Taki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła(...)mozzarelli 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy ukośnie na plasterki. Umytą cukinię kroimy na grubsze plasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę
Smaki Na Talerzumały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, curry Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić(...)zdjęciach. 2. Żeberka porcjować. Kiełbasę pokroić na kawałki. 3. Na dno kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę
W mojej kuchniGulasz z ciecierzycą to oryginalne, sycące i smaczne danie idealna na obiad dla całej rodziny. Połączenie cieciorki, kiełbasy i warzyw czyni je jeszcze bardzej pożywnym a dodatek ostrej papryki nadaje potrawie wyrazistości i świetnie rozgrzewa. składniki na 5 porcji 400 g ciecierzycy 250 g kiełbasy 3 papryki ( czerwona, żółta i zielona) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka(...)Ciecierzycę gotujemy około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak, aby cała cieciorka była nią przykryta. Obraną cebulę drobno siekamy. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Czerwoną, żółtą i zielona paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy
Smakowite Daniakaszy. Podobnie ma się kwestia mięs. Można dodać mięso wołowe gotowane, mięso z kurczaka, mięso mielone, z indyka. Zazwyczaj też bez wzdględu na rodzaj mięsa dodaję odrobinę boczu albo kiełbasy zwyczajnej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki(...)gołąbki z kaszą gryczaną. 1 średniej wielkości kapusta 10 dkg kaszy gryczanej 10 dkg kaszy jaglanej 25 dkg kiełbasy zwyczajnej 40 dkg mięsa mielonego wołowego 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 200 ml wody Sos: 300 ml wody 100 ml śmietanki
mecooksMagda W czasie lunchu w pracy ten makaron z kiełbasą, cukinią oraz papryką jest najczęściej podjadaną potrawą przez moje koleżanki. Jest też najczęściej powtarzanym przepisem, bo smakuje bosko, śmiejemy się że trochę jak leczo z makaronem, do tego jest proste i do przygotowania w dużych ilościach w szybkim czasie. Dla mnie to wystarczająca rekomendacja, aby przygotować ten sycący obiad, zwłaszcza(...)wtedy kiedy musimy podać coś na szybko. Składniki (na 3-4 porcje): 2 pętka kiełbasy, najlepiej podwawelskiej 2 cebule 1 średnia cukinia 1 duża czerwona papryka 200g drobnego makaronu 5 łyżek gotowego, pikantnego sosu paprykowego, może być Ajvar sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju Zagotowujemy garnek z dobrze osoloną wodą na makaron. Gotujemy
Smaczna StronaZbliża się jesienny czas, trzeba pomyśleć o pysznościach w słoikach. Parę dni temu zrobiłam na obiad leczo, bogate w warzywa, wzbogacone boczkiem i kiełbasą, bardzo dobry obiad na każdy dzień. SKŁADNIKI: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki 1 pietruszka korzeń 2 cebule 1 kg pomidorów paprykowych parka kiełbasy 30 dag. boczku wędzonego 1 łyżka(...)smalcu/oliwy WYKONANIE: cebulę i kiełbasę pokroić w półkrążki, pozostałe warzywa w słupki, boczek i pomidory w kostkę, rozgrzać smalec, podsmażyć na złoty kolor kiełbasę i boczek, dodać cebulę. zeszklić, odłożyć, na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa(wkładamy od najtwardszych do miękkich), podlewając bulionem dobiowym, dołożyć kiełbasę z boczkiem i cebulą, odparować i gotowe
Kuchnia BeatyWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne leczo z cukinią i kiełbasą, leczo jest bardzo smaczne, lekko pikantne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 4 L lecza 1 kg cukinii 1 kg papryki kolorowej 1 kg pomidorów około 600 g kiełbasy 1 duża cebula (około 200 g) 1 papryczka(...)skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii, (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty). Kiełbasę obieram i kroję na mniejsze kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 4-5 L: W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut
Uwaga Babcia Gotujesosu. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 600 g kiełbasy myśliwskiej * 500 ml passaty pomidorowej ** 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g cukinii zielonej 200 ml wody 4 papryki różnokolorowe 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki słodkiej(...)papryki ½ łyżeczki ostrej papryki ⅓ łyżeczki cukru pieprz czarny sól Dodatkowo świeża bagietka Instructions Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek
Wędrówki po kuchniprzesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie. Składniki : 1 kg grochu łuskanego 1,5 kg żeberek wędzonych 0,3 kg boczku wędzonego 0,3 kg kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku lub przypr. Magi kminek(...)mielony majeranek pieprz Przygotowanie: Z boczku wędzonego odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm plastry a następnie w słupki Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy ją w kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz skrojony boczek i kiełbasę Całość podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie żeberek polega
