karę "iż przez 6 tygodni panował nad mięsem morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim". Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą(...)zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem zakwasu
Pełny talerzCzasami zdarza nam się że nie dysponujemy mięsem a musimy szybko przygotować solidne gorące danie .Taki problem możemy rozwiązać jeśli mamy w lodówce kiełbasę ,przecier pomidorowy, cebulę i jabłka .Z takich składników w ciągu 15 minut powstanie przepyszny gulasz , który polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 40 dag kiełbasy 2 cebule łyżka oleju 5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego kminek(...)jabłka sól majeranek przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w piórka lub kostkę i przesmażamy ją na tłuszczu ale nie rumienimy.Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość przesmażamy , dodajemy koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i trochę kminku całość chwilę podgotowujemy . Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę , dodajemy do kiełbasy i gotujemy razem do miękkości
Smakowite DaniaPyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)szczypta ostrej czerwonej papryki szczypta czosnku granulowanego sól pieprz przepis Kiełbasę , boczek i cebulę kroimy w kostkę a pieczarki razem z trzonkami w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę
Smakowite DaniaWielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z białą kiełbasą, plastrem boczku i jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo(...)litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek i całość zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy
Smakowite DaniaKrólują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście(...)Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać - włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie
Codzienna kuchnia niecodziennadodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie 2 godziny przed nadziewaniem kiełbas. Na maszynkę zakładamy lejek do kiełbas,nakładamy na niego jelito uważając ,aby go nie uszkodzić. Masę kiełbasianą wkładamy do maszynki i nabijamy ją jelita. Następnie wędzimy około 4 godzin(...)wędzarni. Do wędzenia stosujemy drewno drzew liściastych np. buk,musi ono być suche. Pod koniec wędzenia możemy dodać do paleniska kilka gałązek jałowca,aby nasza kiełbasa miała piękny jałowcowy zapach. Gdy ktoś nie posiada wędzarni może też oczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie
Przepisy i porady kulinarnePlasterki kiełbasy smażone z cebulką. Składniki : 20 dkg kiełbasy ( dobrej jakości ) 1 średnia cebula 2 łyżki oleju sól musztarda kilka kromek chleba Sposób wykonania : Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić na desce w plastry . Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać pokrojoną cebulę i kiełbasę , smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni. Dosolić
Przepisy i porady kulinarnemoim pierwszym zamierzeniu w zapiekance miały być brokuły i nie chciałam z nich rezygnować. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI Farsz 1 brokuł 10 średnich ziemniaków 400 g podwędzanej kiełbasy 1 por Beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ponadto 250 g sera żółtego przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie masło(...)ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry. Por umyć i pokroić białą część w talarki. Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą
Passions hobbies lifeChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-) Składniki(...)ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Czosnek
Kuchnia Pełna Pasjinigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior(...)gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora
Pyry na GazTaką białą kiełbasę można upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-) Składniki: 5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone) 3 łyżki oleju szczypta papryki słodkiej szczypta suszonego tymianku Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe bo są dłuższe) czosnek(...)Wykonanie: Kiełbaski zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami do szaszłyków (tak jak na zdjęciu) Kiełbaski nacieramy olejem i posypujemy papryką i tymiankiem. Wokoło kiełbasy można rozrzucić nieobrany z łupin czosnek i piec go razem z kiełbasą. Taki upieczony czosnek łatwo można wycisnąć z łupinki, ponadto ma dużo delikatniejszy smak niż świeży czosnek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUŚwietna niemiecka kiełbasa cielęca, delikatna w smaku, lekko pachnąca goździkami, przyprawiana pietruszką i szczypiorkiem. Najsmaczniejsza podawana na gorąco zaraz po ugotowaniu. Popijać piwem :) Polecam! Przepis z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 1 kg surowej kiełbasy) 850 g cielęciny - Ø 5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla(...)ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem Ø 5 . Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej
Stare Garyoraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych, pomoże nam w trawieniu i zapobiegnie niepożądanym wzdęciom. SKŁADNIKI 1,5 kg białej surowej kiełbasy ząbek czosnku 5 łyżek oleju z oliwy łyżeczka nasion kopru włoskiego papryczka chili ( niekoniecznie ) 1 kg ziemniaków SPOSOB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć obustronnie kiełbasę na oleju(...)oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny ) Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej
zielonacukinkauwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone 400 ml śmietany(...)łyżki masła 80 g sera Grana padano natka pietruszki bazylia suszona sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy do gotowania wodę na makaron . Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem
kulinarnyJa