Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 156votes ) Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa , to domowa wędlina , wędzona w malutkiej przydomowej wędzarni , przygotowana ze starannością i miłością . Zdrowa , pozbawiona konserwantów , ulepszaczy , składająca się wyłącznie z mięsa nie z momu i innych wymysłów przemysłu spożywczego, naszych ,porąbanych czasów . Gdzie zdrowie, nie ma znaczenia ,liczy się tylko zysk i jak najniższe, koszty produkcji żywności ..Masakra , cóż , skoro(...)Wszystkie mięsa przekładamy do miski , wlewamy 1 szklankę zimnej wody . Dodajemy wszystkie przyprawy z listy ,mieszamy przez przynajmniej 6 minut . Masa musi być zwarta i bardzo lepka . Flak do kiełbasy szynkowej lub krakowskiej , nigdy nie wiem jakie to sa rozmiary , te fi , mnie przerażają Napełniamy masą , mięsną . W miejsca gdzie jest powietrze wbijamy igłę i dociskamy . Baton ma być , twardy
Ogrodnik w podróży
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 174Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 174Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem 175Chwilę poczułam wiosnę kilka dni temu, ale szybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w gęstym pomidorowym sosie. Można zjeść samą albo jako dodatek do ryżu i kaszy. Jedno jest pewne- jedna miska tego dania ogrzeje Was i nakarmi na długo(...)Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy suchej (albo 2 puszki w zalewie) 2 łyżki oleju 2 cebule 300 g kiełbasy 1 ząbek czosnku 100 g jarmużu ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka vegety Natur 700 ml passaty pomidorowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka syropu z agawy( albo miodu
Smaczny zeszyt
Muffiny śniadaniowe z kiełbasą, szpinakiem i papryką 175Muffiny śniadaniowe z kiełbasą, szpinakiem i papryką to świetny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Takie muffiny robi się bardzo szybko. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zapakować je np. do pracy. *Wpis powstał w ramach współpracy z marką Balcerzak . Składniki /8-9 muffinek/: 1/2 opakowania Kiełbasy krakowskiej podsuszanej marki Balcerzak 1/2 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku(...)żółtego sera 6 jajek sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie olej Wykonanie: Paprykę i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę, szpinak drobniej posiekać, ser zetrzeć na tarce, a jajka z dodatkiem przypraw rozmieszać widelcem. Następnie jajka połączyć z pokrojonymi składnikami. Otwory w formie do muffinek wysmarować olejem i nakładać porcje masy jajecznej do 3/4 wysokości. Muffinki podczas pieczenia
Pasja Smaku
Fasolka Po Bretońsku 133SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego 5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)ziele angielskie. Gotować około godziny. 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając. 4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy
Dziś Ja gotuje
Bigos z cukinii II 149bigos” w wersji nieco lżejszej. Danie powinno być wyraziście doprawione, a warzywa nie powinny zbyt mocno się rozgotować. 5-6 cukinii (około 2 kg) 500 g cienkiej kiełbasy (u mnie podwawelska) 2 duże marchewki 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 200 ml wody 3 łyżki oliwy papryka mielona słodka papryka ostra – do smaku sól, pieprz Cukinię trzemy(...)odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie, gdy cukinia puści sok, nadmiar płynów można lekko odcisnąć. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy kiełbasę do lekkiego zrumienienia. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę. Po chwili
Smaki Na Talerzu
Leczo z kiełbasą 158Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować(...)duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu
Gotujemy i jemy
Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! 136Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo pod tym tagiem: leczo – przepisy Leczo z kiełbasą – Składniki: ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) The post Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą 224Sezon grillowy w pełni, a ja Wam polecam szaszłyki z warzywami i kiełbasą. Przygotowuje się je ekspresowo i są świetnym urozmaiceniem w menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę(...)obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki. Na każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie
Passions hobbies life
Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 127przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo! Zawsze robię kilka porcji. Polecam! (Omlet o średnicy 18-20 cm) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 łyżka chrzanu(...)widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem. Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Kiełbasę zalać masą biszkoptową. Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić
Di gotuje
Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion 232biała kiełbasa na świątecznym stole być musi. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, na przykład można dodać ją do żurku , zapiec w sosie miodowo-musztardowym lub z warzywami . Dziś proponuję ją zapieczoną w piekarniku i następnie podaną w słodko-pikantnym sosie z cebulką. Dosłownie palce lizać, co więcej, kiełbaska ta jest bajecznie łatwa w przygotowaniu! Na pewno przygotuję(...)tylko na święta. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą ( 6 porcji) Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (lub innej wedle uznania), ponacinane 2 łyżki oleju roślinnego 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki 2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki sosu z worcestershire (opcjonalnie sojowego lub maggi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiego
karmelowy
Biała kiełbasa duszona w czerwonej cebuli 221Biała kiełbasa wyjątkowo smakuje mi duszona z różnymi dodatkami. Ta propozycja zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz dodatków z aromatyczną cebulą to pyszne połączenie. Co nam trzeba? 1 kg białej kiełbasy parzonej 200ml wody 100g suszonej śliwki 100 rodzynek 3 duże czerwone cebule 1/3 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 10 minut(...)wrzątku. Studzimy. Zdejmujemy błonki, nacinamy kratkę. W szerokim garnku/patelni rozgrzewamy wodę, wrzucamy do niej śliwki, rodzynki, przyprawy i posiekaną w wiórka cebulę. Mieszamy i dorzucamy kiełbasę, dusimy na małym ogniu, aż cebula i rodzynki ze śliwką zaczną się rozpadać z miękkości, a woda nam odparuje tworząc lekko gęsty sos. I już! Prawda, że proste?! Smacznego! Share 4 Tweet 0 Google
Latosiowydom
Forszmak lubelski 269się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak od polskich wariacji na temat lecza. Ja uwielbiam przygotowywać(...)użyłam koncentratu Pudliszki – jego 200 g słoiczek powstaje aż z 1 kg dojrzałych pomidorów, a skoncentrowany smak jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy
Poezja smaku
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 229prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie , bez drożdży i innych polepszaczy. Smak i jakość! Polecam. A do tego wspaniałe wędliny. Dawno nie jadłam tak dobrej kiełbasy. Kiełbasa bukowińska wędzona kusi zapachem już po otwarciu. Naprawdę ciężko się jej oprzeć. Kiełbasa ta też ma bardzo dobry, prosty skład. Idealnie smakuje sama, w towarzystwie wspomnianego chleba(...)chrzanem. O nim mogłabym rozpisywać się długo Musicie spróbować A jeśli akurat nie lubicie kiełbas (tak jak moja mama), to koniecznie spróbujcie polędwiczki wędzonej . Moja mama jest nią zachwycona, więc nie pozostaje mi nic innego jak złożyć niedługo kolejne zamówienie w sklepie Do tego boczek i… pyszne serki z gór wędzone . Tak dobrych oscypków dawno nie jadłam
Słodkie okruszki