kiełbasa - 10142 przepisów (strona:135/677)

Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą 172

dźwięczy w uszach, pewnie to skrzywienie zawodowe  - ale wracając do tematu hiszpańskiego omletu... Można go przygotować na tysiąc sposobów: klasycznie, z dodatkiem pomidorów, papryki, cukinii czy też kiełbasy. Dziś wybrałam tę ostatnia wersję i zrobiłam tortillę z chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą - moja była jeszcze na dodatek pikantna 😋. Natomiast jeśli nie macie chorizo, możecie wykorzystać inną kiełbasę, na przykład(...)Hiszpanii tortillę wkłada się w przekrojoną podłużną bułkę, smaruje odrobiną sosu alioli i zjada z apetytem. Smacznego ! Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na patelnię o średnicy 24 cm Składniki: 1000 g ziemniaków 1 duża cebula 1 małe pętko chorizo 6 dużych wiejskich jaj sól pieprz oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 137

Kolejny ze smaków wiosny i lata. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą:). Danie wbrew pozorom szybkie i bardzo łatwe.  1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 2 młode marchewki 2 młode cebule 2-3 łyżki masła vegeta, pieprz 1 pęczek koperku 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem(...)rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, startą na tarce marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę i posiekany koperek. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Fasolka po bretońsku 151

zapomnimy namoczyć fasoli. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła   2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez(...)całą noc. Następnie do fasoli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i  gotujemy w wodzie w której się moczyła do miękkości. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, na patelnie wrzucamy boczek, gdy lekko się zrumieni dodajemy kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażyć. Do lekko miękkiej fasoli dodajemy boczek z kiełbasą, cebulę

magiczna kuchnia Kasi
Letnia zapiekanka z młodymi ziemniakami i kalafiorem 153

Latem stawiajmy na lżejsze dania, to niewątpliwie takim jest:). Młode ziemniaki, kalafior i chuda drobiowa kiełbasa stanowią doskonałe połączenie. Zapiekankę popijmy szklanką zimnej maślanki:).  1 kg ziemniaków 1 kalafior 400g kiełbasy drobiowej 1 pęczek koperku 200g pomidorków koktajlowych 1 jajko L 200 g śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki(...)osobnych garnkach warzywa gotujemy do miękkości. Koperek siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.  2. Jajka, śmietanę, koperek i przyprawy mieszamy ze sobą. Dodajemy do warzyw i kiełbasy, mieszamy do połączenia składników. 3. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Szaszłyki na grilla z kiełbasą i śliwką w boczku. 446

grillowy w pełni. Zapraszam na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne szaszłyki. Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem suszonych śliwek owiniętych boczkiem. Polecam :) Składniki - 2 laski cienkiej kiełbasy - kilkanaście plasterków surowego boczku - kilkanaście suszonych śliwek ( u mnie  śliwki kalifornijskie HELIO natura ) - 2-3 cebule - papryka ( dałam żółtą ) - kilka pomidorków koktajlowych Dodatkowo - ulubione sosy  ( u mnie FANEX barbecue(...)garlic i orientalny ) - patyczki do szaszłyków i opcjonalnie tacki na grilla Wykonanie Kiełbasę, paprykę, cebulę kroję w mniej więcej jednakowe kawałki. Śliwki owijam plasterkami boczku. Patyczki chwilkę moczę w zimnej wodzie i nabijam kolejno : kiełbasę, paprykę, śliwkę w boczku, cebulę, kiełbasę, pomidorki, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki układam na lekko wysmarowanych olejem tackach aluminiowych. Grilluję na mocno rozgrzanym

