kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek. Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego. Sprawdźcie przepis. Składniki: 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.) 450 g. kiełbasy śląskiej 150 g. pieczarek 1 duża cebula 1 nieduża marchewka 1/2 korzenia pietruszki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g.) 1/2 szklanki(...)papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 4 listki świeżej bazylii olej do smażenia Wykonanie: Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną
Agusiowe smakołykikapusta karmelizowana z imbirem i tymiankiem to danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można je podać jako dodatek do mięsa lub ryb. Ja podałam ją do grillowanej kiełbasy z pieczonymi ziemniakami. Biała kapusta – tania, zdrowa i pyszna! Biała kapusta płaska jest również bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczna. Poza tym kapusta(...)pozostałe odmiany do swojej diety. Kto wie, może stanie się ona jednym z ulubionych składników w twojej kuchni! Prosta kapusta, wielkie możliwości! Całkiem niezły obiad z tej kapusty! Kiełbasa z grilla, pieczone ziemniaki i karmelizowana kapusta to smaczny i tani obiad o każdej porze roku.Danie to nie tylko syci, ale również zachwyca swoim aromatem i różnorodnością smaków. Przygotowanie
codojedzeniaprzygotowanie z piersi indyka to doskonała propozycja na grilla, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością przypadną do gustu każdemu. W porównaniu do kiełbasy czy karkówki z grilla, są zdrowe i niskokaloryczne, więc będą świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku(...)Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego Zobacz inne przepisy na dania z grilla: Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie Grillowane tosty z jajkiem na twardo Biała kiełbasa na grilla Artykuł Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa
e-PrzepisyKulinarnepochodzi od sposobu przygotowania, gdzie “zalewa się” składniki żurem, zakwasem lub barszczem białym. Moja, najprostsza zalewajka jest bardzo wyrazista w smaku i sycąca. Łączy w sobie ziemniaki, kiełbasę, boczek oraz cebulę. Coś dla miłośników wiejskich smaczków Składniki (6 porcji): łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 5 średnich ziemniaków, 2 szklanki gorącej wody, 150g wędzonego(...)boczku, 300g kiełbasy (użyłam myśliwską), 300g zakwasu żytniego, 100g śmietany 18%, przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżka majeranku, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Następnie rozgrzej w garnku masło klarowane i przesmaż posiekane warzywa. Po chwili dodaj także pokrojony w kostkę boczek, całość wymieszaj i przesmaż. Następnie wrzuć obrane i pokrojone
Natka Pietruszkiłączy się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, tworząc aromatyczne i sycące danie. 2. Łazanki z mięsem — Wersja, która powstała jako danie codzienne. Dodatek mięsa, takiego jak boczek czy kiełbasa, sprawia, że łazanki stają się bardziej pożywne i idealne na obiad. 3. Łazanki z białą kapustą — Alternatywa dla kiszonej kapusty, gdzie używa się świeżej, białej kapusty. Danie jest łagodniejsze(...)suszone – Suszone pomidory – Suszona żurawina – Masło – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Ziele angielskie – Liście laurowe – Majeranek suszony do smaku – Kiełbasa Przygotowanie 1. W pierwszej kolejności musisz grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na jakieś 30-60 minut. 2. W międzyczasie przepłukuj kapustę pod bieżącą wodą, posiekaj ją na mniejsze kawałki
RafalCookBardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło(...)smak. Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉 Składniki: 600 g żółtej fasolki szparagowej 3 pętka kiełbasy kawałek wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka sól pieprz przecier pomidorowy, passata lub koncentrat koperek olej Wykonanie: Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części
Walijskie Pichcenieszparagowej , można wykorzystać resztki wędlin, które znajdziemy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bigos z fasolki szparagowej: około 700 g fasolki szparagowej 200 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy śląskiej lub tego typu 1 większa cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w zalewie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki cukru(...)soli. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę przelać na durszlak. Przełożyć ponownie do garnka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię, wstawić na gaz, podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu
