Szakszuka z papryką i kiełbasą to moja propozycja efektownego śniadania na weekend. Jestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli(...)mojej kuchni znajdzie się kilka pomidorów, kiełbaska/szynka, jajka i przyprawy. Zobacz też: Jajka sadzone na słodko Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem Przepis na szakszukę z papryką i kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g kiełbasy śląskiej mała cebulka mała papryka ząbek czosnku 2 pomidory (zamiast jednego pomidora dodałam garść pomidorków koktajlowych, bo akurat miałam
Kuchnia Bazyliitheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo lubimy swojskie wędliny. Kiedy przygotowywałam tradycyjną kiełbasę białą czy swojską w jelitach, do parzenia wkładałam też część mięsa do słoików. Mieliśmy przy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną(...)taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso na dużych oczkach sitka lub tak zwanym szarpaku. Wtedy w przekroju kiełbasy widoczne są większe kawałki mięska. Czosnek można zmielić razem z mięsem na najmniejszym sitku lub osobno zmiażdżyć w prasce do czosnku. Pieprz, ziele angielskie oraz kolendrę zmielić w młynku. Przygotowane mięso
W garach u GosiSzakszuka z papryką i kiełbasą to moja propozycja efektownego śniadania na weekend. Jestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli(...)mojej kuchni znajdzie się kilka pomidorów, kiełbaska/szynka, jajka i przyprawy. Zobacz też: Jajka sadzone na słodko Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem Przepis na szakszukę z papryką i kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g kiełbasy śląskiej mała cebulka mała papryka ząbek czosnku 2 pomidory (zamiast jednego pomidora dodałam garść pomidorków koktajlowych, bo akurat miałam
Kuchnia BazyliiProste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i tanie danie obiadowe. Makaron z kiełbasą i serem to doskonała alternatywa, gdy mamy mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku. Idealny też w czasie upałów, gdy nie mamy ochoty stać w kuchni przy ciepłych garnkach. Makaron posypałam startym na tarce serem korycińskim od Państwa Agnieszki i Marcina Bielec . Wykorzystałam ser z kolorowym pieprzem, który(...)wzbogacił i zaostrzył cały smak makaronu. Składniki: * 250 g makaronu * 2 kiełbasy śląskie * 1/4 szklanki wody * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej * ser koryciński z pieprzem kolorowym starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zlać na sitku. Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyć kiełbasę śląską pokrojoną w małą kostkę
Zrób to smaczniemłodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty . Pyszne, proste w przygotowaniu, naprawdę sycące danie. Smak dania zależy przede wszystkim od kiełbasy i dodatku odpowiednich, aromatycznych przypraw. Ja polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki(...)opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej
Słodkie okruszkiCiekawa propozycja na smaczny obiad lub domową kolację. Potrzebujemy kapustę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, sól, pieprz i trochę czasu :) Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Obieramy liście z kapusty potrzebne do zawijania, pozostałą kapustę ucieramy, będzie dodana do farszu razem z kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy(...)wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min. Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno. Smacznego
chleba naszegoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 8 większych ziemniaków, około 40 dag pieczarek, 2 większe cebule, 2 kiełbasy śląskie, 330 ml śmietany 18%, 15-20 dag tartego sera żółtego, jajko, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka, sól, bazylia, gałka muszkatołowa, rozmaryn, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję(...)osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję
JejKuchniaBardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej, 15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę. Świeże mięso płuczemy(...)lodówki na minimum 2 godziny. Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę. Następnie na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita, po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę. Potem wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na kilka dni, gdzie kiełbasa dojrzeje. Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę. Smacznego
chleba naszegożółciowego jest w stanie sobie z nim poradzić. Polecam go wszystkim, którzy mają problemy z właśnie podobnej natury- brak woreczka żółciowego np. Do mojego bigosu oprócz kurczaka dołożyłam swojską kiełbasę, ale uwaga- zrobiłam to tylko dlatego, że była to kiełbasa od znajomego, który robi takie rzeczy na zamówienie dla osób cierpiących na różne dolegliwości. Dziś w kiełbasie możemy znaleźć śladowe(...)ilości orzeszków, glutenu i inne niespodzianki. Dla tych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchniokamgnieniu, a ja dotąd nie ogarnęłam się ze świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉 Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli(...)wielkim apetytem. Danie doskonale sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na wszelkiej maści imprezach. Inspiracja tutaj. SKŁADNIKI: 0,5 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule sól pieprz sproszkowana słodka papryka chili majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szklanki piwa na miodzie WYKONANIE: Cebule przekroić na pół, obrać i pokroić
Kuchenne zapiski EdytyKiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym. 4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy(...)Dusimy aż sos zgęstnieje. 2. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy ponacinane kiełbasy. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut. Przed podaniem możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki(...)przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej. Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję
wesoła kuchniaiała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;) * SKŁADNIKI dla 8 osób 8 białych kiełbas 2 cebule(...)liski laurowe 3 ziela angielskie 3 goździki 50 g suszonej żurawiny 100 ml cydru lub białego wina 1 łyżeczka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem
Food SquareSKŁADNIKI: ( 8 porcje po 330 g ) 1 porcja = 278 kcal 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g parzonej białej kiełbasy 125 g parzonego wędzonego boczku 500 ml żuru 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 80 ml śmietany 18% duża ugotowana marchew 3 jajka na twardo(...)WYKONANIE: 1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ). 2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min. 3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min. 4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry. 5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan. 6. Zdjąć
Atlas Smaków