Kuchnia z widokiem na ogród
Caldo verde. Portugalska zupa ziemniaczana z kapustą. 229

niej odmiany kapusty, którą nazywają "galicyjską", ale ponieważ raczej trudno byłoby ją znaleźć w naszych warzywniakach, to bez problemu można posłużyć się jarmużem (czyli również kapustą). Co do kiełbasy: jeżeli wybierzemy się do naszego osiedlowego portugalskiego sklepu, to może uda się nam zdobyć chourico, jeśli do tego niemieckiego - raczej hiszpańskie chorizo, jeśli jednak kupimy dobrą "polską", to również będzie(...)jakby niezauważalny. No cóż, taki już los tego warzywa... Przyznajmy jednak - niezastąpionego! :) Składniki: 2 litry bulionu 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 120 gramów kiełbasy (chourico lub polskiej) 3 kubki kapusty (jarmużu) pociętej na cienkie paseczki 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie. Dwa wyjąć i pokroić

zadanie-gotowanie
Żurek z Baborówka 183

odbędzie się tam 10-ty Festiwal Jeździecki . Myślę, że warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka(...)deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona do środka Wywar warzywny mieszamy z mięsnym. Do zupy dodajemy kilka liści laurowych, suszonych grzybków oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy zakwas, majeranek. Gotujemy ok 15 minut i doprawiamy do smaku – dodajemy

Szybko Tanio Smacznie
Młoda kapusta w leczo 100

Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.  Składniki główka młodej kapusty- ok.400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 300 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)papryki ostrej puszka pomidorów krojonych sól czarny pieprz     Przygotowanie   Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki, paprykę pokroiłem w grube paski. Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut. Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla – kuchenny recykling 223

Łatwe Tanie Zostało Ci kilka lasek kiełbasy z wczorajszego grilla i nie wiesz jak je wykorzystać? Zrób z nich sos! Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczny sos na bazie kiełbasy z grilla. Składniki Kiełbasa z grilla 1 mała cebulka 0,5 kg makaronu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 0,5l przegotowanej wody 2 […] Artykuł Sos pomidorowy(...)bazie kiełbasy z grilla – kuchenny recykling pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Bigos z młodej kapusty 150

młodej kapusty podajemy z pieczywem lub gotowanymi, młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. PRZEPIS NA  BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki na bigos: 1 główka młodej kapusty 1 cebula 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g ) pęczek koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz Przygotowanie bigosu z młodej kapusty: Z kapusty(...)ponownie przełożyć ją do garnka. Wlać około 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć. Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości

kolorowotorcikowo
Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą 270

Mięsiste ziarna kaszy pęczak z młodą kapustą, białą kiełbasą i pomidorem. W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty. To danie przygotowałam z bardzo dobrej jakości pęczaku, którego białe i regularne ziarna nie rozklejają się podczas duszenia. Oferują go Młyny Stoisław . 1 szklanka Pęczak jęczmienny kujawski Młyny Stoisław 2 białe(...)kiełbasy parzone 1 cebula 2 szklanki gorącej wody 1/2 dużej główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 2-3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny świeżo mielony Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachowała kolor. Białą kiełbasę oczyścić z jelita, przekroić

https:KKuchniaMniam
Bigos z młodej kapusty / Młoda kapusta z kiełbasą 870

bigos lub też młoda kapusta z kiełbasą to dla mnie smak wiosny:). Nie ma lepszego przepisu na młodą kapustę. Polecam, polecam, polecam! Można dodać do niego jeszcze posiekany koperek. 1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 3-4 łyżki masła vegeta, pieprz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę(...)garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 360

smaku! Kapusta stożkowa ma delikatne, chrupiące, lekko słodkie liście oraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody(...)ziela angielskiego i liście laurowe. Gotować kilka minut pod przykryciem, na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). Uwaga, kapusta wyraźnie się skurczy. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy będzie szklista to dodać kiełbasę. Całość smażyć, aż do lekkiego zarumienienia cebulki. Masę z patelni oraz kawałki

Ugotować
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 137

dyniowego zostało mi trochę skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę(...)obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry i cebulę, również pokrojoną

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 367

litr bulionu z mięsa wieprzowego - najlepiej ugotować dnia poprzedniego mięso wieprzowe z bulionu - najlepiej mięso z żeberek ale może być też z innych kości 1 laska dobrej, wędzonej kiełbasy - nietłustej cały burak gotowany - ok 250 g 250 ml soku z czerwonych buraków - uwaga na koncentraty, które są mocno słodzone ok 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki octu winnego 1 mała(...)buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku. Na patelnię po smażonej kiełbasie wrzucić 1 łyżkę smalcu, rozpuścić i podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Kiedy cebulka

Ze smakiem bez glutenu