Przemycania ciąg dalszy. Bo soczewica to zło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę(...)litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4-5 porcji) Soczewicę płuczemy i gotujemy około 20 minut, do miękkości. Pietruszkę, marchewkę, czosnek
KardamonovyMój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie jest łatwe w obsłudze, mało wymagające i nadające się do słodkich i wytrawnych dodatków. I smaczne. Z tego co udało mi się zauważyć, pani brukselka była już pochodzenia polskiego. Powooooli zaczynają pojawiać się sezonowe(...)warzywa – radość! Uwielbiam brukselkę, w każdej ilości i pod każdą postacią. Zastanawiałam się z czym ją połączyć, żeby „wszyscy” byli zadowoleni. Dobrej jakości wiejska kiełbasa i czerwona cebula, trochę zieleniny i dużo świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Staram się raczej nie zapychać ketchupami, ale nic nie poradzę na to, że również pasował. Cóż. Dodatki już dobierzcie sami. Składniki
KardamonovyOjejuśku (to nie jest zdrobnienie?)! Tak, to jest to. To jest zdecydowanie TO. Sos, który wytworzył się z pieczenia jest przegenialny. Pierwszą partię zrobiłam wczoraj, z cienkimi kiełbasami, ale musiałam trzaskać zdjęcie w sztucznym świetle i zupełnie mi się nie podobało. Postanowiłam zrobić dzisiaj powtórkę z grubasami, zdjęcie zrobiłam o normalnej porze i oto jest. Mamy, powiedzmy „szczęście(...)Wczoraj wchłonęli pierwszą porcję w zastraszającym tempie. Dziś dobijam ich drugą porcją. I wszyscy są szczęśliwi. Ps. Kolega D robi najlepszą zaprawę rosołową pod pomidorówkę. Składniki: 6 białych surowych kiełbas 1 szklanka cydru 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 gałązek świeżego majeranku sól pieprz olej rzepakowy Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy
Kardamonovybył na drugi dzień, mocno podsmażony (ale tak porządnie, aż do zrumienienia makaronu). No i pamiętajcie o konkretnej porcji sera. Składniki: 400 g ulubionego makaronu 3 białe parzone kiełbasy 200 g liści szpinaku 10 suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki wody z gotowania makaronu spory kawałek sera długodojrzewającego, np. parmezanu (ja użyłam sera bursztyn(...)łyżeczka oleju z pomidorów sól pieprz (przepis na 4 porcje) Kiełbasy kroimy w plasterki i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju (jeżeli Wasze kiełbasy są bardzo tłuste, nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Po jakichś 5 minutach dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku. Wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy do nich szpinak i pokrojone w plasterki pomidory
Kardamonovykupuję jakiś składnik w większej ilości niż zakładałam wcześniej. A potem kombinuję, żeby zrobić z niego coś, czego nie ma jeszcze na blogu. I tak właśnie było z białą kiełbasą – wylądowała w grochówce. Wyszło fajnie. Nawet bardzo. Podstawą przepisu jest moja grochówka wegetariańska. Składniki: 2 l wody 2-3 białe surowe kiełbasy 250 g grochu 1 duża marchewka(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą i smażymy na wolnym
KardamonovyBigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)póki co, robię sobie krótką przerwę od świeżej młodej kapusty. Pochłanialiśmy ostatnio takie ilości, że czas obżerać się czymś innym. Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g ulubionej kiełbasy (ja użyłam cienkiej) 1 marchewka 1 duża cebula pół szklanki wody pęczek koperku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy
Kardamonovybłąd. Wiedziałam, że ogólnie część ludzi będzie zbierać ślinę z podłogi, nie spodziewałam się jednak, że ktoś będzie mnie ścigał o przepis. Bo fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to nie jest w sumie żadna filozofia… Zmieniłam jednak swój poprzedni przepis i jest lepiej. Jest dużo lepiej. Masz przepis jaśnieWróbel i daj mi święty spokój. Ps. Podaję(...)przepis od razu z podwójnej porcji, nie ma sensu robić z mniejszej, wierzcie mi. Część sobie zawekujcie, część zamroźcie. Składniki: 1 kg suchej fasoli 3 długie ulubione kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 większe cebule 4 ząbki czosnku 700 ml gęstej passaty pomidorowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół
Kardamonovyjednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę(...)bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy Zobacz jak krok po kroku w prosty sposób zrobić pyszną fasolkę po bretońsku
Ania gotujeśniadanie? U nas różnie – od placuszków, desek z wędlinami i warzywami, po tradycyjne kanapki. Ale w weekend najczęściej przy śniadaniu pomaga mąż Ostatnio przygotował pyszną jajecznicę z kiełbasą, a ja do tego podałam domowe a la ciabatty, szynkę, pomidory i kabanosy. To było naprawdę pyszne śniadanie. A wszystko dzięki wspólnej pracy i… pysznym składnikom. Szynka, kiełbasa(...)Wraz z rodzinką polecamy wędliny i mięsa z Rusiborza. Są naprawdę pyszne. Przypominam! Macie 5% zniżki na hasło okruszki5 na zamówienie na stronie https://paczkazrusiborza.pl/ Jajecznica męża z kiełbasą i domowe a la ciabatty – przepisy Jajecznica męża – składniki: pudełko jajek niewielka ilość masła 1 mała cebula 1 kiełbasa swojska – do zamówienia w Paczka z Rusiborza Przygotowanie
