Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną. Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem możemy dodać pomidory z puszki) *** *** Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny *** *** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy *** *** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy
Blog z ApetytemWrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)łyżka smalcu 2 łyżki masła łyżka ostrej papryki, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 długie kiełbasy, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni smażymy boczek by wytopił się w nim tłuszcz, zdejmujemy go i na pozostałym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. W małym rondelku roztapiamy smalec
Życie ze smakiemjeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby) 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie słodka papryka ostra papryka sól pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru
Walijskie PichcenieProsty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :) Składniki: 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 200 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1/2 główki młodej kapusty 0,5 szklanki wody lub bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz(...)koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, natka pietruszki Przygotowanie: Danie przygotowujemy w jednym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut do zarumienienia, cebulę obieramy kroimy w półplasterki dodajemy do kiełbasy, podsmażamy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka, dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś
Lena Gotujemały kalafior lub ½ dużego (około 600 g) 1 kg pomidorów około 1 kg papryki czerwonej około 300 g cebuli około 1 kg cukinii około 600 g dobrej kiełbasy (ja użyłam swojskiej) duży pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku ½ szklanki wody (około 150 ml) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka tymianku(...)kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii. Wypłukaną natkę pietruszki, siekam. Obraną ze skórki kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka
Uwaga Babcia Gotujeszparagową i prosciutto Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewek 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej(...)końce. Zagotuj pół litra wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku fasolki, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Odcedź. – rozgrzej patelnię, wyłóż na nią plastry kiełbasy, smaż około 10 minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp
Niedzielny kucharzblogu trzy lata temu. Mamo, jak ten czas leci… Od tamtego czasu powstało już kilka różnych wersji kukurydzianki. Z chorizo zrobiłam pierwszy raz. 2 porcje: 1 pętko kiełbasy chorizo, ok. 120 g 2 średniej wielkości ziemniaki 2 mniejsze marchewki 2 kolby kukurydzy 2-3 gałązki naci pietruszki lub kolendry 1 ząbek czosnku przyprawy: kurkuma, mielona kolendra, wędzona papryka, sól(...)Ostrym nożem odcinamy kilka kawałków kukurydzy. Z reszty kolb odcinamy ziarna. Najlepiej zrobić to w misce, bo ziarna rozsypują się na boki. Kiełbasę kroimy w plastry lub pół-plastry. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy odpowiednio: w kostkę i plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę siekamy. Rozgrzewamy garnek lub duży rondel. Dodajemy kiełbasę i smażymy krótko. Gdy się zrumieni przekładamy
KucharzycaLeczo z fasolką szparagową to smaczne, sycące i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny. Cukinia z cebulą, papryką i kiełbasą oraz fasolką szparagową tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową i pożywną potrawę, która najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 300 g kiełbasy 1 cukinia 2 cebule 2 papryki ( czerwona(...)około 5 minut, podgotowaną fasolkę odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, umytą cukinię razem ze skórką kroimy w większą kostkę, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski a kiełbasę w plastry. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę oraz fasolkę, wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy. Podduszone warzywa łączymy z pomidorami z puszki, wlewamy bulion, całość
Smakowite Daniaupały stanie nad garami bywa męczące. Takie przepisy, jak ten, są idealny rozwiązaniem. Niby czas długi, jednak przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 4 pętka ulubionej kiełbasy 400 g cebuli 400 ml wrzątku 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiełbasy nacinamy z obu stron. Cebule kroimy w piórka. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kiełbasę, „wbijając do spodu”. Pieczemy
R'n'G Kitchenidealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego oregano liść(...)minut. Dzięki temu fasola dojdzie, a woda nie wygotuje się całkowicie tylko zostanie taki kisiel fasolowy – to za jego sprawką fasolką jest potem kremowa. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę, boczek i cebulę. Wszystkie te składniki kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, smażymy chwilę, aż puści tłuszcz – około 3-4 minuty na dużym ogniu. Następnie
Smaczna Stronachciałam Was zaprosić na domowy " chłopski garnek ". A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi, bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową ) - 20 dag boczku wędzonego - 1 duża cebula(...)główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki. Kapustę szatkuję na średniej grubości kawałki. Pomidory parzę, obieram z skóry i kroję w dużą kostkę
Kuchnia z widokiem na ogródSzybko i smacznie. Uwielbiałam przygotowane w ten sposób ziemniaki jako dziecko, wtedy polewałam na wierzch maślankę i całość jadłam łyżką. Mmm... już ślinka leci ;) Składniki: * 5 większych ziemniaków * 3 kiełbasy śląskie (użyłam kiełbasy śląskiej z szybki Henryk Kania ) * 1 większa cebula * pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie ziemniaków z obiadu(...)kostkę albo w talarki i podgotować w osolonej wodzie około 3-4 minut od momentu zagotowania, odlać z wody. Dalej postępować zgodnie z przepisem poniżej. Na patelni rozgrzać olej. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista. Dodać ziemniaki, przyprawę do ziemniaków i całość
Zrób to smaczniezimno. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewki 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej(...)końce. Zagotuj pół litra wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku fasolki, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Odcedź. – rozgrzej patelnię, wyłóż na nią plastry kiełbasy, smaż około 10 minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp
Niedzielny kucharzśrednia cebula 3 większe ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielona wędzona papryka - opcjonalnie ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól do smaku 3 łyżki oleju 2 pętka ulubionej kiełbasy - ja użyłam białej dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy Seler i marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Czosnek i cebulę obrać - cebulę pokroić w kostkę, a czosnek(...)drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wypłukaną soczewicę, marchew i seler. Wlać wodę w takiej ilości, aby była ponad poziom składników o około 3-4 cm. Wszystko razem gotować, mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach dodać sól
Codzienna kuchnia niecodzienna