kiełbasa - 10142 przepisów (strona:122/677)

Żurek 156

gotuję dosyć często, ponieważ moi domownicy ją uwielbiają, a na święta Wielkanocne musi być obowiązkowo. Ja uważam, że najsmaczniejszy żurek to taki gotowany na wędzonce z dodatkiem podsmażonej białej kiełbasy i przyprawiony dużą ilością majeranku. Ja tę zupę gotuję na wywarze warzywnym z warzywami pokrojonymi w kostkę, które zostawiam w zupie. Jednak jeżeli chcecie zrobić żurek na czystym wywarze(...)podany z jajkami ugotowanymi na twardo. W takim wydaniu najlepiej nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Żurek: 300 g kości wędzonych 100 g boczku wędzonego 300 g białej kiełbasy 1/2 litra zakwasu żytniego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 30% 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka suszonego majeranku

Danka Pichci
TARTA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM, PODANA Z MAJONEZEM KIELECKIM + FILMIK 60

Dzisiaj pomysł na pyszne danie wielkanocne a dokładnie tarta z białą kiełbasą i jajkiem. Tarta świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków.    SKŁADNIKI :  250 g mąki pszennej  110 g masła  szczypta soli 1 jajko  1 łyżka gęstej śmietany(...)NADZIENIE :  4 jajka   200 ml gęstej śmietany 18 %  1 mała cebula szczypiorek  sól i pieprz do smaku 4 białe, parzone kiełbasy 3-4 jajka ugotowane na twardo  1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1/2 część papryki czerwonej

Kulinarne Fantazje Marioli
Fasolka po bretońsku 64

już od wielu lat. Jedno z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz  majeranek(...)doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości na średniej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodać około 1 płaską łyżeczkę soli i opcjonalnie wegetę. W między czasie kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę następnie podsmażyć na suchej patelni ( dodatkowy tłuszcz jest zbędny wystarczy ten który wytopi się z kiełbasy i boczku) Najpierw podsmażyć boczek gdy tłuszcz się nieco

Andzia Pichci
Kopytka z kiełbasą i cebulką 89

Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie(...)minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały. 4. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju na patelni. Na talerz wyłożyć porcję kopytek i kiełbasy z cebulą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Hutspot 69

Potrzebne składniki 750 g ziemniaków 2 cebule 750 g marchewki 40-50 g masła 30-40 ml mleka Sól Pieprz świeżo zmielony 400 g chorizo lub inna pikantna, wędzoną kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Hutspot Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i wlej tyle wody, by ledwo zakryć warzywa, gotuj je, aż będą miękkie(...)ostanie piętnaście minut włóż kiełbasę w całość. Kiedy kiełbasa się zagrzeje, wyjmij ją i pokrój w talarki. Jeśli jest zbyt dużo płynów w rondlu odlej je. Dodaj mleko, masło i ugnieć warzywa, dopraw solą i pieprzem. Nałóż Hutspot, dodaj kawałki kiełbasy i dopraw pieprzem. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania

RafalCook
Świąteczny bigos ze śliwkami 78

naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się nie przypalił(...)wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa.   Świąteczny bigos ze śliwkami  Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g  domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru

Kulinarne przygody Gatity
Żur 48

razem też coś nie grało. Proporcje w przepisie na zakwas zmieniłam, powinno być już ok. Podstawą tej zupy jest dodatek wędzonki. Może być to boczek, żeberka, może być sama kiełbasa. Ja pojechałam po bandzie i żur zrobiłam na żeberkach i wiejskiej pysznej kiełbasie. I tak jak dzisiaj dobrze zauważył kolega Stanisław, żur trzeba solidnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Składniki(...)wody 500 ml zakwasu 100 g wędzonych żeberek 3 małe ulubione kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora 1 łyżka majeranku olej rzepakowy sól pieprz Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy do niej żeberka, całe kiełbasy, gotujemy około 30 minut. Potem dorzucamy seler, marchewkę, por i pietruszkę, gotujemy kolejne

Kardamonovy
Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami 48

smaku czy kształtu, ale po usłyszeniu: „ciociu! kocham te kuleczki!!”, wymiękłam. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, będziecie do nich wracać na 100%. Składniki: 6 białych surowych kiełbas pół brokuła 2 czerwone cebule 2 gałązki świeżego majeranku   Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody, odstawiamy na 15 minut (nie spalą się podczas grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry(...)mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z ziemniakami z ogniska 52

lecim z kolejnym przepisem. Powiem Wam od razu, że spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Przy okazji ostatniego półekipowego spotkania, zapakowaliśmy parę ziemniaków do ogniska, upiekliśmy kiełbasy, podkradłam korniszony i tak oto jest. W dzisiejszym poście obiecałam Wam także napisać za co polubiłam Victorinoxa. A za ten niepozorny nóż, który jest z prawej strony zdjęcia. To najlepszy mały nóż jaki posiadam(...)domu. Zdążyłam już jednego sprezentować mojemu tacie, który uwielbia go równie bardzo jak my (My i ja).  #MyVictorinox Składniki: 6 średnich ziemniaków z ogniska 3 małe kiełbasy upieczone na ognisku 1 cebula 15 korniszonów 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka majonezu pół łyżeczki musztardy sól pieprz   Sałatkę najlepiej jest zrobić dzień po upieczeniu ziemniaków

Kardamonovy
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 58

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 72

dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze – z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler(...)jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę

Kardamonovy
Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami 76

jednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki ajvaru 2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy(...)półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli macie ją dość tłustą, dodatkowy tłuszcz do smażenia pomińcie. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania

Kardamonovy
Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym 54

śniadania wchodzą po imprezach, ale że ja ostatnio nie imprezuję, postanowiłam chociaż poudawać tym śniadaniem, że dzień wcześniej bawiłam się równie dobrze, jak Frank podczas golcowania. Zrobiłam do tej kiełbasy dodatkowo surówkę z sałaty, pomidorów i cebuli – żeby było też coś dla zdrowotności. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 długa ulubiona kiełbasa 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 1/4 szklanki wody 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju, chwilę smażymy. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki cebule i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dorzucamy koncentrat i wodę, sól, pieprz, mieszamy i chwilę wszystko smażymy – do redukcji płynów

Kardamonovy
Fasolka szparagowa po bretońsku 52

poeksperymentować, nie krępujcie się, fasolka wyszła bardzo smaczna. Zawekowałam nawet jeden słoik na chłodniejsze dni, pewnie będzie smakować jeszcze lepiej. Składniki: 700 g żółtej fasolki szparagowej 300 g ulubionej kiełbasy 3 cienkie plasterki boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i wlewamy wody tylko tyle, żeby je przykryła. Gotujemy je al dente (nie odcedzamy). W międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojone w półplasterki kiełbasy i w mniejsze kawałki plasterki boczku, smażymy do zrumienienia (bez oleju). Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wszystko chwilę smażymy. Pod koniec dodajemy paprykę, smażymy minutę

Kardamonovy