Słodkie okruszkiPrint Kiełbasa śląska zapiekana z żółtym serem Przepis dodany przez Marcin Porcja 1 Czas Przygotowania 15 min Poziom łatwy Świetna na ciepłą kolację, lub obiad na szybko. Smacznie i tanio. Składniki 2 kiełbasy śląskie 50 g żółtego sera ogórek pomidor ketchup musztarda bułka przyprawa do grilla Sposób przygotowania Kiełbasę przecinamy po długości. Posypujemy przyprawą do grilla. Zapiekamy w piekarniku (termoobieg(...)grill) w temperaturze 220 °C przez 12 minut. Kiełbasę posypujemy żółtym startym serem i grillujemy jeszcze przez 3 minuty. Pomidor kroimy na cztery części, a ogórek w plasterki. Dobar tek ! Uwagi Polecam musztardę miodową {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kie\u0142basa \u015bl\u0105ska zapiekana z \u017c\u00f3\u0142tym serem","image":["http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/IMG_4140.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl
NieziemskiApetyt.plsię trochę w lepienie pierogów. Na końcu okazało się, że nie mam już farszu a zostało jeszcze trochę ciasta na pierogi. Więc postanowiłam zrobić kluseczki, podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i powiem Wam, że wyszło naprawdę pyszne danie :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Dodatkowo: * olej(...)podsmażenia kiełbasy * 2 laski kiełbasy typu śląska Wykonanie: Kiełbasę pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki na ciasto łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie z wyrobionego ciasta oderwać kawałek i dalej postępować tak jak w przypadku kopytek. Na podsypanej mąką stolnicy
Zrób to smacznieLeczo to klasyczne danie kuchni węgierskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z papryki, cebuli, kiełbasy i pomidorów, a najlepiej smakuje ugotowane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. W Polsce bardzo często dodaje się do leczo cukinię i ja też najczęściej tak robię. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie jesiennej wersji tej węgierskiej potrawy i poza tradycyjnymi składnikami dodałam dynię Hokkaido, która doskonale(...)smakują na drugi dzień, kiedy smaki się "przegryzą", dlatego zwykle gotuję dużą porcję, którą pakuję też do lunchboxów. Leczo możecie przygotować też w wersji wegańskiej, nie dodając do niego kiełbasy lub zastępując ją np. suszonymi pomidorami i większą ilością wędzonej papryki. Składniki: 2 kg papryki czerwonej i zielonej 0,5 kg cukinii 1 dynia Hokkaido 2 cebule
Smakowity Blog Kulinarnydania, bardziej fast food, które nie pasuje do tego wyobrażenia. Pølse, bo o tym mowa, czyli hot-dog norweski, jest masowo, zjadamy przez Norwegów i turystów. Pølse to rodzaj kiełbasy, długiej i bardziej przypominająca parówkę niż kiełbasę, oczywiście z bardzo dużą zawartością mięsa, która jest włożona lub zawinięta w placki ziemniaczane Lompe. Pølse można kupić wszędzie, na ulicy, stacji benzynowej(...)knajpach czy restauracjach. Zapraszam na norweskiego hot-dog. 🌭 – ❌ ⏰ – 20 minut ➕ Lompe 🇳🇴 – Norwegia ✅ Składniki ✅ W zależności ile masz placków, kup tyle kiełbasy (u mnie kiełbasa z szynki, ponieważ nie dostałem norweskiej oryginalnej) ✅ Musztarda ✅ Ketchup ✅ Dodatki to już Twój wybór ✅ Lompe https://rafalcook.com/2020/09/20/norweskie-placki-lomper-vol-1-faceta-w-kuchni/ 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Szczerze to nie ma nad czym się rozpisywać. 🛠️ Musisz zagrzać, czyli upiec, usmażyć
RafalCookWielkanoc gotuję go na wywarze ze schabu z kością z dodatkiem chrzanu i bez ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz biały z ziemniakami Składniki 4 kawałki surowej białej kiełbasy 30 dag cienkiej kiełbasy wędzonej (ulubionej) 4 jajka ugotowane na twardo 4 średnie ziemniaki 100 ml śmietanki 18% 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)około 500 ml) 1 ząbek czosnku 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 mała kromka chleba na zakwasie Instrukcje Do gotującej się wody około (2 litry) wkładamy białą kiełbasę i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy z wody, zdejmujemy osłonkę z kiełbasy (flak) i kroimy w plasterki, wrzucamy ponownie do wody, dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną w plastry lub kostkę. Dokładamy ziele
To co lubię - gotuję i polecamtłustymi mięsami lub boczkiem. Idealna na chłodniejsze dni bo bardzo rozgrzewa ale też na mniej zasobną kieszeń, gdyż składniki na nią dość tanie i dostępne w każdym sklepie. Rodzaj kiełbasy można też sobie dowolnie wybrać - nawet może być wersja bez kiełbasy i też będzie dobra , choć oryginalnie jednak jest z nutą wędzonki. Idealnie nadają się do niej skóry z boczku(...)wędzona kiełbasa. Jak wiecie gotuję zazwyczaj dla 5 osób i zupy na dwa dni więc sami zdecydujcie na ile porcji jest ta potrawa ;) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 2 marchewki - kawałek korzenia selera ( wielkości spodu dłoni) - 1 korzeń pietruszki - 4-5 ziarna angielskiego - 4-5 listków laurowych - 2 cebule - 2-3 pęta kiełbasy - 3 ząbki czosnku - skórka wędzona
Kuchnia Pełna Emocji