naszej wyobraźni – frittata smakuje świetnie nawet z ziemniakami, które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego. Moja dzisiejsza wersja jest z dodatkiem kapusty i ziół, z wędzoną kiełbasą i chili – pyszna. Polecam! PRZEPIS FRITTATA Z WARZYWAMI Składniki Frittata z warzywami: 6 jaj nieduży kawałek wędzonej kiełbasy olej duża garść kapusty białej poszatkowanej drobno 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)kilka listków świeżej bazylii 1/3 świeżej papryczki chili sól Jak zrobić frittatę z warzywami: Zaczynamy od kiełbasy, kroimy ja w drobna kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie do kiełbasy wrzucamy poszatkowana kapustę, oprószamy solą i podsmażamy aż zmięknie. Potem do kapusty dodajemy posiekane drobniutko chili i zioła. Następnie jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Potem jajka wlewamy
Dorota SmakujeKonkretna zupka na zimę - kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy. Sycący, lekko kwaśny, z posmakiem wędzonki i dodatkiem majeranku. Można użyć zamiast kiełbasy boczku lub innego wędzonego mięsa (np świetnie sprawdzą się kawałki wędzonych żeberek). Czasem przychodzi na mnie nieodparta ochota na kwaśną zupę, robię wtedy właśnie kapuśniak.. albo ogórkową. Chociaż często gotuję mniej klasycznie to jednak takie zupy(...)stałym repertuarze. Kapuśniak na żeberkach kawałek żeberek (ok 500 -500 g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5 ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka
Smaczny zeszytRolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską. -- Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6 łyżek oleju roślinnego. -- Umyty w zimnej wodzie i osuszony schab(...)kroimy wzdłuż powstałe "połówki" i po rozłożeniu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką. Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem z kiełbasą. *** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików. -- -- -- -- Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy
chleba naszegodość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować również w wersji bezmięsnej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g żeberek wędzonych 2 średnie(...)marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por kawałek selera 500 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 śląskie kiełbasy sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka. Wlać około 2 litrów zimnej wody. Wstawić na gaz. Zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać
Danka Pichcifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} I tak powstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania. Składniki: 500 g świeżej fasoli 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 pętka kiełbasy śląskiej 100 g chorizo 250 g surowego boczku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fasolę moczymy w zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy. Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy. Boczek kroimy w słupki. Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień. Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy
R'n'G Kitchensezonowe warzywa, takie jak pomidory, cukinię i paprykę. Ale obecnie takie warzywa można dostać w supermarketach przez cały rok. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pętka cienkiej swojskiej kiełbasy 300g baleronu lub szynki wędzonej 1 czerwona papryka 1 cebula 0,5 dużej żółtej cukinii kilkanaście małych lub kilka dużych pomidorów 100g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka słodkiej papryki(...)Sposób przygotowania: Pomidory ponacinałam na czubku na krzyż i zalałam je wrzątkiem. Odczekałam 2-3 minuty, wyjęłam z wody i obrałam ze skórki. Pomidory pokroiłam w kostkę i odstawiłam. Kiełbasę i baleron pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Paprykę i cukinię oczyściłam z nasion, cukinię dodatkowo obrałam ze skóry. Obydwa warzywa pokroiłam w kostkę. Na patelni
Waniliowe Improwizacjelada gratka! Można to danie nazwać chociażby…..pęczotto. Składniki: * 10 dkg pęczaku * pół marchewki * pół papryki czerwonej surowej * kilka kawałków papryki w occie * pół laski kiełbasy * 15 dkg boczku parzonego * sól, pieprz * niewielka cebula czerwona albo biała * łyżeczka masła Miałam pęczak w saszetkach. Podgotowałam saszetkę przez ok. 12 minut. Odsączyłam i odstawiłam do momentu aż przygotuję następne składniki(...)Marchewkę starłam na jarzynówce, cebulkę pokroiłam w kosteczkę, paprykę surową w niewielkie kawałki, boczek w paseczki, kiełbasę w pół talarki, ale kółek z niczego już nie udało mi się zrobić Wszystko wrzuciłam do głębokiej patelni i wspomogłam jeszcze podsmażanie łyżeczką masła. Jak już ładnie wszystko się podsmażyło dodałam pęczak. Przemieszałam i pozwoliłam, by jeszcze dochodziło wszystko na małym ogniu
