kiełbasa - 10142 przepisów (strona:156/677)

Angielskie śniadanie 36

kraju. W Irlandii będzie to biały – pudding – i – Soda bread, czyli chleb sodowy, tradycyjne placki ziemniaczane – Boxty. Szkockie śniadanie może zawierać bułeczki – Tattie, kwadratową kiełbasę – Lorne, a czasami nawet – Haggis, aromatyczny pudding przyrządzany z owczych podrobów – wątroby, serca i płuc, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych(...)tylko. Wystarczy na zakończenie przytoczyć słowa angielskiego powieściopisarza i dramaturga. – Wiliama Somerseta Maughama : … aby dobrze zjeść w Anglii, należy jeść śniadanie trzy razy dziennie… Składniki Kiełbasa Kaszanka Bekon Pomidory Pieczarki Fasola w pomidorach Grzanki Olej rośliny Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Szczypiorek Płynne białko od Farma Białka 16 sztuk czyli 1 butelka *nie podaje

RafalCook
Leczo z dynią i czerwoną soczewicą 54

Składniki: 500 g dyni 500 g kiełbasy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego  1 łyżka papryki słodkiej olej do smażenia sól Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim pokrojoną w pół piórka(...)smażących się warzyw. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, passatę, paprykę słodką oraz sól. Na patelni z małą ilością oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy będzie rumiana przekładamy ją do lecza (uważając aby nie przelewać wytopionego z kiełbasy tłuszczu). Leczo gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Leczo doprawiamy solą

Qchnia po prostu
Tagliatelle z pieczarkami i pieczoną kiełbasą 47

tanie i sycące danie. Przy okazji połączenie naszych polskich smaków z włoskim makaronem. W chłodne, jesienne dni warto pokrzepić się takim sycącym posiłkiem. SKŁADNIKI 2 duże cebule 500 g kiełbasy z szynki lub śląskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 3 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku 500 g pieczarek 1 łyżka masła 200 g kwaśnej śmietany 18% 400 g makaronu Tagliatelle midi(...)pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Cebule obrać, pokroić w piórka i przełożyć do głębokiej patelni lub woka. Kiełbasy pokroić w plasterki, boczek na mniejsze kawałki. Przełożyć do cebuli, polać olejem, posypać majerankiem i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość się przypiecze. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, doprawić

Passions hobbies life
Bigos z kiszonej kapusty 39

Dziś mam dla was sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty . Według tego przepisu bigos przygotowuje moja mama, a teraz i ja. Bigos z mięskiem, kiełbasą, suszonymi grzybami i śliwkami – pyszny i treściwy posiłek. Serdecznie polecam na święta  i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z kiszonej kapusty: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g mięsa(...)wieprzowego (u mnie  łopatka) 300 g dobrej jakości kiełbasy  20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 3 szklanki wody 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego

Gotuj z Prezesem
Bigos z młodej kapusty 31

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)duża cebula 150 g boczku wędzonego bez skóry 250 g dobrej jakości kiełbasy 1 szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie

Gotuj z Prezesem
Fasolka po bretońsku 37

bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli

Gotuj z Prezesem
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 100

Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy Składniki ok. 800 g ziemniaków 400 g kiełbasy 200 g fasolki szparagowej 150 g żółtego sera 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków, które zostały(...)obiadu. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końce. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, następnie cebulę, kiełbasę i na koniec szparagówkę. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Przepiski.pl
Kiełbasa czosnkowa ze słoniną 70

kątnicę dość  ściśle wiążemy dodatkowo jak wędzonki i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. w 40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st wędzimy do koloru jaki nas zadowala moja była wędzona około 4 godzin .Następnie parzymy. Parzenie woda(...)uzyskania 68 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 15-20 min w zimnej wodzie. Teraz wieszamy do ocieknięcia lub wycieramy ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Młoda kapusta po Wiejsku 262

pełni. Zapraszam! MŁODA KAPUSTA PO WIEJSKU – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 główka młodej kapusty 2 średniej wielkości cebule 300 g kiełbasy wiejskiej 250 ml bulionu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obieramy z łupinek i kroimy(...)kosteczkę. Przekładamy na rozgrzaną z łyżką masła patelnię. Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy na złoty kolor. Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny. Do garnka przekładamy posiekaną kapustę i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu ugotowaną

Przepiski.pl
Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS 58

Rodzajów kapuśniaku jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka(...)wtedy smaki się przegryzą. Polecamy także nasz przepis na kapuśniak z pulpecikami: Kapuśniak z pulpecikami. Z młodej kapusty wychodzi przepyszny. PRZEPIS Artykuł Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Fasolka espaniolka. Przepis na fasolkę z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryką 57

espaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie), 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej(...)wodę odlej, wlej świeżą – powinna przykrywać fasolę na około 3 cm, posól, gotuj pod przykryciem do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze kilka minut. Dodaj paprykę w proszku , wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, odda najwięcej smaku. Zawartość patelni przełóż do fasoli, dodaj paprykę

Kulinarna Polska
Zupa ziemniaczana 59

Zupa ziemniaczana Boczek pokroić w cienkie słupki, kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki, jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek włożyć na patelnię, postawić na ogniu, podsmażyć na rumiano, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę. Kiedy będzie rumiana dodać na patelnię pokrojoną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać i umyć. Marchewkę, jedną pietruszkę(...)drobniutką kostkę, włożyć do garnka i zalać 6 szklankami wody. Dodać do garnka jedną całą pietruszkę, pozostały kawałek selera, jedną obraną cebulę, liście laurowe. Dodać rwónież podsmażony boczek oraz kiełbasę z cebulą. Z 3 gałązek natki pietruszki zerwać listki, posiekać i odłożyć na bok. Pozostałe gałązki, oraz te bez liści związać bawełnianą nicią i włożyć do garnka. Garnek postawić

ememe kitchen
Tradycyjna fasolka po bretońsku 40

zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około(...)całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu (olej lub masło) i wrzucamy cebulę. Gdy się zarumieni doprawiamy solą i pieprzem

Kulinarna Patilogia
Barszcz biały 38

Składniki /4 porcje: – 500 ml zakwasu na barszcz biały – 300 g boczku – 4 białe kiełbasy – 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera) – 80 ml śmietany 18% – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody(...)Gotujemy ok. godzinę. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiełbasę wrzucamy na 5 minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania. Odlewamy 1 chochlę

I LOVE LIFE