kiełbasa - 10142 przepisów (strona:121/677)

ZAPIEKANKI NA BAGIETCE 52

zapiekanki czasem zdarzy mi się przygotować na szybki obiad , kiedy to nie ma czasu stać długo w kuchni. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, potrzebne są jedynie bagietki, pieczarki, kiełbasa, cebula i ser, duuużo sera ;) Składniki na zapiekanki na bagietce : * 1 bagietka * około 350 g pieczarek * 1 cebula * 2 kiełbasy typu śląska * sól i pieprz czarny mielony do smaku * około(...)tarce o dużych oczkach * 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół następnie każdą połówkę przekroić na środku na pół, aby powstały 4 zapiekanki. Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ze sobą cebulę i pieczarki, następnie dodać kiełbasę. Całość podsmażyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do jeszcze ciepłego

Zrób to smacznie
Polskie jedzonko w szwedzkim wydaniu 69

taki tradycyjny polski obiad na lato . Dzisiaj przyrządziłam go nieco inaczej, po szwedzku. Zamiast mielonych usmażyłam falukorv. Falukorv to taka szwedzka parówkowa ale lepszej jakości. Jest to bardzo popularna kiełbasa, którą przed spożyciem należy usmażyć. Świetnie pasuje na kanapki ale i do ziemniaków. Dzieci w przedszkolu jedzą ją z makaronem i ketchupem. Okazało się, że falukorv świetnie się(...)młodymi ziemniakami. Na tym talerzu jest wszystko co lubię. Przepadam za kapustą ale i za młodymi ziemniakami. Jem je sporadycznie ponieważ nie jadam zbytnio dużo węglowodanów. Natomiast kapustę z kiełbasą mogę jeść bez ograniczeń. Na szczęście moja niskowęglowodanowa dieta pozwala mi na gotowanie dla całej rodziny. Potrzebuję tylko zrezygnować z ziemniaków. Duszona kapusta 4 porcje Składniki: 1 główka młodej kapusty

codojedzenia
Szparagi z młodymi ziemniakami 55

tworzy najlepsze potrawy i tak jest i tym razem. Młode ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego (na parze w szybkowarze 7 minut – sprawdź ), do tego szparagi pięć minut podsmażone i kiełbasa. Podane ze świeżą papryką, pomidorkami i awokado – gęba w niebie jak to się mówi PRZEPIS SZPARAGI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 250g kiełbasy 500g lub więcej(...)młodych ziemniaków ugotowanych oliwa sól do podania: pomidorki koktajlowe, papryka, awokado Jak zrobić szparagi z młodymi ziemniakami: Najpierw na patelni na oliwie podsmażamy kiełbasę pokrojona w plastry i ziemniaki pokrojone w kawałki. Następnie szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końców i kroimy w kawałki niewielkie. Potem na drugiej patelni na oliwie podsmażamy szparagi przez 5 minut, oprószamy solą. Następnie do ziemniaków

Dorota Smakuje
Młoda kapusta po węgiersku 60

wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- składniki: 1 główka młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 2 średnie czerwone papryki 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę do zrumienienia. Dodajemy kiełbasę i czosnek i chwilę smażyć. Następnie dokładamy marchew, cukinię

Olcia gotuje!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z JAJKIEM I ŻÓŁTYM SEREM 66

Zapiekanka makaronowa z jajkiem i żółtym serem to mój kolejny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapiekanka z kiełbasą, cebulą, sosem pomidorowym i oczywiście dużą ilością sera. Doskonała nie tylko na obiad , ale i na kolację . Choć przyznam Wam, że jest tak smaczna , że u nas została w całości zjedzona na obiad(...)kolację nie zostało już nic :) Składniki na zapiekankę makaronową z jajkiem i żółtym serem : * 250 g makaronu świderki * 2 kiełbasy typu śląska * 2 cebule * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 1/4 szklanki wody * 1 łyżka masła * 3 ząbki czosnku * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 250 g żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * 3 jajka * świeża natka pietruszki

Zrób to smacznie
Kotlety z mortadeli. Dawny schabowy. 159

zapewne zna go bardzo dobrze. Mortadela w panierce to też może być pyszne danie. Ja nieco te znane kotlety podrasowałam i napełniłam serem.  Zapraszam.   Składniki; 70 dag kiełbasy mortadeli 3 łyżki mąki 1 jajko 10 dag żółtego sera kilka łyżek bułki tartej   olej do smażenia   Przygotowanie; Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około(...)talerzyki wykładamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Ser żółty kroimy na plasterki. Porcje kiełbasy delikatnie nacinamy cienkim nożem, tworząc sakiewkę, do środka wkładamy plaster sera. Następnie kiełbasę panierujemy tak jak tradycyjnego schabowego, najpierw w jajku, potem w mące, znów w jaku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Lekko dociskając aby rozpuszczony ser skleił

Radość kipiąca uśmiechem.
Żurek na domowym zakwasie 90

przepisem: 151 - ŻUREK wielkanocny! przepis na bazie DOMOWEGO ZAKWASU na żurek     Składniki: ok. 350-400g wędzonki (surowy wędzony boczek, wędzone żeberka, kości itp.) surowa biała kiełbasa (ilość dopasować do ilości osób) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula kawałek pora lubczyk 2-3 ząbki czosnku chrzan 2 liście laurowe łyżeczka ziarenek pieprzu 6 kulek ziela angielskiego(...)stawiamy na kuchnię.      Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości wędzonki i warzyw. Piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy białą kiełbasę i czosnek (należy go lekko zmiażdżyć, wtedy szybciej odda swój aromat). Gdy wywar znowu zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 15 minut.       Po ugotowaniu wywar przecedzamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą 93

Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej surowej(...)kiełbasy opakowanie mrożonego zielonego groszku firmy Hortex natka zielonej pietruszki czosnek mąka mała cebula olej z oliwek sznurek spożywczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich

zielonacukinka
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 382

Bardzo lubię zapiekana białą kiełbasę i myślałam, że nic nie pobije klasycznej białej, zapiekanej z cebulką - aż do momentu kiedy trafiłam na ten przepis :) Biała kiełbasa w aksamitnym sosie śmietanowo-chrzanowym z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Serdecznie polecam. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Składniki: 6 szt. białej kiełbasy (ok. 700 g), 1 cebula, 2 łyżki tartego chrzanu, 200 ml śmietanki(...)małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu

Świat Domowej Kuchni
Wielkanocne koreczki z białek kiełbasy i przepiórczych jajek 74

Takie koreczki wyglądają trochę jak gniazdka. Są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam posmakują. Składniki: 2 białe kiełbasy 14 jajek przepiórczych  chrzan garść kiełek z  brokułu Przygotowanie: Kiełbasę ugotuj. Zagotuj wodę w osobnym rondelku, do gotującej się wody włóż jajka i gotuj 3 minuty. Ostudź w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę, obierz ze skórki(...)pokrój w krążki ok 1 cm. Na kiełbasę ułóż odrobinę chrzanu, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką.    Zaglądajcie na mój ->   Instagram  <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Niezły Młynek
Wielkanocne koreczki z białek kiełbasy i przepiórczych jajek 81

Takie koreczki wyglądają trochę jak gniazdka. Są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam posmakują. Składniki: 2 białe kiełbasy 14 jajek przepiórczych  chrzan garść kiełek z  brokułu Przygotowanie: Kiełbasę ugotuj. Zagotuj wodę w osobnym rondelku, do gotującej się wody włóż jajka i gotuj 3 minuty. Ostudź w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę, obierz ze skórki(...)pokrój w krążki ok 1 cm. Na kiełbasę ułóż odrobinę chrzanu, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką.    Zaglądajcie na mój ->   Instagram  <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Niezły Młynek
Szpinakowe babeczki z białą kiełbasą i kremem majonezowo szpinakowym. 83

powiedział, że babeczki muszą być tylko na słodko? Tym razem szpinakowe babeczki z białą kiełbasą, dodatkowo z kremem szpinakowo majonezowym. Idealne na świąteczny stół! Składniki na babeczki; (8 sztuk) 10 dag mrożonego szpinaku (lub świeżego) 2 jajka 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 surowe białe kiełbasy, (mogą być parzone lub inna wędlina) 3 łyżki startego sera żółtego pół łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku   Przygotowanie; Do blendera wrzucamy rozmrożony i odciśnięty szpinak, koperek, dodajemy jajka i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miski. Kiełbasa jeśli jest surowa, gotujemy. Dodajemy starty ser, czosnek

Radość kipiąca uśmiechem.
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 70

szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały pieprz) , - domowy żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą ( zakwas na domowy żurek znajdziesz na moim blogu) , - zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym , wystarczy, że formę do zapiekania wysmarujesz masłem, ułożysz białą kiełbasę, dodasz odrobinę posiekanej białej cebuli, zalejesz(...)sosem (3 jajka, 200 g śmietany, 100 g chrzanu, 100 ml mleka, 100 g serka mascarpone, sól, pieprz – wszystko miksujesz i zalewasz kiełbasę), a następnie zapieczesz na jasnozłoty kolor, tuż przed podaniem posyp szczypiorkiem , - błyskawiczna sałatka wielkanocna na ostatnią chwilę , nie przejmuj się nikt się nie zorientuje, u mnie każdy ją uwielbia (p uszka zielonego groszku, puszka kukurydzy

SMYKWKUCHNI
Domowy schab dojrzewający 62

czasu do czasu pojawiają się u mnie na blogu pyszne przepisy na domowe wędliny. Znajdziecie tu przepisy na najlepszą swojską domową kiełbasę pełną czosnku i majeranku, na doskonałą białą domową kiełbasę idealną na Wielkanoc i nie tylko, a także na wędliny zrobione w szynkowarze. Tym razem mam dla Was przepis na wędlinę dojrzewającą, do której nie potrzebujecie ani wędzarni(...)według mnie nie jest to konieczne i sama wędlina zawieszona na haku lub sznurku też doskonale sobie obeschnie. Zobacz też te przepisy: – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron DOMOWY SCHAB DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie: 20 minut + 10 dni Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 95 g cukru 150 g soli

nietylkopasta.pl
Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 59

którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić coś mniej konwencjonalnego z tej okazji? Owszem składniki niech pozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego(...)pieprzu ziarnistego 1 łyżka majeranku 500 ml żuru   Ciasto:  250 g mąki  1 łyżeczka masła  200 ml wrzącej wody   Farsz:   2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku      Przygotowanie:     Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie

R'n'G Kitchen