ViolaPassion Pomysł na zdrowy szybki obiad . Przepisów na Leczo jest całe mnóstwo ten przepis nie jest oryginalny Węgierski My Polacy zawsze dodajemy coś od siebie ;-) Składniki: (6 +) 0.5 kg kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru(...)łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 4 łyżki cukru bazylia,oregano do smaku sos pomidorowy ja uwielbiam włoski z ziołami 1 puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu
Viola cooks with passionbyły tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam(...)ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą duszone w sosie własnym zeberka . Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet dwa rodzaje. To z myślą o Ani :)) SKŁADNIKI
Sztuka gotowania w/g Samiryprzyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy(...)mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową
Bajeczna KuchniaHiszpanii i prezentuję przepis na tortillę z oliwkami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 4 jajka, 200g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 15 sztuk oliwek zielonych z Lidl Polska , 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, sól, pieprz, O liwa Extra Virgin z Lidl Polska . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około 5 minut na oliwie. 2. Kiełbasę obieram z osłonki i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki. 3. Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą
Tradycyjna kuchnia Kasipomysł na warzywny, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały i duży(...)średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie
UgotowaćSkładniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier(...)przełożyłam do garnka z kapustą kiszoną. Żeberka umyłam, włożyłam do kapusty i dołożyłam śliwki pokrojone w paseczki. Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu, wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty
Kuchnia u Krysikuchni wówczas roznosi się piękny zapach. A kiedy próbuję, czy smak już jest doskonały, nie mogę się doczekać kiedy zasiądę przed miseczką napełnioną tym pysznym gęstym leczo z papryką, kiełbasą... Składniki: 4 cukinie 4 kolorowe papryki świeże pomidory 3 cebule 250 g kiełbasy 3 ząbki czosnku 750 ml przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju(...)wędzonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kostkę. Czosnek drobno posiekałam. Papryki oczyściłam z nasionek i pokroiłam w grubą kostkę. Kiełbasę pokroiłam w plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym
Kuchnia u Krysikabaczki. No i pierwszy wysyp był :P i niech trwa <3 coś jeszcze pokombinujemy ;) Idealne z bułką lub ryżem <3 Składniki 1 duża cebula 4 pętka kiełbasy śląskiej drobiowej 2 łyżki oleju 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 kabaczek (ok 1 kg) 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielona wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy na plasterki (takie po 5 mm). Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 100 ml wody, dusimy na małym
R'n'G KitchenKuchnia włoska pachnie. Jest niezwykle aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Jest kolorowa i zdrowa. Moja jak zwykle pełna gorących sycylijskich wspomnień. Spotkałam się we Włoszech z jednym rodzajem białej kiełbasy. Jeden rodzaj, w kilku smakach. Najaromatyczniejsza jednak jadłam właśnie na Sycylii. Za Chiny Ludowe w Polsce jej nie dostanę.Nawet w Turynie za bardzo nie wiedzieli o co mi chodzi(...)Zapragnęłam odtworzyć jedno z dań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej sąsiadki, lekko zmodyfikowałam składniki. Ten, kto jadł ten makaron stwierdził, że weźmie dokładkę. Wziął dwie dokładki. Składniki biała kiełbasa, najlepiej grillówki białe puszka pomidorków czereśniowych u mnie z Lidl'a czosnek Proeco ratuje mnie gdy nie mam pod ręką główki czosnku czerwona cebula olej rzepakowy tłoczony
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około
Moje-pitraszenieDzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i kiełbasy chorizo przyrządziłem wyborne tapas śniadaniowe. Do przygotowania dania użyłem: 4 kajzerek, 10 gram masła, 1 pomidora, 50 gram serka homogenizowanego naturalnego, 10 zielonych oliwek, 10 kropel tabasco, 4 jajek, 8 plasterków kiełbasy(...)dość grube plasterki, które ułożyłem na dnie we wnętrzu każdej kajzerki. Na patelnię dodałem 10 gram masła i rozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę
Wyprawy kulinarnejest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule 250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy(...)ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym
Szefowa kuchnitylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego(...)Cukinię możemy, ale nie musimy obierać wystarczy ją tylko umyć po zimną wodą i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wersja standardowa gotujemy wszystko w garnku. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę
Kuchnia na wzgórzuprzygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej(...)kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy do jej miękkości. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania
Kulinarne Fantazje Marioli