Pieprzyć z Fantazjąsezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu. Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz „na bogato”. Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu Składniki: * 1 laska kiełbasy(...)czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut
Pieprzyć z FantazjąSzybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych sklepach pełnych ludzi szalejących w świątecznym klimacie nie bardzo mnie przekonuje. Dlatego staram się wyjadać na bieżąco to, co mam w lodówce i zamrażarce, żeby zrobić miejsce na świąteczne potrawy i ciasta. Przeszukując zamrażarkę(...)kcal B 34 g W 92 g T 15 g Składniki: ▪ 500 g makaronu ▪ 1 opakowanie sera pleśniowego ▪ 500 g warzyw (dałam gotową mieszankę warzywną) ▪ 2 jajka ▪ 400 g kiełbasy dobrej jakości ▪ sól, pieprz, bazylia ▪ tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli mrożone to je przygotowujemy na patelni. Kiełbasę kroimy w talarki
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych sklepach pełnych ludzi szalejących w świątecznym klimacie nie bardzo mnie przekonuje. Dlatego staram się wyjadać na bieżąco to, co mam w lodówce i zamrażarce, żeby zrobić miejsce na świąteczne potrawy i ciasta. Przeszukując zamrażarkę(...)kcal B 34 g W 92 g T 15 g Składniki: ▪ 500 g makaronu ▪ 1 opakowanie sera pleśniowego ▪ 500 g warzyw (dałam gotową mieszankę warzywną) ▪ 2 jajka ▪ 400 g kiełbasy dobrej jakości ▪ sól, pieprz, bazylia ▪ tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli mrożone to je przygotowujemy na patelni. Kiełbasę kroimy w talarki
zdrowo i aktywnieczasu do czasu muszę mu taką fasolkę przygotować. Można ją podawać na obiad, jak i na kolacje z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g fasoli jaś 300g dowolnej kiełbasy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz szczypta ostrej papryki w proszku olej do smażenia(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Fasolkę umyć, namoczyć (najlepiej na całą noc). Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować w tej samej wodzie do miękkości. 2. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dołożyć do kiełbasy. Dusić około 10 minut (można podlać odrobiną wody). 4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem przełożyć do fasoli
Danka Pichcizziębnięci z pracy i nie mamy zbyt wiele czasu aby spędzić w kuchni? Z pomocą wtedy przychodzą właśnie przepisy takie jak ten. Jednogarnkowe, pożywne i sycące dzięki pysznej Morlińskiej kiełbasie z kurczaka, całość przygotowania zajmie Wam nie więcej jak pół godziny. Wystarczy garnek i składniki, więc oprócz smacznego obiadu nie będzie dużo do zmywania. Polecam. SKŁADNIKI(...)PORCJE: 40 dag cienkiej morlińskiej kiełbasy z piersi kurczaka 1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy 30 dag pieczarek ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała cukinia 1 duża cebula mały kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu ½ szklanki pomidorowej passaty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Szczypta suszonego tymianku Sól morska do smaku Świeżo
Wanilia i KardamonPlacki ziemniaczane , tym razem dla odmiany z dodatkiem marchewki, sera żółtego i kiełbasy. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 cebula 2 jajka 3-4 plasterki sera żółtego 20 dkg kiełbasy śląskiej Morliny 2 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do ziemniaków Ziemniaki, cebulę i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić(...)kostkę lub paseczki .Starte ziemniaki wymieszać z serem,marchewką cebulą i pokrojoną kiełbasę.Dodać mąkę,jajka oraz przyprawy.Wymieszać.Łyżką nakładać porcję ciasta na patelnię na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenieSzakszuka to potrawa z bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z pomidorów, papryki i cebuli. Ja przygotowałam jej wariacje z dodatkiem kiełbasy morlińskiej (kiełbasa z szynki kurczaka). Ostrzejsza dzięki chilli, chrupiąca kiełbaska i aromat pomidorów to właśnie kwintesencja tego dania. Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu 2 pomidory sól pieprz 1 łyżka(...)octu winnego 1 papryczka chilli 1/2 pęta kiełbasy morlińskiej z szynki z kurczaka 2 jajka szczypta cukru szczypior do posypania Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory
Kuchnia w oparachnią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA KAPUSTA SMAŻONA Składniki na kapusta smażona: ok 300g dobrej kiełbasy wędzonej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego lub kokosowego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki majeranku Jak zrobić kapusta smażona: Zaczynamy od przygotowania dużej patelni lub woka(...)najlepiej z powłoką nieprzywierającą), na którym rozgrzewamy olej. W dalszej kolejności zajmujemy się kiełbasą. Kroimy ją w kosteczkę – ja lubię pokroić w bardzo drobną. Tak przygotowaną kiełbasę wrzucamy na patelnię, na olej i podsmażamy aż zacznie się złocić. Następnie przygotowujemy kapustę. Obieramy ją z zewnętrznych liści i szatkujemy drobno za pomocą ostrego noża, tarki z ostrzem do plasterków
Dorota Smakuje