kiełbasa - 10142 przepisów (strona:132/677)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, brokułem i serem cheddar 115

Kolejna nieskomplikowana zapiekanka:). Klasyka, bo brokuł, ziemniaki, ser. Charakteru nadaje tu zarumieniona mocno kiełbasa. Odgrzana smakuje równie dobrze.  1 kg ziemniaków 1 duży brokuł 1/2 puszki kukurydzy 2 cebule 300g kiełbasy  2 ząbki czosnku 150g sera cheddar 1 jajko L 4 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka olej  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy(...)kostkę, podsmażmy na rozgrzanym oleju. Brokuł gotujemy al dente.  2. Ser mieszamy z jajkiem i śmietaną, dodajemy czosnek i przyprawy. Mieszamy z ziemniakami, brokułem, kukurydzą, cebulą i kiełbasą.  3. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Wielkanocne pyszności 2018 684

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad   Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu(...)kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

karmelowy
Żurkowa tarta na Wielkanoc 141

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta(...)oprószenia formy masło do wysmarowania formy Farsz: 300g białej parzonej kiełbasy 6 jaj Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) 266

dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. 1 marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 0,5 – 0,75 litra zakwasu na żurek 4 kawałki białej kiełbasy (bez mleka)* 350 g surowego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki majeranku Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy do miękkości z łyżką soli. W międzyczasie kroimy(...)podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i smażymy razem aż cebula się nie zarumieni. Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy białą kiełbasę, podsmażony boczek i cebulkę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy połowę dobrze rozmieszanego zakwasu na żurek (bez czosnku i przypraw) i próbujemy

Dieta bez mleka
Śląski żur żyniaty 237

Składniki: ŻUR ŚLĄSKI: 500 g wędzonych żeberek wieprzowych; 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej; 400 ml zakwasu na żur (domowego lub kupnego); Garść suszonych grzybów + 1 i 1/2 szklanki zimnej wody do namoczenia; 1 i 1/2 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed(...)ŻUR ŚLĄSKI: Suszone grzyby włożyć do miseczki. Zalać zimną wodą (1 i 1/2 szklanki). Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć nożem. Kiełbasę pokroić w plastry. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa włożyć wędzone żeberka wieprzowe. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Wlać namoczone

Gospodyni Miejska
Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 135

Dziś zapraszam Was na pyszne tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej(...)olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję ją na 4 części lub paseczki, aby łatwiej później rolowało się kromki), całość posypujemy małą szczyptą Ziół Małgorzaty. Każdą kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy

Słodkie okruszki
Kiełbasa biała w piwie – wereszczaka 141

Super pożywne i rozgrzewające danie na mroźne dni. Składniki: Kiełbasa biała 70 dag Piwo jasne 1 litr Masło 5 dag Cebula biała 20 dag Mąka pszenna 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać. Piwo zagotować, włożyć kiełbasę i pod przykryciem odstawić na 15 minut. Następnie kiełbasę wyjąć z piwa(...)wrzucić cebulę i gotować przez kilkanaście minut, po czym zmiksować. Dodać złotą zasmażkę przygotowaną z mąki i masła, podgrzać mieszając do zgęstnienia. Doprawić do smaku, włożyć pokrojoną w krążki kiełbasę i podawać z ziemniakami lub pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Żurek chrzanowy na Wielkanoc 193

który poradzi sobie z każdym przeziębieniem na przednówku. Do tego jest pyszny i pikantny!   Składniki pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych   pół litra zakwasu na żur kupnego lub domowego (tutaj przepis) mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo(...)dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Przepis na żurek chrzanowy na Wielkanoc Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z kiełbasą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Następnie odcedzamy bulion i wkładamy do niego włoszczyznę (bez ziemniaków, kiełbasy, pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła

Ugotowane pozamiatane
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 158

chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno(...)kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
z białą kiełbasą, ziemniakami pyszny żurek... 145

Składniki: woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ziemniaki 6-8 sztuk, biała surowa kiełbasa 4 sztuki, żurek 1/2 litra 1 butelka szklana, papryka ostra 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, śmietana 12% 200 ml wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodać również kucharka(...)włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować z 25 minut kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy - bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję tylko taki w szklanej półlitrowej butelce

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 470

chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno(...)kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 201

centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odsączamy. W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wysmażamy kiełbasę chorizo na rumiano. Do usmażonej kiełbasy dodajemy liście laurowe i cebulę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Dodajemy płatki chili i czosnek, mieszając smażymy minutę, dwie(...)czosnek straci swój mocny surowy zapach.   Dodajemy paprykę i pokrojony seler, mieszamy, całość przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa z kiełbasą do zeszklenia i zmięknięcia, 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy przykrycie, dodajemy odcedzoną fasolkę, pomidory które rozgniatamy razem z całą zawartością puszki i jeszcze pół puszki wody. Wsypujemy paprykę wędzoną, dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny. Zawartość

Karo in the Kitchen
Pizza farmerska 127

Pizza farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru i jest bardzo sycąca. Do tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto: 5g suchych drożdży 300g mąki na pizzę włoską typ ,,0’’ 180ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy(...)cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonej kiełbasy 250g pieczarek 3 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 300g żółtego sera gouda przyprawa do grilla 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz oregano Wykonanie: 1.  Mąkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłopskie smarowidło 569

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków. Składniki: 1kg słoniny bez skóry 3 cebule 1 cebula czerwona 350g kiełbasy 2 jabłka 4 łyżeczki majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1.  Cebule drobno posiekać, kiełbasę(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2.  Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków

Szalona Kuchnia Eweliny
LECZO z CUKINIĄ 174

Leczo to węgierski wynalazek, którego podstawą jest papryka.  Danie to zyskało dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy i cukinii.  Pyszne jednogarnkowa potrawa na letni obiad skradła moje serce - uwielbiam ją od zawsze . SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości cukinie 2 średnie papryki różnego koloru 2 cebule 5 świeżych pomidorów 2 średniej wielkości kiełbasy(...)pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka oleju roślinnego sól, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła wedle uznania (u nas bazylia, oregano,rozmaryn z domowego ogródka) WYKONANIE:  Kiełbasę, boczek, cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, pieczarki, paprykę, całość smażymy kolejne 5 min . Usmażone składniki przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cukinię

Fiołkowe Talerze