mamy pomysłu na obiad. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Produkty do przyrządzenia tego dania są proste i łatwo dostępne – makaron spaghetti, kiełbasa, cebula, kukurydza, papryka i śmietana. Połączenie tych składników to prawdziwe działo kulinarne. Wszystko do siebie idealnie pasuje i tworzy wyśmienite danie, któremu nie sposób się oprzeć. Zapraszam do zapoznania się(...)zawsze zachęcam do przygotowania! MAKARON PO WIEJSKU PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 3 | Poziom trudności: łatwy Składniki 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 300 g ulubione kiełbasy 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
Przepiski.ploraz wędlin nadaje się do bigosu. Sięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku i zaczyna się proces wolnego gotowania. Bigos ma to do siebie, iż im dłużej gotowany tym smaczniejszy, dlatego warto(...)imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bigos z kapusty Składniki na bigos. 80 dkg kapusty kiszonej 80 dkg kapusty świeżej 40 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów leśnych 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju
MeCooksRobię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków(...)suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżka masła około 3 szklanki wody 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego niewielka ilość oleju do podsmażenia składników (u mnie
Słodkie okruszkiwielkanocnym często pojawia się biała kiełbasa. U mnie gości w różnym wydaniu. Dziś propopnuje wersję z piekarnika. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z chrzanem więc zapiekłam ją w sosie chrzanowym na bazie beszamelu. Podałam ją z ziemniakami i buraczkami . Proste i pyszne danie, nie tylko na wielkanocny stół. składniki: 7-8 surowych białych kiełbas 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)wlać mleko i śmietankę. Dodać chrzan, ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wedle smaku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowym sosem zalać kiełbasy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut. Szklanka do odmierzania o pojemności
Monia miesza i gotujeŻurek z dobrego zakwasu, na włoszczyźnie z białą kiełbasą to podstawa jednego z dań Wielkanocy. Podaję go jednak nie tylko w Święta, także na domowych, rodzinnych uroczystościach. Domowy żurek jest pyszny, prosty w przygotowaniu. Najczęściej podaję go z rzeżuchą, puree z ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy żurek. SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu(...)jasna część 2 pietruszki 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz łyżeczka majeranku 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki śmietanki 18 % 4 białe kiełbasy parzone (390 g) łyżeczka masła 2 łyżki oleju Do podania: rzeżucha, natka, kiełki oraz jajka ugotowane na twardo PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram. W garnku rozgrzewam łyżeczkę masła. Przesmażam na nim posiekanego drobno
Zasmakuj Kuchnitakim czasie przejściowym najłatwiej o przeziębienia, więc warto się jeszcze rozgrzewać od środka zanim przejdziemy na lżejsze jedzenie, lekkie sałatki i dania warzywne. Zupa z soczewicą, ziemniakami, jarmużem i kiełbasą z dodatkiem passaty pomidorowej. Połączenie Włoch z Maroko, udany mariaż. Zupa(...)soczewicą, kiełbasą i jarmużem Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek kiełbasy - ok 150 g 1 łyżka przypraw - mieszanka słodkiej i ostrej papryki z mielonym kminem i kolendrą 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka rosołku ( ze słoika, kostki albo jak macie gotowy wywar to dodać zamiast wody) 4 ziemniaki ok 100 g posiekanego jarmuży
Smaczny zeszytDomowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie mięsa, albo nie lubicie kiełbasy to zrezygnujcie z tego dodatku. W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Składniki 2 czerwone(...)papryki 1 żółta papryka 2 średnie cebule 1 cukinia 250 g kiełbasy 1 łyżeczka oregano 400g pomidorów z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 100ml wody 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Domowe leczo warzywne – przepis W przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające(...)wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone 400 g grochu łuskanego 200 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy wiejskiej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Groch należy
ProstePesto.plbigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos jest dużo bardziej aromatyczny. Całość podlana jest czerwonym winem, co jeszcze(...)domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu. PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia główka kapusty świeżej 2 kg kiełbasy 1/2 kg grzybów 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz papryka ostra mielona majeranek 3/4 szklanki czerwonego wina Wykonanie Świeżą kapustę drobno siekamy lub ścieramy na szatkownicy. Zalewamy wodą i gotujemy
Alle Dobre!Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchniaDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej
Pomysłowa kuchnia