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki wody szczypta soli Kapusta: 1/2 kg białej kapusty 1 ząbek czosnku 1 cebula około 100 g boczku wędzonego(...)kiełbasy śląskie garść pieczarek 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego lubczyk lub majeranek sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić makaron: mąkę i szczyptę soli wsypać do miski. Do mąki wbić jajka i całość lekko wymieszać nożem aby składniki zaczęły się ze sobą łączyć, Następnie do miski i jajek
Pani M - kuchnia smakowita