Danka PichciBabka ziemniaczana z cebulą, kiełbasą i boczkiem. Smakuje wyśmienicie podana ze śmietaną i szczypiorkiem. Łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem), 3 średnie cebule, 1 kiełbasa podwawelska, 200 g boczku w cienkich plastrach, sól, pieprz, łyżka majeranku, 2-3 łyżki mąki olej, pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na lekko złocisty kolor. Następnie podsmażamy kiełbasę z boczkiem do zarumienienia. Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką
Lena Gotujewakacyjnych temperatur, więc postanowiłam zrobić to dziś. Jakiś czas temu rozmawiałam z kumplem na temat tego, do czego można użyć chorizo. Powiedziałam mu, że w sumie można nią zastąpić kiełbasę w prawie każdej znanej mi potrawie. Jedną z moich pierwszych myśli była właśnie grochówka. Niewiele myśląc, zrobiłam ją parę dni później. Wyszła przegenialnie. Inna sprawa, że jako córka żołnierza(...)jest lepsza niż klasyczna? To już kwestia gustu. Mnie obie wersje smakują tak samo dobrze. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowe smaki, macie dostęp do dobrej jakości hiszpańskiej kiełbasy, grochówka przecierana z chorizo poleca się na rozgrzewający obiad. Jest warta spróbowania, zdecydowanie. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 1,75 l wody
Kardamonovyregionu. Każda z nich przyrządzona jest na inny sposób, ale łączy je kilka głównych składników – oczywiście chrzan, wywar mięsny i śmietana jako baza zupy oraz dodatki: gotowane jajka i kiełbasa. Chrzanica Lokalizacja: Wara, gmina Nozdrzec, powiat brzozowski Chrzanica Chrzanica to zupa na mięsnym wywarze, gotowana z warzywami korzeniowymi, której bazę stanowi zakwas na żur i śmietana. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza(...)tylko chrzanowi i zakwasowi, ale też lubczykowi. Podaje się ją z gotowanymi jajkami i podsmażoną białą kiełbasą. LINK DO PRZEPISU Zupa chrzanowa z Komborni Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zupa chrzanowa z Komborni Zupę chrzanową w Komborni gotuje się na bazie wywaru z boczku i kiełbasy z dodatkiem warzyw korzeniowych. Zabiela się ją śmietaną, a smak wzbogaca się
Trzeci talerzjest to ideał, ale mam przed sobą jeszcze sporo żurów do zrobienia, jest czas na doskonalenie. A, i jeszcze dwie sprawy. Nie będę się rozpisywała o wędzonkach i kiełbasach, ale wspomnę o ziemniakach. Dzisiejszy przepis to ten bazowy, z ziemniakami taplającymi się w zupie. Polecam Wam jednak wypróbować też wersję w tłuczonymi ziemniakami, które dodaje się na dno zupy(...)żur (lub 0,7 jeżeli chcecie bardziej wyrazisty i gęsty żur) 2 litry wody 300 g wędzonych żeberek (tych z przewagą mięsa) 250 g wędzonego boczku 2 białe parzone kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera mały por (ja użyłam jasnozielonej części) 5 średnich ziemniaków 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 suszone grzyby 1 średnia
Kardamonovywarzywami, to prosty przepis na jednogarnkowy obiad, który przygotujesz w 30 minut! To pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską składa się z mielonej szynki wieprzowej, czerwonej fasoli, kukurydzy oraz kiełbasy gotowanych w pikantnym sosie pomidorowym. I choć sam przepis może nie jest wyjątkowo autentyczny, to podobnie jak nasza zupa gulaszowa smakuje wyśmienicie i jest jednym z tych dań, które bardzo łatwo(...)prostego pomysłu na obiad? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jedna patelnia, proste składniki i tylko 30 minut przygotowania! Gulasz meksykański Składniki: mięso mielone z szynki wieprzowej: 400 g kiełbasa wiejska pokrojona w półplasterki: 200 g fasola czerwona konserwowa: 200 – 250 g kukurydza konserwowa: 200 g czerwona papryka pokrojona w niewielką kostkę: 1 szt. duża cebula pokrojona w drobną
Kuchnia Na WypasieĆwierczakiewiczowa, „365 obiadów” Ja dziś proponuję fasolę na gęsto z pomidorami, kiełbasą i odrobiną boczku :) Składniki: -500 g fasoli (u mnie karłowa) -puszka pomidorów bez skórki -2 łyżki keczupu łagodnego -laska kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule -4-5 ząbków czosnku -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku(...)sosu (niekoniecznie) Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Drugiego dnia zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, do miękkości, odcedzić. Obraną cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w dowolnej wielkości kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć boczek z kiełbasą, dodać cebulę i pokrojony w cienkie talarki czosnek, chwilę jeszcze wszystko podsmażać
Kulinarne przemyslenia