kiełbasa - 10142 przepisów (strona:108/677)

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 148

króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek. składniki: 1,5 l bulionu 600 g obranych ziemniaków 500 g surowej białej kiełbasy 4 łyżki chrzanu 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku(...)Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę to nie musi

Monia miesza i gotuje
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 156

świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur około 400 g wędzonych żeberek (ew. innego mięsa na bulion) 4 białe surowe kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek(...)jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wszytko wyciągamy, najlepiej przecedzić bulion przez sito. Do czystego bulionu wrzucamy kiełbasę, namoczone grzyby wraz z wodą, chrzan i majeranek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy

PatiGotuje
Domowe zapiekanki 178

Domowe zapiekanki to jeden z kilkunastu smaków dobrze zapamiętanych z dzieciństwa. Któż ich nie lubi?. Osobiście w tej wersji smakują mi najbardziej. Takie zapiekane bagietki z pieczarkami i kiełbasą są idealne na każdą okazję. Tym razem dodałam do farszu mieszankę suszonych ziół do pizzy, którą przywiozłam sobie z Toskanii. Pachnące, suszone na słońcu zioła nie mają sobie równych. Nie martwcie(...)lubię dodać bazylię i oregano, albo odrobinę ziół prowansalskich. Wybór pozostawiam Wam, bo każdy ma swój własny smak i upodobania. Domowe zapiekanki Farsz 0,5 kg pieczarek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 4-5 cebul sól, pieprz, ulubione przyprawy 2-3 łyżki oleju Dodatkowo półbagietki starty żółty ser keczup z cukinii lub dyni bazylia i oregano do oprószenia Na rozgrzaną patelnię

Pieguskowa Kuchnia
Chłopski garnek 248

Wspaniale rozgrzewa i syci na długo. O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:) 1/2 główki białej kapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka(...)ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 136

Dziś przepis na szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem,  papryką i marchewką. Do takiej zapiekanki możecie dodać to co akurat macie  w lodówce, jakieś resztki wędliny, pieczarki czy cukinię. Składniki: 6-8 ziemniaków 500 g kiełbasy, boczku 2-3 marchewki 3 papryki czerwone 2 cebule 3 ząbki czosnku 300 g sera żółtego, mozzarelli olej do smażenia(...)gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, zalać gorącą wodą i ugotować, nie rozgotować. Następnie wystudzić i obrać. Boczek, kiełbasę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.  W garnku rozgrzać tluszcz, wrzucić kiełbasę, boczek i cebulę, podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i smażyć przez 5 minut, po tym czasie dorzucić paprykę

magiczna kuchnia Kasi
Wiejskie roladki schabowe 244

schabowe U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej(...)pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia     *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy

Blog z Apetytem
Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa) 123

razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 250 g makaronu bezglutenowego ( u mnie np. świderki) 2 cebule 2 pęta(...)kiełbasy 1 mała puszka kukurydzy 1 brokuł garść pomidorków koktajlowych 2 kule sera mozarella 200 g śmietanki 30% 1 jajko oliwa do smażenia sól, pieprz, oregano świeże listki bazylii do dekoracji ser grana padano do starcia Wykonanie:  1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę i jeszcze chwilę smażymy

Kawa z mlekiem
Kasza gryczana z podwędzaną kiełbasą, groszkiem i szpinakiem 128

smakuje. Osobiście nie należę do jej fanek, ale mimo to po nią sięgam przygotowując domowe potrawy.  SKŁADNIKI 300 g kaszy gryczanej 1 l bulionu warzywnego 400 g podwędzanej kiełbasy (u mnie 3 rodzaje) 450 g mrożonego zielonego groszku 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 40 g masła 5 ząbków czosnku sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt naturalny lub grecki(...)się bulionu wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając od czasu do czasu, aż będzie odpowiednio miękka. Jeżeli kasza wchłonie cały bulion, a będzie nadal twarda, to można dolać wody. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać pod koniec gotowania się kaszy. Groszek ugotować na parze lub w wodzie do miękkości i wsypać do ugotowanej kaszy. Kaszę, kiełbasę i groszek wymieszać

Passions hobbies life
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 147

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe w wersji ekspresowej.  Wystarczy kawałek boczku, kiełbasa, fasolka z puszki  i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2 puszki fasolki 150 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz(...)Wykonanie: Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek, zrumienić. Następnie dodać kiełbasę, cebulę, podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1-1,5 szklanką wody, zagotować. Całość gotować 10 minut, po tym czasie dodać całą zawartość puszki z fasolą, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut

magiczna kuchnia Kasi
Małe studenckie zapiekanki. Idealne na przyjęcie lub szybki obiad. 194

obiady. A dlaczego studenckie? No cóż… dla moich znajomych takie pomysły były na wagę złota i potem często gościły na każdej imprezie. Taka mała odmiana tradycyjnej smażonej / pieczonej kiełbasy podanej z ziemniakami. W końcu z nawet prostych składników można zrobić coś ciekawego i pysznego Teraz bardzo często robię takie zapiekanki w domu, gdy czas na zegarku płynie nieubłaganie(...)zajmie dużo czasu Polecam i Wam te małe studenckie zapiekanki. Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy

Słodkie okruszki
Chłopskie kaszotto 319

podstawowym  składnikiem tego dania jest kasza. W tym przypadku główna rola została powierzona pęczakowi, ale reszta składników również występuje na pierwszym planie. To właśnie brokuły, papryka, marchew i kiełbasa nadają smak tej potrawie. Dlaczego chłopskie? Z pewnością przez połączenie składników i sposób przygotowania. To danie jednogarnkowe, proste i pożywne, bardzo pasujące do jesienno-zimowej aury. A może również chłopskie(...)produkt niewarty kulinarnej uwagi. Tymczasem warto sięgnąć po pęczak, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka pęczaku 250g dobrej kiełbasy np. śląskiej 2 małe kolorowe papryki pół główki brokułów (ok 300g) 1 marchew 1 cebula 150ml bulionu (najlepiej mięsnego) 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu pieczeniowego* sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka

Obiad gotowy
Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro 162

Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni

Zasmakuj Kuchni
Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami 231

Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami . Jeśli jesteście w ciągłym biegu, lubicie dania z makaronem i nie chcecie skomplikowanych potraw, to takie świderki będą dla Was idealne. Proste, pyszne i sycące danie. Spróbujcie. Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami Składniki: porcja makaronu świderki z kurkumą Makaron Babuni EkoMak 1 mała kiełbasa(...)instrukcją na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę myśliwską. Całość smażymy, mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu). Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy makaron. Mieszamy składniki, dodajemy około

Słodkie okruszki
Przepis na leczo z cukinią 128

obiadu.   Przepis na leczo z cukinią Składniki (4-6 osób): 2 cebule 3 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 żółta papryki 1 cukinia (ok 500g) 3 pomidory 300g kiełbasy śląskiej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz Ostra i słodka papryka w proszku Olej do smażenia   Przepis na leczo z cukinią Przygotowanie: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, następnie(...)kroimy w kilkucentymetrowe paski, cukinię i pomidory kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1x1cm, kiełbasę w talarki, a cebulę w piórka. Cebulę wsypujemy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy do momentu, aż się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojona w talarki i chwilę razem smażymy, przekładamy do większego garnka. Do cebuli i kiełbasy dodajemy paprykę, podlewamy ¼ szklanki wody

Księga-Smaku