Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :) Składniki: ½ kg białej kiełbasy 300 g wędzonych kości schabowych 8 jajek 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kilka grzybów suszonych 500 ml zakwasu żytniego(...)łyżeczki chrzanu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy
Symfonia smakowagości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki, użyjmy wywaru z parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa(...)upodobań i kwaśności barszczu ( ja dodaję 1 - 2 szklanki) do doprawienia sól, pieprz czosnek majeranek wg uznania 3-4 łyżki śmietany Do podania ok 250 g białej kiełbasy, sparzonej, w plasterkach po 1/4 - 1/2 ugotowanego jajka na talerz przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, boczek w kostkę Na patelni zrumienić cebulę, dodać boczek
Stare GaryJeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek(...)zupy razem z zakwasem wlać przez sitko zakwas do gotujacej zupy i wymieszać. Wlewam zakwas przez sitko ponieważ do zakwsu użyłam mąki pełnoziarnistej z otrębami podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę lub jeśli gotowałaś wywar na białej kiełbasie pokrój ją teraz w talarki i dodaj do zupy dopraw zupę pieprzem, solą i majerankiem. Dodaj chrzan rozlej barszcz na talerze. Podaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 3 listki(...)laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy. Tradycyjnie wyląduje w żurku, ale w tym roku podam ja również pieczoną. Zapach, który wydobywa się podczas pieczenia, dodatkowo zwiększy apetyt moich domowników, co mam nadzieje pozwoli mi zebrać ze stołu tylko puste naczynia. A wy macie swoje ulubione sposoby na biała kiełbasę? SKŁADNIKI: 500 g surowej białej kiełbasy 1 duża cebula ostra(...)musztarda majeranek olej A jak to zrobić: Cebulę pokroić w cienkie piórka i wysypać na dno naczynia do zapiekania. Ułożyć na niej pęta kiełbasy, które nakłuć wykałaczką (aby podczas pieczenia nie popękały) i z wierzchu posmarować musztardą. Całość oprószyć majerankiem i skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 60 minut. Podawać bezpośrednio po wyciągnięciu z pieca. Idealnym dodatkiem
Kuchnia w opałachkarę "iż przez 6 tygodni panował nad mięsem morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim". Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą(...)zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem zakwasu
Pełny talerzCzasami zdarza nam się że nie dysponujemy mięsem a musimy szybko przygotować solidne gorące danie .Taki problem możemy rozwiązać jeśli mamy w lodówce kiełbasę ,przecier pomidorowy, cebulę i jabłka .Z takich składników w ciągu 15 minut powstanie przepyszny gulasz , który polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 40 dag kiełbasy 2 cebule łyżka oleju 5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego kminek(...)jabłka sól majeranek przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w piórka lub kostkę i przesmażamy ją na tłuszczu ale nie rumienimy.Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość przesmażamy , dodajemy koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i trochę kminku całość chwilę podgotowujemy . Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę , dodajemy do kiełbasy i gotujemy razem do miękkości
Smakowite DaniaPyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)szczypta ostrej czerwonej papryki szczypta czosnku granulowanego sól pieprz przepis Kiełbasę , boczek i cebulę kroimy w kostkę a pieczarki razem z trzonkami w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę
Smakowite DaniaWielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z białą kiełbasą, plastrem boczku i jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo(...)litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek i całość zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy
Smakowite DaniaKrólują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście(...)Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać - włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie
Codzienna kuchnia niecodziennadodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie 2 godziny przed nadziewaniem kiełbas. Na maszynkę zakładamy lejek do kiełbas,nakładamy na niego jelito uważając ,aby go nie uszkodzić. Masę kiełbasianą wkładamy do maszynki i nabijamy ją jelita. Następnie wędzimy około 4 godzin(...)wędzarni. Do wędzenia stosujemy drewno drzew liściastych np. buk,musi ono być suche. Pod koniec wędzenia możemy dodać do paleniska kilka gałązek jałowca,aby nasza kiełbasa miała piękny jałowcowy zapach. Gdy ktoś nie posiada wędzarni może też oczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie
Przepisy i porady kulinarnePlasterki kiełbasy smażone z cebulką. Składniki : 20 dkg kiełbasy ( dobrej jakości ) 1 średnia cebula 2 łyżki oleju sól musztarda kilka kromek chleba Sposób wykonania : Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić na desce w plastry . Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać pokrojoną cebulę i kiełbasę , smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni. Dosolić
Przepisy i porady kulinarnemoim pierwszym zamierzeniu w zapiekance miały być brokuły i nie chciałam z nich rezygnować. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI Farsz 1 brokuł 10 średnich ziemniaków 400 g podwędzanej kiełbasy 1 por Beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ponadto 250 g sera żółtego przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie masło(...)ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry. Por umyć i pokroić białą część w talarki. Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą
Passions hobbies lifeChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-) Składniki(...)ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Czosnek
Kuchnia Pełna Pasji