Szukałem nowej inspiracji na przyrządzenie młodych ziemniaków i znalazłem takie bardzo ciekawe danie. Jest w nim także wyrazista hiszpańska kiełbasa chorizo, papryka i oliwki. Pysznie wyszło. Przepis na młode ziemniaki po hiszpańsku z chorizo Składniki: około kilograma małych młodych ziemniaków , pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (200 gramów), 2 czerwone cebule, ząbki czosnku, 2 papryki słodkie, 2 garści zielonych oliwek, łyżeczka mielonej(...)zrobić młode ziemniaki po hiszpańsku? Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj bez obierania, odcedź. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a po 3 minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki, smaż koleje 7 minut. Dodaj czosnek oraz paprykę wędzoną w proszku, mieszając, smaż jeszcze minutę, dodaj ziemniaki i nadal mieszając smaż koleje
Kulinarna Polskatrochę krojenia. Chłopski garnek z młodą kapustą to doskonały pomysł na obiad. Danie to zawiera w swoim składzie wiele warzyw, które doskonale się ze sobą łączą, a do tego kiełbasa i wędzony boczek nadają zupie ciekawego smaku. Taki pyszny i sycący chłopski garnek z młodą kapustą możemy przygotować z większej ilości składników i mieć obiad na dwa dni. Następnego dnia(...)Danie to możemy przyprawić według własnego uznania, bardziej pikantnie lub mniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chłopski garnek z młodą kapustą: około 120 g surowego boczku wędzonego 400 g kiełbasy (może być śląska, podwawelska, głogowska) 1 większa cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1/2 główki młodej kapusty (300-400 g) 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2 szklanki ciepłego bulionu
Danka Pichciznajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały. Barszcz biały - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 700g białej kiełbasy, 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, liście pora (zielona część), cebula, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, łyżka majeranku, 300g mrożonych grzybów, 600ml zakwasu(...)Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżeczkę soli, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Po tym czasie włóż do garnka białe kiełbasy, pokrojone w paseczki grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut. 4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę. 5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut. 6. Kiełbasę pokrój w plastry
Z notatnika dietetykawszystko. Maszynka ma także 4 wygodne szatkownice do warzyw i innych składników. Różna grubość oczek jest dopasowana do różnego rodzaju potraw. • Nasadka masarska Nasadka masarska pozwala zrobić kiełbasę czy kiszkę. Jest wygodna w użyciu i zrobisz z nią na przykład wędzoną domową kiełbasę lub białą kiełbasę z moich przepisów. • Ale to nie wszystko. Teraz podczas trwającej do 30 kwietnia(...)mielenia. Przygotowanie 2 pasztetów z tego przepisu – dwukrotne zmielenie zajęło mi dosłownie kilka minut wraz ze zmianą sitka na mniejsze. Dodatkowe przystawki w postaci nasadki masarskiej do robienia kiełbasy czy szatkownice z 4 bębnami tnącymi to niesamowity atut, bo kupując jeden niewielkich rozmiarów sprzęt, macie 3 sprzęty w jednym. Obsługa sprzętu jest niezwykle prosta i intuicyjna. Z boku znajdziecie
nietylkopasta.plNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy
To co kochamBardzo sycąca sałatka z kiełbasy i sera żółtego z dodatkiem pomidorków koktajlowych i marynowanych cebulek. Taka w sam raz na jesień, kiedy pomidory pachną jeszcze pomidorem. Sałatka imprezowa, idealna na mniejsze uroczystości i większe imprezy. Pasuje tutaj ostrzejszy ser żółty, ale może być użyty dowolny, np. salami, pasujący do kiełbasy i nazwy sałatki. U nas sałatka bardzo smakowała i zniknęła(...)nazwą Diabelska , bo jest bardzo pikantna, z keczupem i ostrą papryczką. Moja rodzina jada raczej łagodne dania, więc sałatka nie była „diabelska”. Składniki: ? 200 g plasterków kiełbasy salami ? 200 g sera żółtego w plastrach ? 200 g pomidorków koktajlowych ? 1 słoik marynowanych cebulek ? 1 puszka kukurydzy ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki majonezu Wykonanie: ? Plastry salami i żółtego
To co kochamUwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: ? 250 g fasoli Jaś(...)średniej ? 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 1 pasek wędzonych żeberek ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 4 ziemniaki ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. ? Następnego dnia ugotować
