procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam(...)pokrojonych pomidorów z puszki 150 g jarmużu, pokrojonego 250 g makaronu penne rigate 2 kulki mozzarella 3 lyżki posiekanej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku Zdejmij z kiełbasy flak. Pokrój kiełbasę w kostkę lub rozgnieć widelcem. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Usmaż plastry boczku i wyjmij na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj
codojedzeniaWidząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając takiej odmiany. Pomyśleliśmy kupimy, coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji. Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)ziarnisty ziele angielskie liść laurowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku koperek Przygotowanie Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem. Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki. Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz. Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę. Wrzuciłem kapustę
R'n'G Kitchenoszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane , ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko(...)szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy lub boczku natka pietruszki mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻurek bez glutenu jest przepyszny! Jak normalnie nie przepadam za tą zupą, tak ten żurek bardzo mi smakuje. Bardzo dużo smaku dodaje bezglutenowa biała, surowa kiełbasa "Spod strzechy" - serdecznie ją polecam. Podobno można ją kupić we wszystkich dobrych sklepach mięsnych. :) Składniki: Ząbki czosnku – 4 sztukiZiele angielskie – 4 sztukiPieprz kolorowy – wg uznaniaPapryczki chili suszone – 2 sztukiLiść laurowy – 3 liścieKapelusze(...)grzybów – 3 sztukiSurowa biała kiełbasa bez glutenu „Spod strzechy” – 4 sztuki Więcej informacji o kiełbasie tutaj: http://www.nik-pol.com.pl/Produkty,785/spod_Strzechy/Surowa_spod_strzechy Kostka grzybowa – 1 sztukaKostka rosołowa (opcjonalne) – 1 sztukaPrzyprawa do żurku „Kamis” – 1 łyżkaŻurek Śląski w butelce – zakwas bez mąki Sposób przygotowania: Ząbki czosnku pokrój w paseczki,Dodaj wszystkie składniki. Żurek z butelki wlej dla pewności przez sitko.Włóż białą kiełbasę
Keto Przepisywłoskimi klasykami. Jeśli robicie sobie listę potraw, które koniecznie trzeba zjeść w czasie podróży do Kalabrii to nie może na niej zabraknąć: ‘Nduja To coś pomiędzy pikantną kiełbasą a pasztetem. W Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek(...)pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki do aromaterapii. Byłam pewna, że to ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni (ale jej nie smażyć) albo zabrać
Ugotowane pozamiatanewięc z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny lub na dwa dni. Danie jest bardzo gęste i pełne sezonowych warzyw, pachnących pomidorów, papryki i cukinii. Pamiętajcie, żeby kupić dobrą jakościowo kiełbasę. Makaron w takim daniu idealnie pasuje. Przepis bardzo polecam, zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 duże czerwone papryki 50 dag pomidorów 3 średnie(...)cebule 50 dag dobrej jakościowo kiełbasy 20 dag koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego gorąca woda olej do smażenia 40 dag makaronu świderki 20 dag kukurydzy z puszki Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy: cebulę i paprykę w cieniutkie paski, cukinie w mniejszą kostkę
Izabelawkuchnipotrawy, które rozgrzeją i dodadzą energii. Dziś jest to chłopski garnek. Kto nie zna to, jest to potrawa jednogarnkowa, sycąca i świetnie rozgrzewająca. A do jej przygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej Ekstra ZM Łuków. Składniki: 450g kiełbasy Podwawelskiej Extra- ZM Łuków 2 średniej wielkości cebule 3 strąki kolorowej papryki 4 średniej wielkości ziemniaki 200g białej kapusty 200g pieczarek 4 łyżeczki(...)nieco cukru do smaku Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Pieprz cayenne w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy 4 szklanki gorącej wody Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam
W garach u Gosizawsze musi być babka na słodko? Nie koniecznie. Ja zrobiłam serową babkę z dodatkiem kiełbasy krakowskiej suchej Hańderek , mozzarelli i natki pietruszki. Miałam małe obawy co z tego wyjdzie ale wyszło na prawdę coś pysznego. Babkę podałam z sosem czosnkowym i ketchupem. Znikała szybko więc chyba nie tylko mnie smakowała. Składniki: 3 jajka 1 szkl mleka 2 szkl mąki pszennej(...)oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g żółtego sera 100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini Hańderek 100 g mozzarelli małe kulki 1 spora łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki. Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier
Ala piecze i gotujezapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce) 6 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe PRYMAT 5-6 ziarenek(...)mielony PRYMAT Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Marchew kroimy w plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kiełbasę. Zakwas mieszamy w butelce i wlewamy do żurku. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki
Gotuj z Mąkąmasa, ale tej drobiowej wędliny nie dałam, sama nie wiem czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek(...)faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka schab pieczony w niskiej temperaturze schab pieczony z tymiankiem Filety z kurczaka zostały natarte przyprawami, włożone do folii na 2 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodaniu. Jednak by wyszło idealne w smaku trzeba zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się na papkę, a danie będzie idealnie kolorowe i apetyczne. 2 kiełbasy 300 g surowego boczku 1/4 małej dyni 1 duża cukinia 3 papryki 2 cebule 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich(...)sól pieprz Nim zabierzemy się za gotowanie, dobrze jest umyć i pokroić wszystkie składniki. Każdy z nich odkładamy do osobnej miseczki. Kiełbasę, boczek, dynię i cukinię kroimy w kostkę (około 2-centymetrową). Cebulę kroimy w piórka. Papryki w paski. Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy tłuszczyk. Po chwili dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa i boczek
Dieta bez mlekaBardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem. Składniki: ok. 500 g karkówki kilka dużych śliwek laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka(...)pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość
Czerwień i błękitwydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę i kroimy je w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno(...)szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy kiełbasę, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie al dente. W międzyczasie do rondelka wlewamy pół
Dieta bez mlekaBardzo lubię białą kiełbasę – zarówno w postaci do pysznego, domowego żurku, jak i samodzielne danie. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki KOPERNIK postanowiłam przygotować ją w takim wydaniu, jakiego do tej pory jeszcze nie jadłam! http://konkurs.kopernik.com.pl/ I to był strzał w 10! Rodzina okrzyknęła to danie genialnym a naczynie żaroodporne zostało wylizane do dna! Każdy brał dokładkę! Połaczenie dobrej jakości(...)cienkiej białej kiełbasy z pieczoną cebulą, majerankiem, suszonymi śliwkami, ciemnym piwem i piernikiem jest daniem, które zachwyci na każdej imprezie! Znane mi od dzieciństwa pierniczki Uszatki od Kopernik spisały się na medal! Danie zdecydowanie będzie często gościło u mnie na stole! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * biała kiełbasa ( cienka ) – ok. 10 szt * suszone śliwki – ok. 100 g * pierniki Uszatki Kopernik
Ostra na SłodkoChoć dla wielu osób bigos to kapusta w wersji świątecznej, ciężki, mocno mięsny, z kiszoną kapustą, to u mnie w domu nazywa sie tak również młodą kapustę przygotowywaną z kiełbasą. Uwielbiam zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:). 1 główka kapusty 400g kiełbasy, u mnie drobiowa(...)marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz 1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę, posypujemy vegetą i solą. Mieszamy, zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy aż kapusta zmniejszy objętość, po czym
Szefowa kuchni