upały stanie nad garami bywa męczące. Takie przepisy, jak ten, są idealny rozwiązaniem. Niby czas długi, jednak przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 4 pętka ulubionej kiełbasy 400 g cebuli 400 ml wrzątku 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiełbasy nacinamy z obu stron. Cebule kroimy w piórka. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kiełbasę, „wbijając do spodu”. Pieczemy
R'n'G Kitchenidealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego oregano liść(...)minut. Dzięki temu fasola dojdzie, a woda nie wygotuje się całkowicie tylko zostanie taki kisiel fasolowy – to za jego sprawką fasolką jest potem kremowa. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę, boczek i cebulę. Wszystkie te składniki kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, smażymy chwilę, aż puści tłuszcz – około 3-4 minuty na dużym ogniu. Następnie
Smaczna Stronachciałam Was zaprosić na domowy " chłopski garnek ". A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi, bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową ) - 20 dag boczku wędzonego - 1 duża cebula(...)główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki. Kapustę szatkuję na średniej grubości kawałki. Pomidory parzę, obieram z skóry i kroję w dużą kostkę
Kuchnia z widokiem na ogródSzybko i smacznie. Uwielbiałam przygotowane w ten sposób ziemniaki jako dziecko, wtedy polewałam na wierzch maślankę i całość jadłam łyżką. Mmm... już ślinka leci ;) Składniki: * 5 większych ziemniaków * 3 kiełbasy śląskie (użyłam kiełbasy śląskiej z szybki Henryk Kania ) * 1 większa cebula * pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie ziemniaków z obiadu(...)kostkę albo w talarki i podgotować w osolonej wodzie około 3-4 minut od momentu zagotowania, odlać z wody. Dalej postępować zgodnie z przepisem poniżej. Na patelni rozgrzać olej. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista. Dodać ziemniaki, przyprawę do ziemniaków i całość
Zrób to smaczniezimno. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewki 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej(...)końce. Zagotuj pół litra wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku fasolki, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Odcedź. – rozgrzej patelnię, wyłóż na nią plastry kiełbasy, smaż około 10 minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp
Niedzielny kucharzśrednia cebula 3 większe ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielona wędzona papryka - opcjonalnie ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól do smaku 3 łyżki oleju 2 pętka ulubionej kiełbasy - ja użyłam białej dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy Seler i marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Czosnek i cebulę obrać - cebulę pokroić w kostkę, a czosnek(...)drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wypłukaną soczewicę, marchew i seler. Wlać wodę w takiej ilości, aby była ponad poziom składników o około 3-4 cm. Wszystko razem gotować, mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach dodać sól
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli makaron z młodą kapustą Prawie łazanki. Makaron kokardki, młoda kapusta, sucha kiełbasa, koperek. Dużo koperku. To mój pomysł na smaczny i lekki obiad. 2 porcje: 120 g makaronu kokardki mała główka młodej kapusty pęczek koperku 2 małe pętka suchej kiełbasy, ok. 200 g Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Kapustę kroimy w paski, szatkujemy. Koperek siekamy. Makaron gotujemy(...)dente. Do kiełbasy dodajemy kapustę. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy solą i mieloną kolendrą, przykrywamy, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy koperek, mieszamy. Porcja ma ok. 560 kcal
Kucharzycabiała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać wodą, zagotować(...)wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować z 15 minut. Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry. Do zupy wsypać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, wlać groszek konserwowy z zalewą i krótko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jarzynowa z białą kiełbasą dobrej jakości jest bardzo
W Mojej Kuchni LubięProste danie, a tak wielu zniewala. Tym razem w wersji mieszanej z białą kiełbasą. Składniki: 4 pętka białej kiełbasy 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonej kapusty 300 g makaronu typu łazanki sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ( od zimnej wody, około 40 min ). Kiełbasę wyjmujemy, kroimy w talarki. Wodę odcedzamy
R'n'G KitchenMłoda kapusta po węgiersku Szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe przypominające leczo. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 główka młodej kapust 1 wędzona kiełbasa 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – 2 kulki 1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka) *** Młodą kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej poszatkowaną kapustę *** *** Do podsmażonej kapusty dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą
Blog z ApetytemPieczona kiełbasa z kapustą to wspaniałe danie na wielkanocne śniadanie lub świąteczny obiad. Najlepsza do tego jest biała, surowa kiełbasa, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pieczona <span>kiełbasa z kapustą</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerZupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie i z warzywami, to pyszna propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. Gęsta, aksamitnie gładka, doprawiona chrzanem i majerankiem, ot, taka odmiana dla żurku 😉 Do pokrojonej kiełbaski, na której gotowała się zupa, można podać jajko, choć wspaniale smakuje także z grzankami. 4 porcje 1,2 litra bulionu warzywnego 400 g ziemniaków 200 g białej kiełbasy(...)ząbki czosnku 2 czubate łyżki chrzanu sól, pieprz, suszony majeranek do smaku masło klarowane do smażenia jajka gotowane jako dodatek Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz sprasowany czosnek. Kiełbasę włożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz drobno pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Kiełbasę wyjąć, a zupę zmiksować na gładko. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem
Kraina Miodem PłynącaMagda Pamiętam jak w dzieciństwie na wspomnienie o białej kiełbasie przelatywał mnie dreszcz grozy. Jak to się wszystko pozmieniało, że z niejadka zmieniłam się w smakosza. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, dla mnie jest ona nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania. Moja mama robi ją najlepiej, zawsze wychodzi jej idealnie chrupiąca, podpieczona skórka i słodka, rozpadająca się cebula. Warto(...)podzielić się tym przepisem, założę się że przepis mojej mamy zasmakuje Wam tak samo jak mnie. Składniki (na 3 porcje): 5-6 sparzonych białych kiełbas 2 duże cebule 200ml miodowego piwa łyżka oleju kilka gałązek świeżego tymianku Na marynatę: łyżka musztardy kremowej łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy łyżka miodu 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego pół łyżeczki suszonego tymianku
Smaczna Stronazakwasu na żurek z butelki lub domowego ( przepis na zakwas na żurek ) 3-4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól, pieprz majeranek dodatkowo do podania: chrzan jajko biała kiełbasa (biała kiełbasa przepis ) ziemniaki Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy obraną i pokrojoną na większe kawałki. Rozdrabniamy czas 10s/obr.6 Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podduszamy czas 5min/temp. Varoma lub 120/obr.2(...)suszone, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewamy 1500 g wody. Zakładamy pokrywę. Na pokrywę dajemy nakładkę Varoma. Na dolnej części umieszczamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Na górnej części umieszczamy białą kiełbasę. Gotujemy czas 30 min/temp. 100/obr.1. Zdejmujemy pokrywę Varoma. Wyciągamy z naczynia koszyczek, dodajemy żurek i śmietanę, sól, pieprz, majeranek i gotujemy czas 3 min/temp.100/obr.2 . Żurek podajemy z ziemniakami, białą kiełbasą
Themo przepisyWymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)mąki pełnoziarnistej lub pszennej 125 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą kiełbasę i gotuj przez około 3 minuty. Wyjmij ją z garnka i pokrój w półplasterki po wystudzeniu. Obierz ziemniaki i pokrój je plasterki o szerokości około 0,5-0,8 cm. Wrzuć
Eat me! Fit me!