Zapraszam na szybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z makaronu. Składniki: 100 g kiełbasy( najlepiej dość pikantnej) 100 g makaronu ugotowanego 2 łyżki selera konserwowego 125 g mozzarelli 125 g ricotty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych pomidorów( bardzo drobno pokrojonych) 1 jajko Przygotowanie: Kiełbasę obieramy z flaczka i kroimy w cienkie(...)plasterki - 24 szt odkładamy a resztę kiełbasy kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Jeśli mamy malutki makaron to dodajemy go od razu a jeśli duży to najpierw kroimy go na mniejsze części. Seler i mozzarellę odcedzamy, mozzarelle kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z selerem do reszty składników. W osobnej miseczce mieszamy razem ricottę, koncentrat, olej, sól, jajko
słodkie i nie tylko historie kulinarnePomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć(...)masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj. Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie kilkoma ruchami łyżki
Eat me! Fit me!porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka - 1 pietruszka - kawałek(...)ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki śmietany 18 lub 12% Wykonanie Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości
Kuchnia z widokiem na ogródPIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane(...)Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :) P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl SKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki
Moja Książka Kucharskapoczątku mówił, że nie jest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny! Składniki na około 10 pierożków 3 kiełbasy pół czerwonej papryki cebula szalotka mozzarella 150 - 200 g tartej goudy 15 g drożdży jajko 250 g mąki pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 2 łyżki suszonej bazylii (adsbygoogle(...)przez sito do miski, dodajemy rozczyn, bazylię, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy
Delusional TrineDziś zapraszam na bardzo smaczną białą kiełbaskę z pieczarkami i cebulką doskonale nadaje się do podania na obiad bądź kolację , koniecznie wypróbujcie taką formę podania kiełbasy białej . Składniki 5 sztuk białej kiełbasy 2 duże cebule 200 dag pieczarek 1 pęczek kopru świeżego ( bądź suszony ) sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)łyżka warzywka puszka pomidorów bez skóry Wykonanie Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju przekładam białą kiełbasą , przesmażam po obu stronach za złoty kolor , następnie dodaję cebulę pokrojoną w talarki oraz pieczarki w ćwiartki , i przesmażam koło 5 minut razem z kiełbasą . Kiedy pieczarki z cebulką i kiełbasą przesmażyły się , zalewam pomidorami z puszki , dodaję warzywko , oraz
Mój SmakZupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką to fantastyczne danie dla dzieci. Jak już pisałam wcześniej moje dzieci od małego lubiły jeść zupy stąd na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Zupa to prosta potrawa ale czasami łatwo wpaść w stereotyp i gotować tą samą zupę na około. Oczywiście gotuję zupy ulubione przez nas wszystkich ale od czasu do czasu wpadnę(...)jakiś inny pomysł na zupę jak zupa pizza. Przegląd lodówki i spiżarni podsunął mi myśl na zupę z kiełbasą, szynką i zieloną papryką. Miałam akurat surową salciccia , która od razu wydała mi się idealnym składnikiem do zupy. Nie wiem jak Wy ale my lubimy gęste zupy, do których najczęściej podaję chleb. Do tej zupy upiekłam małe zawijasy z mozarella. Zupa
codojedzeniaPrzedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny. Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę(...)gotowania zostawiamy. Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco
Pyry na Gazbyć na szybko. Ekspresowo wręcz. Odruchowo sięgnęłam po pomidory i makaron. Ale, ale - makaron był w piątek. Przydałoby się ugotować coś innego. Z lodówki wyciągnęłam małą cukinię, paprykę, kawałek kiełbasy. Może jajecznica na bogato? Schyliłam się do szafki po pojemnik z przyprawami i olśniło mnie: kasza! Dawno nie było na obiad kaszy gryczanej, więc taka "wypasiona" kasza to będzie strzał(...)niebanalny? Chętnie się czymś zainspiruję;) Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 mała cukinia (ok 15cm) 1 marchew 1 pomidorowa papryka 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie Kiełbasa Krucha Kmicica firmy Gzella ) natka pietruszki sól pieprz tymianek Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić
Obiad gotowyCZAS PRZYGOTOWANIA: 230 MINUT (+60 MINUT GOTOWANIA PRZEZ KOLEJNE 3-4 DNI) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 100 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 20-25 Składniki: 2 kg kap usty kiszonej, 50 dag kiełbasy jałowcowej, 4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych(...)ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h. Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie. W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam do garnka, dodaję posiekane grzyby wraz z wywarem
JejKuchniasprzyjają podróżom. Ja podczas jednej z moich wielu podróży musiałem oczywiście napoić mojego rumaka na stacji benzynowej i tam zobaczyłem nowy rodzaj hot doga. Zrobiony z szaszłyka przygotowanego z kiełbas. Niezależnie od tego jakie kto ma upodobania kulinarne to kiełbasy najczęściej jada, ponieważ surowce, z których są wykonane zadowolą najwybredniejszych. Niezależnie od tego jakimi kryteriami się posługujemy. U mnie(...)świętach została, klasycznie, biała oraz posiłkowałem się parówkami :) Kiełbasy takie są zazwyczaj w Wielkanoc gotowane, a podsmażenie spowoduje, że otrzymają nowe życie. Składniki: - kiełbasy, które zostały nam ze świąt - małe cebule - podłużne bułki Wykonanie: Kiełbasy i cebulę pokroić w plasterki. Nadziać na patyk i podsmażyć. Włożyć do bułki, przytrzymać zawartość i wyjąć patyk
Kryzysowa Książka Kucharskamożna ją przygotować w Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego(...)kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować
W mojej kuchniFolwark - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . Inne warianty leczo, jakie do tej pory praktykowałam to: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią Leczo z kurczakiem i ananasem Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć(...)zielone - średnie 1 papryka czerwona - duża 1 cukinia - mała 3 marchewki - średnie 8 szt. pieczarek - średnich 2 cebule - średnie 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojony ch 1 pętko kiełbasy - duże, ok 30 cm 1/2 szkl. soku z pomidorów - można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu 1-2 ł yż ki Sosu madziarów od Folwark - można dodać
Grunt to przepis!Biała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku(...)przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole. Składniki: • biała, cienka, surowa kiełbasa • 5 ząbków czosnku • 4 łyżki oliwy • 1 łyżeczka gruboziarnistej przyprawy do grilla Wykonanie: • Surową kiełbasę położyć w naczyniu do zapiekania i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby nie popękała podczas pieczenia. • Czosnek obrać i pokroić
To co kochamPrzepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 3 listki(...)laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie
Szczęśliwa kuchnia