kiełbasa - 10142 przepisów (strona:119/677)

Biała kiełbasa pieczona + film 46

Biała kiełbasa pieczona to świetna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Pieczona biała kiełbasa idealne komponuje się z chrzanem i pieczywem, może również stanowić pyszne, proste w przygotowaniu danie obiadowe.     składniki na 2-3 porcje 500 g białej kiełbasy surowej 3 średnie cebule 6 ząbków czosnku marynata 1 szklanka jasnego piwa ( szklanka 250 ml ) 2 łyżki ulubionej(...)umieszczamy pokrojoną cebulę z czosnkiem a na wierzchu układamy kiełbaski. Całość polewamy marynatą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 40 minut.   Artykuł Biała kiełbasa pieczona + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zupa chrzanowa w chlebie 48

kawałek korzenia selera 1 por biała część  sól, pieprz majeranek 1 łyżka chrzanu ostrego 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki octu jabłkowego natka pietruszki 3 jajka 1 kiełbasa biała 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 700 ml bulionu warzywnego Chleby:  Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby(...)kroję pozostałe w kostkę, dodaję do cebuli, wlewam bulion, dodaje czosnek i gotuję do miękkości.Miksuję blenderem, wlewam śmietanę, dodaje chrzan, majeranek roztarty, pieprz i sól. Podaje z przesmażoną kiełbasą  jajkami ugotowanymi. Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu

wesoła kuchnia
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. EXPRESOWE I PYSZNE. 58

Takie przekąski to ja lubię 😍😉 Minimum nakładu, maximum efektu. Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie zawsze w lodówce lub zamrażarce na tzw. "czarną godzinę") +  2 surowe białe kiełbasy i przekąska gotowa. Na spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację czy np. jako dodatek do jakiejś lżejszej zupy. Będzie smakować. Gwarantuję!  Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 surowe białe kiełbasy(...)trochę startego sera ew. do posypania sezam lub czarnuszka 1 roztrzepane żółtko - do posmarowania Wykonanie: Kiełbasy wyciskamy z flaka na talerzyk. Rozdrabniamy widelcem. Moja miała mało majeranku, który uwielbiam, więc dodałam do niej trochę majeranku. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy małe kwadraty. Na środek każdego nakładamy odrobinę kiełbasy. Sklejamy dwa przeciwne rogi ze sobą. Układamy na blaszce wyłozonej papierem

Walijskie Pichcenie
GOTOWANE KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE WARZYWNYM 52

Dziś mam coś dla miłośników białej kiełbasy czyli między innymi dla mnie 😎 Bo z dobrej białej kiełbasy można wyczarować bardzo fajne dania ... A ja mam żródło właśnie takiej przepysznej białej, od której dosłownie nie można się oderwać 😍 Więc jeśli kupię, jemy ją nie tylko sparzoną na ciepło, czy jako dodatek do żurku, ale kombinuję i tworzę inne pyszne rzeczy(...)pomidorowy lub warzywny, wykorzystując gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Ja mój sos zrobiłam dosłownie ze wszystkich zalegających w spiżarni świeżych warzyw. Wyszło bardzo aromatycznie!  Składniki: 5 szt surowej białej kiełbasy 6-7 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 łodygi selera naciowego kawałek selera korzeniowego 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku śmietana

Walijskie Pichcenie
Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem 58

dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody.     Potrzebujemy: 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś 40 dag boczku wędzonego 40 dag dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula 4 ziemniaki garść makaronu drobnego muszelki olej do smażenia kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku(...)przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem

Izabelawkuchni
Zapiekanka pierogowa 54

pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie ! Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego dla miłośników pierogów. Zapiekane pierogi w naczyniu żaroodpornym z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i serem to danie niezwykle smaczne i proste w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Jeśli zostały Wam pierogi ruskie z obiadu i zastanawiacie się jak można je wykorzystać(...)przygotowania czegoś innego, to zapiekanka pierogowa będzie doskonałym wyborem. ZAPIEKANKA PIEROGOWA – PRZEPIS Składniki 14 ugotowanych pierogów ruskich 200 g kiełbasy 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 1 większa cebula 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka ketchupu sól pieprz łyżka masła Przygotowanie 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. 2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy

Alle Dobre!
Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet 69

Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet to moja kolejna propozycja na proste koreczki z jajek. Do farszu celowo używam jogurtu naturalnego a nie ciężkiego majonezu z dwóch powodów. Po pierwsze jajka faszerowane w tym przepisie pełnią rolę imprezowych koreczków, więc nie mogą być jednorazowo zbyt ciężkie. Po drugie jednym z głównych składników jajka faszerowanego jest kawałek kiełbasy wieprzowej fuet(...)który również jest kaloryczny. Z tych powodów żółtka jajek ucieram z lekkim jogurtem. Czytaj dalej "Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Jajka faszerowane z łososiem Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Moja Delicja
Zapiekanka obiadowa z pierogami 113

odsmażamy. Możemy również użyć ich do przygotowania tej smacznej zapiekanki obiadowej z pierogami, na którą przepis zaprezentuję Wam poniżej. Do przygotowania zapiekanki z pierogami potrzebujemy dodatkowo pieczarek, cebulki, kiełbasy oraz żółtego sera. Cała zapiekanka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z PIEROGAMI Składniki 12 pierogów(...)pieczarek 150 g kiełbasy 150 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła Sos 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka ketchupu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do przygotowania zapiekanki z pierogów, potrzebne nam będą oczywiście pierogi. Tradycyjne, gotowane pierogi ruskie, które zostały nam z obiadu. Przepis na tradycyjne pierogi znajdziecie tutaj: PIEROGI RUSKIE Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić

Przepiski.pl
Bigos staropolski 47

właśnie powinien smakować bigos. Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 250 g chudej wołowiny 200 g świeżego boczku 100 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 1 czubata łyżka suszonego majeranku 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz smalec Umyte śliwki i grzyby zalewamy wodą(...)Gotujemy tak długo, aż będzie al dente, pilnujcie żeby jej nie rozgotować. Kapustę odcedzamy, ale nie za dokładnie. Karczek i wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę, boczki w paski, kiełbasę w plasterki lub półplasterki. Wszystkie rodzaje mięs obsmażamy partiami na smalcu, ze wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy do garnka z kapustą. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną

Kardamonovy
Fasolka po żarsku 62

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru.          Składniki:   500 g świeżej białej fasoli 500 g kiełbasy toruńskiej 500 g kiełbasy śląskiej 500 g łopatki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 łyżka pasty paprykowej 250 g brązowych pieczarek 2 puszki krojonych pomidorów(...)soku pomidorowego 10 g mielonego kminku 1 łyżka mielonej kozieradki 1 pęczek natki pietruszki Sól, pieprz     Przygotowanie:   Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany. Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Opłukaną fasolkę przekładamy

R'n'G Kitchen