kiełbasa - 10142 przepisów (strona:142/677)

Bigos z kiszonej kapusty. 1114

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około

Moje-pitraszenie
Tapas śniadaniowe 219

Dzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i kiełbasy chorizo przyrządziłem wyborne tapas śniadaniowe.  Do przygotowania dania użyłem: 4 kajzerek, 10 gram masła, 1 pomidora, 50 gram serka homogenizowanego naturalnego, 10 zielonych oliwek, 10 kropel tabasco, 4 jajek, 8 plasterków kiełbasy(...)dość grube plasterki, które ułożyłem na dnie we wnętrzu każdej kajzerki.  Na patelnię dodałem 10 gram masła i rozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę

Wyprawy kulinarne
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 274

jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule  250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku  3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy(...)ząbki czosnku  1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym

Szefowa kuchni
Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. 193

tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy.  Leczo  3 małe cukinie  2 cebule  4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy  25 dkg boczku  1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego(...)Cukinię możemy, ale nie musimy obierać wystarczy ją tylko umyć po zimną wodą i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę.  Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.  Wersja standardowa gotujemy wszystko w garnku.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę

Kuchnia na wzgórzu
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 130

przygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo.  Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej(...)kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy do jej miękkości. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KARTOFELKRAUT - ciapkapusta 133

Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania

Kulinarne Fantazje Marioli
Chrzanowy żurek 150

Domowy żurek, który gości u mnie z reguły przez cały rok. Dzisiaj taka klasyka, gotowany na białej kiełbasie z nutą chrzanu, podany z jajkiem. Znika szybko i zawsze świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM , który otrzymałyśmy ot tejże firmy - WSP "Społem" dziękujemy :)  Chrzanowy żurek  SKŁADNIKI : 4 białe kiełbasy około 800-900 g ziemniaków(...)woda sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 2 łyżki chrzanu Luksusowego KIELECKI  + do podania 4 jajka ugotowane na twardo - do podania PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy białą kiełbas ę , zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, solimy o gotujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z kremowym sosem z bobem 142

temu, bardzo pyszne danie wyszło.  Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem 500 gram makaronu 150 gram mascarpone 200 gram obranego z łupek bobu 100 gram grubej kiełbasy krakowskiej Olewnik ze znakiem QAFP 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki masła pieprz i sól do smaku Makaron gotujemy tak aby był al dente. Kiełbasę kroimy w drobną(...)kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy kiełbasę z czosnkiem, gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy bób, mieszamy i razem podsmażamy. Dodajemy mascarpone i 4 łyżki wody spod makaronu, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.   Smacznego !   Makaron z kremowym sosem z bobem

Kuchnia na wzgórzu
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 171

warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe.  Oto  wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku(...)sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym naczyniu umieszczam mięso, po chwili, kiedy lekko zacznie się wytapiać z niego tłuszcz dodaję cebulkę. Mieszając od czasu do czasu zostawiam na niewielkim ogniu. W tym czasie kroję oczyszczoną, pozbawioną głębia kapustę na drobne paski lub inaczej. Dodaję do kiełbasy i szklistej już cebuli, podlewam ledwie połową szklanki

I tu będę miała takie te
Macaroni & cheese 184

wierzchu tworzy się chrupiąca serowa skorupka. Dzięki temu jeszcze bardziej nie można się oprzeć temu daniu! :) Baza dania: 500 g makaronu penne z pszenicy durum ok. 0,5 kg kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 puszka kukurydzy konserwowej duże naczynie żaroodporne 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Kukurydzę otwieramy i odsączamy z zalewy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego.  Następnie(...)woda dłużej będzie osiągała temperaturę wrzenia.  Woda spod gotowania makaronu świetnie zagęszcza sosy, warto zostawić jej odrobinę, gdy je przygotowujecie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej

Cooking Monster
Pożywny kociołek, czyli fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą 208

Jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni poleskiej. To nic innego jak duszona fasolka w sosie pomidorowym z dodatkami. Można dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego(...)całą noc. Następnego dnia odlejcie wodę, a fasolę zalejcie świeżą wodą i gotujcie do miękkości na wolnym ogniu około 45 minut. Boczek pokrójcie w mniejsze kwadraty, kiełbasę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka, przesmażcie na oleju. Do garnka wlejcie passatę i pomidory, przyprawcie, dodajcie liście i ziele oraz fasolkę, kiełbasę, boczek i cebulę. Gotujcie na wolnym ogniu

Zasmakuj Kuchni
SZASZŁYKI NA GRILLA 176

Zapowiada się ciepły weekend, więc czas odpalać grilla. Dziś mam dla Was propozycję na szaszłyki z piersi z kurczaka, białej kiełbasy i warzyw :) Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka * biała kiełbasa * pieczarki * cebula * papryka czerwona * pomidor Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami. Białą kiełbasę pokroić na 2-3 cm kawałki. Pieczarki, cebulę, pomidor i paprykę również pokroić(...)kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijać w dowolnej kolejności na przemian mięso, kiełbasę i warzywa. Ułożyć na rozgrzanym grillu, przewracać od czasu do czasu aby wszystko się upiekło z każdej strony

Zrób to smacznie
Winna kapusta 145

ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino(...)białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy to do kapusty dodajcie łyżkę oliwy lub 1/4 szklanki wody. Smacznego

Kucharzyca
Kolorowa zapiekanka z kiełbaską 128

Zapiekankę z makaronem możemy wykonać wg przepisu lub improwizować z tego co akurat mamy w lodówce.  Moja expresowa zapiekanka składa się z makaronu, kiełbasy, papryki i zapieczona jest z żółtym serem. Dodatkowy akcent smakowy to papryczka chilli, która stanowi ładne wykończenie dania na talerzu. Składniki na 4 porcje: ok. 350 g makaronu 30 dag kiełbasy (u mnie Polska Szefa(...)zielonej papryki 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 25 dag żółtego sera zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy olej  Przygotowanie: Makaron gotujemy al`dente wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę - smażymy na 1 łyżce oleju, przyprawiamy ziołami. Do naczynia żaroodpornego wkładamy odcedzony makaron, dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawę do pizzy - mieszamy. Warstwę

Alutka-Gotuje