kiełbasa - 10142 przepisów (strona:100/677)

Pieczona lub grillowana biała kiełbasa 153

Taką białą kiełbasę można upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-) Składniki: 5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone) 3 łyżki oleju szczypta papryki słodkiej szczypta suszonego tymianku Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe bo są dłuższe) czosnek(...)Wykonanie: Kiełbaski zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami do szaszłyków (tak jak na zdjęciu) Kiełbaski nacieramy olejem i posypujemy papryką i tymiankiem. Wokoło kiełbasy można rozrzucić nieobrany z łupin czosnek i piec go razem z kiełbasą. Taki upieczony czosnek łatwo można wycisnąć z łupinki, ponadto ma dużo delikatniejszy smak niż świeży czosnek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 151

Świetna niemiecka kiełbasa cielęca, delikatna w smaku, lekko pachnąca goździkami, przyprawiana pietruszką i szczypiorkiem. Najsmaczniejsza podawana na gorąco zaraz po ugotowaniu. Popijać piwem :) Polecam! Przepis z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 1 kg surowej kiełbasy) 850 g cielęciny -  Ø  5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla(...)ręką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej

Stare Gary
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 211

oraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych, pomoże nam w trawieniu i zapobiegnie niepożądanym wzdęciom.  SKŁADNIKI 1,5 kg białej surowej kiełbasy  ząbek czosnku 5 łyżek oleju z oliwy łyżeczka nasion kopru włoskiego papryczka chili ( niekoniecznie ) 1 kg ziemniaków  SPOSOB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć obustronnie  kiełbasę na oleju(...)oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki.  Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni.  Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny ) Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować  wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej

zielonacukinka
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 161

uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone 400 ml śmietany(...)łyżki masła 80 g sera Grana padano natka pietruszki bazylia suszona sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy do gotowania wodę na makaron . Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem

kulinarnyJa
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 177

Najgorsze jest to, jak dostaniesz coś od kogoś, tak z dobrego serca, a Ty nie masz pojęcia co z tym zrobić. Ojciec przywiózł od jakiegoś gospodarza, pęto, ogromne pęto kiełbasy z dziczyzny. Ponoć jest tam trochę sarniny i dzik. Pachnie to to ładnie, ale nie lubię pracować z czymś, czego nie znam, bo nie wiem tak do końca(...)się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne

BaRepas
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 331

twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem

Kulinarne przygody Gatity
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2950

najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja  Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani soli 1/2 łyżko stołowej peklosoli 1,5 łyżki suszonego majeranku

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 233

pieczenia i garnek. Inspiracja  Cincin.cc . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania:  marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 10 ziarnek  pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 186

Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron i białą kiełbasę.     Składniki: -4 białe kiełbasy -10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy ) -2 jajka -1/2 papryki -kawałek pora -żółty ser - ok. 5 dkg -2 czubate łyżki jogurtu naturalnego -3 łyżki mąki pszennej -odrobina sody oczyszczonej -sól, pieprz    Kiełbasę gotujemy i studzimy.    Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.    Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy.    Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki.    Odsączony makaron kroimy .    Z białek ubijamy pianę.    Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i  miksujemy

Maminek kulinarny
Żurek na zakwasie 177

średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości(...)zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 157

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 203

mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób(...)minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje. Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i papryki dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku). Szklanka

Gospodyni Miejska
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 190

żółtej (żółta i zielona razem do 100 g) 100 g cukinii zielonej 250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra papryka ew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie(...)Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni). 2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu

Malowane smakiem
Lasagne bożonarodzeniowa 642

czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek  i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera , ale przecież to Święta - w tym okresie(...)takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 202

Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)hiszpańską tradycją i temperamentem dla 4-6 osób czas przygotowania: 20 min. Składniki: 6 łyżek oliwy  2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz

Chilli Czosnek i Oliwa