Szakszuka z papryką i kiełbasą to moja propozycja efektownego śniadania na weekend. Jestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli(...)mojej kuchni znajdzie się kilka pomidorów, kiełbaska/szynka, jajka i przyprawy. Zobacz też: Jajka sadzone na słodko Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem Przepis na szakszukę z papryką i kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g kiełbasy śląskiej mała cebulka mała papryka ząbek czosnku 2 pomidory (zamiast jednego pomidora dodałam garść pomidorków koktajlowych, bo akurat miałam
Kuchnia BazyliiProste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i tanie danie obiadowe. Makaron z kiełbasą i serem to doskonała alternatywa, gdy mamy mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku. Idealny też w czasie upałów, gdy nie mamy ochoty stać w kuchni przy ciepłych garnkach. Makaron posypałam startym na tarce serem korycińskim od Państwa Agnieszki i Marcina Bielec . Wykorzystałam ser z kolorowym pieprzem, który(...)wzbogacił i zaostrzył cały smak makaronu. Składniki: * 250 g makaronu * 2 kiełbasy śląskie * 1/4 szklanki wody * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej * ser koryciński z pieprzem kolorowym starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zlać na sitku. Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyć kiełbasę śląską pokrojoną w małą kostkę
Zrób to smaczniemłodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty . Pyszne, proste w przygotowaniu, naprawdę sycące danie. Smak dania zależy przede wszystkim od kiełbasy i dodatku odpowiednich, aromatycznych przypraw. Ja polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki(...)opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej
Słodkie okruszkiCiekawa propozycja na smaczny obiad lub domową kolację. Potrzebujemy kapustę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, sól, pieprz i trochę czasu :) Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Obieramy liście z kapusty potrzebne do zawijania, pozostałą kapustę ucieramy, będzie dodana do farszu razem z kiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy(...)wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min. Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno. Smacznego
chleba naszegoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 8 większych ziemniaków, około 40 dag pieczarek, 2 większe cebule, 2 kiełbasy śląskie, 330 ml śmietany 18%, 15-20 dag tartego sera żółtego, jajko, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka, sól, bazylia, gałka muszkatołowa, rozmaryn, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję(...)osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję
JejKuchniaBardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej, 15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę. Świeże mięso płuczemy(...)lodówki na minimum 2 godziny. Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę. Następnie na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita, po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę. Potem wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na kilka dni, gdzie kiełbasa dojrzeje. Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę. Smacznego
chleba naszegożółciowego jest w stanie sobie z nim poradzić. Polecam go wszystkim, którzy mają problemy z właśnie podobnej natury- brak woreczka żółciowego np. Do mojego bigosu oprócz kurczaka dołożyłam swojską kiełbasę, ale uwaga- zrobiłam to tylko dlatego, że była to kiełbasa od znajomego, który robi takie rzeczy na zamówienie dla osób cierpiących na różne dolegliwości. Dziś w kiełbasie możemy znaleźć śladowe(...)ilości orzeszków, glutenu i inne niespodzianki. Dla tych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchniokamgnieniu, a ja dotąd nie ogarnęłam się ze świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉 Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli(...)wielkim apetytem. Danie doskonale sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na wszelkiej maści imprezach. Inspiracja tutaj. SKŁADNIKI: 0,5 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule sól pieprz sproszkowana słodka papryka chili majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szklanki piwa na miodzie WYKONANIE: Cebule przekroić na pół, obrać i pokroić
Kuchenne zapiski EdytyKiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym. 4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy(...)Dusimy aż sos zgęstnieje. 2. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy ponacinane kiełbasy. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut. Przed podaniem możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki(...)przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej. Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję
wesoła kuchniaiała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;) * SKŁADNIKI dla 8 osób 8 białych kiełbas 2 cebule(...)liski laurowe 3 ziela angielskie 3 goździki 50 g suszonej żurawiny 100 ml cydru lub białego wina 1 łyżeczka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem
Food SquareSKŁADNIKI: ( 8 porcje po 330 g ) 1 porcja = 278 kcal 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g parzonej białej kiełbasy 125 g parzonego wędzonego boczku 500 ml żuru 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 80 ml śmietany 18% duża ugotowana marchew 3 jajka na twardo(...)WYKONANIE: 1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ). 2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min. 3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min. 4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry. 5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan. 6. Zdjąć
Atlas SmakówZapraszam na szybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z makaronu. Składniki: 100 g kiełbasy( najlepiej dość pikantnej) 100 g makaronu ugotowanego 2 łyżki selera konserwowego 125 g mozzarelli 125 g ricotty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych pomidorów( bardzo drobno pokrojonych) 1 jajko Przygotowanie: Kiełbasę obieramy z flaczka i kroimy w cienkie(...)plasterki - 24 szt odkładamy a resztę kiełbasy kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Jeśli mamy malutki makaron to dodajemy go od razu a jeśli duży to najpierw kroimy go na mniejsze części. Seler i mozzarellę odcedzamy, mozzarelle kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z selerem do reszty składników. W osobnej miseczce mieszamy razem ricottę, koncentrat, olej, sól, jajko
słodkie i nie tylko historie kulinarnePomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć(...)masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj. Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie kilkoma ruchami łyżki
Eat me! Fit me!