To co kochamMagda Różnie się na nie mówi, jednak dla mnie i mojej rodziny zawsze to są prażonki, danie z mojego regionu z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą oraz cebulą ale są też wersje z dodatkiem buraka a nawet marchewki. My uwielbiamy prażonki, w sobotę bardzo często jemy je na obiad. I aż dziw, bo nigdy na blogu się nie pochwaliłam, jak robię moje(...)przepyszne, tym co znają je nie trzeba zachwalać, a tym co nie znają polecam przeczytać przepis i samemu przygotować. Składniki (na 4 porcje): 2,5kg ziemniaków 3 cebule pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 200g surowego boczku lub najlepiej wędzonego, ze skórą 2 buraki sól i pieprz odrobina słodkiej papryki łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie około 1/3 szklanku oleju Przygotowujemy
Smaczna StronaZapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)będzie znacznie bardziej aromatyczna. Jeśli Wasz kapusta jest duża, możecie ją pokroić na mniejsze kawałki. Zupę z kapustą gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy marchewkę i ziemniaki. Natomiast na patelnią dodajemy boczek i podsmażamy. Jak się wytopi tłuszcz to dodajemy cebulę i kiełbasę. Całość razem podsmażamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Magda Minimum składników, ale za to maksimum smaku – może się zdziwicie ale to połączenie pęczaku, kiełbasy i jarmużu tworzy niesamowicie pyszne trio. Całość to świetna propozycja na prosty, szybki i ciekawy obiad. Idealny zimową porą – kasza jest znana ze swoich rozgrzewających właściwości, a całość ma coś sobie z comfort foodu. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka suchej kaszy(...)pęczak pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 2 garści jarmużu duża cebula sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy do dobrego odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Kiełbasę kroimy w plasterki. Liście jarmużu myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i brzydkie liście
Smaczna StronaSoczewica gotowana z krojonymi warzywami doprawiona śmietaną i wzbogacona plastrami smażonej kiełbasy wędzonej. SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 150 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; 500 ml domowego bulionu drobiowego; 70 gramów boczku surowego wędzonego; 1 nieduża, gruba kiełbasa parówkowa; 4 surowe frankfurterki; 1 większy pomidor; mała bulwa fenkuła; 2 łodygi selera naciowego; nieduża marchewka; 1 cebula;... Artykuł Soczewica z kiełbasą
Kuchnia Tomkalitra rosołu drobiowo-wołowego 300 g czerstwego chleba 4 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 150 g wędzonej słoniny 150 g wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około(...)minut, od momentu zawrzenia. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Razem z tłuszczem
R'n'G KitchenBiała kiełbasa smażona, a następnie marynowana w zalewie z cebulą, ziołami i pomidorami. BIAŁA KIEŁBASA MARYNOWANA SKŁADNIKI 500 gramów parzonej białej kiełbasy; około 300 ml przecieru pomidorowego najlepiej domowej roboty; 2 spore cebule; olej nierafinowany np. rzepakowy; suszony majeranek; 1-2 liście laurowe; kilka ziaren ziela angielskiego; ocet spirytusowy; cukier; sól, pieprz w ziarnach; przepis na... Artykuł Biała kiełbasa marynowana
Kuchnia TomkaSkładniki : kapusta kiszona mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka kiełbasa olej skwarki ze smalcem ziele angielskie pieprz czarny cały kilka listków laurowych pieprz czarny mielony kurkuma papryka czerwona słodka mielona sól kminek cebula ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K apustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może być jeszcze trochę ciepłe ) kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ugotowanej kapusty. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę , kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiełbasa powinna się lekko zarumienić, pamiętajmy, aby ją od czasu do czasu przemieszać. Podsmażoną kiełbasę dodajemy
Przepisy i porady kulinarneKrojone warzywa i kiełbasa duszone w sosie ze startych pomidorów doprawione suszonym oregano. GULASZ WARZYWNY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów); 3 duże pomidory; 2-3 ziemniaki; 1 por; 3 duże białe (lub zwykłe) cebule; 1 papryka ostra; mała bulwa fenkuła; pęczek koperku; pęczek natki pietruszki; suszone oregano; pół szklanki oliwy; sól;... Artykuł Gulasz warzywny(...)kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka