kiełbasa - 10142 przepisów (strona:105/677)

Babka ziemniaczana 92

którym taka ziemniaczana przekąska przypadła do gustu. Udostępnij Babka ziemniaczana – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków. Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaczanej masy dołożyć

niecodziennikpary
Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem 91

przy tradycyjnym smażeniu. Takie kotleciki bardzo smakują mojemu dziecku. Najbardziej lubi z salami lub solo. Za tymi z kiełbaską niespecjalnie przepada. Jeśli chodzi o mnie to, szczerze mówiąc smak kiełbasy gdzieś mi się tutaj traci, ale mimo wszystko lubię jak jest dodana Zróbcie sobie takie kotleciki i dobierzcie te dodatki, jakie pasują Wam najbardziej. 600 g ugotowanych ziemniaków(...)cienkiej kiełbasy 5-6 jajek około 100 g startego sera żółtego (u mnie cheddar) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy na plasterki. Ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki. Do naczynia z ziemniakami dodajemy rozbełtane żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
Warzywa pieczone z kiełbasą 130

Dziś danie konkretne - warzywa ( ziemniaki, marchewka, cebula, papryka) zapiekane z dodatkiem kiełbasy. Ja ten typ jedzenia nazywam daniem dla drwala:) Warto do dania dodać jeszcze jakąś surówkę, świetnie sprawdzi się taka z kiszonej kapusty. Danie bardzo proste, nie wymagające wiele pracy, robi się samo i będzie wszystkim smakować. Warzywa pieczone z kiełbasą Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki(...)ziemniaków 2 papryki 3 marchewki 1 czerwona cebula 4-5 kawałków kiełbasy 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do miski. Do 2 miski dodać pokrojoną na kawałki paprykę i cebulę. Oliwę zmieszać z oregano, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 2/3 wylać do ziemniaków

Smaczny zeszyt
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 115

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się grzyby. Dodać kminek i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić z wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kotkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Wlać olej rzepakowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej kiełbasy dodać kapustę i grzyby, doprawić

Passions hobbies life
Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 106

votes ) Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa , to domowa wędlina , wędzona w malutkiej przydomowej wędzarni , przygotowana ze starannością i miłością . Zdrowa , pozbawiona konserwantów , ulepszaczy , składająca się wyłącznie z mięsa nie z momu i innych wymysłów przemysłu spożywczego, naszych ,porąbanych czasów . Gdzie zdrowie, nie ma znaczenia ,liczy się tylko zysk i jak najniższe, koszty produkcji żywności ..Masakra , cóż , skoro(...)Wszystkie mięsa przekładamy do miski , wlewamy 1 szklankę zimnej wody . Dodajemy wszystkie przyprawy z listy ,mieszamy przez przynajmniej 6 minut . Masa musi być zwarta i bardzo lepka . Flak do kiełbasy szynkowej lub krakowskiej , nigdy nie wiem jakie to sa rozmiary , te fi , mnie przerażają Napełniamy masą , mięsną . W miejsca gdzie jest powietrze wbijamy igłę i dociskamy . Baton ma być , twardy

Ogrodnik w podróży
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 114

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 114

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem 127

Chwilę poczułam wiosnę kilka dni temu, ale szybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w gęstym pomidorowym sosie. Można zjeść samą albo jako dodatek do ryżu i kaszy. Jedno jest pewne- jedna miska tego dania ogrzeje Was  i nakarmi na długo(...)Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy suchej (albo 2 puszki w zalewie) 2 łyżki oleju 2 cebule 300 g  kiełbasy 1 ząbek czosnku 100 g jarmużu ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka  vegety Natur 700 ml passaty pomidorowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1  łyżeczka  syropu z agawy( albo miodu

Smaczny zeszyt
Muffiny śniadaniowe z kiełbasą, szpinakiem i papryką 110

Muffiny śniadaniowe z kiełbasą, szpinakiem i papryką to świetny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Takie muffiny robi się bardzo szybko. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zapakować je np. do pracy. *Wpis powstał w ramach współpracy z marką Balcerzak . Składniki /8-9 muffinek/: 1/2 opakowania Kiełbasy krakowskiej podsuszanej marki Balcerzak 1/2 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku(...)żółtego sera 6 jajek sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie olej   Wykonanie: Paprykę i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę, szpinak drobniej posiekać, ser zetrzeć na tarce, a jajka z dodatkiem przypraw rozmieszać widelcem. Następnie jajka połączyć z pokrojonymi składnikami. Otwory w formie do muffinek wysmarować olejem i nakładać porcje masy jajecznej do 3/4 wysokości. Muffinki podczas pieczenia

Pasja Smaku
Fasolka Po Bretońsku 80

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego 5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)ziele angielskie. Gotować około godziny. 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając. 4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy

Dziś Ja gotuje
Bigos z cukinii II 98

bigos” w wersji nieco lżejszej. Danie powinno być wyraziście doprawione, a warzywa nie powinny zbyt mocno się rozgotować. 5-6 cukinii (około 2 kg) 500 g cienkiej kiełbasy (u mnie podwawelska) 2 duże marchewki 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 200 ml wody 3 łyżki oliwy papryka mielona słodka papryka ostra – do smaku sól, pieprz Cukinię trzemy(...)odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie, gdy cukinia puści sok, nadmiar płynów można lekko odcisnąć. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy kiełbasę do lekkiego zrumienienia. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę. Po chwili

Smaki Na Talerzu
Leczo z kiełbasą 110

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować(...)duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu

Gotujemy i jemy
Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! 88

Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo pod tym tagiem: leczo – przepisy Leczo z kiełbasą – Składniki: ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) The post Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą 167

Sezon grillowy w pełni, a ja Wam polecam szaszłyki z warzywami i kiełbasą. Przygotowuje się je ekspresowo i są świetnym urozmaiceniem w menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę(...)obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki. Na każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie

Passions hobbies life
Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 79

przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo!  Zawsze robię kilka porcji. Polecam! (Omlet o średnicy 18-20 cm) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mleka 1 łyżka chrzanu(...)widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem. Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Kiełbasę zalać masą biszkoptową. Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić

Di gotuje