kiełbasa - 10546 przepisów (strona:122/704)

BIAŁA KIEŁBASA Z SOSIE Z PIECZARKAMI. PRZEPIS OD TOMKA STRZELCZYKA 25

Prosto, szybko, smacznie i pożywnie 😀  Jeśli więc tylko lubicie białą kiełbasę gorąco polecam przepis "odpatrzony" od Tomka Strzelczyka "Oddaj fartucha". Obiad wyszedł pierwsza klasa! 😋 Składniki: 3-4 białe surowe kiełbasy 300 g pieczarek (u mnie brązowe, które mają lekko orzechowy smak) 1 cebula olej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18 % (u mnie ukwaszona) natka lub koperek Wykonanie(...)rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron, aż do zrumienienia pociętą na 3 cm kawałki (razem z osłonką) białą kiełbasę. Przekładamy na talerz, a na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodając po chwili pokrojone pieczarki. Smażymy 3-4 minuty, po czym dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i naszą podsmażona wcześniej kiełbasę. Podlewamy całość odrobiną wody. Dusimy na małym

Walijskie Pichcenie
SWOJSKA KIEŁBASA I WĘDZONKI + FILMIK 26

Wyroby mięsne domowe są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam je przygotowywać i mieć je na dłużej.           KIEŁBASA WIEJSKA :  3 kg łopatki  1,5 kg boczku  800 g wołowiny  1 mieszanka przypraw do kiełbasy wiejskiej ( 20-30 g ) 1 łyżka majeranku  1 łyżka pieprzu mielonego  1- 2 łyżki soli(...)główka czosnku  1 szklanka wody  5 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28         KIEŁBASA SWOJSKA :  4 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem 1 kg szynki  1 kg wołowiny  1 kg tłustego boczku  30 dkg słoniny  2 główki czosnku  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka

Kulinarne Fantazje Marioli
Danie jednogarnkowe z dynią - rozgrzewający obiad na jesienne dni 33

więc idealnie nadaje się na obiad w te jesienne dni. Polecam przygotować, bo naprawdę warto. Do przygotowania dania jednogarnkowego będziemy potrzebowali: około 400 g boczku wędzonego około 500 g kiełbasy 2 średniej wielkości cebule – około 200 g 1 por około 450 g groszku zielonego (mrożonego) około 450 g fasolki szparagowej żółtej (mrożonej lub świeżej) 2-3 papryki czerwone – około(...)litrów Link do filmiku z przepisem: Danie jednogarnkowe z dynią Przygotowanie: Najpierw przygotuje wszystkie składniki na danie: Z boczku odcinam skórę i kroję w nie za dużą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w półplasterki. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszcza z gniazd nasiennych i kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Papryczkę chili razem

Uwaga Babcia Gotuje
Niby bigos z cukinii 83

kolację.  Moja wersja z dodatkiem pieczarek.  Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego. Sprawdźcie przepis.  Składniki: 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.) 450 g. kiełbasy śląskiej  150 g. pieczarek  1 duża cebula  1 nieduża marchewka  1/2 korzenia pietruszki  2 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów krojonych (400 g.) 1/2 szklanki(...)papryki słodkiej  1/3 łyżeczki papryki ostrej  4 listki świeżej bazylii  olej do smażenia  Wykonanie: Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.  Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę.  W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną

Agusiowe smakołyki
Karmelizowana kapusta z imbirem i tymiankiem 54

kapusta karmelizowana z imbirem i tymiankiem to danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można je podać jako dodatek do mięsa lub ryb. Ja podałam ją do grillowanej kiełbasy z pieczonymi ziemniakami. Biała kapusta – tania, zdrowa i pyszna! Biała kapusta płaska jest również bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczna. Poza tym kapusta(...)pozostałe odmiany do swojej diety. Kto wie, może stanie się ona jednym z ulubionych składników w twojej kuchni! Prosta kapusta, wielkie możliwości! Całkiem niezły obiad z tej kapusty! Kiełbasa z grilla, pieczone ziemniaki i karmelizowana kapusta to smaczny i tani obiad o każdej porze roku.Danie to nie tylko syci, ale również zachwyca swoim aromatem i różnorodnością smaków. Przygotowanie

codojedzenia
Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego 37

przygotowanie z piersi indyka to doskonała propozycja na grilla, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością przypadną do gustu każdemu. W porównaniu do kiełbasy czy karkówki z grilla, są zdrowe i niskokaloryczne, więc będą świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku(...)Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego   Zobacz inne przepisy na dania z grilla: Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie Grillowane tosty z jajkiem na twardo Biała kiełbasa na grilla Artykuł Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa

e-PrzepisyKulinarne
Najprostsza zalewajka. Zupa, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Ekspresowa w przygotowaniu, sycąca i pyszna :) 50

pochodzi od sposobu przygotowania, gdzie “zalewa się” składniki żurem, zakwasem lub barszczem białym. Moja, najprostsza zalewajka jest bardzo wyrazista w smaku i sycąca. Łączy w sobie ziemniaki, kiełbasę, boczek oraz cebulę. Coś dla miłośników wiejskich smaczków Składniki (6 porcji): łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 5 średnich ziemniaków, 2 szklanki gorącej wody, 150g wędzonego(...)boczku, 300g kiełbasy (użyłam myśliwską), 300g zakwasu żytniego, 100g śmietany 18%, przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżka majeranku, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Następnie rozgrzej w garnku masło klarowane i przesmaż posiekane warzywa. Po chwili dodaj także pokrojony w kostkę boczek, całość wymieszaj i przesmaż. Następnie wrzuć obrane i pokrojone

