Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 224Uwielbiam zupy, tym razem zrobiłam kapuśniak z samą kiełbasą. Zapach który się roznosił po całym domu był wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy. Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać(...)około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody. Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona. Zupa jest rewelacyjna, ja ją po prostu uwielbiam. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Barszcz biały 215Pyszny, bardzo sycący, kwaskowaty biały barszcz na bazie dymionego boczku, białej kiełbasy i zakwasu na żurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na bulion: 200 g dymionego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy(...)chcemy aby cebula się zarumieniła). 3. Do przecedzonego bulionu dodajemy ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły i osadem, który się wytrącił, podsmażoną cebulę, majeranek i białą kiełbasę. Gotujemy 40 minut. Wlewamy zakwas na żurek, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. 4. Zupę zdejmujemy z ognia. Kiełbasę wyławiamy, obieramy z flaczka, kroimy w plasterki
My Culinary Art
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 304mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na kolacje. Tym razem z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. Nie będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób(...)gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę
Niebieski kubek z kawa
gulasz z kiełbasą i warzywami 215Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni(...)dania, które właściwie robią się same, no prawie same Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką 189Przepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp
e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasiana zapiekanka 206pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje . Doskonała do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania , wtedy jest jeszcze lepsza Składniki(...)kiełbasy w typie śląskiej 1 kg ziemniaków 1 kartonik koncentratu pomidorowego ( ten w kartonach jest płynny więc istotny ) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku kawałek startego żółtego sera do posypania Kiełbasę i cebulę , kroimy w plastry , podsmażamy na złoty kolor na patelni , dodając pod koniec wyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia
Ogrodnik w podróży
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka 187nakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim. Składniki: 250-300g makaronu, najlepiej świderki 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz(...)smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem
Codzienne Gotowanie
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 152Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś
Smaczne Potrawy
Łatwe leczo z papryki i kiełbasy 237Leczo (z węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem(...)ozdobione zieloną pietruszką. Składniki: 5 sztuk papryki ( podłużnej, kolorowej ) 2 cebule 1 puszka całych pomidorów w sosie własnym ( 8 świeżych mięsistych pomidorów) 2 pętka kiełbasy ( wiejskiej, swojskiej) oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz ostra i słodka papryka w proszku Przygotowanie: Paprykę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, zielone końcówki, gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Paprykę rozkroić, usunąć
Smaczne Potrawy
Leczo z papryki i cukinii 212wydobędą z siebie specyficzny przyjemny aromat i smak. Kto lubi? Składniki: 6-7 dużych czerwonych papryk puszka czerwonych pomidorów krojonych 2 szklanki bulionu 2 duże cebule 2 pałki kiełbasy średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml przecieru pomidorowego bazylia, majeranek słodka i ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę obieramy, wycinamy nasiona i myjemy. Kroimy w drobna(...)kostkę i wkładamy do dużego garnka razem z puszka pomidorów i bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie pół miękka. Kiełbasę kroimy w drobne półplastry i smażymy na oleju rzepakowym do zarumienienia. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ja w piórka, dodając lekko osolona do kiełbasy. Smażymy je razem przez około 3-4 minuty. Cukinię obieramy ze skórki
ChilliJemy
Leczo 249się zachłysnąć tymi chwilami, nasiąknąć nimi niczym gąbka, zanim powrócę do szarej rzeczywistości... Uwielbiam leczo. I moim skromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę. Składniki: 20 dag pieczarek 2 papryki czerwone 3 kiełbasy(...)obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek. Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać
My simple kitchen
Najlepsze leczo z cukinią i kolorową papryką 241przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :) SKŁADNIKI 300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy(...)warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię oraz pomidory. Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie, ale będą zachowywały swój kształ. Mieszamy co kilka
DefinicjaSmaku
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 228prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie(...)małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką
karmelowy