Zapiekanka makaronowa z jajkiem i żółtym serem to mój kolejny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapiekanka z kiełbasą, cebulą, sosem pomidorowym i oczywiście dużą ilością sera. Doskonała nie tylko na obiad , ale i na kolację . Choć przyznam Wam, że jest tak smaczna , że u nas została w całości zjedzona na obiad(...)kolację nie zostało już nic :) Składniki na zapiekankę makaronową z jajkiem i żółtym serem : * 250 g makaronu świderki * 2 kiełbasy typu śląska * 2 cebule * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 1/4 szklanki wody * 1 łyżka masła * 3 ząbki czosnku * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 250 g żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * 3 jajka * świeża natka pietruszki
Zrób to smaczniezapewne zna go bardzo dobrze. Mortadela w panierce to też może być pyszne danie. Ja nieco te znane kotlety podrasowałam i napełniłam serem. Zapraszam. Składniki; 70 dag kiełbasy mortadeli 3 łyżki mąki 1 jajko 10 dag żółtego sera kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około(...)talerzyki wykładamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Ser żółty kroimy na plasterki. Porcje kiełbasy delikatnie nacinamy cienkim nożem, tworząc sakiewkę, do środka wkładamy plaster sera. Następnie kiełbasę panierujemy tak jak tradycyjnego schabowego, najpierw w jajku, potem w mące, znów w jaku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Lekko dociskając aby rozpuszczony ser skleił
Radość kipiąca uśmiechem.przepisem: 151 - ŻUREK wielkanocny! przepis na bazie DOMOWEGO ZAKWASU na żurek Składniki: ok. 350-400g wędzonki (surowy wędzony boczek, wędzone żeberka, kości itp.) surowa biała kiełbasa (ilość dopasować do ilości osób) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula kawałek pora lubczyk 2-3 ząbki czosnku chrzan 2 liście laurowe łyżeczka ziarenek pieprzu 6 kulek ziela angielskiego(...)stawiamy na kuchnię. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości wędzonki i warzyw. Piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy białą kiełbasę i czosnek (należy go lekko zmiażdżyć, wtedy szybciej odda swój aromat). Gdy wywar znowu zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej surowej(...)kiełbasy opakowanie mrożonego zielonego groszku firmy Hortex natka zielonej pietruszki czosnek mąka mała cebula olej z oliwek sznurek spożywczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich
zielonacukinkaBardzo lubię zapiekana białą kiełbasę i myślałam, że nic nie pobije klasycznej białej, zapiekanej z cebulką - aż do momentu kiedy trafiłam na ten przepis :) Biała kiełbasa w aksamitnym sosie śmietanowo-chrzanowym z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Serdecznie polecam. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Składniki: 6 szt. białej kiełbasy (ok. 700 g), 1 cebula, 2 łyżki tartego chrzanu, 200 ml śmietanki(...)małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu
Świat Domowej KuchniTakie koreczki wyglądają trochę jak gniazdka. Są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam posmakują. Składniki: 2 białe kiełbasy 14 jajek przepiórczych chrzan garść kiełek z brokułu Przygotowanie: Kiełbasę ugotuj. Zagotuj wodę w osobnym rondelku, do gotującej się wody włóż jajka i gotuj 3 minuty. Ostudź w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę, obierz ze skórki(...)pokrój w krążki ok 1 cm. Na kiełbasę ułóż odrobinę chrzanu, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły MłynekTakie koreczki wyglądają trochę jak gniazdka. Są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam posmakują. Składniki: 2 białe kiełbasy 14 jajek przepiórczych chrzan garść kiełek z brokułu Przygotowanie: Kiełbasę ugotuj. Zagotuj wodę w osobnym rondelku, do gotującej się wody włóż jajka i gotuj 3 minuty. Ostudź w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę, obierz ze skórki(...)pokrój w krążki ok 1 cm. Na kiełbasę ułóż odrobinę chrzanu, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekpowiedział, że babeczki muszą być tylko na słodko? Tym razem szpinakowe babeczki z białą kiełbasą, dodatkowo z kremem szpinakowo majonezowym. Idealne na świąteczny stół! Składniki na babeczki; (8 sztuk) 10 dag mrożonego szpinaku (lub świeżego) 2 jajka 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 surowe białe kiełbasy, (mogą być parzone lub inna wędlina) 3 łyżki startego sera żółtego pół łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie; Do blendera wrzucamy rozmrożony i odciśnięty szpinak, koperek, dodajemy jajka i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miski. Kiełbasa jeśli jest surowa, gotujemy. Dodajemy starty ser, czosnek
