Żurek z dobrego zakwasu, na włoszczyźnie z białą kiełbasą to podstawa jednego z dań Wielkanocy. Podaję go jednak nie tylko w Święta, także na domowych, rodzinnych uroczystościach. Domowy żurek jest pyszny, prosty w przygotowaniu. Najczęściej podaję go z rzeżuchą, puree z ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy żurek. SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu 500 ml żurku 1/4 selera 1 por – jasna część 2 pietruszki 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz łyżecz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...