dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu 2 białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku 2 liście(...)laurowe, ziele angielskie pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru. Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną
Ze smakiem i z pasjązawiodły i na pewno do nich wrócę. Podsumowując, calzone wyszła przepyszna. W prawdzie jest to nieco bardziej pracochłonna wersja pizzy, ale godna polecenia. Zobaczcie sami. Pełnoziarnista calzone z kiełbasą przepis na 8 sporych pierogów Będziemy potrzebować: 2,5 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajo 1 szkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy lub oleju + trochę(...)Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę
Ratunku obiadkminek. Nie tylko działa on dobrze na wiecie co… ale też świetnie podkreśla smak kapusty. Aby ta zupa była jeszcze lepsza, należy się postarać do dobrej jakości kiełbasę. Może nie jest fit, ale powiem Wam że talerz takiej gęstej i pożywnej zupy wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 500g białej kapusty pętko dobrej kiełbasy(...)czym zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w małą kostkę i zalewamy je wodą, aby je przykryć. Odstawiamy. Kiełbasę kroimy na krążki. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Po upływie 20 minut, kapusta powinna być już prawie miękka. Dodajemy do niej wcześniej pokrojone ziemianki z całą wodą
Smaczna Stronapatelnię z tłuszczem, lekko rumienimy. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy świeżą paprykę, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 3 minuty, często mieszając. Następnie dorzucamy do tego cebulę i ząbki czosnku. Wszystko smażymy na wolnym ogniu kolejne 10 minut(...)czasu mieszamy, żeby sos pomidorowy porządnie się wysmażył. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja całość przed podaniem posypałam świeżym rozmarynem. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z papryką i kiełbasą Leczo
Kardamonovyznajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej: Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia Golonka ze słoika - konserwa mięsna Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Kiełbasa szynkowa z piekarnika
Kulinarne przygody GatitySzaszłyki z kiełbasą, ziemniakami, cebulą i papryką. W sezonie grillowym przygotowujemy na tradycyjnym grillu, poza sezonem możemy na elektrycznym, a nawet w piekarniku. Przygotowane dzień wcześniej świetnie sprawdzi się do lunchboxa do pracy! Składniki: 400 g małych ziemniaków (u mnie młode), Ok 350 g kiełbasy (u mnie zwyczajna, ale może być każda inna ulubiona na grilla), pół dużej papryki(...)Ziemniaki oczyszczamy - dokładnie myjemy jeśli chcemy młode ze skórką, jeśli nie to obieramy ze skóry. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5-7 minut - ziemniaki muszą być lekko podgotowane. Kiełbasę kroimy na 2 cm plastry. Cebulę kroimy na 4 części, po czym rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w większą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: ziemniaka (jeśli jest duży, można
Lena Gotujepograniczu trzech województw. W dalszej części spotkania udaliśmy się do kuchni, gdzie przygotowaliśmy kilka potraw, które idealnie pasują do wielkanocnego menu. Dominik Moskalenko zaproponował zupę chrzanową z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym, rolady z polędwiczki z białą kiełbasą w chrupiącej otoczce. Natomiast Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Korniczanki przygotowały pasztet mięsny z Kornicy oraz kornickie jajka faszerowane. Czy muszę(...)zaproszenie i przesłane zdjęcia. Poniżej przedstawiam przepisy na zupę, natomiast w kolejnych dniach opublikuję przepisy na pozostałe dania. Wielkanocna zupa chrzanowa Składniki (na 8 porcji): ½ opakowania kiełbasy białej Naturrino Sokołów opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów 2,5 l wody opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki 36% 100 g chrzanu śmietankowego 50 g chrzanu
Obiad gotowyŻurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą Ekspresowy żurek na bogato. Doskonały smak, który zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi lub przekąską imprezową. Coś pysznego! Składniki: 500ml gotowego zakwasu na żurek – z butelki 1,5 litra bulionu 3 łyżki śmietanki 30% 1-2 łyżeczki chrzanu 2-3 białe kiełbasy (u mnie surowe) 1 łyżka majeranku(...)Puree ziemniaczane: ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego opcjonalnie- jajka ugotowane na twardo *** Kiełbasy kroimy na 3-4 części i podsmażamy w garnku z dwóch stron *** *** Gdy kiełbasa zrumieni się, zalewamy ją bulionem, zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemobiadem to był zwykły spontan. Z poprzedniego obiadu został nam sos grzybowy. Kiełbasa była, bo czasami w łapę i do buzi pcham :P (bez żadnych podtekstów :P) Ziemniaki, choć końcówka, też zawsze są...tylko grzybów brakowało, więc po drodze z pracy zajechałem do sklepu. Wiecie ile takie boczniaki kosztują?!? Ponad stówkę! Miały być tylko grzyby, a wyszło jak zawsze(...)panie, normalnie same promocje w tym sklepie były. Danie szybko się robi, dobrze smakuje, godne polecenia Arek Gie Składniki: 1 kg cienkiej kiełbasy podwawelskiej 100 g smalcu wieprzowego 600 g ziemniaków 250 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu grzybowego 1 łyżka śmietany
R'n'G KitchenWytrawne tarty to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na tartę z kiełbasą, ziemniakami i papryką, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju dań. Składniki: 2 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 200 g kiełbasy może być chorizo, salami(...)podgrzewać aż ziemniaki trochę zmiękną. Doprawić solą, pieprzem, ziołami odstawić. Formę do tarty wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć tak aby zakrywało boki formy. W formie układać plasterki kiełbasy, ziemniaki i paski papryki. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 30 minut. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na wytrawną tartę z kiełbasą, ziemniakami
gotuj ze mnąnazywamy to danie. Faktycznie, trochę przypomina hiszpański klasyk. Całość przygotowujemy albo w dużym garnku, albo na olbrzymiej patelni – u mnie wok, więc ryż wyłapuje cudowne smaki z kiełbasy, papryki czy groszku. Ja żeby właśnie trochę upodobnić ją do Paelli, zaczęłam skrapiać ją sokiem z cytryny, mimo że w mojej wersji nie ma owoców morzach. Bez soku z cytryny też(...)jest mega, ale z sokiem – TO JEST TO. Inny wymiar smaku, świeży, ciekawy. Musicie spróbować. Składniki (na 2-3 porcje): 1,5 szklanki ryżu 1 pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej, mocno wędzonej 1 duża czerwona papryka około 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego – użyłam z kostki sól i pieprz od smaku 1/2 łyżeczki
Smaczna Stronadziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie(...)cebule 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy 1 jabłko olej do smażenia 2 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki zimnej wody Wykonanie pysznego smalcu z fasoli: 1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej
Izabelawkuchnikroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka na twardo(...)łyżeczki chrzanu 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól 1. Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. 2. Do garnka wlewamy bulion . Dodajemy kiełbasę, skórę z boczku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę do ostygnięcia. 3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Jak się zarumieni dodajemy drobno pokrojoną cebulę
karolgotuje