Radość kipiąca uśmiechem.szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały pieprz) , - domowy żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą ( zakwas na domowy żurek znajdziesz na moim blogu) , - zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym , wystarczy, że formę do zapiekania wysmarujesz masłem, ułożysz białą kiełbasę, dodasz odrobinę posiekanej białej cebuli, zalejesz(...)sosem (3 jajka, 200 g śmietany, 100 g chrzanu, 100 ml mleka, 100 g serka mascarpone, sól, pieprz – wszystko miksujesz i zalewasz kiełbasę), a następnie zapieczesz na jasnozłoty kolor, tuż przed podaniem posyp szczypiorkiem , - błyskawiczna sałatka wielkanocna na ostatnią chwilę , nie przejmuj się nikt się nie zorientuje, u mnie każdy ją uwielbia (p uszka zielonego groszku, puszka kukurydzy
SMYKWKUCHNIczasu do czasu pojawiają się u mnie na blogu pyszne przepisy na domowe wędliny. Znajdziecie tu przepisy na najlepszą swojską domową kiełbasę pełną czosnku i majeranku, na doskonałą białą domową kiełbasę idealną na Wielkanoc i nie tylko, a także na wędliny zrobione w szynkowarze. Tym razem mam dla Was przepis na wędlinę dojrzewającą, do której nie potrzebujecie ani wędzarni(...)według mnie nie jest to konieczne i sama wędlina zawieszona na haku lub sznurku też doskonale sobie obeschnie. Zobacz też te przepisy: – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron DOMOWY SCHAB DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie: 20 minut + 10 dni Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 95 g cukru 150 g soli
nietylkopasta.plktórzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić coś mniej konwencjonalnego z tej okazji? Owszem składniki niech pozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego(...)pieprzu ziarnistego 1 łyżka majeranku 500 ml żuru Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Farsz: 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie
R'n'G Kitchengotuję dosyć często, ponieważ moi domownicy ją uwielbiają, a na święta Wielkanocne musi być obowiązkowo. Ja uważam, że najsmaczniejszy żurek to taki gotowany na wędzonce z dodatkiem podsmażonej białej kiełbasy i przyprawiony dużą ilością majeranku. Ja tę zupę gotuję na wywarze warzywnym z warzywami pokrojonymi w kostkę, które zostawiam w zupie. Jednak jeżeli chcecie zrobić żurek na czystym wywarze(...)podany z jajkami ugotowanymi na twardo. W takim wydaniu najlepiej nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Żurek: 300 g kości wędzonych 100 g boczku wędzonego 300 g białej kiełbasy 1/2 litra zakwasu żytniego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 30% 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka suszonego majeranku
Danka PichciDzisiaj pomysł na pyszne danie wielkanocne a dokładnie tarta z białą kiełbasą i jajkiem. Tarta świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków. SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 110 g masła szczypta soli 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)NADZIENIE : 4 jajka 200 ml gęstej śmietany 18 % 1 mała cebula szczypiorek sól i pieprz do smaku 4 białe, parzone kiełbasy 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1/2 część papryki czerwonej
Kulinarne Fantazje Mariolijuż od wielu lat. Jedno z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz majeranek(...)doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości na średniej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodać około 1 płaską łyżeczkę soli i opcjonalnie wegetę. W między czasie kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę następnie podsmażyć na suchej patelni ( dodatkowy tłuszcz jest zbędny wystarczy ten który wytopi się z kiełbasy i boczku) Najpierw podsmażyć boczek gdy tłuszcz się nieco
Andzia PichciKopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie(...)minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały. 4. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju na patelni. Na talerz wyłożyć porcję kopytek i kiełbasy z cebulą. Smacznego
Kuchnia domowa Ani