Żurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą Ekspresowy żurek na bogato. Doskonały smak, który zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi lub przekąską imprezową. Coś pysznego! Składniki: 500ml gotowego zakwasu na żurek – z butelki 1,5 litra bulionu 3 łyżki śmietanki 30% 1-2 łyżeczki chrzanu 2-3 białe kiełbasy (u mnie surowe) 1 łyżka majeranku(...)Puree ziemniaczane: ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego opcjonalnie- jajka ugotowane na twardo *** Kiełbasy kroimy na 3-4 części i podsmażamy w garnku z dwóch stron *** *** Gdy kiełbasa zrumieni się, zalewamy ją bulionem, zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemobiadem to był zwykły spontan. Z poprzedniego obiadu został nam sos grzybowy. Kiełbasa była, bo czasami w łapę i do buzi pcham :P (bez żadnych podtekstów :P) Ziemniaki, choć końcówka, też zawsze są...tylko grzybów brakowało, więc po drodze z pracy zajechałem do sklepu. Wiecie ile takie boczniaki kosztują?!? Ponad stówkę! Miały być tylko grzyby, a wyszło jak zawsze(...)panie, normalnie same promocje w tym sklepie były. Danie szybko się robi, dobrze smakuje, godne polecenia Arek Gie Składniki: 1 kg cienkiej kiełbasy podwawelskiej 100 g smalcu wieprzowego 600 g ziemniaków 250 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu grzybowego 1 łyżka śmietany
R'n'G KitchenWytrawne tarty to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na tartę z kiełbasą, ziemniakami i papryką, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju dań. Składniki: 2 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 200 g kiełbasy może być chorizo, salami(...)podgrzewać aż ziemniaki trochę zmiękną. Doprawić solą, pieprzem, ziołami odstawić. Formę do tarty wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć tak aby zakrywało boki formy. W formie układać plasterki kiełbasy, ziemniaki i paski papryki. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 30 minut. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na wytrawną tartę z kiełbasą, ziemniakami
gotuj ze mnąnazywamy to danie. Faktycznie, trochę przypomina hiszpański klasyk. Całość przygotowujemy albo w dużym garnku, albo na olbrzymiej patelni – u mnie wok, więc ryż wyłapuje cudowne smaki z kiełbasy, papryki czy groszku. Ja żeby właśnie trochę upodobnić ją do Paelli, zaczęłam skrapiać ją sokiem z cytryny, mimo że w mojej wersji nie ma owoców morzach. Bez soku z cytryny też(...)jest mega, ale z sokiem – TO JEST TO. Inny wymiar smaku, świeży, ciekawy. Musicie spróbować. Składniki (na 2-3 porcje): 1,5 szklanki ryżu 1 pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej, mocno wędzonej 1 duża czerwona papryka około 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego – użyłam z kostki sól i pieprz od smaku 1/2 łyżeczki
Smaczna Stronadziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie(...)cebule 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy 1 jabłko olej do smażenia 2 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki zimnej wody Wykonanie pysznego smalcu z fasoli: 1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej
Izabelawkuchnikroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka na twardo(...)łyżeczki chrzanu 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól 1. Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. 2. Do garnka wlewamy bulion . Dodajemy kiełbasę, skórę z boczku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę do ostygnięcia. 3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Jak się zarumieni dodajemy drobno pokrojoną cebulę
karolgotujeZupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy(...)obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy kiełbasę - parzymy bez gotowania przez około 20-25 minut. Wyjmujemy kiełbasę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy do ziemniaków
Lena Gotujeprzyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa. Dla jednych niezbędnym dodatkiem jest przecier pomidorowy, dla innych pomidory, a pozostali w ogóle nie dodają tych składników. A jak jest na Podkarpaciu? Zapytałam(...)mieszania kapusty kiszonej i białej, choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych
Trzeci talerzHistoria fabady asturiana jest długa i ciekawa. To danie ma korzenie w tradycjach wiejskich i górskich regionów Asturii, gdzie ludzie musieli polegać na prostych składnikach, takich jak fasola i kiełbasa, aby przetrwać. Fabada była początkowo daniem ubogim, ale z biegiem czasu stała się symbolem asturiańskiej kuchni i jest teraz dumnie prezentowana na stołach restauracji w całej Hiszpanii. Pochodzenie Fabady Asturiana(...)Fabada asturiana to potrawa, która rozwijała się przez wiele lat. Składa się z białej fasoli, boczku wędzonego, kiełbas chorizo i morcilla (hiszpańskiej kaszanki). Ta mieszanka składników nadaje jej niepowtarzalny smak. Fasola jest gotowana do miękkości, a składniki mięsne nadają jej wyjątkowy aromat i smak. Tradycyjnie fabada jest przygotowywana w dużym garnku na otwartym ogniu lub w piecu opalanym drewnem
RafalCookFasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę. 3. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy. 4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy
karolgotujepotrawę można przygotować z fasolki zielonej. W każdym przypadku danie będzie smakowało tak samo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę szparagową po bretońsku: 800 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub toruńska) 150 g surowego boczku wędzonego 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 słoiczek (190 g) koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)wrzątkiem w takiej ilości, aby fasolka była przykryta. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5-10 minut, aby fasolka była półtwarda. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w większą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Boczek włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie na patelnię dodać
Danka Pichciprzecież kapuśniak nie może być inny prawda? Składniki: (na duży gar) ok 80 dkg kiszonej kapusty ok 60 dkg żeberek wędzonych 2 wędzone, swojskie kiełbasy 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałeczek wędzonego boczku 150 g kaszy kuskus perłowy 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki posiekanego czosnku sól, pieprz majeranek liść laurowy, ziele angielskie(...)mnie dodatkowo: wywar po parzeniu białej kiełbasy odrobina smalcu (do podsmażenia cebuli i kiełbasy) Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut. Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Ja wykorzystałam dodatkowo wywar po parzeniu białej kiełbasy. Gdy mięso z wywaru będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy
Walijskie Pichcenieoliwki, które były jednym z ciekawszych doznań smakowych, z jakimi miałam ostatnio styczność. I chorizo. Takie prawdziwe. I właśnie ten ostatni gagatek jest bohaterem dzisiejszego przepisu. Chodziłam koło tej kiełbasy, skubaliśmy ją z My tu i tam, ale ostatecznie postanowiłam wykorzystać ją do potrawy jednogarnkowej. Tej konkretnej. Do fasolki po bretońsku. To była instynktowna, pierwsza myśl. My nie oponował(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów pół szklanki wody (opcjonalnie) 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz sól (przepis na 5-6 porcji) Kiełbasy kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę wrzucamy do garnka (bez dodatku oleju, chorizo samo w sobie jest dość tłuste) i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę
Kardamonovy