
Przepis na : obiad
Znowu, jak przy okazji wpisu na zakwas na żur śląski, dla wielu z Was pewnie słowo „śląski” jest bez znaczenia. Albo w ogóle niepotrzebny. Bo wiadomo, że żur to zupa, którą zjemy w większej części naszego kraju. Natomiast śląski, noooo, śląski jest tak charakterystyczny, że nie można pominąć tego słowa. Jest gęsty, kwaśny, na bogato. Tylko w naszym regionie smakuje mi ta konkretna zupa, nigdzie indziej. Tylko tutaj smakuje jak jak trzeba. Mam to szczęście, że mam świetne wzorce, jeżeli chodzi o żur.... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...