Natka Pietruszki
Łazanki Historia i Pochodzenie 40

łączy się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, tworząc aromatyczne i sycące danie. 2. Łazanki z mięsem — Wersja, która powstała jako danie codzienne. Dodatek mięsa, takiego jak boczek czy kiełbasa, sprawia, że łazanki stają się bardziej pożywne i idealne na obiad. 3. Łazanki z białą kapustą — Alternatywa dla kiszonej kapusty, gdzie używa się świeżej, białej kapusty. Danie jest łagodniejsze(...)suszone – Suszone pomidory – Suszona żurawina – Masło – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Ziele angielskie – Liście laurowe – Majeranek suszony do smaku – Kiełbasa Przygotowanie 1. W pierwszej kolejności musisz grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na jakieś 30-60 minut. 2. W międzyczasie przepłukuj kapustę pod bieżącą wodą, posiekaj ją na mniejsze kawałki

RafalCook
FASOLKA BO BRETOŃSKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA 36

Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło(...)smak.  Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉 Składniki: 600 g żółtej fasolki szparagowej 3 pętka kiełbasy kawałek wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka sól pieprz przecier pomidorowy, passata lub koncentrat koperek olej Wykonanie: Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części

Walijskie Pichcenie
Bigos z fasolki szparagowej 40

szparagowej , można wykorzystać resztki wędlin, które znajdziemy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bigos z fasolki szparagowej: około 700 g fasolki szparagowej 200 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy śląskiej lub tego typu 1 większa cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w zalewie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki cukru(...)soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę przelać na durszlak. Przełożyć ponownie do garnka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię, wstawić na gaz, podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu

Danka Pichci
Babka ziemniaczana 36

Babka ziemniaczana z cebulą, kiełbasą i boczkiem. Smakuje wyśmienicie podana ze śmietaną i szczypiorkiem. Łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem), 3 średnie cebule, 1 kiełbasa podwawelska, 200 g boczku w cienkich plastrach, sól, pieprz, łyżka majeranku, 2-3 łyżki mąki olej, pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na lekko złocisty kolor. Następnie podsmażamy kiełbasę z boczkiem do zarumienienia. Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką

Lena Gotuje
Grochówka przecierana z chorizo 33

wakacyjnych temperatur, więc postanowiłam zrobić to dziś. Jakiś czas temu rozmawiałam z kumplem na temat tego, do czego można użyć chorizo. Powiedziałam mu, że w sumie można nią zastąpić kiełbasę w prawie każdej znanej mi potrawie. Jedną z moich pierwszych myśli była właśnie grochówka. Niewiele myśląc, zrobiłam ją parę dni później. Wyszła przegenialnie. Inna sprawa, że jako córka żołnierza(...)jest lepsza niż klasyczna? To już kwestia gustu. Mnie obie wersje smakują tak samo dobrze. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowe smaki, macie dostęp do dobrej jakości hiszpańskiej kiełbasy, grochówka przecierana z chorizo poleca się na rozgrzewający obiad. Jest warta spróbowania, zdecydowanie. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 1,75 l wody

Kardamonovy
Podkarpackie zupy chrzanowe 45

regionu. Każda z nich przyrządzona jest na inny sposób, ale łączy je kilka głównych składników – oczywiście chrzan, wywar mięsny i śmietana jako baza zupy oraz dodatki: gotowane jajka i kiełbasa. Chrzanica Lokalizacja: Wara, gmina Nozdrzec, powiat brzozowski Chrzanica Chrzanica to zupa na mięsnym wywarze, gotowana z warzywami korzeniowymi, której bazę stanowi zakwas na żur i śmietana. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza(...)tylko chrzanowi i zakwasowi, ale też lubczykowi. Podaje się ją z gotowanymi jajkami i podsmażoną białą kiełbasą. LINK DO PRZEPISU   Zupa chrzanowa z Komborni Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zupa chrzanowa z Komborni Zupę chrzanową w Komborni gotuje się na bazie wywaru z boczku i kiełbasy z dodatkiem warzyw korzeniowych. Zabiela się ją śmietaną, a smak wzbogaca się

Trzeci talerz
Żur śląski 55

jest to ideał, ale mam przed sobą jeszcze sporo żurów do zrobienia, jest czas na doskonalenie. A, i jeszcze dwie sprawy. Nie będę się rozpisywała o wędzonkach i kiełbasach, ale wspomnę o ziemniakach. Dzisiejszy przepis to ten bazowy, z ziemniakami taplającymi się w zupie. Polecam Wam jednak wypróbować też wersję w tłuczonymi ziemniakami, które dodaje się na dno zupy(...)żur (lub 0,7 jeżeli chcecie bardziej wyrazisty i gęsty żur) 2 litry wody 300 g wędzonych żeberek (tych z przewagą mięsa) 250 g wędzonego boczku 2 białe parzone kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera mały por (ja użyłam jasnozielonej części) 5 średnich ziemniaków 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 suszone grzyby 1 średnia

Kardamonovy