pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy 2 łyżki majeranku pieprz 1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze(...)kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Marchew, cebulę i kiełbasę razem podsmażyć (bez tłuszczu). Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka i zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek, gotować.W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut
Krakowskie smaki Anirazem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu(...)Składniki: omlet 4 jajka 150ml mleka 45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką) 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka pomidorów szczypta rozmarynu łyżka suszonej bazylii 150ml wywaru z warzyw pół łyżeczki masła
W kuchni wieczoremciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień) 2 szklanki mąki tortowej 170g zimnego masła łyżka soli 1/2 szklanki zimnej wody na nadzienie 2 średnie cebule 200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną białą kiełbasę) ser szwajcarski do posypania 2 jajka (w przepisie 3, ale u mnie los zadecydował inaczej) 200g śmietany 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku(...)blacie oprószony mąką. Wstawić do lodówki na min. 2h, a maksymalnie 2 dni. W tym czasie, podsmażyć na oliwię pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie. Pokroić w plastry kiełbasę, zetrzeć ser na tarce. W misce połączyć śmietanę z jajkami i doprawić do smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem. Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić
W kuchni wieczoremPierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli zdecydujecie się na jej zakup, kupcie tą droższą, hiszpańską. Przynajmniej pierwszy raz, żebyście mogli poczuć jak powinna smakować. Ostatnio skusiłam się na chorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno(...)moich ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki bulionu warzywnego 10 czarnych oliwek 1,5 łyżki suszonego tymianku mąka pszenna sól i pieprz
W kuchni wieczoremtylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy i kroimy. Przekładamy(...)lekko podlewamy wodą (młoda kapusta jest soczysta, więc nie przesadzajmy z dodatkiem wody), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, ponadto nie doprowadzajmy jej do rozgotowania. Ma być lekko chrupka
mojewypiekiinietylkosprawa indywidualna. Ja na przykład dodaję czosnek, bo bez niego nie mogę się obyć. Ale jak ktoś nie lubi może dodać np. uduszony na masełku por. Ja dodałam kawałek kiełbasy bo akurat miałam w lodówce ale równie dobrze może to być kurczak czy boczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka(...)makaronem. Zapiekanka z makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy (lub więcej…) ok. 300 g pieczarek 1 cebula 2 papryki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego) Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko
UgotujmyTo.pljest i z łazankami . Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam tego ze skwarkami cebuli oraz boczkiem, mniam(...)podwoić lub zmniejszyć ;) Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowanie. Moje łazanki gotowałam ok. 4-5minut. Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pokrojoną kiełbasę. Odcedzony makaron ląduje znowu w garnku, dodajemy do niego kiełbasę i cebulę z patelni (wraz z tłuszczem!). Garnek zostawiamy na malutkim ogniu, by wszystko było ciepłe. Kapustę wyjęłam z opakowania
Kitchens AlphabetMashed potato with egg. Składniki. 4 ziemniaki 1 kostka przyprawy Kucharek 1 łyżeczka masło 1 łyżeczka śmietana 0,5 cebula 10 dag kiełbasa gospodarska 5 dag boczek wędzony olej do smażenia pieprz chilli 1 jajko szczypiorek Wykonanie. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc(...)puree. Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem. Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć
Kulinarny karnet Christopherasuchego łuskanego grochu 2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 60 - 90 minut, po czym wodę odlewamy. Groch zalewamy bulionem i doprowadzamy(...)duży. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do grochu i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki i później w paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy kiełbasę i smażymy jeszcze przez 10 minut. Zupę przelewamy
Kulinarne przygody Gatitypozytywnie na serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę i drogi żółciowe oraz stany zapalne dróg oddechowych. Można go dodawać do ciast. I nie tylko do ciast .. kiełbasa 100 ml oleju 4 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka przyprawy do grilla Kiełbasę naciąć nożem w kratkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać , kiełbasę włożyć(...)marynaty i odstawić na 2 godziny do lodówki.Kiełbasę smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub patelni grillowej
Moje domowe kucharzenieobiad. Wyszło jej tyle, że nie wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie(...)czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest podsuszana, to już jej nie smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę
Ratunku obiadsmak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, majeranek Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy np. w półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku
Ratunku obiadwszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku 2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję(...)boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam. Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z boczku, następnie układam 2 - 3 liście kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami, kiełbasa z boczkiem, poszatkowana kapusta, przyprawy, ziemniaki, pieczarki i znowu kiełbasa z boczkiem, .... Wraz
Mechanik grillujeDanie jednogarnkowe - duża porcja obiadowa. Kiełbaska z cebulą, pieczarkami, fasolą czerwoną, kukurydzą w sosie z pomidorami. Pyszności! Składniki: 500 g kiełbasy (w mnie podwawelska), 500 g cebuli, 250 g pomidorów, 250 g pieczarek, fasola czerwona w puszce, kukurydza konserwowa - puszka, pęczek natki pietruszki, 250 ml bulionu, 80 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, masło Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę(...)obieramy kroimy w grubsze pół plastry. Podsmażamy razem na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Dodajemy do kiełbasy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko dodajemy do kiełbasy i pieczarek wraz z przecierem pomidorowym, mieszamy, dusimy
Lena GotujeChorizo, czyli pyszna hiszpańska pikantna kiełbasa idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy zrobić naprawdę prosty kilkuskładnikowy sos, dodać kiełbaskę chorizo a danie wyjdzie wyśmienite i bardzo aromatyczne. Nie lubisz ostrych potraw? Nie musisz się obawiać, bo rezultat nie będzie bardzo pikantny. Sos nie ma dodatkowo ostrych składników, choć można dodać do niego jeszcze chilli. W tym zestawieniu ostrość chorizo(...)Lasagne (lasagne bolognese) MAKARON Z CHORIZO Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 200-250 g makaronu typu penne lub innego (właściwie dowolnego) – 100-150 g kiełbasy chorizo – tu możesz użyć cienkiej kiełbasy w nieco grubszych plasterkach, ale możesz też użyć cienkich plastrów kanapkowych z większej kiełbasy, wtedy potrzebujesz jej mniej – 3 ząbki czosnku
nietylkopasta.pl