Biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski(...)chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut
Życie zaczyna się w kuchniBiała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski(...)chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: jajka ugotowane na twardo 10 sztuk, kiełbasa drobiowa wiejska 70 dag (3 długie sztuki), masło 15 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 6 sztuk większe, szczypiorek, koperek 1 pęczek, majonez 7 łyżek, pieprz mielony - ile potrzeba, sól - ile potrzeba jajka ugotować na twardo, obrane zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić(...)zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu co jakiś czas mieszając wystudzone pieczarki dodać do jajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę słodką, posiekany szczypiorek z koperkiem, majonez, wszystko dobrze wymieszać, do smaku dodać soli lub kucharka, schować do lodówki na 2 godziny - pasta z kiełbasy i jajek
W Mojej Kuchni Lubięjednej z grup o gotowaniu na fb odbyła się rozmowa na temat przyrządzania białej kiełbasy. Efektem tejże rozmowy jest ten przepis ( autorski ) – biała kiełbasa z cebulką i sokiem z pomarańczy. Jest niebiańsko dobra. Składniki ( 1 porcja ): 2 białe, parzone kiełbasy 2 małe cebule sok z jednej pomarańczy olej do smażenia Przygotowanie: kiełbasę ponacinaj, by podczas smażenia nie popękała(...)patelnię wlej olej i jak się rozgrzeje, połóż na niej kiełbaski cebulę obierz i posiekaj w piórka podsmaż z jednej strony na rumiano kiełbasę, odwróć i dodaj cebulki gdy kiełbaska będzie już rumiana z dwóch stron, a cebulka nabierze ładnego, brązowego koloru, wlej na patelnię świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i smaż, aż odparuje gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemacie pomysłu ani czasu na wymyślny obiad a zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia? jest na to rada pyszne i szybkie w przygotowaniu kluski a do tego podsmażana kiełbasa jałowcowa od firmy DUDA z cebulką. Mam nadzieję że propozycja Wam się spodoba :) Zapraszam :) Składniki : ugotowane ziemniaki około 400 g mąka ziemniaczana sól, pieprz do smaku 1 jajko(...)kiełbasy jałowcowej firmy Duda 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 cebula szczypta pieprzu i ewentualnie soli Wykonanie : Z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praskę zagniatamy kulę, dzielimy ją na 4 części z tym że jedną część delikatnie odsuwamy i to miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną, następnie dokładamy odsunięta ziemniaki, jajko, oprószamy solą, pierzem i zagniatamy ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliFASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru. Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc
Moja Książka KucharskaProsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee(...)bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 2 marchewki (150 g /os) 1 pietruszka (50g/os) 2 cebule w kawałki ćwiartka selera korzeniowego – 100 g pol kapusty zieonej 200 g kiełbasy zwykłej 200 g kiełbasy
Moja DelicjaPrzepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony(...)bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć
Oka w rosole czyli KaFka gotujewięcej nie było. Następnym razem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dwie porcje 2 małe białe cebule 1/2 szklanki ryżu do risotto garść suszonych prawdziwków około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy, sprawdzi się kiełbasa myśliwska albo swojska, ważne aby była wyrazista w smaku 200 ml bulionu 2 łyżki tartego parmezanu Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie na 1/2 godziny. W garnku roztapiamy(...)smażymy na maśle przez około minutę, należy uważać aby go nie przypalić. Dodajemy 100 ml bulionu. Następnie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Ryż należy co jakiś czas zamieszać, ale niezbyt energicznie aby nie zrobiła się papka. Gdy już prawie nie będzie płynu, dodajemy kolejną porcję bulionu. Grzyby
Delusional Trinepominęłam natkę pietruszki, bo akurat za nią specjalnie nie przepadam (dużo bardziej lubię gotowany korzeń pietruszki). Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu wszystko-smaczne.pl . Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, papierowe ręczniki, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje(...)mięsa wieprzowego*, 2 laski kiełbasy, 1 średnią marchew, 1 średnią pietruszkę, 3 średnie ziemniaki, ½ małej główki białej kapusty, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę oleju, czarny pieprz mielony, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1,5 l wody. Marchew i pietruszkę obierz i umyj. Marchew pokrój w półplasterki, a pietruszkę w niezbyt dużą
blog.moje-pasje.infojedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia? To jest jej czas, właśnie teraz. Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne. Składniki około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek puszka pomidorów krojonych w zalewie 500 g passaty pomidorowej(...)grzanek czosnek ile chcesz Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry. Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę. Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz
Z Kuchni Do KuchniBrutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa(...)pół i w poprzek, aż uzyskamy 4-5mm ćwierćplasterki. Drobno kroimy oliwki i pomidory, przekładamy do osobnych miseczek. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chorizo – smażymy kiełbasę mieszając, aż większa część jej tłuszczu się wytopi, a kiełbasa stanie się lekko chrupka i widocznie ciemniejsza. Wyławiamy wysmażone chorizo z tłuszczu i odkładamy, połowę tłuszczu z rondla odlewamy
Karo in the Kitchenzostaje nam kiełbasa z grilla i nie mamy pomysłu co z nią zrobić możemy przygotować ją w pysznym cebulowym sosie oraz podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Męska część rodziny na pewno będzie zachwycona. Polecam :) SKŁADNIKI : 2-3 laski dobrej jakościowo kiełbasy 6-8 szt cebuli tłuszcz do smażenia mąka i śmietana do zagęszczenia sosu przyprawy: liść laurowy, 2 ziarenka(...)pieprzu i ziela angielskiego, kminek, zioła prowansalskie, pieprz mielony,sól. WYKONANIE : Kiełbasę kroimy na kawałki i nacinamy z dwóch stron. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron. Wyciągamy kiełbasę na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na tej samej patelni, często mieszając. Podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty oraz kminek, przykrywamy
Pani na deserSmażona kiełbasa z warzywami to prawdziwy hit! Wasi faceci będą Was nosić na rękach za takie śniadanie czy kolację! Mówię Wam, kanapki z awokado już im się zudziły! A to danie… niby nic wykwintnego, niby nic odkrywczego, ale smak… zajadaliśmy się oboje i nie ważne było, że godzina dwudziesta dawno minęła. Postanowienie “nie marnuj jedzenia, które masz(...)lodówce” weszło w życie – takie dania z resztek mogę jeść codziennie Przepis na smażoną kiełbasę z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 duże Czas gotowania: 15 minut Składniki 300 g kiełbasy śląskiej/wawelskiej średnia cebula papryka czerwona połowa małej cukinii szczypta czerwonej papryki sól i pieprz łyżka masła Przepis 1 Na maśle podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę, na dużym
Kuchnia Bazyliigęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego(...)rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Zupa cygańska Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię