Przepis na : obiad
Znowu, jak przy okazji wpisu na zakwas na żur śląski, dla wielu z Was pewnie słowo „śląski” jest bez znaczenia. Albo w ogóle niepotrzebny. Bo wiadomo, że żur to zupa, którą zjemy w większej części naszego kraju. Natomiast śląski, noooo, śląski jest tak charakterystyczny, że nie można pominąć tego słowa. Jest gęsty, kwaśny, na bogato. Tylko w naszym regionie smakuje mi ta konkretna zupa, nigdzie indziej. Tylko tutaj smakuje jak jak trzeba. Mam to szczęście, że mam świetne wzorce, jeżeli chodzi o żur.... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...