kiełbasa - 10671 przepisów (strona:108/712)

Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 3020

najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja  Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani soli 1/2 łyżko stołowej peklosoli 1,5 łyżki suszonego majeranku

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 302

pieczenia i garnek. Inspiracja  Cincin.cc . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania:  marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 10 ziarnek  pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 250

Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron i białą kiełbasę.     Składniki: -4 białe kiełbasy -10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy ) -2 jajka -1/2 papryki -kawałek pora -żółty ser - ok. 5 dkg -2 czubate łyżki jogurtu naturalnego -3 łyżki mąki pszennej -odrobina sody oczyszczonej -sól, pieprz    Kiełbasę gotujemy i studzimy.    Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.    Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy.    Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki.    Odsączony makaron kroimy .    Z białek ubijamy pianę.    Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i  miksujemy

Maminek kulinarny
Żurek na zakwasie 243

średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości(...)zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 217

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 272

mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób(...)minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje. Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i papryki dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku). Szklanka

Gospodyni Miejska
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 245

żółtej (żółta i zielona razem do 100 g) 100 g cukinii zielonej 250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra papryka ew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie(...)Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni). 2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu

Malowane smakiem
Lasagne bożonarodzeniowa 687

czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek  i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera , ale przecież to Święta - w tym okresie(...)takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 277

Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)hiszpańską tradycją i temperamentem dla 4-6 osób czas przygotowania: 20 min. Składniki: 6 łyżek oliwy  2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo z cukinią 191

Popularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki(...)połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze

wyzwania kuchenne
Polska minestrone z wielkanocnym akcentem 215

mój wybór padł na coś zupełnie innego niż tradycyjne zupy, które często goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki : * włoszczyzna * porcja rosołowa z kurczaka * 2 surowe białe kiełbasy  * fasolka szparagowa zielona * 2 pomidory * kilka pieczarek  * łyżka oliwy z oliwek(...)świeża natka pietruszki * szklanka makronu conchiglie rigate Malma  * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Przygotować wywar na porcji, włoszczyźnie i białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą

Magiczne Życie Marty
Currywurst przepis na niemiecki fast food 20

Currywurst sprawdzony przepis Currywurst przepis na szybkie danie z patelni z kilku składników, pomysł na kolację, szybki posiłek dla prawdziwych mięsożerców. Co to jest currywurst? Currywurst

Dieta moja pasja
Kapustnica słowacka, zupa świąteczna z tradycją 29

Kapustnica słowacka to tradycyjna zupa z kiszonej kapusty, mięsa i grzybów. Sprawdź jej historię, składniki i przepis krok po kroku. Historia i pochodzenie kapustnicy Kapustnica słowacka

RafalCook
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym 46

Biała kiełbasa- coś co uwielbiam, a w czasie Wielkanocy musi być obowiązkowo! Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 2 czubate łyżki śmietany 18% 150 ml

Latosiowydom
Fasolka po staropolsku, czyli Jaś na gęsto z miodem i czosnkiem 102

świeżym pieczywem. Uwielbiam ją tak samo do dziś!     Składniki: 500g fasolki Jaś karłowy 3 większe ziemniaki 1 nieduża marchew 20 dkg chudego boczku wędzonego 2 wędzone kiełbasy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu ok 2,5 litra wody lub bulionu Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie     *** Fasolkę przekładamy(...)kroimy w większą kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Warzywa dodajemy do zupy i dalej gotujemy na niedużym ogniu *** *** Boczek kroimy na kawałki, a kiełbasę w plasterki *** *** Na patelni podsmażamy boczek na małej mocy palnika, gdy się wytopi dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i wszystko smażymy jeszcze przez

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania