kiełbasa - 10142 przepisów (strona:106/677)

Leczo z kiełbasą 103

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować(...)duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu

Gotujemy i jemy
Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! 75

Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo pod tym tagiem: leczo – przepisy Leczo z kiełbasą – Składniki: ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) The post Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą 161

Sezon grillowy w pełni, a ja Wam polecam szaszłyki z warzywami i kiełbasą. Przygotowuje się je ekspresowo i są świetnym urozmaiceniem w menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-) Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach. SKŁADNIKI 4 kiełbasy śląskie 2 średnie cebule 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka przyprawa uniwersalna do grilla WYKONANIE Cebulę(...)obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki. Na każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie

Passions hobbies life
Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 69

przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo!  Zawsze robię kilka porcji. Polecam! (Omlet o średnicy 18-20 cm) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mleka 1 łyżka chrzanu(...)widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem. Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Kiełbasę zalać masą biszkoptową. Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić

Di gotuje
Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion 157

biała kiełbasa na świątecznym stole być musi. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, na przykład można dodać ją do żurku , zapiec w sosie miodowo-musztardowym lub z warzywami . Dziś proponuję ją zapieczoną w piekarniku i następnie podaną w słodko-pikantnym sosie z cebulką. Dosłownie palce lizać, co więcej, kiełbaska ta jest bajecznie łatwa w przygotowaniu! Na pewno przygotuję(...)tylko na święta. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą ( 6 porcji) Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (lub innej wedle uznania), ponacinane 2 łyżki oleju roślinnego 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki 2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki sosu z worcestershire (opcjonalnie sojowego lub maggi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiego

karmelowy
Biała kiełbasa duszona w czerwonej cebuli 147

Biała kiełbasa wyjątkowo smakuje mi duszona z różnymi dodatkami. Ta propozycja zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz dodatków z aromatyczną cebulą to pyszne połączenie. Co nam trzeba? 1 kg białej kiełbasy parzonej 200ml wody 100g suszonej śliwki 100 rodzynek 3 duże czerwone cebule 1/3 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 10 minut(...)wrzątku. Studzimy. Zdejmujemy błonki, nacinamy kratkę. W szerokim garnku/patelni rozgrzewamy wodę, wrzucamy do niej śliwki, rodzynki, przyprawy i posiekaną w wiórka cebulę. Mieszamy i dorzucamy kiełbasę, dusimy na małym ogniu, aż cebula i rodzynki ze śliwką zaczną się rozpadać z miękkości, a woda nam odparuje tworząc lekko gęsty sos. I już! Prawda, że proste?! Smacznego! Share 4 Tweet 0 Google

Latosiowydom
Forszmak lubelski 187

się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak od polskich wariacji na temat lecza. Ja uwielbiam przygotowywać(...)użyłam koncentratu Pudliszki – jego 200 g słoiczek powstaje aż z 1 kg dojrzałych pomidorów, a skoncentrowany smak jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy

Poezja smaku
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 128

prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie , bez drożdży i innych polepszaczy. Smak i jakość! Polecam. A do tego wspaniałe wędliny. Dawno nie jadłam tak dobrej kiełbasy. Kiełbasa bukowińska wędzona kusi zapachem już po otwarciu. Naprawdę ciężko się jej oprzeć. Kiełbasa ta też ma bardzo dobry, prosty skład. Idealnie smakuje sama, w towarzystwie wspomnianego chleba(...)chrzanem. O nim mogłabym rozpisywać się długo Musicie spróbować    A jeśli akurat nie lubicie kiełbas (tak jak moja mama), to koniecznie spróbujcie polędwiczki wędzonej . Moja mama jest nią zachwycona, więc nie pozostaje mi nic innego jak złożyć niedługo kolejne zamówienie w sklepie Do tego boczek i… pyszne serki z gór wędzone . Tak dobrych oscypków dawno nie jadłam

Słodkie okruszki
Zupa chrzanowa 106

Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)   Składniki: 10 dkg wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu(...)ziemniaki 2 białe surowe kiełbasy 2 łyżeczki chrzanu 100ml kwaśnej śmietanki 2-3 jajka ugotowane na twardo Przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 łyżka masła     *** Szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy

Blog z Apetytem
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą i sosem chrzanowym 723

Wielkanocna sałatka Bardzo smaczna sałatka z białą kiełbasą, jajkami, warzywami oraz sosem majonezowo-chrzanowym. Rewelacyjnie smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam!     Składniki: 1/4 sałaty lodowej 2 białe kiełbasy – sparzone 2-3 jajka ugotowane na twardo 1gruntowy ogórek 1/2 czerwonej papryki 3-4 rzodkiewki kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka chrzanu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz       *** Sałatę kroimy na kawałki i wykładamy na dużym talerzu *** *** Sparzoną białą kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na sałacie *** *** Ogórka, papryka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę *** *** Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a jajka tniemy na plasterki. Wszystko układamy na wierzchu sałatki *** *** Przygotowujemy sos: majonez, jogurt oraz chrzan

Blog z Apetytem
Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) 247

Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są już kwestią indywidualną. U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Tym razem wykorzystałam mąkę(...)Białystok pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: 1 cebula duży kawałek kiełbasy (ilość wg upodobań) 2 małe ogórki (korniszone) 2 duże pieczarki mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam) 2 łyżki sosu

Słodkie okruszki
Fasolka po bretońsku na szybko 155

długo gotować. Jak dla mnie smakuje tak samo jak ta przygotowana z suchej fasoli.  składniki: 4 puszki białej fasoli 300 g wędzonego boczku 300 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki wody sól,pieprz majeranek Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw podsmażyć kiełbasę(...)boczek. Jak wytopi się trochę tłuszczyku dodać cebulę. Całość smażyć aż cebula zmięknie a kiełbasa i boczek ładnie się przyrumienią. Białą fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do garnka. Dodać także przcier pomidorowy. Dolałam też trochę wody bo mój domowy przecier był bardzo gęsty. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować i gotować ok 5 minut aby smaki

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami 154

Prosta i smaczna zapiekanka. Doskonała na obiad w środku tygodnia, lub ciepłą kolację. Kiełbasę warto obrać ze skórki przed pokrojeniem i smażeniem. Dobrze też, by nie była zbyt tłusta. Najlepiej po prostu wybrać swoją ulubioną;) 250 g ryżu długoziarnistego 300-400 g cienkiej kiełbasy 400 g pieczarek 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu trochę sera cheddar(...)gouda do posypania po wierzchu zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do wysmarowania formy + bułka tarta Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili

Smaki Na Talerzu
Chłopski garnek 124

wykonania zajmuje mniej niż 30 minut. Pozostały czas, to już czas duszenia i oczekiwania aż warzywa będą odpowiednio miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chłopski garnek – Składniki: ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej ok. 600 g ziemniaków ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części) 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g 1 średnia cebula(...)mały liść laurowy szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kiełbasę obrać z folii (jelita) i pokroić w półksiężyce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie

Kulinarne Przeboje
Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą 135

dużej rodziny lub na obiad na dwa dni. Czy jest, to podstawowy przepis na łazanki? Zdecydowanie nie Uwielbiam urozmaicać znane i lubiane dania. Dziś dodałam trochę przypraw, przecieru, dużo kiełbasy i… wyszło naprawdę pysznie. Spróbujcie, polecam i Wam takie obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą. Makaron, kapusta, pieczarki i duża ilość kiełbasy. To musi smakować Składniki: 1 główka białej(...)kapusty opakowanie kiełbasy – u mnie śląska wieprzowa Duda 1 cebula 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki mała szczypta granulowanego czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 250 g makaronu łazankowego czarny pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości

Słodkie okruszki