szczególnie często praktykowane w czasach oficjalnie ubogiego w mięso i wyroby wędliniarskie PRL-u. Obecnie wędzarnie nie są już tak niezbędne, ale mogą się przydać wszystkim amatorom domowej roboty kiełbas, szynek, a nawet wędzonych serów i ryb. Obecnie również można sobie zafundować profesjonalną wędzarnię do ogrodu, której konstrukcja uniemożliwia przypalenia wędzonki, a co w wędzarkach samoróbkach zdarzało się dosyć często(...)sposobem Domowe wędzenie ryby krok po kroku Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe Aromatyczna domowa szynka wędzona Przepis na 3 wędzone kiełbasy z jednej porcji Wędzenie na gorąco Wędzenie na gorąco jest najczęściej praktykowanym procesem i przebiega w wysokich temperaturach, nawet do 90°C. Jednocześnie jest to proces najprostszy i do jego
ProstePesto.plPyszna babka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Po upieczeniu podajemy ją z kwaśną śmietaną. Jest rewelacyjna, smakuje na ciepło i zimno, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po obraniu 150 g wędzonego boczku 1 pętko kiełbasy śląskiej 2 cebule sól, pieprz do smaku 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE : Kiełbasę, boczek i cebulę drobno kroimy. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na złoto, odkładamy całość aż ostygnie. Odrobiną boczku nacieramy formę keksową o rozmiarze 35/12 cm. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy mąkę, przyprawy i jajka, mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebule z kiełbasą i boczkiem, mieszamy. Ciasto wylewamy do formy
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię przygotowywać łazanki, bo to prosta potrawa, która zawsze wychodzi pyszna. Możliwości jest wiele. Można przygotować łazanki z kapustą kiszoną, można wykorzystać młodą kapustę, boczek, kiełbasę, grzyby, czy też ograniczyć się tylko do samej kapusty i kwaśnej śmietany. Dobrze doprawione zawsze wychodzą rewelacyjne. U mnie tym razem z grillowaną białą kiełbasą i to nie byle jaką. Kupiłam oryginalne niemieckie(...)wody, dodać do cebuli i wymieszać. Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić i przełożyć do garnka z wodą. Dodać kminek i gotować do miękkości. Odcedzoną z wody przełożyć do makaronu. Dodać kiełbasę, śmietanę, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem, po czym smażyć całość mieszając od czasu do czasu. Podsmażone łazanki podawać na ciepło. Opcjonalnie można posypać je świeżą natką pietruszki
Passions hobbies lifenarodziło się w Ameryce. Jest ono pikantne i składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego. Warto wiedzieć, że oryginalnie salami pochodzi z Włoch i jest to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa wieprzowa. A zatem co wchodzi w skład pizzy? Nic innego jak: sos pomidorowy, mozzarella oraz pepperoni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pizza Pepperoni 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie(...)oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta soli, pieprzu, cukru Dodatki do pizzy pepperoni 1 papryczka chili 100 g sera mozzarella (startego) 1 cebula 200 g kiełbasy pepperoni (w plastrach) 1 garść czarnych oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ciasto na pizze Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie
ProstePesto.plGrochówka Składniki: 200 g grochu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Groch namoczyć, najlepiej na noc, a minimum na dwie godziny. Następnie odlać wodę, przeplukać, zalać świeżą wodą i ugotować(...)miękkości ( 30-40 minut). Cebulę posiekać, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę (kiełbasa drobniej). W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i pietruszkę, chwilę podsmażyć dodać kiełbasę i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, dodać 2 litry wody, ziele angielskie i liść laurowy, posolić, gotować ok 10 minut, dodać groch i gotować
Smaczny zeszytPrzyznam się bez bicia – jak uwielbiam jeść grochówkę, tak nie lubię jej robić… No cóż… mąż ubolewał, ale tylko chwilę, bo gdy spróbował mojej soczewicowej, z kiełbasą, boczkiem (no wiadomo…), już zapomniał o grochówce i teraz tylko ta zupa mu się marzy. Jest zdecydowanie prostsza, w smaku lepsza od grochówki, chociaż smaki są bardzo zbliżone. Koniecznie(...)zasmażką lub bez i zachwyćcie się jak moja rodzina. Składniki (na 4 duże porcje): szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki pętko kiełbasy podwawelskiej 150g wędzonego, surowego boczku 2 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego pieprz i sól do smaku płaska łyżeczka majeranku łyżka siekanej natki pietruszki łyżka oleju Przygotowujemy składniki – kiełbasę
Smaczna StronaSkładniki: 2-3 młode, niewielkie cukinie (lub jedna duża ogródkowa) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 250g pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2-3 kiełbasy myśliwskie (lub inne dobre kiełbasy) 2 -3 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej do smażenia *** Kiełbasę kroimy(...)plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu *** *** Gdy kiełbasa się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy *** *** Gdy pieczarki się zrumienią dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki *** *** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy na patelnie *** *** Cukinie również ścieramy
Blog z ApetytemWitam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1 😊. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać
Uwaga Babcia Gotujebędziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 4 litrów dania około 1,5 kg fasolki szparagowej 700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii) około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej) 1 cebula (około 120 g) 3 ząbki czosnku do smaku: 1 łyżeczka z górką papryki słodkiej pieprz, sól, papryka ostra 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe(...)przykryciem do miękkości (w moim przypadku było to około 20 minut). W tym czasie gdy gotuje się fasolka przygotuję pozostałe składniki: Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę tak żeby się lekko zeszkliła. Do cebuli dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około
Uwaga Babcia GotujePrzygotowałam na jego podstawie letnią wersje tego dania z młodymi warzywami, które są teraz dostępne. Jest młoda kapusta, ziemniaczki, marchewka, dużo koperku i dorzuciłam także pieczarki. I oczywiście podsmażona kiełbasa. W sam raz na letni obiad. składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok 800 g) 3-4 marchewki 5 średnich młodych ziemniaków 2 cebule pęczek koperku 20 małych pieczarek 2 łyżki(...)masła ok 850 ml wody lub bulionu 450 g cienkiej kiełbasy olej do podsmażenia Cebulę pokroić w pół plastry. Marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w paski, ja kroje tak grubiej. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać wodę lub bulion
Monia miesza i gotujeDość mocno przekręcony przepis na rybę z grila. Pstrąg grilowany w całości jest faszerowany…. chorizo. Jeśli nie masz chorizo możesz użyć dobrej kiełbasy. Będzie super. Czas : 15 minut Poziom trudności : Dość łatwe Pstrąg to nie jest moja ryba pierwszego wyboru, generalnie wolę inne, no ale na bezrybiu pstrąg też może być. Skąd te obiekcje? Ano stąd, że znam smak(...)zamiarem, że pokombinuję jak zrobić pstrąga grilowanego w całości, żeby był dobrze wypieczony i aromatyczny. Jedną z wersji zrobiłem z nadzieniem, dość niecodziennym, bo z chorizo. Tę aromatyczną, hiszpańską kiełbasę można kupić w każdy dyskoncie. W razie problemów z kupieniem jej chorizo można zastąpić dobrą kiełbasą. Musi być tylko dobrze uwędzona i nie może być za sucha. Pstrąg grilowany
Niedzielny kucharzwspółpracę! Osobiście bardzo się cieszę, gdyż urzekła mnie historia, asortyment i warunki hodowli zwierząt! Bardzo zachęcam do zakupów! W paczce znajdowało się: kabanosy z jagnięciną parówki wiedeńskie kiełbasa z jagnięciną kiełbasa myśliwska kaszanka lipowska kiełbasa z jałowcem szyneczka z fileta kurczaka kiełbasa krakowska filet wędzony z kaczki pasztet pieczony drobiowy schab tradycyjny wędzony filet z piersi kurczaka udka
Truskawkowa Fiestaekspresowe bagietki . Podaję składniki na 4-5 porcji. Składniki: 1 główka młodej kapusty (miałam 1,1 kg.) 1 większa marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g. kiełbasy (miałam śląską) 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( miałam swojski(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego koperku świeżego masło klarowane, lub olej do smażenia Wykonanie: W garnku z grubym dnem roztopić masło klarowne lub rozgrzać olej. Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kostkę. Smażyć często mieszając, aż kiełbasa się przypiecze. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do podsmażonej kiełbasy. Smażyć jeszcze około 5 minut
Agusiowe smakołykizapiekanki czasem zdarzy mi się przygotować na szybki obiad , kiedy to nie ma czasu stać długo w kuchni. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, potrzebne są jedynie bagietki, pieczarki, kiełbasa, cebula i ser, duuużo sera ;) Składniki na zapiekanki na bagietce : * 1 bagietka * około 350 g pieczarek * 1 cebula * 2 kiełbasy typu śląska * sól i pieprz czarny mielony do smaku * około(...)tarce o dużych oczkach * 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół następnie każdą połówkę przekroić na środku na pół, aby powstały 4 zapiekanki. Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ze sobą cebulę i pieczarki, następnie dodać kiełbasę. Całość podsmażyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do jeszcze ciepłego
Zrób to smacznietaki tradycyjny polski obiad na lato . Dzisiaj przyrządziłam go nieco inaczej, po szwedzku. Zamiast mielonych usmażyłam falukorv. Falukorv to taka szwedzka parówkowa ale lepszej jakości. Jest to bardzo popularna kiełbasa, którą przed spożyciem należy usmażyć. Świetnie pasuje na kanapki ale i do ziemniaków. Dzieci w przedszkolu jedzą ją z makaronem i ketchupem. Okazało się, że falukorv świetnie się(...)młodymi ziemniakami. Na tym talerzu jest wszystko co lubię. Przepadam za kapustą ale i za młodymi ziemniakami. Jem je sporadycznie ponieważ nie jadam zbytnio dużo węglowodanów. Natomiast kapustę z kiełbasą mogę jeść bez ograniczeń. Na szczęście moja niskowęglowodanowa dieta pozwala mi na gotowanie dla całej rodziny. Potrzebuję tylko zrezygnować z ziemniaków. Duszona kapusta 4 porcje Składniki: 1 główka młodej kapusty
codojedzenia