Mechanik w kuchniNajłatwiej, najprościej i najszybciej jest wrzucić kiełbasę czy kaszankę na grilla. Proponuję zawinąć kiełbasę/kaszankę w liście chrzanu. Kiełbasa, kaszanka liście chrzanu, Kiełbasę ponacinąć w poprzek i zawinąć w umyte/oczyszczone liście chrzanu. Ułożyć na tacce grillowej lub z boku ogniska, w popiele. Najlepiej na początku grillować pod przykryciem, później dopiec bez pokrywy. Grillować aż liście się troszkę przypalą(...)spróbować. Ja grillowałam na grillu COBB , dzięki czemu mogliśmy ustawić grilla na stole i w miłym towarzystwie, bez wstawania ( w celu sparwdzania, doglądania grilla) spędzic czas w oczekiwaniu na kiełbasę i ser w aromacie chrzanu
królestwo garówGrill na powietrzu jest doskonałą okazją do spotkań towarzyskich, aby nie zawsze na ruszcie było to samo czyli kawałek mięsa lub kiełbasa solo, proponuję szaszłyki z kiełbasy z marynowanymi warzywami. Ta marynata sprawia, że warzywa mają niepowtarzalny smak. Połączenie jest fantastyczne - chrupiąca kiełbaska i miękkie warzywa trzeba tylko pilnować żeby nie spalić bo pieką się bardzo szybko. Doskonały(...)nich jest dip grillowy ze świeżego ogórka. Pycha! Składniki: 65 dag cienkiej kiełbasy serowej Hańderek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 2 średnie cebule Marynata do warzyw: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla Świeże oregano sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę
Wanilia i KardamonTaki talerz smakołyków kolorowych znajdzie zwolenników dań grillowych. Składniki: frankfurterki wędzone, 1 garść świeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone, 2 białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy(...)oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy pokrojone w kostkę cukinię, pomidorki oraz cebulę (tutaj dodajemy mniejsze kawałki). Szaszłyki spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą warzywną do grilla. Szaszłyki z kiełbasą: Białą kiełbasę i cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części. Cebulę przygotowaliśmy wcześniej (jak przy warzywnych szaszłykach). Na wykałaczki nadziewamy kolejno cukinię, białą kiełbasę, cebulę, frankfurterka i tak na zmianę
Moniki Smakołykiolej smakowy, ostrości oraz świeżości dodały. Pak choy olejem zostało wyostrzone, włoskimi przyprawami doprawiane, ziemniaki zaś bezpośrednio na rożnie się grillowały, dzięki temu chrupiącą skorupkę uzyskały. Po połączeniu kiełbasy z warzywami, można było delektować się ciekawymi smakami. Składniki: 2 pak choy, olej rzepakowy, smakowy ostra papryka, bazylia, pomidor, 0,5 kg zielonych szparagów, 4 szt. kiełbasy białej wieprzowej, świeża mięta(...)osuszamy, skrapiamy olejem (nie za dużo) i obtaczamy je w nim. Dzielimy na 4 porcje, układamy na foli aluminiowej, dodajemy po gałązce mięty. Na każdą porcję dokładamy po jednej kiełbasie, doprawiamy pieprzem i zawijamy w folię. Na rożnie układamy ziemniaki, grillujemy, do momenty, aż będą al dente. W tym czasie na rożno dodajemy pak choy, szparagi z białą kiełbasą
Moniki SmakołykiLato i majówka zbliża się wielkimi krokami, dzisiaj mam dla Was wersję grilla dla zabieganych. Szybkie szaszłyki z kiełbasą serową i duża ilością kolorowych warzyw, a do tego domowy sos BBQ . Składniki: - 6 kiełbas serowych Hańderek - papryki trzy kolory: żółta - pomarańczowa i czerwona - 1 por - 10 pieczarek Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków - tacka do grilla lub folia aluminiowa(...)wtedy idealnie bez ciemnych przypaleń, ale za to bardziej miękkie. Ja wole takie lekko chrupiące i robię je na samej tacce bez folii. Nie używam do warzyw soli, bo kiełbasa ma w sobie ser który się roztapia pod wpływem ciepła i je okleja, a dodatkowo mamy przecież sos do wykorzystania. 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Warzywa kroimy w plastry
Apetyczna babeczkaświątecznym stole musi być barszcz biały.Barszcz biały to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa nie należy do lekkich ale dzięki Espumisan Max nie musimy martwić się o wzdęcia, uczucie ucisku i pełności. Wystarczy wziąć 1 kapsułkę dziennie aby naszz brzuch uśmiechał się do nas. Producent Espumisan Max pisze: jest bardzo skuteczny dzięki wysokiej zawartości(...)oraz nie ma ograniczeń zdrowotnych nie zawiera cukru - sprawdzi się również u osób chorych na cukrzycę Składniki: 2 l wody 170 ml zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez
Kuchnia w oparach