kiełbasa - 10142 przepisów (strona:126/677)

PIECZONA SZAKSZUKA Z KIELBASĄ I PAPRYKĄ 82

Szakszuka to potrawa z bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z pomidorów, papryki i cebuli. Ja przygotowałam jej wariacje z dodatkiem kiełbasy morlińskiej (kiełbasa z szynki kurczaka). Ostrzejsza dzięki chilli, chrupiąca kiełbaska i aromat pomidorów to właśnie kwintesencja tego dania. Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu 2 pomidory  sól pieprz 1 łyżka(...)octu winnego 1 papryczka chilli 1/2 pęta kiełbasy morlińskiej z szynki z kurczaka 2 jajka szczypta cukru szczypior do posypania Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory

Kuchnia w oparach
Kapusta smażona – Tanie danie 124

nią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA KAPUSTA SMAŻONA Składniki na kapusta smażona: ok 300g dobrej kiełbasy wędzonej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego lub kokosowego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki majeranku Jak zrobić kapusta smażona: Zaczynamy od przygotowania dużej patelni lub woka(...)najlepiej z powłoką nieprzywierającą), na którym rozgrzewamy olej. W dalszej kolejności zajmujemy się kiełbasą. Kroimy ją w kosteczkę – ja lubię pokroić w bardzo drobną. Tak przygotowaną kiełbasę wrzucamy na patelnię, na olej i podsmażamy aż zacznie się złocić. Następnie przygotowujemy kapustę. Obieramy ją z zewnętrznych liści i szatkujemy drobno za pomocą ostrego noża, tarki z ostrzem do plasterków

Dorota Smakuje
Grochówka z białą kiełbasą 65

kupuję jakiś składnik w większej ilości niż zakładałam wcześniej. A potem kombinuję, żeby zrobić z niego coś, czego nie ma jeszcze na blogu. I tak właśnie było z białą kiełbasą - wylądowała w grochówce. Wyszło fajnie. Nawet bardzo. Podstawą przepisu jest moja grochówka wegetariańska.  Składniki: 2 l wody 2-3 białe surowe kiełbasy 250 g grochu 1 duża marchewka(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą i smażymy na wolnym

Kardamonovy
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 102

kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu, sól Wykonanie(...)żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce, obsmażamy na mniejszym płomieniu, dodajemy cebulę pokrojoną drobno, pieprz. Całość smażymy, aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wystudzoną kapustę kroimy

Bułka z Chlebem
Zupa grochowa 77

potrzeba: 400 g łuskanego grochu, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1/4 średniego selera, 1 średnia cebula, 3 małe ziemniaki, 400 g boczku surowego wędzonego, 2 małe kiełbasy (może być śląska), 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek, 1 liść laurowy, 1 czubata łyżka majeranku, 1 łyżka smalcu Wykonanie: Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny(...)majeranek, liść laurowy, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy 1 godzinę. Jeśli gotujecie na słonym wywarze, zmniejszcie ilość Kucharka. Lepiej doprawić na koniec, niż przesolić. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, kiełbasę w półksiężyce, razem smażymy na smalcu na małym płomieniu. Boczek nie powinien się mocno przypiec, bo zrobi się twardy. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażamy, a kiedy się zeszkli, dodajemy

Bułka z Chlebem
kiszona kapusta z grzybami,kiełbasą... 113

łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kiełbasa wiejska 3 długie sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę(...)mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub zwykłym (kapusta na smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać. Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z białą kiełbasą, szpinakiem i suszonymi pomidorami 53

był na drugi dzień, mocno podsmażony (ale tak porządnie, aż do zrumienienia makaronu). No i pamiętajcie o konkretnej porcji sera.  Składniki: 400 g ulubionego makaronu 3 białe parzone kiełbasy 200 g liści szpinaku 10 suszonych pomidorów  1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki wody z gotowania makaronu spory kawałek sera długodojrzewającego, np. parmezanu (ja użyłam sera bursztyn(...)łyżeczka oleju z pomidorów sól pieprz (przepis na 4 porcje) Kiełbasy kroimy w plasterki i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju (jeżeli Wasze kiełbasy są bardzo tłuste, nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Po jakichś 5 minutach dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku. Wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy do nich szpinak i pokrojone w plasterki pomidory

Kardamonovy
Chłopski garnek z fasolką 109

Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem możemy dodać pomidory z puszki) *** *** Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny *** *** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy *** *** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy

Blog z Apetytem
Domowe leczo 81

Wrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)łyżka smalcu 2 łyżki masła łyżka ostrej papryki, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 długie kiełbasy, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni smażymy boczek by wytopił się w nim tłuszcz, zdejmujemy go i na pozostałym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. W małym rondelku roztapiamy smalec

Życie ze smakiem
PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI 135

jeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą.  Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim...  i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2  marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby) 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie słodka papryka ostra papryka sól pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru

Walijskie Pichcenie
Makaron z młodą kapustą, wędzonym boczkiem i kiełbasą 84

Prosty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :) Składniki: 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 200 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1/2 główki młodej kapusty 0,5 szklanki wody lub bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz(...)koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć

Kocham..lubię..gotuję..
Paprykowy kapuśniak 95

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, natka pietruszki Przygotowanie: Danie przygotowujemy w jednym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut do zarumienienia, cebulę obieramy kroimy w półplasterki dodajemy do kiełbasy, podsmażamy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka, dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś

Lena Gotuje
Pyszne leczo z cukinią i kalafiorem 143

mały kalafior lub ½ dużego (około 600 g) 1 kg pomidorów około 1 kg papryki czerwonej około 300 g cebuli około 1 kg cukinii około 600 g dobrej kiełbasy (ja użyłam swojskiej) duży pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku ½ szklanki wody (około 150 ml) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka tymianku(...)kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii. Wypłukaną natkę pietruszki, siekam. Obraną ze skórki kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka

Uwaga Babcia Gotuje
Poniedziałek: Sałatka z młodymi ziemniakami 80

szparagową i prosciutto Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewek 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej(...)końce. Zagotuj pół litra wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku fasolki, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Odcedź. – rozgrzej patelnię, wyłóż na nią plastry kiełbasy, smaż około 10 minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp

Niedzielny kucharz