samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu(...)porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może ze słoika lub z kostki) 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły
Sztuka gotowania w/g SamiryCzasem idąc na grilla nachodzi mnie ochota na coś innego niż standardowa kiełbasa. Dlatego dziś przyszła pora na szybkie i smaczne grillowane kanapki z nutą barbecue. Spróbujcie. Takie kanapki wykonuje się naprawdę prosto, a wzbogacając je o ulubione składniki mogą stać się Waszą alternatywą na tradycyjnie podaną kiełbasę. Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki) 4 kromki chleba tostowego (u mnie(...)pszenny, ale inne rodzaje nadadzą się równie dobrze) 1 pomidor 2 plastry żółtego sera 1/2 usmażonej na grillu kiełbasy około 1 1/2 łyżeczki sosu barbecue Folwark Przygotowanie: Kromki układamy na grillu. Opiekamy z obu stron, aż będą chrupiące. Usmażoną (wcześniej) kiełbasę kroimy w dość grube plastry. Na dwóch chrupkich kromkach stanowiących spód kanapek rozsmarowujemy sos barbecue, po czym układamy plastry
Słodkie okruszkiSkładniki: 380g kiełbasy, 390g przecieru pomidorowego z bazylią ( w kartoniku) lub zwykłego przecieru pomidorowego ( również w kartoniku) plus suszona bazylia, 3 cebule, olej, pieprz. Przygotowanie: Kiełbasę pokroić na średniej wielkości kawałki, ponacinać z obu stron. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu przełożyć kiełbasę do naczynia, które później będzie można włożyć do piekarnika. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć(...)miękkości na tym samym tłuszczy, na którym smażona była kiełbasa. Gdy cebula jest już miękka dodać ją do kiełbasy, ale wyciągać ją tak by nie wylać całego tłuszczu z nią. Następnie zalać przecierem pomidorowym i popieprzyć ( jeżeli został użyty przecier pomidorowy bez bazylii, to w tym momencie również ją posypać). Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni
W kuchni u MonikiChyba każdy z nas zna smak tego lekkiego bigosu z młodej kapusty, z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i suszonej kiełbasy. Jest to jedno z niewielu dań, które im częściej są odgrzewane tym lepiej smakują. Nie muszę zatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu. Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody(...)gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej pęczek posiekanej natki pietruszki Czosnek siekam i smażę w dużym garnku na oliwie
Mango Papajaaligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki, mięso drobiowe jak i wieprzową kiełbasę. I właśnie(...)Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się na następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie
Karo in the KitchenKiełbasa biała Gotowa biała kiełbasa Co prawda patrząc w kalendarz należało by się spodziewać fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych(...)wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać
Miód i pieprzmną zgodzi. I co najważniejsze cukinia nie może się rozgotować. Przepisów na leczo jest całe mnóstwo, a ja dziś zaprezentuję Wam moją wersję. Wegetarianie mogą zrobić wersję bez kiełbasy. Natomiast smakosze mięsa mogą dodać jeszcze boczek, czy zastąpić kiełbasę dobrymi parówkami. Leczo można jeść ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu. Zapraszam!!! Składniki(...)kiełbasy ( dobrej jakościowo) , 2- 3 cukinie (średniej wielkości), 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 4 cebule ( duże), 0,7 kg pieczarek, 5 pomidorów ( większych i bardzo czerwonych), sól, pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki kroimy w plastry, cebule w piórka a pozostałe warzywa i kiełbasę w kostkę
Passion of CookingJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia własnej białej kiełbasy. Kiełbasę zrobiłam. Jest rewelacyjna. Zastanawialiśmy się z mężem co musi być w białej kiełbasie ze sklepu skoro nasza mimo użytego również tłustego mięsa wygląda zupełnie inaczej ( jest chuda ). Chyba lepiej nie zgłębiać tego tematu. Czasu jest jeszcze sporo, więc proponuję zrobić domową białą kiełbasę - jest naprawdę smaczna(...)zimna wodę i wyrabiamy masę mięsną około 20 minut. Przystawką do maszynki napychamy osłonki jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około 30 – 40 minut ( 80 – 90 o C ) Błędem jest gotowanie. Po wyjęciu z wody można podsmażyć o cebulką. Podajemy według uznania z chrzanem lub musztarda. SMACZNEGO
Smaki Ewygotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo. Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu 500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska) 200 g metki cebulowej 1/2 l bulionu wołowego 2 czubate łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy
R'n'G KitchenMamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja(...)osoby. Do garnka wkładamy kiełbasy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Jak woda się zagotuje to gotujemy ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i posiekany czosnek. Jak boczek nam się przyrumieni to całość przekładamy do gotującej
Kuchenne Wariacjesuszoną papryką, i dodając samego cząbru. Przez chwilę nawet zastanawiałam się czy to nadal jest jeszcze ljutenica, ale uznałam, że owszem, moja zmodyfikowana wersja :) Pizza z ljutenica i wiejską kiełbasą A tak wygląda mój bałkański sosik i proces jego przygotowania: Ljutenica Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą okazała się prawdziwym daniem fusion i, powiem nieskromnie, smakowała znakomicie :) Pizza(...)ljutenicą i wiejską kiełbasą Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500 2 dag świeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku masło do wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy
Kuchenne zapiski Edytygotuję. Jeśli ktoś zechce skorzystać z tego przepisu, a nie przepada za zupami bardzo gęstymi, powinien dodać mniej grochu, albo więcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się(...)przypaliła duży ząbek czosnku średnia cebula 30 dag kiełbasy śląskiej sól pieprz kminek mielony majeranek Wykonanie: Udko zalałam około dwoma litrami wody (pewnie było nawet troszkę więcej, ale zapomniałam odmierzyć zanim wlałam do garnka), zagotowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Groch opłukałam i dodałam do rondla (nigdy nie namaczam grochu, a i tak ładnie się rozgotowuje). Kiedy mięsko
Kuchenne zapiski Edytyilość rosołu, w 9 litrowym garnku. Więc i mięsa mieliśmy sporo. Jeśli wy macie mniej, to odpowiednio przeliczcie sobie proporcje. Przy okazji chcemy zarekomendować wam mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy . Nie raz już o samych mieszankach, jak i o Dobrej Kiełbasie wspominaliśmy, bo wspominać warto. Mają fantastyczne produkty, w które każdy powinien się zaopatrzyć. Chociażby po to, żeby jeść zdrowiej(...)cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce
Marder&Marder ManufactureWędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)należy zamoczyć w osolonej wodzie na ok. 15 minut (1/2 szklanki soli na 1 litr wody o temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię