Łatwe Tanie Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i żółtym serem. Składniki 0,5 kg makaronu 4 laski ulubionej kiełbasy (u mnie śląskiej) 0,5 kg pieczarek ulubiony żółty ser 1 cebulka tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa do kiełbasy i masło do pieczarek) 1 łyżka gęstej śmietany i 1 łyżka majonezu, oregano, […] Artykuł Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
PysiaGotuje.plwięc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego 500 g ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek pęto kiełbasy ulubionej 1 łyżka mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypiorek do posypania 3 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie: Warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę po obraniu pokroiłam(...)kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki. Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić do zrumienienia
Kuchnia u Krysiwziąć por na warsztat i coś z niego zrobić. Było już cannelloni (przepis) , teraz przyszedł czas na śniadaniowe muffinki. Składniki na około 8 sztuk 1 por 1 kiełbasa 1 jajko 1 szklanka mąki 100 ml mleka 100 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki sera ricotta Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy(...)patelni. Pora myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do kiełbasy, dolewamy pół szklanki wody i smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko i ser ricotta, całość miksujemy mikserem, ciasto nie powinno być zbyt geste, dodajemy podsmażonego pora z kiełbasą, dokładnie mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy
Delusional Trinejeszcze się z nami nie rozstała na dobre. Na nadchodzące chłodne dni przyda się więc coś na rozgrzewkę. Myślę, że duży garnek tradycyjnej grochówki na wędzonych żeberkach i wiejskiej kiełbasie będzie w sam raz. Lubię gdy jest ona gęsta i kremowa, dlatego najpierw gotuję na żeberkach sam groch do momentu aż się całkowicie rozgotuje i pieknie ją zagęści, a dopiero(...)wówczas dodaję pozostałe składniki. Zupa grochowa Składniki: 250g łuskanego grochu 250g wędzonych żeberek kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy (tak około 20cm) 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka klarowanego masła sól pieprz Do dużego garnka wlać dwa litry wody. Włożyć wędzone żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować
Wiem co jemprezentuję Wam przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin(...)minut, tak aby były lekko podgotowane. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę i gotujemy 40 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, boczek oraz kiełbasę. Na oleju podsmażamy boczek oraz kiełbasę, po czym zdejmujemy do miseczki. Na tym samym oleju (można dodać więcej, ważne żeby nie myć patelni) smażymy cebulę. Do gotującej się zupy
Klasyka Gotowaniamocno czosnkowa włoska potrawa na bazie białej , surowej kiełbasy i pysznej,lekko ostrej w smaku rzeżuchy,połączonej z ostrą papryczką chili. 1 op.makaronu spaghetti 8 ząbków czosnku 5 fag.masła 1/2 kg.białej kiełbasy surowej Puszka pomidorów Majeranek łyżeczka Garść świeżej rzeżuchy Kawałeczek papryczki chilli Świeżo zmielony pieprz i sól 10 dag.Parmezanu *************************************** Makaron ugotować al' dente według przepisu(...)opakowaniu , odcedzić.Z kiełbasy zdjąć osłonkę i wybrać mięso.Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę.Parmezan zetrzeć.Rzeżuchę posiekać.Czosnek zrumienić na maśle, dodać rzeżuchę , kiełbaskę i wymieszać.Podlać pulpą pomidorową, doprawić pieprzem,solą , majerankiem i posiekaną papryczką chili.Mieszamy.Dodac łyżkę parmezanu, zamieszać.Makaron wymieszać z sosem z białej kiełbasy i od razu wydawać ma ciepłych talerzach posypane parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :) Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody. Mięso kroimy w kostkę(...)zaleceń producenta... ...następnie przycinamy na 70-80 cm żeby były ładne równe pętka do powieszenia. Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy... ...napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurki... Tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu :) Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę podwędzaną swojską :) Po trzech dniach podsuszania kiełbasa nabiera
chleba naszegoDawno nie robiłam tego dania, a jest naprawdę bardzo smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania. Forszmak to inaczej gulasz z mięsem, kiełbasą i dodatkami. U mnie ogórki kiszone, marchewka i papryka czerwona. Danie można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie ponad 200 innych przepisów. Zapraszam i polecam! Składniki 350 g schabu bez kości(...)kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozgrzać w rondlu
O kuchni z uczuciemSkładniki: kiełbasa, jabłko, żurawina Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki, a jabłka w kawałki stosowne do wielkości kiełbasy. Na wykałaczkę nabijamy ze 3-4 żurawiny, kawałek jabłka i plasterek kiełbasy
Państwo Wojtczuk gotująZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i pieczarkami to bardzo proste oraz szybkie danie a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Składniki: 8 ziemniaków, 30 dag kiełbasy, cebula, papryka zielona, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 300 ml śmietany 18 %, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, 150 g sera żółtego. Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki. Ja wszystkie warstwy ułożyłam
Pani domowaUdane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie Rozgrzałem w garnku(...)masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu
R'n'G KitchenDzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :) Pizza z kiełbasą i kurczakiem Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 dag drożdży 4 łyżki oleju 3/4 szklanki letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta Nadzienie: 40 dag dowolnej kiełbasy 30 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy(...)plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy, na koniec dodajemy troszeczkę soli. Pieczarki z cebulą i czosnkiem wykładamy na ciasto posmarowane przecierem pomidorowym. 4. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach. 5. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa kebab-gyros. Układamy na kiełbasie. Kurczaka posypujemy kukurydzą i przyprawą
Kuchnia u BietkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, papryka słodka, papryka ostra, 15 dag sera tartego + 4 plastry, 300 g śmietany, rozmaryn, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, jajko, łyżka masła. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Kiełbasę(...)się zarumieni. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką). Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną. Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu
JejKuchniarobił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu. Składniki Surowce Mięso 2kg szynki 50dkg łopatki 50dkg boczku 50dkg wołowiny Przyprawy
Kulinarne pyszności Molkitych wdzięcznych, bo jest to danie jednogarnkowe:). Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, nie ma więc problemu ze stertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:). 400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę(...)pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchni